+ może ktoś ma opinię na temat sklepu Muscat?
OKULARY (korekcyjne) – gdzie kupić?
Moderator: verysweetcherry-
extraterrestrial
- Skarpeta Rakieta
OKULARY (korekcyjne) – gdzie kupić?
polecacie jakieś sklepy z okularami korekcyjnymi? macie jakieś rady dotyczące zakupu?
-
lineetta_2104
- MiamiBicz
Od lat kupuję w Fielmannie. Szeroki cenowo wybór oprawek i nieprzesadzone ceny jeżeli chodzi o szkła.extraterrestrial pisze: ↑wt lut 18, 2025 10:12 pm polecacie jakieś sklepy z okularami korekcyjnymi? macie jakieś rady dotyczące zakupu?
- sosczosnkowy
- Currently:Dubaj
Ja kupiłam u lokalnego optyka i cena była świetna. Za same szkła 180 zł, oprawki bodajże 450 (z Vogue)
Lokalny optyk to często najlepsza opcja cenowo, ale warto wiedzieć czego szukać zanim się tam pójdzie. Ja korzystam z hurtownia.optykon.pl żeby podejrzeć jakie oprawki trafiają do salonów, a jak chcę coś od razu zamówić to mają sklep.optykon.pl.
wpisz w lupce Muscat lub tutaj masz link do wątku:viewtopic.php?p=2810763&hilit=muscat#p2810763extraterrestrial pisze: ↑wt lut 18, 2025 10:12 pm polecacie jakieś sklepy z okularami korekcyjnymi? macie jakieś rady dotyczące zakupu?
Sama szukam dobrego miejsca... U mnie najdrożej wychodzą szkła, bo mam sporą wadę (-6,5 i astygmatyzm na obu oczach), więc muszę brać z pocienieniem, a nawet bez tego są drogie. "Lokalni optycy" wypadają właśnie wg mnie bardzo drogo, przynajmniej jak kilka lat temu szukałam gdzie zrobić okulary.extraterrestrial pisze: ↑wt lut 18, 2025 10:12 pm polecacie jakieś sklepy z okularami korekcyjnymi? macie jakieś rady dotyczące zakupu?
Z Muscat miałam dwie pary. Zaznaczam, że z Muscat były obie plastikowe, bez nosków, a wcześniej miałam zawsze druciaki na noskach. Mi się dość szybko zniszczyły (miejscami czarny plastik wypłowiał), wkurzały mnie też, bo mimo tego, że mi je niby w salonie podgięli, to latały mi na nosie, były za szeroko rozstawione zauszniki wg mnie, bo ta część za uchem w ogóle nie dotykała głowy. Ale ja mam dość wąską głowę, większość okularów wychodzi mi sporo poza obrys twarzy. Jedne po upadku z małej wysokości pękły na mostku, akurat pandemia była i te lockdowny, więc ratowałam się klejeniem w domu. Wg mnie mają spoko wzornictwo i cenowo nadal wychodzą nieźle, nawet z opcją pocienienia, ale teraz będę szukała raczej innego miejsca.
-
trulololo12
- Ciastko
Ja muscat niestety też nie polecam - zwłaszcza przy większych wadach, kiedy trzeba nosić okulary cały czas.
Miałam najpierw jedną parę, druciane z noskami, przy niewielkiej wadzie (ok. -1). Nosiłam je rzadko (do tablicy w szkole, do kina) i przy takim funkcjonowaniu byłam z nich zadowolona.
Jak poszłam na studia to wzrok mi się bardzo pogorszył
(do -2,5 + spory astygmatyzm) i musiałam zacząć nosić je na stałe, chciałam też zrobić prawko. Wymiana szkieł w Muscat zupełnie się nie opłaca, więc dałam się namówić na nowe plastikowe.
Generalnie nosiłam je codziennie przez około rok - od początku zsuwały mi się z nosa, próby pomocy w salonie niewiele pomagały. Wydaje mi się, że oprawki tej firmy są po prostu niedostosowane do wyższych wad, bo gdy mierzyłam zerówki w salonie to nie było tego problemu.
Dodatkowym minusem jest jakość szkieł - po około roku codziennego funkcjonowania pojawiło się na nich bardzo dużo rys, a bardzo o nie dbałam (zawsze w futerale, nigdy nie zostawiłam ich w aucie czy w nagrzanych miejscach, czyściłam je specjalnymi płynami bez alkoholu). Zaczęłam widzieć przez nie jak przez mgłę.
W tym samym czasie mój chłopak również wymieniał okulary - jedna parę kupił w vision express, a druga właśnie w muscat (z tą samą korekcją, nosił je mniej więcej po równo) i niestety po roku także te z muscata bardzo się porysowały, a te z vision są w idealnym stanie.
Miałam najpierw jedną parę, druciane z noskami, przy niewielkiej wadzie (ok. -1). Nosiłam je rzadko (do tablicy w szkole, do kina) i przy takim funkcjonowaniu byłam z nich zadowolona.
Jak poszłam na studia to wzrok mi się bardzo pogorszył
(do -2,5 + spory astygmatyzm) i musiałam zacząć nosić je na stałe, chciałam też zrobić prawko. Wymiana szkieł w Muscat zupełnie się nie opłaca, więc dałam się namówić na nowe plastikowe.
Generalnie nosiłam je codziennie przez około rok - od początku zsuwały mi się z nosa, próby pomocy w salonie niewiele pomagały. Wydaje mi się, że oprawki tej firmy są po prostu niedostosowane do wyższych wad, bo gdy mierzyłam zerówki w salonie to nie było tego problemu.
Dodatkowym minusem jest jakość szkieł - po około roku codziennego funkcjonowania pojawiło się na nich bardzo dużo rys, a bardzo o nie dbałam (zawsze w futerale, nigdy nie zostawiłam ich w aucie czy w nagrzanych miejscach, czyściłam je specjalnymi płynami bez alkoholu). Zaczęłam widzieć przez nie jak przez mgłę.
W tym samym czasie mój chłopak również wymieniał okulary - jedna parę kupił w vision express, a druga właśnie w muscat (z tą samą korekcją, nosił je mniej więcej po równo) i niestety po roku także te z muscata bardzo się porysowały, a te z vision są w idealnym stanie.
-
trulololo12
- Ciastko
Przy okazji też spytam czy może ktoś ma dobrego optyka do polecenia w Warszawie - bo od tamtej pory przerzuciłam się na soczewki, ale przydałoby się mieć jakąś parę okularów.
Miałam próby kupienia w vision, ale niestety żadne mi nie pasowały + ten wybór wcale nie jest taki duży, dodatkowo słyszałam też różne średnie opinie o vision, więc chyba mój chłopak akurat dobrze trafił
Miałam próby kupienia w vision, ale niestety żadne mi nie pasowały + ten wybór wcale nie jest taki duży, dodatkowo słyszałam też różne średnie opinie o vision, więc chyba mój chłopak akurat dobrze trafił