Cześć dziewczyny,
Uważacie że w dobie AI warto uczyć się angielskiego?
Pytam bardziej w kontekście pracy, takiego rozwoju osobistego, zawodowego.
Dopadło mnie zniechęcenie jeśli chodzi o naukę. Coraz częściej myślę że to bez sensu.
Nie chodzi mi o takie wakacyjny angielski bo to wiadomo że warto żeby się za granicą dogadać.
Miałam taki cel żeby nauczyć się tak cudownie biegle mówić, i ten biznesowy angielski rozwinąć ale.... coraz częściej czytam że jak całkiem wejdzie AI do firm to nie trzeba będzie znać języka bo sztuczna inteligencja wszystko przetłumaczy.
Co uważacie?
Czy w dobie ai warto jest uczyć się angielskiego i innych języków?
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry- unfaithfully
- WążNaTshircie
Warto. Bo nic Ci nie zastapi rozmowy z czlowiekiem.
Podam Ci przyklad.
Znam angielski perfect, zaczynam uczyc sie wloskiego. Bylam tydzien temu we Wloszech, w miejscu gdzie bardzo malo ludzi mowi po angielsku, z tego co zauwazylam. Ja niestety znam tylko absolutne podstawy z wloskiego i nie da,m rady jeszcze sie dogadac po wlosku. Musialam dzialac na tlumaczu i to bylo nie tyle uciazliwe, co frustrujace, bo fajnie by sie bylo moc porozumiec z kims gadajac z nim, a nie z maszyna.
I nawet jesli idzie o np. biznesowy angielski, to dalej uwazam, ze jest sens go rozwijac, pojedziesz w jakas delegacje i co? Tu na mailu jestes taka niby wygadana, a na zywo ani me ani be? No troche glupio...
Podam Ci przyklad.
Znam angielski perfect, zaczynam uczyc sie wloskiego. Bylam tydzien temu we Wloszech, w miejscu gdzie bardzo malo ludzi mowi po angielsku, z tego co zauwazylam. Ja niestety znam tylko absolutne podstawy z wloskiego i nie da,m rady jeszcze sie dogadac po wlosku. Musialam dzialac na tlumaczu i to bylo nie tyle uciazliwe, co frustrujace, bo fajnie by sie bylo moc porozumiec z kims gadajac z nim, a nie z maszyna.
I nawet jesli idzie o np. biznesowy angielski, to dalej uwazam, ze jest sens go rozwijac, pojedziesz w jakas delegacje i co? Tu na mailu jestes taka niby wygadana, a na zywo ani me ani be? No troche glupio...
Nawet jeśli sprawdzi się kiedyś ten scenariusz to tym bardziej warto bo żeby coś znaczyć dla firmy to musisz być ponad AI - czyli rozumieć co tworzy i potrafić wychwycić jej błędy. W obecnej chwili też ludzie używają AI do tłumaczenia sobie w pracy ale nigdy to nie dorówna komuś kto sam spontanicznie jest w stanie tworzyć takie treści (jeśli ma umiejętności to w praktyce dużo lepsze niż model SI).
Angielski biznesowy nadal jest ważny https://languaged.pl/klient-biznesowy/k ... -dla-firm/
Angielski biznesowy nadal jest ważny https://languaged.pl/klient-biznesowy/k ... -dla-firm/
Moim zdaniem warto, zwlaszcza jesli myslimy o rozwoju osobistym. Jezyk jest nosnikiem kultury i poznajac nowy jezyk, poznajesz swiat na nowo
Nie mowiac juz o tym, do ilu nowych stron w Internecie masz potem dostep
Plus tak jak kolezanka wyzej zaznaczyla, rozmowa z AI, a rozmowa z drugim czlowiekiem to nie to samo. W zasadzie moglabym powtorzyc te same argumenty.
Sama mowie w 3 jezykach i ucze sie 2 kolejnych, wiec moje obserwacje wynikaja z osobistego doswiadczenia
Sama mowie w 3 jezykach i ucze sie 2 kolejnych, wiec moje obserwacje wynikaja z osobistego doswiadczenia
Маленькая апокалипсис 
- Juliaturczyniak
- DramaQueen
Ludzie są społeczni, komunikują się na praktycznie każdej płaszczyźnie życia i nic tego nie zmieni, ani pandemia ani AI, więc tak, warto.