Start
Mój profil

Bieganie

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
zuzi__
Mokra Włoszka

Bomb Bieganie

Post autor: zuzi__ »

Hej, nie mogłam znaleźć podobnego wątku ale czy są tu dziewczyny, które biegają? Chciałabym zacząć ale jestem totalnie zielona w temacie… nawet nie mam butów do biegania (i tu też bym poprosiła o polecenie jakiś na początek, w miarę rozsądnej cenie). Macie jakieś rady jak zacząć? Czy ustalić sobie jakiś cel kilometrowy? Jak najlepiej do tego podejść żeby się nie zrazić 😕
Awatar użytkownika
Herbatazmiodem
LouiBag

Post autor: Herbatazmiodem »

Jak chcesz zacząć, to ciuchy czy buty Ci nie są potrzebne. Jak wejdzie rutyna to śmiało możesz zainwestować w buty.
Zacznij krótsze dystanse, jeśli nigdy nie biegałaś. Spróbuj cztery kilometry na początek. Naucz się oddychać, wczuj się w tempo, które Ci pasuje. Na początku będzie ciężko, nie ma się co oszukiwać. Sprawdź czy Ci ta forma kardio w ogóle pasuje.

Zakupy zostaw na później. Powiedzmy, jak będziesz biegać regularnie przez 7/8 tygodni, skocz po buty. Decathlonowe na początek wystarczą.
Awatar użytkownika
Rabarblador
Bagietka z szarlott

Post autor: Rabarblador »

zuzi__ pisze: ndz kwie 19, 2026 8:37 pm Hej, nie mogłam znaleźć podobnego wątku ale czy są tu dziewczyny, które biegają? Chciałabym zacząć ale jestem totalnie zielona w temacie… nawet nie mam butów do biegania (i tu też bym poprosiła o polecenie jakiś na początek, w miarę rozsądnej cenie). Macie jakieś rady jak zacząć? Czy ustalić sobie jakiś cel kilometrowy? Jak najlepiej do tego podejść żeby się nie zrazić 😕
mi mega pomógł program C25K- są dostępne plany za free na necie
zuzi__
Mokra Włoszka

Dzięki dziewczyny, dzisiaj pierwszy raz spróbowałam swoich sił 🤭 ja wiem że nie jest idealnie ale ja i tak jestem z siebie zadowolona. Posłuchałam waszych rad i na pierwszy raz ustawiłam sobie trasę 4km. Czułam, że mogłabym więcej ale nie chciałam też przesadzić jak na pierwszy raz 😕 jak macie jakieś rady co do biegania i rozwijania się w tym kierunku to chętnie przyjmę ☺️
Załączniki
fw_1776707433916.jpg
fw_1776707433916.jpg (91.54 KiB) Przejrzano 162 razy
Alessa
Srebrna Kropeczka

Post autor: Alessa »

Brawo! 4 km na początek to sporo.
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
Skarpeta Rakieta

Post autor: Oliwkowa888 »

4 km na start, to super. Ja za pierwszym razem po 3 km padłam i wróciłam do domu tramwajem :) Poczytaj o marszobiegach. Dobrze jest zacząć np. w systemie 2 min biegu, 2 min marszu i zrobić taką przeplatankę np. na dystansie 5 km.
Zainwestuj w buty do biegania jeśli ich jeszcze nie masz. I nie, nie takich za milion, bo one nie są potrzebne moim zdaniem. Kup najtańsze buty typowo biegowe np. w Decathlonie i to wystarczy. Ja mam dwie pary jedna właśnie stamtąd i jedne najtańsze biegówki adidasa. Nic więcej mi nie potrzeba i myślę, że Tobie też nie. Przynajmniej na początku.
Poczytaj o technice biegania. To ważne, bo łatwo o kontuzje. Poza tym brawo. Super jest się ruszyć z kanapy.
MARTA.BUBAK
Ciastko

Post autor: MARTA.BUBAK »

zuzi__ pisze: ndz kwie 19, 2026 8:37 pm Hej, nie mogłam znaleźć podobnego wątku (...)
Przede wszystkim zapomnij na początku o tych kilometrach 😊 Zamiast tego bieganie mieszaj z marszem. Np. 2 min biegu i 3 marszu. Potem dopiero stopniowo zwiększasz bieganie. Nie zajedziesz się na starcie, a Twoje ciało się przyzwyczai. Unikniesz też w ten sposób bólu i kontuzji.
Butów nie polecę, bo ja mam drogie i polecane, a są tragicznie beznadziejne. Musisz testować pod siebie.
Powodzenia! 😊 dawaj znać jak Ci dzie.
Magda0888
GreckieWakacje

Post autor: Magda0888 »

Najważniejsza rzecz w bieganiu, w którą trzeba się zaopatrzyć, a piszę to jako osoba, która biega 30 lat, to są buty, bo dobra amortyzacja, odpowiedni rozmiar minimalizuje ryzyko kontuzji. I tak jak wyżej ktoś już napisał, nie zarzynać się, bo np. muszę przebiec ciągiem 3 km. Mega rozwiązaniem jest początkowo przeplatanie biegu marszem, żeby uspokoić oddech, serce.
zuzi__
Mokra Włoszka

Magda0888 pisze: pn kwie 27, 2026 9:59 am Najważniejsza rzecz w bieganiu, w którą trzeba się zaopatrzyć, a piszę to jako osoba, która biega 30 lat, to są buty, bo dobra amortyzacja, odpowiedni rozmiar minimalizuje ryzyko kontuzji. I tak jak wyżej ktoś już napisał, nie zarzynać się, bo np. muszę przebiec ciągiem 3 km. Mega rozwiązaniem jest początkowo przeplatanie biegu marszem, żeby uspokoić oddech, serce.
A polecasz jakieś konkretne? :)
Magda0888
GreckieWakacje

zuzi__ pisze: pn kwie 27, 2026 11:21 am A polecasz jakieś konkretne? :)
Z butami do biegania to jest bardzo indywidualna sprawa. Ja biegam długie dystanse. Czasami po 35 km, więc zawsze kupuję buty przeznaczone do tzw. długich wybiegań. U mnie świetnie się sprawdziły Nike Vomero, ale Pegasusy też są super. Bardzo dobre też są Brooks'y i Hooka- mniej znane marki, ale bardzo dobre. Minus to wysoka cena. Natomiast jeżeli dopiero zaczynasz, to polecam Ci z Decathlonu Kiprun. Wybieraj sobie modele do biegania na długich dystansach i raczej po asfalcie, bo takie mają niesamowicie dobrą amortyzację. W niektórych modelach masz wrażenie, że biegasz po chmurce :) , bo są tak wygodne, gdy uderzasz stopą o podłoże. Zwróć uwagę na rozmiar, bo do biegania musisz mieć buty o minimum pół rozmiaru większe od tych, w których chodzisz na co dzień (ja kupuję o rozmiar większe). Aha, co bardzo istotne, jeżeli masz szeroką stopę, to nie wybieraj butów o wąskim przodzie. Musisz czuć się w nich swobodnie, a nie tak jakby były mocno dopasowane, bo gdy lądujesz na śródstopiu, to stopa przesuwa się do przodu buta, więc tam nie może być ucisku w palcach i po boku stopy. Przejrzę jeszcze modele Kiprun z Decathlonu dokładniej i napiszę, jakie są warte przymierzenia, bo bez sensu żebyś na początku wydawała 700-800 zł za buty :)
Magda0888
GreckieWakacje

zuzi__ pisze: pn kwie 27, 2026 11:21 am A polecasz jakieś konkretne? :)
Moje ostatnie odkrycie z tańszych butów to poniższy model
https://www.decathlon.pl/p/buty-do-bieg ... C5%84czowy
Zimą w Alpach przebiegłam w nich w sumie około 300 km, więc naprawdę były wygodne na długich wybieganiach- powyżej 20 km. Nie są jakoś super miękkie, ale wygodne, stabilne (nie za wąskie z przodu), z dobrą amortyzacją. Miałam rozmiar 39, gdy normalnie chodzę w 38.