Start
Mój profil

Kuchenne kontrowersje

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
chleb_ze_smalcem
Beżowa

Re: Kuchenne kontrowersje

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Welociraptor1 pisze: wt kwie 14, 2026 9:51 pm Mój chłop jest z Wielkopolski i nabijam się z niego, że, po obiedzie z pyrami, na deser je się u nich pyry na słodko 😈

Uwielbiam podroby, zarówno w smaku, jak i pod względem tekstury. Wątróbka, żołądki, nerki, serca. Pierogi z płuckami. Tylko móżdżku nie miałam odwagi spróbować. Żeby było śmiesznie, nie przepadam za mięsem.
O fuj pyry na słodko to kontrowersja. Kontrowersyjne są dla mnie wszelkie ciasta ze słodkimi ziemniakami typu pie, nie mogę się przemóc do tego. Gorsze chyba są tylko te dyniowe. Mdłe i muziaste.

Zupa mleczna z dyni z lanymi kluchami na słodko. Moi dziadkowie się tym zajadali w sezonie, mnie zbierało i do dzisiaj zbiera na wioki jak o tym pomyślę 🤮
Jynna
ŻonaWitolda

Post autor: Jynna »

bawarka - herbata z mlekiem, zmora z przedszkola.
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

Post autor: Rzeka.chaosu »

chleb_ze_smalcem pisze: wt kwie 14, 2026 8:55 pm Też lubię kwaśne, lubię pić wodę z octem jabłkowym. Ludzie piją to dla obniżenia glukozy się wykręcają jakby to było najgorsze pod słońcem a dla mnie to dobre. Jak soczek.
Ja też lubię, ale jestem zaprawiona, bo długo piłam widę z cytryną. I grzybki w occie do dań mięsnych.

Ci, którzy nie lubią może piją z niemętnym octem? Ten mętny jest lepszy. :)
Awatar użytkownika
Saelith
Currently:Italy

Post autor: Saelith »

Lubię sobie maczać np. Laysy Fromage w Monte. XD
Mammia
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Mammia »

Nie wiem czy to kontrowersyjne ale jestem fanką połączeń słodko słonych - pizza z ananasem, sałatka z burakiem i gruszką itp. pychota. Chociaż akurat placki ziemniaczane z cukrem są wyjątkiem w tym przypadku 😁

ALE

Nienawidzę wszelkich dan typu makarony, ryż, pierogi zupełnie na słodko. Kocham polska kuchnię natomiast tego typu wymysły są dla mnie nie do przejścia 😅 pierogi z owocami, makaron z truskawkami, ryż na słodko, zupa mleczna, no po prostu nie.
Alessa
GreckieWakacje

Post autor: Alessa »

Saelith pisze: czw kwie 16, 2026 9:47 am Lubię sobie maczać np. Laysy Fromage w Monte. XD
hehe, tego nic nie przebije :) Szacun!
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
LouiBag

Post autor: Anastazja_smietana »

Nie ma dania do którego nie pasowałaby konfitura żurowinowa. Uwielbiam połączenie słodko-słono-kwaśne, jak owoce+mięso, ananas na pizzy jest orzeźwiający. Nie lubię suchych rzeczy, wszystko musi być mokre, soczyste. Chleb z masłem i nutellą jest zrozumiały, suchy chleb się wypełnia tłustym masłem i na to nutella, inaczej jest sucho. Lubię rodzynki w serniku. Lubię dodawać ugotowane jajko do dowolnej zupy.
Suchi jest mdłe, krewetki wcale nie są smaczne i nie przypominają kurczaka, w dodatku mnie brzydzą. Czekolada dubajska jest niedobra.
mariaow
Currently:home

Post autor: mariaow »

Saelith pisze: czw kwie 16, 2026 9:47 am Lubię sobie maczać np. Laysy Fromage w Monte. XD
Kiedyś przeczytałam gdzieś że ktoś jadł frytki z maka maczane w ich lodach śmietankowych, to chyba też Twoje klimaty 😅
Awatar użytkownika
FigGa
RARY

Post autor: FigGa »

mariaow pisze: czw kwie 16, 2026 1:10 pm Kiedyś przeczytałam gdzieś że ktoś jadł frytki z maka maczane w ich lodach śmietankowych, to chyba też Twoje klimaty 😅
Ja próbowałam frytek ale maczanych szejku i nawet spoko
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Awatar użytkownika
gunernialne
Dieta 600 kcal

Post autor: gunernialne »

Nie jest to żadna kontrowersja, ale u mnie placki ziemniaczane jadło się zawsze same, bez żadnych sosów, śmietany czy cukru. Jak podrosłam i dowiedziałam się, że ludzie coś do nich dodają byłam zszokowana xd
Raz spróbowałam ze śmietaną, ale to nie to... xd
Sto razy chciałem się zabić, kiedy nie mogłem już wytrzymać, ale nigdy tego nie zrobiłem. Chyba podświadomie pragnąłem jeszcze raz pocałować usta rzeki i łowić srebrne ryby
Aleksandra_18
PsychoFanka

Post autor: Aleksandra_18 »

Mammia pisze: czw kwie 16, 2026 11:28 am Nie wiem czy to kontrowersyjne ale jestem fanką połączeń słodko słonych - pizza z ananasem, sałatka z burakiem i gruszką itp. pychota. Chociaż akurat placki ziemniaczane z cukrem są wyjątkiem w tym przypadku 😁

ALE

Nienawidzę wszelkich dan typu makarony, ryż, pierogi zupełnie na słodko. Kocham polska kuchnię natomiast tego typu wymysły są dla mnie nie do przejścia 😅 pierogi z owocami, makaron z truskawkami, ryż na słodko, zupa mleczna, no po prostu nie.
Ja mam dokładnie odwrotnie xd lubię wszelkie mączne rzeczy typu makaron, ryż itd na słodko (choć bardziej jako deser/lekka kolacja niż dania obiadowe), za to nie lubię wszelkich słodko-słonych kombinacji. Pizzę z ananasem zjem w dwóch wybranych pizzeriach, gdzie wiem, że dobrze bilansują te smaki, w innych okolicznościach nie jadam.

Nie lubię serów pleśniowych w żadnej postaci, każdy ma dla mnie odpychający zapach i smak, camembert i jeszcze jakiś, którego nazwy nie pamiętam, w dodatku obrzydliwą konsystencję.
Awatar użytkownika
Blue Spirit
MoetGlass

Post autor: Blue Spirit »

Słodka, maślana bułka z ketchupem.
Płatki kukurydziane w zupie pomidorowej.
Jajecznica z grzybami.
Cynamon w koktajlu truskawkowym.
Surowe ciasto do chrustów i naleśników czy też np. biszkoptowe. Również ciasto z zakalcem.
misiuniapysiunia
Mokra Włoszka

Post autor: misiuniapysiunia »

Pizza na grubym cieście smakuje mi tylko na zimno
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
LouiBag

Post autor: KagemaneNoJutsu »

Jestem wegetarianką choć kocham kiełbasę (szczególnie z grilla), kaszankę, boczuś i drobiowe żołądki 😋
Lubię wszelkie połączenia słodko-słone.
Pizza z ananasem ❤️‍🔥 Chleb z nutellą i solą 🤎
Lubię kminek i nie znoszę liści kolendry (te suche kulki/ziarna są ok).
W rzeźni, jak to w rzeźni czas wątpliwości szybko mija, nie ma miejsca na myślenie, bo tu się nie myśli tylko zabija...
Hunde
LemonkowaCola

Post autor: Hunde »

Nie lubię i nigdy nie lubiłam frytek. Zawsze znajomi się temu dziwią. Co ciekawe, lubię gotowane i pieczone ziemniaki.
ajmegerl
LouiBag

Post autor: ajmegerl »

W mojej dalszej rodzinie na Wigilię jada sie pierogi z truskawkami.
Niu90
Srebrna Kropeczka

Post autor: Niu90 »

Chleb z nutellą musi być z grubą warstwą masła.
Uwielbiam bułki posmarowane masłem i miodem, najlepiej jak są z makiem lub sezamem. Do jajecznicy dolewam zawsze Maggi.
Awatar użytkownika
Spagettidzem
WążNaTshircie

Post autor: Spagettidzem »

FigGa pisze: pn kwie 13, 2026 6:13 am Jezu tak!

Nie wiem jak można jeść zimne mleko, albo wsypać najpierw płatki.
U mnie tylko prosto od krowy po schłodzeniu i dosypywane co jakiś czas płatki, żeby cały czas chrupały XD

Aha i jeszcze placki ziemniaczane zawsze z cukrem, nawet te smażone z cebulą, koperkiem itp (tzw na słono).
duppajasio
Tritonotti

Post autor: duppajasio »

Jynna pisze: wt kwie 14, 2026 3:53 pm Już tłumaczę. Dla mnie jako dla dziecka wtedy 10 letniego było to dość innowacyjne. Taką formę podawania jagód znałam w formie koktailu, który był podawany na deser.

Ale okej. Kontrowersja
- śledź z bitą śmietaną słodką.
- majonez z dżemem z czarnej porzeczki.
Śledź z bitą śmietana brzmi jak ciążowy klasyk :)

Ja mam coś kontrowersyjnego - nie lubię nutelli.
arya
RóżowePolo

Post autor: arya »

Słone paluszki z czekoladą :D
mallam
SushiRoll

Post autor: mallam »

arya pisze: sob maja 02, 2026 11:30 am Słone paluszki z czekoladą :D
To jest chyba najmniej kontrowersyjne (jesli w ogole mozna je za takie uznac) połączenie jakie istnieje
Awatar użytkownika
Brida
ZdalnaFanka

Post autor: Brida »

KagemaneNoJutsu pisze: sob kwie 25, 2026 3:39 am Jestem wegetarianką choć kocham kiełbasę (szczególnie z grilla), kaszankę, boczuś i drobiowe żołądki 😋
Lubię wszelkie połączenia słodko-słone.
Pizza z ananasem ❤️‍🔥 Chleb z nutellą i solą 🤎
Lubię kminek i nie znoszę liści kolendry (te suche kulki/ziarna są ok).
Mogłabym dosłownie słowo w słowo napisać to samo (chyba, że jesz tą kiełbasę, to wtedy jednak nie :D ) <3
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
LouiBag

Post autor: KagemaneNoJutsu »

Brida pisze: śr maja 06, 2026 11:37 am Mogłabym dosłownie słowo w słowo napisać to samo (chyba, że jesz tą kiełbasę, to wtedy jednak nie :D ) <3
Od około 15 lat jem tylko i wyłącznie wegańską, ostatnio trafiłam na przepyszną Grillową z Bezmięsnego, była w Kauflandzie.
W rzeźni, jak to w rzeźni czas wątpliwości szybko mija, nie ma miejsca na myślenie, bo tu się nie myśli tylko zabija...
Awatar użytkownika
Kagami
BlondDoczep

Post autor: Kagami »

Jako że, tak jak myślałam, pojawi sie temat placków ziemniaczanych, to powiem, ze jem je na słono totalnie, z żółtym serem j ketchupem xD KOCHAM (choc połączenie wspomnianej wyżej śmietany i cukru tez prze py szne!)
Awatar użytkownika
Kotus
RARY

Post autor: Kotus »

Pomidor z cukrem! Za dzieciaka wręcz maczany w cukierniczce, za co obrywałam od mamy😝
Gołąbki z kaszą i tartymi ziemniakami (w środku) podsmażone na patelni. Na to kwaśna śmietana. Mmmmm😋