Będę wdzięczna, jeżeli napiszecie które regiony Polski znacie najlepiej, a których nie znacie w ogóle oraz które bardzo chcielibyście poznać i dlaczego, a które Was generalnie niezbyt interesują.
Generalnie nie mam pojęcia jak to jest, są opinie że Polacy nieźle potrafią migrować, a ja mam takie odczucie, że znam sporo zasiedziałych ludzi, którzy jeśli już migrują, to co najwyżej w promieniu ok. 150 - 200 km od rodzimego miasta, czyli np. do sąsiedniego województwa z lepiej rozwiniętym rynkiem pracy, usług, itd., to są typowe wyjazdy na studia do lepszego ośrodka akademickiego albo za pracą, lepszymi zarobkami, karierą.
Z kolei osoby ze wsi albo małego miasta/miasteczka często nie migrują nawet poza obszar województwa, tylko wystarcza im już miasto wojewódzkie. No takie są moje spostrzeżenia.
Jakie są Wasze osobiste doświadczenia w tym temacie? Będzie miło jak napiszecie z jakiego regionu pochodzicie chociaż wystarczy też odpowiedź "Migrowalem tylko do sąsiedniego województwa X".
O swoich własnych doświadczeniach również napiszę w komentarzu, nie chcę z tego robić kilometrowej wypowiedzi na samym wstępie.