Podroze
Moderator: verysweetcherry
Podroze
Hej!
Podzielcie sie miejscami, krajami i czym tylko mozecie jesli chodzi o podroze. Gdzie byliscie, co warto zobaczyc, co polecacie? Samemu, z partnerem, ze znajomymi, przez biuro, organizowaliscie sami - obojetne.
Szukam pieknych, inspirujacych miejsc do zobaczenia i zwiedzenia.
Podzielcie sie miejscami, krajami i czym tylko mozecie jesli chodzi o podroze. Gdzie byliscie, co warto zobaczyc, co polecacie? Samemu, z partnerem, ze znajomymi, przez biuro, organizowaliscie sami - obojetne.
Szukam pieknych, inspirujacych miejsc do zobaczenia i zwiedzenia.
-
- Ciastko
Ja nie jestem fanką organizowania wyjazdów przez biuro. Na all in raczej się nudzę, nie lubię leżeć przy basenie albo na plaży. Przyznam szczerzec, że dla mnie jedną z najfajniejszych rzeczy przed podróżą jest robienie reaserchu - co zobaczyć nietypowego, gdzie zjeść, co się je lokalnie, jakie są zwyczaje itp. i sprawia mi to dużo frajdy a jeszcze więcej frajdy sprawia odkrywanie tych rzeczy na żywo i namacalnie.
Dotychczas moim ulubionym miejscem jest Nowy Jork, choć prawdę mówiąc nigdy nie był on jakoś wysoko na mojej liście życzeń. Jednak na pewno tam wrócę, bo to miasto ma dużo do zaoferowania. Jeśli ktokolwiek będzie miał okazję tam jechać, znajdzie tanie bilety- nie zastanawiajcie się!
Poza tym jestem ogromną fanką Włoch i włoskiej kuchni. Polecam Apulię i Sardynię całym serduszkiem.
Jesienną porą polecam wyczaić tanie loty do Edynburga, przepiękne miasto, klimat Harrego Pottera no i super miejsce na city break.
Dotychczas moim ulubionym miejscem jest Nowy Jork, choć prawdę mówiąc nigdy nie był on jakoś wysoko na mojej liście życzeń. Jednak na pewno tam wrócę, bo to miasto ma dużo do zaoferowania. Jeśli ktokolwiek będzie miał okazję tam jechać, znajdzie tanie bilety- nie zastanawiajcie się!
Poza tym jestem ogromną fanką Włoch i włoskiej kuchni. Polecam Apulię i Sardynię całym serduszkiem.
Jesienną porą polecam wyczaić tanie loty do Edynburga, przepiękne miasto, klimat Harrego Pottera no i super miejsce na city break.
Dziekuje Ci za ten post! Jestem zaskoczona Edynburgiem - nie pomyslalam ze to takie miasto z dusza. Super ze o tym wspomnialas, mieszkam na polnocy Niemiec wiec mam stosunkowo blizej :DKasiakate94 pisze: ↑pt lis 15, 2024 5:17 pm Ja nie jestem fanką organizowania wyjazdów przez biuro. Na all in raczej się nudzę, nie lubię leżeć przy basenie albo na plaży. Przyznam szczerzec, że dla mnie jedną z najfajniejszych rzeczy przed podróżą jest robienie reaserchu - co zobaczyć nietypowego, gdzie zjeść, co się je lokalnie, jakie są zwyczaje itp. i sprawia mi to dużo frajdy a jeszcze więcej frajdy sprawia odkrywanie tych rzeczy na żywo i namacalnie.
Gdzie szukasz noclegow/transportu/lotow ? Czytasz duzo na grupach, w internecie?
Troche dziwny wątek bo co roku jeżdżę w wiele miejsc i w totalnie różnym standardzie. Powiem tak: wszędzie jest fajnie, największa radość sprawia mi nie odhaczanie miejsc z listy tylko poznawanie ludzi w trakcie konkretnych podróży.
I tak- w tym roku byłam w Apulii, na Majorce, we Francji na nartach, w Paryżu, w Wenecji, w Walencji, w Pizie/Florencji, a z dalszych wyjazdów na Mauritiusie.
I z ręką na sercu powiem że wszędzie było cudownie. W tym roku mam jakieś szczęście do dobrych ludzi. Takich życzliwych lokalsów, którzy pokażą ci miasto, zaprowadza do knajpki i nie okroją za to z pieniędzy
I tak- w tym roku byłam w Apulii, na Majorce, we Francji na nartach, w Paryżu, w Wenecji, w Walencji, w Pizie/Florencji, a z dalszych wyjazdów na Mauritiusie.
I z ręką na sercu powiem że wszędzie było cudownie. W tym roku mam jakieś szczęście do dobrych ludzi. Takich życzliwych lokalsów, którzy pokażą ci miasto, zaprowadza do knajpki i nie okroją za to z pieniędzy
Wlasnie o to chodzi w tym watku - jest duzo pieknych miejsc, ktore nie sa tak spopularyzowane i nie tak latwo je znalezc. Tutaj mozemy podzielic sie swoimi doswiadczeniami i opiniami - gdzie warto, co warto, co nie. Nie wszystko co popularne robilo takie wrazenie jak na instagramie - tak na przyklad.maxmara11 pisze: ↑wt lis 19, 2024 8:51 pm Troche dziwny wątek bo co roku jeżdżę w wiele miejsc i w totalnie różnym standardzie. Powiem tak: wszędzie jest fajnie, największa radość sprawia mi nie odhaczanie miejsc z listy tylko poznawanie ludzi w trakcie konkretnych podróży.
Bardzo mnie ciekawi Mauritius, powiesz cos wiecej? Jaka byla pogoda i w jakim miesciacu bylas ?
Mauritius- więcej do zaoferowania niż Malediwy i Seszele pod względem atrakcji i miejscówek. Mimo ze wyspa jest malutka, jest też różnorodna, możesz wspinać się po górach, kąpać w morzu, spacerować z lwem na Safari,zgłębić religię hinduską ,oglądać rafę nawet niedaleko od brzegu itd itdXkiin pisze: ↑śr lis 20, 2024 10:41 am Wlasnie o to chodzi w tym watku - jest duzo pieknych miejsc, ktore nie sa tak spopularyzowane i nie tak latwo je znalezc. Tutaj mozemy podzielic sie swoimi doswiadczeniami i opiniami - gdzie warto, co warto, co nie. Nie wszystko co popularne robilo takie wrazenie jak na instagramie - tak na przyklad.
Bardzo mnie ciekawi Mauritius, powiesz cos wiecej? Jaka byla pogoda i w jakim miesciacu bylas ?
Czesto pada deszcz więc jest zielono, roślinność jest ciekawa i wszędzie możesz poczuć się jak w dżungli.
Byłam na 3 tyg od połowy września do początku października. Według przewodników turystycznych to koniec ich zimy, ale optymalnym miesiącem jest listopad/grudzien -wtedy temperatury najwyższe, nie ma cyklonów i mniej pada.
Tak przynajmniej w teorii, bo.. poznany na wycieczce taksówkarz twierdzi, że od zmian klimatycznych od kilku lat na wyspie pogoda wariuje. Pada deszcz w miejscach suchych, cyklony są coraz mocniejsze itd itd
Na minus : woda w oceanie indyjskim jest dla mnie zimna, mało osób korzysta z kąpieli, pogoda mocno niepewna, bo mimo korzystania z 4 różnych aplikacji pogodowych żadne prognozy się nie sprawdzały. No i nadal nie wiem kiedy najlepiej się tam wybrać, bo w każdym miesiącu zdarzają sie pochmurne dni
Wow, super to wszystko opisalas. Nie spodziewalam sie po Mauritiusie tak duzo roznych atrakcji. To musi byc serio ciekawe miejsce :D Troche mnie martwi ta pogoda, bo pewnie bede miala tylko max. 10 dni i troche byloby mi szkoda gdybym trafila na deszcze. Bylas tez na Malediwach i Seszelach?Bo nie ukrywam ze Malediwy mnie interesuja. Jestem ciekawa czy te plaze i woda wygladaja rzeczywiscie tak jak na zdjeciach.maxmara11 pisze: ↑śr lis 20, 2024 1:52 pm Mauritius- więcej do zaoferowania niż Malediwy i Seszele pod względem atrakcji i miejscówek. Mimo ze wyspa jest malutka, jest też różnorodna, możesz wspinać się po górach, kąpać w morzu, spacerować z lwem na Safari,zgłębić religię hinduską ,oglądać rafę nawet niedaleko od brzegu itd itd
Czesto pada deszcz więc jest zielono, roślinność jest ciekawa i wszędzie możesz poczuć się jak w dżungli.
Byłam na 3 tyg od połowy września do początku października. Według przewodników turystycznych to koniec ich zimy, ale optymalnym miesiącem jest listopad/grudzien -wtedy temperatury najwyższe, nie ma cyklonów i mniej pada.
Tak przynajmniej w teorii, bo.. poznany na wycieczce taksówkarz twierdzi, że od zmian klimatycznych od kilku lat na wyspie pogoda wariuje. Pada deszcz w miejscach suchych, cyklony są coraz mocniejsze itd itd
Na minus : woda w oceanie indyjskim jest dla mnie zimna, mało osób korzysta z kąpieli, pogoda mocno niepewna, bo mimo korzystania z 4 różnych aplikacji pogodowych żadne prognozy się nie sprawdzały. No i nadal nie wiem kiedy najlepiej się tam wybrać, bo w każdym miesiącu zdarzają sie pochmurne dni
Malediwy wygladaja jak na zdjęciach, spaliśmy w hotelu w tych charakterystycznych domkach. Jest ładnie, plaże jak na Mauritiusie, ale siedzisz na małej wysepce i trochę nudno. Wypożyczyliśmy rowery i kajaki, bo domki są super ale tak przez 10 dni siedzieć i patrzeć się w ocean to jednak nie dla mnie.Xkiin pisze: ↑śr lis 20, 2024 2:51 pm Wow, super to wszystko opisalas. Nie spodziewalam sie po Mauritiusie tak duzo roznych atrakcji. To musi byc serio ciekawe miejsce :D Troche mnie martwi ta pogoda, bo pewnie bede miala tylko max. 10 dni i troche byloby mi szkoda gdybym trafila na deszcze. Bylas tez na Malediwach i Seszelach?Bo nie ukrywam ze Malediwy mnie interesuja. Jestem ciekawa czy te plaze i woda wygladaja rzeczywiscie tak jak na zdjeciach.
Mozesz jeszcze powiedzec na ktorym Atolu byliscie? Czytalam ze podobno te poludniowe sa lepsze, ale wiadomo jak to jest, nie zawsze to sie sprawdza. Jakis konkretny miesiac polecasz na Malediwy?maxmara11 pisze: ↑śr lis 20, 2024 3:49 pm Malediwy wygladaja jak na zdjęciach, spaliśmy w hotelu w tych charakterystycznych domkach. Jest ładnie, plaże jak na Mauritiusie, ale siedzisz na małej wysepce i trochę nudno. Wypożyczyliśmy rowery i kajaki, bo domki są super ale tak przez 10 dni siedzieć i patrzeć się w ocean to jednak nie dla mnie.
Zmieniając temat na bliższe rejony, bardzo polecam Bilbao i cały kraj basków, jeszcze nie tak popularny i zepsuty masową turystyką, a bardzo magiczny ze świetnym jedzeniem i piękną przyrodą. Taki trochę miks Europy północnej z hiszpańskim luzem, do tego jest bardzo bezpiecznie.
-
- RóżowePolo
A ja z całego serca polecam Hawaje szczególne wyspę Kauai. Przyroda robi ogromne wrażenie i jest bardzo różnorodna. Można plażować, chodzić po górach z niesamowitymi widokami, oglądać wodospady i wulkany. Na wyspie Kauai polecam lot samolotem albo helikopterem, ponieważ jest wiele pięknych miejsc, do których nie ma dostępu i można je tylko zobaczyć z góry.