Start
Mój profil

OKULARY (korekcyjne) – gdzie kupić?

Moderator: verysweetcherry
extraterrestrial
Skarpeta Rakieta

OKULARY (korekcyjne) – gdzie kupić?

Post autor: extraterrestrial »

polecacie jakieś sklepy z okularami korekcyjnymi? macie jakieś rady dotyczące zakupu?👀

+ może ktoś ma opinię na temat sklepu Muscat?
lineetta_2104
MiamiBicz

Post autor: lineetta_2104 »

extraterrestrial pisze: wt lut 18, 2025 10:12 pm polecacie jakieś sklepy z okularami korekcyjnymi? macie jakieś rady dotyczące zakupu?👀

Od lat kupuję w Fielmannie. Szeroki cenowo wybór oprawek i nieprzesadzone ceny jeżeli chodzi o szkła.
Awatar użytkownika
sosczosnkowy
Currently:Dubaj

Post autor: sosczosnkowy »

Ja kupiłam u lokalnego optyka i cena była świetna. Za same szkła 180 zł, oprawki bodajże 450 (z Vogue)
JuliaCe
RóżowePolo

Post autor: JuliaCe »

Lokalny optyk to często najlepsza opcja cenowo, ale warto wiedzieć czego szukać zanim się tam pójdzie. Ja korzystam z hurtownia.optykon.pl żeby podejrzeć jakie oprawki trafiają do salonów, a jak chcę coś od razu zamówić to mają sklep.optykon.pl.
Awatar użytkownika
FashFash
Królowa Vlogmasów

Post autor: FashFash »

extraterrestrial pisze: wt lut 18, 2025 10:12 pm polecacie jakieś sklepy z okularami korekcyjnymi? macie jakieś rady dotyczące zakupu?👀

wpisz w lupce Muscat lub tutaj masz link do wątku:viewtopic.php?p=2810763&hilit=muscat#p2810763
Barasia
Mokra Włoszka

Post autor: Barasia »

Sama szukam dobrego miejsca... U mnie najdrożej wychodzą szkła, bo mam sporą wadę (-6,5 i astygmatyzm na obu oczach), więc muszę brać z pocienieniem, a nawet bez tego są drogie. "Lokalni optycy" wypadają właśnie wg mnie bardzo drogo, przynajmniej jak kilka lat temu szukałam gdzie zrobić okulary.

Z Muscat miałam dwie pary. Zaznaczam, że z Muscat były obie plastikowe, bez nosków, a wcześniej miałam zawsze druciaki na noskach. Mi się dość szybko zniszczyły (miejscami czarny plastik wypłowiał), wkurzały mnie też, bo mimo tego, że mi je niby w salonie podgięli, to latały mi na nosie, były za szeroko rozstawione zauszniki wg mnie, bo ta część za uchem w ogóle nie dotykała głowy. Ale ja mam dość wąską głowę, większość okularów wychodzi mi sporo poza obrys twarzy. Jedne po upadku z małej wysokości pękły na mostku, akurat pandemia była i te lockdowny, więc ratowałam się klejeniem w domu. Wg mnie mają spoko wzornictwo i cenowo nadal wychodzą nieźle, nawet z opcją pocienienia, ale teraz będę szukała raczej innego miejsca.
trulololo12
Ciastko

Post autor: trulololo12 »

Ja muscat niestety też nie polecam - zwłaszcza przy większych wadach, kiedy trzeba nosić okulary cały czas.
Miałam najpierw jedną parę, druciane z noskami, przy niewielkiej wadzie (ok. -1). Nosiłam je rzadko (do tablicy w szkole, do kina) i przy takim funkcjonowaniu byłam z nich zadowolona.
Jak poszłam na studia to wzrok mi się bardzo pogorszył
(do -2,5 + spory astygmatyzm) i musiałam zacząć nosić je na stałe, chciałam też zrobić prawko. Wymiana szkieł w Muscat zupełnie się nie opłaca, więc dałam się namówić na nowe plastikowe.
Generalnie nosiłam je codziennie przez około rok - od początku zsuwały mi się z nosa, próby pomocy w salonie niewiele pomagały. Wydaje mi się, że oprawki tej firmy są po prostu niedostosowane do wyższych wad, bo gdy mierzyłam zerówki w salonie to nie było tego problemu.
Dodatkowym minusem jest jakość szkieł - po około roku codziennego funkcjonowania pojawiło się na nich bardzo dużo rys, a bardzo o nie dbałam (zawsze w futerale, nigdy nie zostawiłam ich w aucie czy w nagrzanych miejscach, czyściłam je specjalnymi płynami bez alkoholu). Zaczęłam widzieć przez nie jak przez mgłę.
W tym samym czasie mój chłopak również wymieniał okulary - jedna parę kupił w vision express, a druga właśnie w muscat (z tą samą korekcją, nosił je mniej więcej po równo) i niestety po roku także te z muscata bardzo się porysowały, a te z vision są w idealnym stanie.
trulololo12
Ciastko

Post autor: trulololo12 »

Przy okazji też spytam czy może ktoś ma dobrego optyka do polecenia w Warszawie - bo od tamtej pory przerzuciłam się na soczewki, ale przydałoby się mieć jakąś parę okularów.
Miałam próby kupienia w vision, ale niestety żadne mi nie pasowały + ten wybór wcale nie jest taki duży, dodatkowo słyszałam też różne średnie opinie o vision, więc chyba mój chłopak akurat dobrze trafił