Vinted

Inspiracje modowe, promocje, błędy cenowe, Wasze ulubione style

Moderator: verysweetcherry

Fela
Mokra Włoszka

Re: Vinted

Post autor: Fela »

Ja dostałam jakiś czas temu i pytałam o to tu na forum. Olałam ich i mam zamrożone pieniądze 😬, ale w życiu nie wyślę w eter tj. w czeluści internetu skanu swojego dowodu, nie będę spłacać potem czyiś kredytów. I to jeszcze żeby polskiej firmie a nie firnie krzak z Litwy 🤦‍♀️. Nie wiesz gdzie i do kogo trafią Twoje dabe i jak będą zabezpieczone. Nie zalecam.
truski39
Ciastko

Post autor: truski39 »

Znacie jakieś inne portale gdzie możliwa wysyłka przez paczkomat ? Prócz olx ?
owbt
Srebrna Kropeczka

Post autor: owbt »

Fela pisze: pn lis 04, 2024 11:19 pm Ja dostałam jakiś czas temu i pytałam o to tu na forum. Olałam ich i mam zamrożone pieniądze 😬, ale w życiu nie wyślę w eter tj. w czeluści internetu skanu swojego dowodu, nie będę spłacać potem czyiś kredytów. I to jeszcze żeby polskiej firmie a nie firnie krzak z Litwy 🤦‍♀️. Nie wiesz gdzie i do kogo trafią Twoje dabe i jak będą zabezpieczone. Nie zalecam.
Po prostu zastrzeż pesel.
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

Post autor: Platini_blabla »

Fela pisze: pn lis 04, 2024 11:19 pm Ja dostałam jakiś czas temu i pytałam o to tu na forum. Olałam ich i mam zamrożone pieniądze 😬, ale w życiu nie wyślę w eter tj. w czeluści internetu skanu swojego dowodu, nie będę spłacać potem czyiś kredytów. I to jeszcze żeby polskiej firmie a nie firnie krzak z Litwy 🤦‍♀️. Nie wiesz gdzie i do kogo trafią Twoje dabe i jak będą zabezpieczone. Nie zalecam.
Revolut też jest na Litwie i żeby otworzyć konto musisz wysłać dowód, nie histeryzuj. To nie Nigeria tylko kraj w unii europejskiej.
Fela
Mokra Włoszka

Platini_blabla pisze: wt lis 05, 2024 6:16 pm Revolut też jest na Litwie i żeby otworzyć konto musisz wysłać dowód, nie histeryzuj. To nie Nigeria tylko kraj w unii europejskiej.
A można trochę milej? Sama nie histeryzuj. Chcesz wysyłaj, ja nie chcę i nie wyślę. Koleżanka zapytała i odpowiedziałam z mojej perspektywy. To prywatna decyzja każdego z nas, ja skanów swoich dokumentów tożsamości nie wyślę i innym odradzam. Ostrzegłam ponieważ pracuję w branży i wiem jakie rzeczy się dzieją jak wyciekną dane. Tyle w temacie.
owbt
Srebrna Kropeczka

Post autor: owbt »

Fela pisze: wt lis 05, 2024 6:52 pm A można trochę milej? Sama nie histeryzuj. Chcesz wysyłaj, ja nie chcę i nie wyślę. Koleżanka zapytała i odpowiedziałam z mojej perspektywy. To prywatna decyzja każdego z nas, ja skanów swoich dokumentów tożsamości nie wyślę i innym odradzam. Ostrzegłam ponieważ pracuję w branży i wiem jakie rzeczy się dzieją jak wyciekną dane. Tyle w temacie.
W jakiej branży? Bo chyba nie w księgowości bo znałabyś gniew fiskusa. Nie w infosec, bo byś wiedziała o zastrzeganiu peselu. Bankowość? Wow, to konsekwencją wycieku danych klientów jest poinformowanie ich o wycieku danych.
Vinted tym sposobem chce zapobiegać nielegalnym sklepom odzieżowym bez działalności gospodarczej, bo wiele lasek zrobiło sobie z tego biznes. Także warto mieć trochę pokory zamiast zgrywać buntownika.
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

Fela pisze: wt lis 05, 2024 6:52 pm A można trochę milej? Sama nie histeryzuj. Chcesz wysyłaj, ja nie chcę i nie wyślę. Koleżanka zapytała i odpowiedziałam z mojej perspektywy. To prywatna decyzja każdego z nas, ja skanów swoich dokumentów tożsamości nie wyślę i innym odradzam. Ostrzegłam ponieważ pracuję w branży i wiem jakie rzeczy się dzieją jak wyciekną dane. Tyle w temacie.
To nie jest twoja prywatna decyzja 😂😂😂 tak jak to nie jest twoja prywatna decyzja czy płacisz podatki.

Pracujesz chyba w branży ale sprzedaży ciuchow na bazarze a nie w księgowości, bankowości czy podatkach. Bo byś wiedziała że przepisów się nie obejdzie, jak się chce uzyskać dostęp do pieniędzy - to wszystko służy temu żeby nie było szarej strefy, nie było nielegalnego zarobku bez odprowadzania podatków, prania pieniędzy i tak dalej. Oczywiście że nie trzeba wysyłać dowodu ale wtedy zamrożą ci środki i tyle, a przyjemna pani z US spyta się jakim cudem zrobiłaś XX sprzedaży za kwotę powyżej XYZ ale nie zdążyłaś tego zgłosić i odprowadzić podatku mimo że Vinted informuje o nowych zasadach.
Fela
Mokra Włoszka

Platini_blabla pisze: wt lis 05, 2024 7:10 pm To nie jest twoja prywatna decyzja 😂😂😂 tak jak to nie jest twoja prywatna decyzja czy płacisz podatki.

Pracujesz chyba w branży ale sprzedaży ciuchow na bazarze a nie w księgowości, bankowości czy podatkach. Bo byś wiedziała że przepisów się nie obejdzie, jak się chce uzyskać dostęp do pieniędzy - to wszystko służy temu żeby nie było szarej strefy, nie było nielegalnego zarobku bez odprowadzania podatków, prania pieniędzy i tak dalej. Oczywiście że nie trzeba wysyłać dowodu ale wtedy zamrożą ci środki i tyle, a przyjemna pani z US spyta się jakim cudem zrobiłaś XX sprzedaży za kwotę powyżej XYZ ale nie zdążyłaś tego zgłosić i odprowadzić podatku mimo że Vinted informuje o nowych zasadach.
Bez komentarza. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

Fela pisze: wt lis 05, 2024 8:23 pm Bez komentarza. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)
Przyszłaś mnie zacytować i napisać komentarz tylko po to żeby powiedzieć bez komentarza. XD musisz mieć ostatnie słowo w dyskusji nawet jak nie masz racji ani argumentów.
Fela
Mokra Włoszka

owbt pisze: wt lis 05, 2024 7:01 pm W jakiej branży? Bo chyba nie w księgowości bo znałabyś gniew fiskusa. Nie w infosec, bo byś wiedziała o zastrzeganiu peselu. Bankowość? Wow, to konsekwencją wycieku danych klientów jest poinformowanie ich o wycieku danych.
Vinted tym sposobem chce zapobiegać nielegalnym sklepom odzieżowym bez działalności gospodarczej, bo wiele lasek zrobiło sobie z tego biznes. Także warto mieć trochę pokory zamiast zgrywać buntownika.
Ja nie kwestionuję samej potrzeby weryfikacji i nie musisz mi tłumaczyć po co ona jest, ale jej sposób. Gdyby Vinted wymyśliło jakiś bezpieczniejszy sposób to nie mam z tym najmniejszego problemu. Mam gdzieś okazać dokumenty? Proszę bardzo. Ale skany, podziękuję. Dobrego wieczoru życzę :) .
Fela
Mokra Włoszka

Platini_blabla pisze: wt lis 05, 2024 8:24 pm Przyszłaś mnie zacytować i napisać komentarz tylko po to żeby powiedzieć bez komentarza. XD musisz mieć ostatnie słowo w dyskusji nawet jak nie masz racji ani argumentów.
Przeczytałam Twój komentarz i kulturalnie dałam znać, że nie zamierzam ciągnąć tej wymiany z Tobą. Także możesz komentować jako ostatnia, nie mam z tym najmniejszego problemu 🤦‍♀️. Idę się zająć czymś bardziej produktywnym niż bezcelowe przepychanki tutaj. Pozdrawiam 🖐️
Berry.samba
MiamiBicz

Post autor: Berry.samba »

Fela pisze: wt lis 05, 2024 8:27 pm Ja nie kwestionuję samej potrzeby weryfikacji i nie musisz mi tłumaczyć po co ona jest, ale jej sposób. Gdyby Vinted wymyśliło jakiś bezpieczniejszy sposób to nie mam z tym najmniejszego problemu. Mam gdzieś okazać dokumenty? Proszę bardzo. Ale skany, podziękuję. Dobrego wieczoru życzę :) .
Masz konto w banku?
Profil obywatelski?
Kartotekę w pracy?
Paszport? Prawo jazdy? Umowę na telefon?
Wszędzie tam jest twój dokument tożsamości.

Dowód tożsamości, to nie są dane wrażliwe, tylko identyfikacyjne. Ponadto, nie da się na skan dowodu wziąć kredytu. Te historie o podszywaniu się pod kogoś i pożyczkach mogą dotyczyć sytuacji, kiedy złodziej zna adres zameldowania i inne dane z dowodu, przy okazji posiadania dokumentu tożsamości. Statystycznie, podszywa się znajomy, który ma o tobie te informacje. Nie jakiś chłop z Litwy, który na zagraniczny dowód może najwyżej piwo kupić. Zamiast się cieszyć, że z portalu korzystają prawdziwi ludzie z tożsamościami, a nie jakieś podstawione krzaki, które mogą okradać nas bez obaw, to boicie się rozwoju cywilizacji.
przejrzystawoda
Zdalna_mama_nowe

Post autor: przejrzystawoda »

włączyli jakąś nową funkcje przetwarzania pieniędzy po tym jak kupujący zaznaczy że wszystko OK, zawsze pieniądze były od razu w portfelu a teraz trzeba czekać 2 dni robocze az potwierdzą i dopiero po tym będą w portfelu ? 😑😑 po co to? co by sie musialo stac zeby nie zaakceptowali w chwili gdy kupujący potwierdzil ze wszystko OK z przedmiotem i zaczął go używać? to ma jakiś sens?
przejrzystawoda
Zdalna_mama_nowe

i może mi ktoś wytłumaczyć, jak wygląda kwestia tego podatku? :) bo rozumiem, że nie każdy kto przekroczył 30 transakcji i 1000 euro 'zarobku' rocznie będzie musiał zapłacić, ale dane każdej takiej osoby zostaną przesłane do skarbówki? I jak mnie 'wybiorą' to będę im musiała wysyłac wszystkie paragony i maile czy jak? Bo w tym roku na pewno zrobiłam sporo ponad 30 transakcji, nic nielegalnie, wszystko moje prywatne itd ale nie chce mi sie czekać na jakieś pisma ze skarbówki😂
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

przejrzystawoda pisze: ndz lis 10, 2024 10:34 pm i może mi ktoś wytłumaczyć, jak wygląda kwestia tego podatku? :) bo rozumiem, że nie każdy kto przekroczył 30 transakcji i 1000 euro 'zarobku' rocznie będzie musiał zapłacić, ale dane każdej takiej osoby zostaną przesłane do skarbówki? I jak mnie 'wybiorą' to będę im musiała wysyłac wszystkie paragony i maile czy jak? Bo w tym roku na pewno zrobiłam sporo ponad 30 transakcji, nic nielegalnie, wszystko moje prywatne itd ale nie chce mi sie czekać na jakieś pisma ze skarbówki😂
Nie jestem profesjonalnym doradcą podatkowym i napisze co mi się wydaje prawdziwe - wydaje mi się że jako osoba prywatna nie masz obowiązku deklarowania i aktywnego działania w temacie. Czyli sobie handlujesz, skarbówka dostaje cynk, proszą cię o wyjaśnienie, ty mówisz że to stare rzeczy masz na to dowody zakupów itp, oni mimo to uznają że to działalność zarobkowa to dopiero wtedy cię zobowiązują do zadeklarowania tego w picie jeśli zaklasyfikują to oficjalnie/jeśli cię oficjalnie zobowiążą. Jak nie mam racji to proszę wyprowadźcie mnie z błędu bo mnie to ciekawie.
emilkaaa
Skarpeta Rakieta

Post autor: emilkaaa »

Cześć Dziewczyny :)
Przeczytałam wątek, przymierzałam się do Vinted e teraz już sama nie wiem jak widzę jakie macie problemy. Do tej pory tylko kupiłam kilka rzeczy tam ale dość dawno temu, zanim weszły te zmiany podatkowe.
W tamtym roku koleżanka wyprowadzała się z kraju i zostawiła wór ciuchów żebym je sobie sprzedała, bo ona by je wywaliła a to ciuchy typu Massimo Dutti itp. Nie miałam czasu ani sposobności się tym zająć wcześniej, chciałam teraz żeby się pozbyć tego bo trochę tego jest. Problem jest jednak taki że nie mam paragonów itp., a koleżanka po kilku miesiącach od wyprowadzki zagranicę przestała się odzywać :/ na siłę nic się nie zdziała.
Nie wiem czy moge to sprzedać jak nie mam paragonów??
Mam też sporo swoich rzeczy bez paragonów, mama też ostatnio stwierdziła że dałaby mi kilka swoich rzeczy do sprzedaży ale to takie vintage w bardzo dobrym stanie. Wszystkiego będzie dużo więcej niż 30 rzeczy, mam paraliż bo nie wiem co zrobić a tłumaczyć się skarbówce że sprzedaję koleżanki ciuchy które dała w tamty roku itp to nie chcę, a nawet nie wie czy mogę to sprzedawać jak dostałam... Jak teraz to napisałam to widzę jak to głupio brzmi :( odechciewa się jakiejkolwiek sprzedaży :/
Co byście zrobiły na moim miejscu?
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

emilkaaa pisze: pn lis 11, 2024 6:03 pm Cześć Dziewczyny :)
Przeczytałam wątek, przymierzałam się do Vinted e teraz już sama nie wiem jak widzę jakie macie problemy. Do tej pory tylko kupiłam kilka rzeczy tam ale dość dawno temu, zanim weszły te zmiany podatkowe.
W tamtym roku koleżanka wyprowadzała się z kraju i zostawiła wór ciuchów żebym je sobie sprzedała, bo ona by je wywaliła a to ciuchy typu Massimo Dutti itp. Nie miałam czasu ani sposobności się tym zająć wcześniej, chciałam teraz żeby się pozbyć tego bo trochę tego jest. Problem jest jednak taki że nie mam paragonów itp., a koleżanka po kilku miesiącach od wyprowadzki zagranicę przestała się odzywać :/ na siłę nic się nie zdziała.
Nie wiem czy moge to sprzedać jak nie mam paragonów??
Mam też sporo swoich rzeczy bez paragonów, mama też ostatnio stwierdziła że dałaby mi kilka swoich rzeczy do sprzedaży ale to takie vintage w bardzo dobrym stanie. Wszystkiego będzie dużo więcej niż 30 rzeczy, mam paraliż bo nie wiem co zrobić a tłumaczyć się skarbówce że sprzedaję koleżanki ciuchy które dała w tamty roku itp to nie chcę, a nawet nie wie czy mogę to sprzedawać jak dostałam... Jak teraz to napisałam to widzę jak to głupio brzmi :( odechciewa się jakiejkolwiek sprzedaży :/
Co byście zrobiły na moim miejscu?
Sprzedawałabym pod jednym ogłoszeniem kilka ubrań. Nie wiem na ile to jest super rozwiązanie ale matki sprzedają ubrania dla dzieci np rozmiar 98 w kartonach, jeden karton 100 zł i tam samych body jest 40 czasem i ich się nikt nie czepia…
emilkaaa
Skarpeta Rakieta

Post autor: emilkaaa »

Platini_blabla pisze: pn lis 11, 2024 6:37 pm Sprzedawałabym pod jednym ogłoszeniem kilka ubrań. Nie wiem na ile to jest super rozwiązanie ale matki sprzedają ubrania dla dzieci np rozmiar 98 w kartonach, jeden karton 100 zł i tam samych body jest 40 czasem i ich się nikt nie czepia…
O wow, nie pomyślałabym o takim rozwiązaniu! W przypadku ubranek dziecięcych jest to zapewne łatwe i ma wzięcie, dla dorosłych trudniej to zrobić ale muszę przemyśleć bo może da się to jakoś ogarnąć. Dziękuję Ci bardzo za pomysł! :)
Rozalia1990
Gacie z oceanu

Post autor: Rozalia1990 »

Hej,
Orientujecie się może co jak zrobiłam ponad 30 transakcji (ok. 50) i nie wyślę skanu dowodu? Wczoraj dostałam wiadomość że mam uzupełnić dane, nie zamierzam. Nie zbieram paragonów więc nie mam dowodów zakupów, i wolałabym żeby mi usunęli konto niż tłumaczyć sie przed us, ale czy mnie to ominie?
swietomalin
Szpilson

Post autor: swietomalin »

przejrzystawoda pisze: ndz lis 10, 2024 10:34 pm i może mi ktoś wytłumaczyć, jak wygląda kwestia tego podatku? :) bo rozumiem, że nie każdy kto przekroczył 30 transakcji i 1000 euro 'zarobku' rocznie będzie musiał zapłacić, ale dane każdej takiej osoby zostaną przesłane do skarbówki? I jak mnie 'wybiorą' to będę im musiała wysyłac wszystkie paragony i maile czy jak? Bo w tym roku na pewno zrobiłam sporo ponad 30 transakcji, nic nielegalnie, wszystko moje prywatne itd ale nie chce mi sie czekać na jakieś pisma ze skarbówki😂
Jeśli skarbówka się do Ciebie zgłosi to grzecznie wyjaśnisz, najlepiej na piśmie, że wszystkie rzeczy które sprzedałaś były Twoje i/lub dzieci, męża.
swietomalin
Szpilson

Rozalia1990 pisze: wt lis 12, 2024 6:05 am Hej,
Orientujecie się może co jak zrobiłam ponad 30 transakcji (ok. 50) i nie wyślę skanu dowodu? Wczoraj dostałam wiadomość że mam uzupełnić dane, nie zamierzam. Nie zbieram paragonów więc nie mam dowodów zakupów, i wolałabym żeby mi usunęli konto niż tłumaczyć sie przed us, ale czy mnie to ominie?
usuną konto lub zablokują łącznie ze środkami. Jeśli masz coś w portfelu to nie sprzedawaj już nic
swietomalin
Szpilson

Platini_blabla pisze: pn lis 11, 2024 6:37 pm Sprzedawałabym pod jednym ogłoszeniem kilka ubrań. Nie wiem na ile to jest super rozwiązanie ale matki sprzedają ubrania dla dzieci np rozmiar 98 w kartonach, jeden karton 100 zł i tam samych body jest 40 czasem i ich się nikt nie czepia…
To nic że nie masz paragownów. W oświdczeniu będziesz mogła napisać że rzeczy te otrzymałaś ponad 6 mesiecy temu i stanowią Twoją własność. Druga opcja to DN
przejrzystawoda
Zdalna_mama_nowe

Rozalia1990 pisze: wt lis 12, 2024 6:05 am Hej,
ja kilka lat temu miałam pierwsze konto na vinted, wysłałam normalnie skan dowodu, dokładnie tydzień później zablokowali mi konto za komercyjną sprzedaż ( nie sprzedawałam komercyjnie tylko miałam wystawione kilka spódniczek tej samej firmy ( noszone, bez metek) bo po prostu lubiłam tam kupować. Teraz na innym koncie też mam już z 60 transakcji ale jeszcze nic nie dostałam że mam wysłać dowód. W ogóle ludzie mówią, że zablokują środki ale z tego co pamiętam to ostatnio jak wymagali dowodu to na portfel dało się normalnie wejść wypłacić pieniądze. To by było w ogóle legalne jakby je sobie przywłaszczyli? I właściwie to po co im ten dowód?
Fela
Mokra Włoszka

przejrzystawoda pisze: wt lis 12, 2024 10:14 am ja kilka lat temu miałam pierwsze konto na vinted, wysłałam normalnie skan dowodu, dokładnie tydzień później zablokowali mi konto za komercyjną sprzedaż ( nie sprzedawałam komercyjnie tylko miałam wystawione kilka spódniczek tej samej firmy ( noszone, bez metek) bo po prostu lubiłam tam kupować. Teraz na innym koncie też mam już z 60 transakcji ale jeszcze nic nie dostałam że mam wysłać dowód. W ogóle ludzie mówią, że zablokują środki ale z tego co pamiętam to ostatnio jak wymagali dowodu to na portfel dało się normalnie wejść wypłacić pieniądze. To by było w ogóle legalne jakby je sobie przywłaszczyli? I właściwie to po co im ten dowód?
Ja nie wyslalam i moje zablokowali. Nie pozwolili wypłacić ani nic za nie kupić.
fufurek
RoyalBaby

Post autor: fufurek »

przejrzystawoda pisze: wt lis 12, 2024 10:14 am ja kilka lat temu miałam pierwsze konto na vinted, wysłałam normalnie skan dowodu, dokładnie tydzień później zablokowali mi konto za komercyjną sprzedaż ( nie sprzedawałam komercyjnie tylko miałam wystawione kilka spódniczek tej samej firmy ( noszone, bez metek) bo po prostu lubiłam tam kupować. Teraz na innym koncie też mam już z 60 transakcji ale jeszcze nic nie dostałam że mam wysłać dowód. W ogóle ludzie mówią, że zablokują środki ale z tego co pamiętam to ostatnio jak wymagali dowodu to na portfel dało się normalnie wejść wypłacić pieniądze. To by było w ogóle legalne jakby je sobie przywłaszczyli? I właściwie to po co im ten dowód?
Dowód - a raczej dane są potrzebne dla urzędu skarbowego, aby rozliczyć przychód z Vinted.