Kurcze, ja nie mogę znaleźć. Podeślesz na PW?Platini_blabla pisze: ↑pn wrz 16, 2024 2:55 pm Chodzi o post książki o morderczyniach. Znalazłaś już?
Polskie dożywotki (Szymańska, Osińska, i inne)
Moderator: verysweetcherryRe: Polskie dożywotki (Szymańska, Osińska, i inne)
Mnie zawsze zastanowiało, dlaczego ojciec dziecka za to nie został pociągnięty do odpowiedzialności...pozwalał tej chorej babie na to!Babinka1989 pisze: ↑ndz sie 11, 2024 4:26 pm Jedna z najokropniejszych spraw - Renata w latach 80-tych zakatowała Danielka Litwiniuka. Dostała 15 lat, wyszła po 10 a potem pracowała jako nauczycielka i piastowała jakieś wysokie stanowisko…
A wiecie coś więcej o Monice Osińskiej?
Wyszła na wolność, podobno zmieniła personalia i nazywa się obecnie Monika W. Ktoś wie jak teraz funkcjonuje?
Co w ogóle myślicie o tym, że ministerstwo chce przywrócić przepisy sprzed reformy i ma zniknąć kara 30 lat więzienia oraz bezwzględnego dożywocia?
Wyszła na wolność, podobno zmieniła personalia i nazywa się obecnie Monika W. Ktoś wie jak teraz funkcjonuje?
Co w ogóle myślicie o tym, że ministerstwo chce przywrócić przepisy sprzed reformy i ma zniknąć kara 30 lat więzienia oraz bezwzględnego dożywocia?
Ja jestem przeciwna. Tu nawet nie chodzi o samą karę ale o to, że nie każdy jest w stanie się zresocjalizować i dożywocie to nie tylko kara ale także izolacja od społeczeństwa. Jeżeli te przepisy zostaną przepchnięta to nasi prawodawcy będą mieli krew kolejnych ofiar na swoich rękach bo nie czarujmy się, seryjny i psychpatyczny morderca, pedofil czy gwałciciel nie staną się nagle niegroźnymi osobami.Tombikaaa pisze: ↑wt sty 07, 2025 12:48 pm A wiecie coś więcej o Monice Osińskiej?
Pedofile i gwałciciele nie dostają dożywocia, więc twój argument jest błędny.Niu90 pisze: ↑wt sty 07, 2025 9:31 pm Ja jestem przeciwna. Tu nawet nie chodzi o samą karę ale o to, że nie każdy jest w stanie się zresocjalizować i dożywocie to nie tylko kara ale także izolacja od społeczeństwa. Jeżeli te przepisy zostaną przepchnięta to nasi prawodawcy będą mieli krew kolejnych ofiar na swoich rękach bo nie czarujmy się, seryjny i psychpatyczny morderca, pedofil czy gwałciciel nie staną się nagle niegroźnymi osobami.
Ja zgadzam się z Tochmannem, resocjalizacja jest jaka jest, ale jednak istnieje. Skazanie kogoś na bezwzględnie dożywocie jest czymś przesadnym. Dożywocie, ale z możliwością wyjścia, daje jakaś szansę nadzieję. Bez nadziei życie nie ma sensu.
Wiecie, łatwo się myśli o tym, gdy myślisz o jakichś gangsterach, ludzi, którzy torturowali innych. Ale większość osób, ktorych to dotyczy, nie do końca wpisują się w te ramy.
Polskie morderczynie siedzące w więzieniach to często kobiety, które zabiły swoich oprawców, nikt im nie pomógł, więc same się uratowały (polecam książkę Bondy o polskich morderczyniach).
Poza tym to nie zaostrzenie kk, lecz praca u podstaw daje lepsze efekty, jeśli chodzi o wzrost/spadek przestępczości.
Mam nadzieję, że Osa, gdziekolwiek jest, żyje w spokoju. W dzisiejszych czasach nie dostałaby takiego wyroku, to jasne jak słońce.
Książkę czytałam a Osińska to przed kim się broniła?AnorDei pisze: ↑czw sty 09, 2025 5:53 pm Pedofile i gwałciciele nie dostają dożywocia, więc twój argument jest błędny.
Ja zgadzam się z Tochmannem, resocjalizacja jest jaka jest, ale jednak istnieje. Skazanie kogoś na bezwzględnie dożywocie jest czymś przesadnym. Dożywocie, ale z możliwością wyjścia, daje jakaś szansę nadzieję. Bez nadziei życie nie ma sensu.
Wiecie, łatwo się myśli o tym, gdy myślisz o jakichś gangsterach, ludzi, którzy torturowali innych. Ale większość osób, ktorych to dotyczy, nie do końca wpisują się w te ramy.
Polskie morderczynie siedzące w więzieniach to często kobiety, które zabiły swoich oprawców, nikt im nie pomógł, więc same się uratowały (polecam książkę Bondy o polskich morderczyniach).
Poza tym to nie zaostrzenie kk, lecz praca u podstaw daje lepsze efekty, jeśli chodzi o wzrost/spadek przestępczości.
Mam nadzieję, że Osa, gdziekolwiek jest, żyje w spokoju. W dzisiejszych czasach nie dostałaby takiego wyroku, to jasne jak słońce.
Oczywiście, że nie dostają ale co poniektórzy powinni dostać.