Xkiin pisze: ↑śr lis 20, 2024 10:41 am
Wlasnie o to chodzi w tym watku - jest duzo pieknych miejsc, ktore nie sa tak spopularyzowane i nie tak latwo je znalezc. Tutaj mozemy podzielic sie swoimi doswiadczeniami i opiniami - gdzie warto, co warto, co nie. Nie wszystko co popularne robilo takie wrazenie jak na instagramie - tak na przyklad.

Bardzo mnie ciekawi Mauritius, powiesz cos wiecej? Jaka byla pogoda i w jakim miesciacu bylas ?
Mauritius- więcej do zaoferowania niż Malediwy i Seszele pod względem atrakcji i miejscówek. Mimo ze wyspa jest malutka, jest też różnorodna, możesz wspinać się po górach, kąpać w morzu, spacerować z lwem na Safari,zgłębić religię hinduską ,oglądać rafę nawet niedaleko od brzegu itd itd
Czesto pada deszcz więc jest zielono, roślinność jest ciekawa i wszędzie możesz poczuć się jak w dżungli.
Byłam na 3 tyg od połowy września do początku października. Według przewodników turystycznych to koniec ich zimy, ale optymalnym miesiącem jest listopad/grudzien -wtedy temperatury najwyższe, nie ma cyklonów i mniej pada.
Tak przynajmniej w teorii, bo.. poznany na wycieczce taksówkarz twierdzi, że od zmian klimatycznych od kilku lat na wyspie pogoda wariuje. Pada deszcz w miejscach suchych, cyklony są coraz mocniejsze itd itd
Na minus : woda w oceanie indyjskim jest dla mnie zimna, mało osób korzysta z kąpieli, pogoda mocno niepewna, bo mimo korzystania z 4 różnych aplikacji pogodowych żadne prognozy się nie sprawdzały. No i nadal nie wiem kiedy najlepiej się tam wybrać, bo w każdym miesiącu zdarzają sie pochmurne dni