Start
Mój profil

Polskie dożywotki (Szymańska, Osińska, i inne)

Moderator: verysweetcherry
encia
Koczkodan

Re: Polskie dożywotki (Szymańska, Osińska, i inne)

Post autor: encia »

Platini_blabla pisze: pn wrz 16, 2024 2:55 pm Chodzi o post książki o morderczyniach. Znalazłaś już?
Kurcze, ja nie mogę znaleźć. Podeślesz na PW?
Zoja83
GreckieWakacje

Post autor: Zoja83 »

Babinka1989 pisze: ndz sie 11, 2024 4:26 pm Jedna z najokropniejszych spraw - Renata w latach 80-tych zakatowała Danielka Litwiniuka. Dostała 15 lat, wyszła po 10 a potem pracowała jako nauczycielka i piastowała jakieś wysokie stanowisko…
Mnie zawsze zastanowiało, dlaczego ojciec dziecka za to nie został pociągnięty do odpowiedzialności...pozwalał tej chorej babie na to!
Tombikaaa
PsychoFanka

Post autor: Tombikaaa »

A wiecie coś więcej o Monice Osińskiej?
Wyszła na wolność, podobno zmieniła personalia i nazywa się obecnie Monika W. Ktoś wie jak teraz funkcjonuje?

Co w ogóle myślicie o tym, że ministerstwo chce przywrócić przepisy sprzed reformy i ma zniknąć kara 30 lat więzienia oraz bezwzględnego dożywocia?
Niu90
BlondDoczep

Post autor: Niu90 »

Tombikaaa pisze: wt sty 07, 2025 12:48 pm A wiecie coś więcej o Monice Osińskiej?
Wyszła na wolność, podobno zmieniła personalia i nazywa się obecnie Monika W. Ktoś wie jak teraz funkcjonuje?

Co w ogóle myślicie o tym, że ministerstwo chce przywrócić przepisy sprzed reformy i ma zniknąć kara 30 lat więzienia oraz bezwzględnego dożywocia?
Ja jestem przeciwna. Tu nawet nie chodzi o samą karę ale o to, że nie każdy jest w stanie się zresocjalizować i dożywocie to nie tylko kara ale także izolacja od społeczeństwa. Jeżeli te przepisy zostaną przepchnięta to nasi prawodawcy będą mieli krew kolejnych ofiar na swoich rękach bo nie czarujmy się, seryjny i psychpatyczny morderca, pedofil czy gwałciciel nie staną się nagle niegroźnymi osobami.
AnorDei
Srebrna Kropeczka

Post autor: AnorDei »

Niu90 pisze: wt sty 07, 2025 9:31 pm Ja jestem przeciwna. Tu nawet nie chodzi o samą karę ale o to, że nie każdy jest w stanie się zresocjalizować i dożywocie to nie tylko kara ale także izolacja od społeczeństwa. Jeżeli te przepisy zostaną przepchnięta to nasi prawodawcy będą mieli krew kolejnych ofiar na swoich rękach bo nie czarujmy się, seryjny i psychpatyczny morderca, pedofil czy gwałciciel nie staną się nagle niegroźnymi osobami.
Pedofile i gwałciciele nie dostają dożywocia, więc twój argument jest błędny.

Ja zgadzam się z Tochmannem, resocjalizacja jest jaka jest, ale jednak istnieje. Skazanie kogoś na bezwzględnie dożywocie jest czymś przesadnym. Dożywocie, ale z możliwością wyjścia, daje jakaś szansę nadzieję. Bez nadziei życie nie ma sensu.
Wiecie, łatwo się myśli o tym, gdy myślisz o jakichś gangsterach, ludzi, którzy torturowali innych. Ale większość osób, ktorych to dotyczy, nie do końca wpisują się w te ramy.
Polskie morderczynie siedzące w więzieniach to często kobiety, które zabiły swoich oprawców, nikt im nie pomógł, więc same się uratowały (polecam książkę Bondy o polskich morderczyniach).
Poza tym to nie zaostrzenie kk, lecz praca u podstaw daje lepsze efekty, jeśli chodzi o wzrost/spadek przestępczości.

Mam nadzieję, że Osa, gdziekolwiek jest, żyje w spokoju. W dzisiejszych czasach nie dostałaby takiego wyroku, to jasne jak słońce.
Niu90
BlondDoczep

Post autor: Niu90 »

AnorDei pisze: czw sty 09, 2025 5:53 pm Pedofile i gwałciciele nie dostają dożywocia, więc twój argument jest błędny.

Ja zgadzam się z Tochmannem, resocjalizacja jest jaka jest, ale jednak istnieje. Skazanie kogoś na bezwzględnie dożywocie jest czymś przesadnym. Dożywocie, ale z możliwością wyjścia, daje jakaś szansę nadzieję. Bez nadziei życie nie ma sensu.
Wiecie, łatwo się myśli o tym, gdy myślisz o jakichś gangsterach, ludzi, którzy torturowali innych. Ale większość osób, ktorych to dotyczy, nie do końca wpisują się w te ramy.
Polskie morderczynie siedzące w więzieniach to często kobiety, które zabiły swoich oprawców, nikt im nie pomógł, więc same się uratowały (polecam książkę Bondy o polskich morderczyniach).
Poza tym to nie zaostrzenie kk, lecz praca u podstaw daje lepsze efekty, jeśli chodzi o wzrost/spadek przestępczości.

Mam nadzieję, że Osa, gdziekolwiek jest, żyje w spokoju. W dzisiejszych czasach nie dostałaby takiego wyroku, to jasne jak słońce.
Książkę czytałam a Osińska to przed kim się broniła?
Oczywiście, że nie dostają ale co poniektórzy powinni dostać.
AnorDei
Srebrna Kropeczka

Niu90 pisze: czw sty 09, 2025 6:46 pm Książkę czytałam a Osińska to przed kim się broniła?
Oczywiście, że nie dostają ale co poniektórzy powinni dostać.
Osińska się nie broniła przed kimkolwiek, ale też nie była osobą, która zabiła. Oczywiście brała udział w rozboju, za to powinna być skazana.
fruziaaaa
Koczkodan

Post autor: fruziaaaa »

Platini_blabla pisze: ndz sie 11, 2024 3:52 pm Ja nigdy nie rozumiem logiki sądów - jeśli orzeczono poczytalność, to czemu jedna dostała dożywocie a inne 3-10 lat? Waśniewska dostała 25 bo sąd był pod presją, gdyby sprawa nie była medialna to pewnie na 10-15 by się skończyło. Mama Szymonka z Będzina też dostała jakiś śmieszny wyrok, 5 lat chyba. Już jest pewnie na wolności. Nie to żebym broniła ale Magda z Poznania zabiła jedno dziecko nie pastwiąc się nad nim a są matki które maltretują nie jedno a kilka dzieci latami doprowadzając do śmierci w cierpieniach i one dostają jakieś krótkie wyroki.

Edit: czytam teraz że mamie Szymonka zaostrzono karę potem chyba do 10 lat…….
To i tak za mało, biorąc pod uwagę, że chłopiec żył, gdy oni "pozbywali się" problemu. Dla mnie to jest niezrozumiałe. Tak samo jak nie rozumiem, jakim cudem przez tak długi czas nikt nie rozpoznał chłopca, a nagle jak wyszła sprawa z Wasniewska to się ktoś zorientował..
Jeśli chodzi o Wasniewska to 25 lat brzmi nie tak źle, ale biorąc pod uwagę fakt ile czasu kłamała, oszukiwała, robiła z ludzi idiotow to jednak ja rozważała hm wyższa karę. Juz nie wspominając o tym, ze wg mnie nie działała sama..
Awatar użytkownika
Lo1337a
Kciuk

Post autor: Lo1337a »

fruziaaaa pisze: pn kwie 21, 2025 11:04 pm To i tak za mało, biorąc pod uwagę, że chłopiec żył, gdy oni "pozbywali się" problemu. Dla mnie to jest niezrozumiałe. Tak samo jak nie rozumiem, jakim cudem przez tak długi czas nikt nie rozpoznał chłopca, a nagle jak wyszła sprawa z Wasniewska to się ktoś zorientował..
Jeśli chodzi o Wasniewska to 25 lat brzmi nie tak źle, ale biorąc pod uwagę fakt ile czasu kłamała, oszukiwała, robiła z ludzi idiotow to jednak ja rozważała hm wyższa karę. Juz nie wspominając o tym, ze wg mnie nie działała sama..
Nie dzialala sama - kogo podejrzewasz? Meza? Serio pytam, jestem ciekawa teorii.
Dora_Diamant
Kciuk

Post autor: Dora_Diamant »

fruziaaaa pisze: pn kwie 21, 2025 11:04 pm To i tak za mało, biorąc pod uwagę, że chłopiec żył, gdy oni "pozbywali się" problemu. Dla mnie to jest niezrozumiałe. Tak samo jak nie rozumiem, jakim cudem przez tak długi czas nikt nie rozpoznał chłopca, a nagle jak wyszła sprawa z Wasniewska to się ktoś zorientował..
wiesz, ja czułam z początku, że bartek jest kryty, ale minęło tyle czasu, i nic. teraz wydaje mi się, iż działała jednak sama.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Bartka nie podejrzewam prędzej jej rodzinę
fruziaaaa
Koczkodan

Post autor: fruziaaaa »

Lo1337a pisze: wt kwie 22, 2025 12:08 am Nie dzialala sama - kogo podejrzewasz? Meza? Serio pytam, jestem ciekawa teorii.
Myślę, że nie. Myślę, ze musiał jej pomagać brat albo maz. Ona była taka "licha", ze nie sądzę, aby sama miała siłę na az takie przykrycie małej pod cegłami. Chyba, ze zadziałała adrenalina, ale w to trochę wątpię, bo przecież zdazyla na chłodno wszystko rozplanować - trasę, opowieść i w ogóle, więc wydaje mi się, ze adrenaliny tam nie było.

Bartek to w ogóle dziwna sprawa.. Chłop się spakował i pojechał w świat. Z jednej strony rozumiem, że chcial się odciąć, ale z drugiej.. nie wiem czy ja, jako rodzic, umiałabym tak wszystko zostawić. Ale wiadomo, każdy inny. Być może kiedyś, jak Katarzyna wyjdzie to dowiemy się czegoś więcej..
Awatar użytkownika
xclauu
Channelka

Post autor: xclauu »

A wiecie coś o Magdalenie Dmowskiej-Michalskiej? Głośna sprawa, zabicie miesięcznej córeczki, próba zabicia pozostałej dwójki dzieci, teoretycznie oddała się sama w ręce policji. Obszerny artykuł na ten temat: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... jacej.html
crystalorchid
BlondDoczep

Post autor: crystalorchid »

xclauu pisze: wt kwie 22, 2025 5:15 pm A wiecie coś o Magdalenie Dmowskiej-Michalskiej? Głośna sprawa, zabicie miesięcznej córeczki, próba zabicia pozostałej dwójki dzieci, teoretycznie oddała się sama w ręce policji. Obszerny artykuł na ten temat: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... jacej.html
Myślę że tu nie ma drugiego dna. Często to te najbardziej bajkowe obrazki skrywają największe dysfunkcje i potem dzieją się takie rzeczy. Obstawiam jakieś załamanie nerwowe.
Awatar użytkownika
jupiterka
Currently:Italy

Post autor: jupiterka »

xclauu pisze: wt kwie 22, 2025 5:15 pm A wiecie coś o Magdalenie Dmowskiej-Michalskiej? Głośna sprawa, zabicie miesięcznej córeczki, próba zabicia pozostałej dwójki dzieci, teoretycznie oddała się sama w ręce policji. Obszerny artykuł na ten temat: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... jacej.html
ha tfu na takiego mezusia i tesciow, szkoda, ze dziewczyna sie wczesniej nie wyrwala z tego bagna, moze dzis by zyla szczesliwie z jednym czy dwojka dzieci
Awatar użytkownika
xclauu
Channelka

jupiterka pisze: czw kwie 24, 2025 10:41 am ha tfu na takiego mezusia i tesciow, szkoda, ze dziewczyna sie wczesniej nie wyrwala z tego bagna, moze dzis by zyla szczesliwie z jednym czy dwojka dzieci
Pod jej postem na IG wypowiedziała się znajoma, że Magda świadomie nie skazałaby dzieci na życie bez mamy, bo sama tego doświadczyła. Jednak dla mnie jest to dziwne, że nie odeszła od męża przy II ciąży, przed ślubem - skoro źle ją traktował, a ona brnęła w to dalej.
Myślicie, że w połogu, pod wpływem emocji może aż tak kogoś odciąć? Wg. biegłych jednak była poczytalna, kiedy zabiła córkę.
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

xclauu pisze: czw kwie 24, 2025 2:12 pm Pod jej postem na IG wypowiedziała się znajoma, że Magda świadomie nie skazałaby dzieci na życie bez mamy, bo sama tego doświadczyła. Jednak dla mnie jest to dziwne, że nie odeszła od męża przy II ciąży, przed ślubem - skoro źle ją traktował, a ona brnęła w to dalej.
Myślicie, że w połogu, pod wpływem emocji może aż tak kogoś odciąć? Wg. biegłych jednak była poczytalna, kiedy zabiła córkę.
Nie odeszła od niego, bo nie chciała, by dzieci rosły w niepełnej rodzinie. Wybrała po prostu złego człowieka, który nawet nie próbował jej pomóc, czy jakkolwiek wesprzeć w wykonywaniu ich wspólnego obowiązku opieki nad dziećmi. Zamiast tego pił, ćpał i zdradzał ją z imprezowiczkami. Kobieta miała załamanie nerwowe, po porodzie przerodziło się to w depresję poporodową i w okresie, w którym mąż powinien albo załatwić jej prywatną pomoc zarówno do dzieci, jak i od zdrowia psychicznego, albo po prostu wziąć urlop, siedzieć w domu i zajmować się dziećmi, dalej latał i puszczał się po flaszce. Scenariusz, w której kobiecie w takiej sytuacji pęka psychika, jest niestety realny i wcale nie taki rzadki, tylko zazwyczaj nie kończy się zabójstwem własnego potomstwa. Dla mnie ten facet jest znacznie gorszy od niej, bo to on ją do tego stanu doprowadził i odmawiał pomocy. Aż przykre, ze dobrze mu się powodzi (według LinkedIn) i żyje jak pączek w maśle.
Awatar użytkownika
xclauu
Channelka

joalla pisze: czw kwie 24, 2025 2:23 pm Nie odeszła od niego, bo nie chciała, by dzieci rosły w niepełnej rodzinie. Wybrała po prostu złego człowieka, który nawet nie próbował jej pomóc, czy jakkolwiek wesprzeć w wykonywaniu ich wspólnego obowiązku opieki nad dziećmi. Zamiast tego pił, ćpał i zdradzał ją z imprezowiczkami. Kobieta miała załamanie nerwowe, po porodzie przerodziło się to w depresję poporodową i w okresie, w którym mąż powinien albo załatwić jej prywatną pomoc zarówno do dzieci, jak i od zdrowia psychicznego, albo po prostu wziąć urlop, siedzieć w domu i zajmować się dziećmi, dalej latał i puszczał się po flaszce. Scenariusz, w której kobiecie w takiej sytuacji pęka psychika, jest niestety realny i wcale nie taki rzadki, tylko zazwyczaj nie kończy się zabójstwem własnego potomstwa. Dla mnie ten facet jest znacznie gorszy od niej, bo to on ją do tego stanu doprowadził i odmawiał pomocy. Aż przykre, ze dobrze mu się powodzi (według LinkedIn) i żyje jak pączek w maśle.
Nie mogłam znaleźć go na LinkedIn, ani na socjalach, ale wydaję się, że rodzice go nieźle ustawili (można łatwo znaleźć firmę rodziców, adres domowy)
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Do niezaszczytnego grona dożywotek dołączyła właśnie Julianna S. Za zabójstwo rodziców

https://www.pap.pl/aktualnosci/dozywoci ... wie-zdroju
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

xclauu pisze: czw kwie 24, 2025 3:11 pm Nie mogłam znaleźć go na LinkedIn, ani na socjalach, ale wydaję się, że rodzice go nieźle ustawili (można łatwo znaleźć firmę rodziców, adres domowy)
Za to jej instagram jest dość łatwy do odnalezienia. Strasznie się patrzy na to piękne życie wiedząc jak to się skończyło...
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

xclauu pisze: czw kwie 24, 2025 2:12 pm Pod jej postem na IG wypowiedziała się znajoma, że Magda świadomie nie skazałaby dzieci na życie bez mamy, bo sama tego doświadczyła. Jednak dla mnie jest to dziwne, że nie odeszła od męża przy II ciąży, przed ślubem - skoro źle ją traktował, a ona brnęła w to dalej.
Nigdy do mnie nie trafia argumenty tego typu. To nie było jedno dziecko. Zrobiła sobie z nim aż trójkę i wytapetowała ich zdjęciami internet zanim stwierdziła że on się na ojca nie nadaje…? Proszę was… też uważam że była poczytalna
rachelkarengreen
ZdalnaFanka

Post autor: rachelkarengreen »

PrzemoKondratowicz pisze: czw kwie 24, 2025 4:44 pm Do niezaszczytnego grona dożywotek dołączyła właśnie Julianna S. Za zabójstwo rodziców

https://www.pap.pl/aktualnosci/dozywoci ... wie-zdroju
Wciąż nie rozumiem czemu para z Rakowisk nie dostała dożywocia za podobną zbrodnię
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

martucha_f pisze: czw kwie 24, 2025 5:16 pm Wciąż nie rozumiem czemu para z Rakowisk nie dostała dożywocia za podobną zbrodnię
Oni byli parą dzieciaków a ona była dorosła kobieta która wzięła w rodzinę zastępczą dziewczynę która zmanipulowała, która doprowadziła do samob* ojca przez nieprawdziwe oskarżenia, a potem zamordowała własnych rodziców. Trochę większy kaliber i o jedną ofiarę więcej w sumie.
pumba56
SushiRoll

Post autor: pumba56 »

Potwierdzone info - powodem były problemy psychiczne. Z tego co pamiętam odbywa karę w systemie terapeutycznym.
AnorDei
Srebrna Kropeczka

PrzemoKondratowicz pisze: czw kwie 24, 2025 5:14 pm Nigdy do mnie nie trafia argumenty tego typu. To nie było jedno dziecko. Zrobiła sobie z nim aż trójkę i wytapetowała ich zdjęciami internet zanim stwierdziła że on się na ojca nie nadaje…? Proszę was… też uważam że była poczytalna
Jakie to łatwe tak rzucić 'byla zdrowa', wszyscy chcą, by te najgorsze zbrodnie popełniali psychopaci, którym nie da się pomóc, ale to tak nie działa.
Depresja to straszna k***, zaburzenia osobowości są niesamowicie ciężkie. Nikt zdrowy nie wstaje i nie myśli 'dzisiaj kogoś zabiję', Kajetan Poznański to jedna osoba na milion, choć i w jego przypadku gdyby ktoś zareagował wcześniej, to może nie doszło by do tragedii, bo zmiany w jego osobowości i zachowaniu bliscy zaobserwowali wcześniej.