Start
Mój profil

Czy w dobie ai warto jest uczyć się angielskiego i innych języków?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Harala
RoyalBaby

Czy w dobie ai warto jest uczyć się angielskiego i innych języków?

Post autor: Harala »

Cześć dziewczyny,
Uważacie że w dobie AI warto uczyć się angielskiego?
Pytam bardziej w kontekście pracy, takiego rozwoju osobistego, zawodowego.
Dopadło mnie zniechęcenie jeśli chodzi o naukę. Coraz częściej myślę że to bez sensu.
Nie chodzi mi o takie wakacyjny angielski bo to wiadomo że warto żeby się za granicą dogadać.
Miałam taki cel żeby nauczyć się tak cudownie biegle mówić, i ten biznesowy angielski rozwinąć ale.... coraz częściej czytam że jak całkiem wejdzie AI do firm to nie trzeba będzie znać języka bo sztuczna inteligencja wszystko przetłumaczy.
Co uważacie?
Awatar użytkownika
unfaithfully
WążNaTshircie

Post autor: unfaithfully »

Warto. Bo nic Ci nie zastapi rozmowy z czlowiekiem.
Podam Ci przyklad.
Znam angielski perfect, zaczynam uczyc sie wloskiego. Bylam tydzien temu we Wloszech, w miejscu gdzie bardzo malo ludzi mowi po angielsku, z tego co zauwazylam. Ja niestety znam tylko absolutne podstawy z wloskiego i nie da,m rady jeszcze sie dogadac po wlosku. Musialam dzialac na tlumaczu i to bylo nie tyle uciazliwe, co frustrujace, bo fajnie by sie bylo moc porozumiec z kims gadajac z nim, a nie z maszyna.
I nawet jesli idzie o np. biznesowy angielski, to dalej uwazam, ze jest sens go rozwijac, pojedziesz w jakas delegacje i co? Tu na mailu jestes taka niby wygadana, a na zywo ani me ani be? No troche glupio...
AZKR
RóżowePolo

Post autor: AZKR »

Nawet jeśli sprawdzi się kiedyś ten scenariusz to tym bardziej warto bo żeby coś znaczyć dla firmy to musisz być ponad AI - czyli rozumieć co tworzy i potrafić wychwycić jej błędy. W obecnej chwili też ludzie używają AI do tłumaczenia sobie w pracy ale nigdy to nie dorówna komuś kto sam spontanicznie jest w stanie tworzyć takie treści (jeśli ma umiejętności to w praktyce dużo lepsze niż model SI).
Angielski biznesowy nadal jest ważny https://languaged.pl/klient-biznesowy/k ... -dla-firm/
Awatar użytkownika
Paniam
Tritonotti

Post autor: Paniam »

Moim zdaniem warto, zwlaszcza jesli myslimy o rozwoju osobistym. Jezyk jest nosnikiem kultury i poznajac nowy jezyk, poznajesz swiat na nowo :) Nie mowiac juz o tym, do ilu nowych stron w Internecie masz potem dostep :') Plus tak jak kolezanka wyzej zaznaczyla, rozmowa z AI, a rozmowa z drugim czlowiekiem to nie to samo. W zasadzie moglabym powtorzyc te same argumenty.
Sama mowie w 3 jezykach i ucze sie 2 kolejnych, wiec moje obserwacje wynikaja z osobistego doswiadczenia
Маленькая апокалипсис :alien:
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
DramaQueen

Post autor: Juliaturczyniak »

Ludzie są społeczni, komunikują się na praktycznie każdej płaszczyźnie życia i nic tego nie zmieni, ani pandemia ani AI, więc tak, warto.