Rozwój mowy u dziecka…
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
janeczkaKundelek
- Koczkodan
Rozwój mowy u dziecka…
Kiedy Wasze maluchy zaczęły mieć coś więcej niż Mama i Tata? Czy to było książkowo?
Nie wiem jak jest książkowo, ale teraz ma 2,5 roku i można z nią normalnie o wszystkim porozmawiać. Mama i tata pojawiło się przed roczkiem, chwilę przed półtora roku zdania dwuwyrazowe, potem już poleciało, co miesiąc dochodziło więcej wyrazów w zdaniach i na drugie urodziny mówiła już całkiem składnie
- Juliaturczyniak
- Drama Maker
Tak naprawdę to dzieciaki najbardziej rozgadane się robią jak idą do przedszkola,pamiętam jak mój brat nic nie mówił praktycznie poza podstawami, każdy się martwił, podszedł do przedszkola i do dnia dzisiejszego buzia mu się nie zamyka xDDD z córka chłopaka było bardzo podobnie
Do przedszkola idzie trzylatek, to już trochę niepokojące jeśli takie dziecko nic nie mówiJuliaturczyniak pisze: ↑śr kwie 22, 2026 9:24 pm Tak naprawdę to dzieciaki najbardziej rozgadane się robią jak idą do przedszkola,pamiętam jak mój brat nic nie mówił praktycznie poza podstawami, każdy się martwił, podszedł do przedszkola i do dnia dzisiejszego buzia mu się nie zamyka xDDD z córka chłopaka było bardzo podobnie
- Juliaturczyniak
- Drama Maker
Nie i to jeden z tych szkodliwych mitów, bo rodzice zamiast iść do logopedy z trzylatkiem mówiącym tylko mama to czekają, bo przecież chłopcy mówią później
Jeśli mówią później to chodzi o okres +/- 3 miesięcy. Dziecko dwuletnie powinno już mówić zdania dwuwyrazowe.
Co do tematu wątku pierwsze słowa około roku. Oboje moich dzieci zaczęło mówić trochę po ukończeniu roku.