Start
Mój profil

Rozwój mowy u dziecka…

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
janeczkaKundelek
Koczkodan

Rozwój mowy u dziecka…

Post autor: janeczkaKundelek »

Kiedy Wasze maluchy zaczęły mieć coś więcej niż Mama i Tata? Czy to było książkowo?
Limonene
PrinTu

Post autor: Limonene »

Nie wiem jak jest książkowo, ale teraz ma 2,5 roku i można z nią normalnie o wszystkim porozmawiać. Mama i tata pojawiło się przed roczkiem, chwilę przed półtora roku zdania dwuwyrazowe, potem już poleciało, co miesiąc dochodziło więcej wyrazów w zdaniach i na drugie urodziny mówiła już całkiem składnie
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Drama Maker

Post autor: Juliaturczyniak »

Tak naprawdę to dzieciaki najbardziej rozgadane się robią jak idą do przedszkola,pamiętam jak mój brat nic nie mówił praktycznie poza podstawami, każdy się martwił, podszedł do przedszkola i do dnia dzisiejszego buzia mu się nie zamyka xDDD z córka chłopaka było bardzo podobnie
Limonene
PrinTu

Juliaturczyniak pisze: śr kwie 22, 2026 9:24 pm Tak naprawdę to dzieciaki najbardziej rozgadane się robią jak idą do przedszkola,pamiętam jak mój brat nic nie mówił praktycznie poza podstawami, każdy się martwił, podszedł do przedszkola i do dnia dzisiejszego buzia mu się nie zamyka xDDD z córka chłopaka było bardzo podobnie
Do przedszkola idzie trzylatek, to już trochę niepokojące jeśli takie dziecko nic nie mówi
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Drama Maker

Post autor: Juliaturczyniak »

Limonene pisze: śr kwie 22, 2026 10:23 pm Do przedszkola idzie trzylatek, to już trochę niepokojące jeśli takie dziecko nic nie mówi
Wiem, ale to zależy czy mówimy tu o mówieniu jako o mówieniu czy o wypowiadaniu podstawowych słów i podstawowej komunikacji. ;) Ja mówię o pierwszyym.
Turututu
RoyalBaby

Post autor: Turututu »

A jak jest z chłopcami? To prawda że chłopcy zaczynają później mówić? Wypowie się jakaś Mama chłopca?
Awatar użytkownika
Saelith
KlasaBiznes

Post autor: Saelith »

Turututu pisze: pt kwie 24, 2026 12:10 pm A jak jest z chłopcami? To prawda że chłopcy zaczynają później mówić? Wypowie się jakaś Mama chłopca?
XDDD
Tak samo wiarygodne jak rzucanie uroku i konieczność posiadania czerwonej wstążeczki przy wózku.
Limonene
PrinTu

Turututu pisze: pt kwie 24, 2026 12:10 pm A jak jest z chłopcami? To prawda że chłopcy zaczynają później mówić? Wypowie się jakaś Mama chłopca?
Nie i to jeden z tych szkodliwych mitów, bo rodzice zamiast iść do logopedy z trzylatkiem mówiącym tylko mama to czekają, bo przecież chłopcy mówią później
Newuser94
Ciastko

Post autor: Newuser94 »

Jeśli mówią później to chodzi o okres +/- 3 miesięcy. Dziecko dwuletnie powinno już mówić zdania dwuwyrazowe.
Co do tematu wątku pierwsze słowa około roku. Oboje moich dzieci zaczęło mówić trochę po ukończeniu roku.