emilkaaa pisze: ↑pn lis 11, 2024 6:03 pm
Cześć Dziewczyny

Przeczytałam wątek, przymierzałam się do Vinted e teraz już sama nie wiem jak widzę jakie macie problemy. Do tej pory tylko kupiłam kilka rzeczy tam ale dość dawno temu, zanim weszły te zmiany podatkowe.
W tamtym roku koleżanka wyprowadzała się z kraju i zostawiła wór ciuchów żebym je sobie sprzedała, bo ona by je wywaliła a to ciuchy typu Massimo Dutti itp. Nie miałam czasu ani sposobności się tym zająć wcześniej, chciałam teraz żeby się pozbyć tego bo trochę tego jest. Problem jest jednak taki że nie mam paragonów itp., a koleżanka po kilku miesiącach od wyprowadzki zagranicę przestała się odzywać

na siłę nic się nie zdziała.
Nie wiem czy moge to sprzedać jak nie mam paragonów??
Mam też sporo swoich rzeczy bez paragonów, mama też ostatnio stwierdziła że dałaby mi kilka swoich rzeczy do sprzedaży ale to takie vintage w bardzo dobrym stanie. Wszystkiego będzie dużo więcej niż 30 rzeczy, mam paraliż bo nie wiem co zrobić a tłumaczyć się skarbówce że sprzedaję koleżanki ciuchy które dała w tamty roku itp to nie chcę, a nawet nie wie czy mogę to sprzedawać jak dostałam... Jak teraz to napisałam to widzę jak to głupio brzmi

odechciewa się jakiejkolwiek sprzedaży

Co byście zrobiły na moim miejscu?
IMO nie panikuj. Chyba, ze spodziewasz się sprzedaży powyzej tej kwoty;
„twoje wynagrodzenie uzyskane ze sprzedaży w ciągu roku kalendarzowego przekroczy równowartość 2000 euro (~8600 zł)”.
„Nawet jeśli spełnisz jedno z tych kryteriów i wypełnisz raport, nie oznacza to, że masz obowiązek zapłacić dodatkowy podatek, ponieważ sprzedaż własnych używanych przedmiotów nie podlega opodatkowaniu”.
Vinted się odzywa, ale podają tez info, ze wszystko ok i nie trzeba się martwic - moim zdaniem super rozwiazanie, ze nie muszę się tym przejmowac, i ogarniac tego sama. Ja się zgłosiłam do raportu. Mam tam info od nich, ze wszystko ok i mogę sprzedawac dalej.
Nie przejmuj się, serio. Chyba, że zamierzasz sprzedawac jakies designerskie torebki po kilka tysi i nie masz dowodu zakupu

przy przeciętnych ubraniach nie ma co się wkrecac - jesli nie udajesz, ze nie masz sklepu i robisz ogromn transakcji co miesiac xD