Start
Mój profil

Kuchenne kontrowersje

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
chleb_ze_smalcem
MiamiBicz

Re: Kuchenne kontrowersje

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Welociraptor1 pisze: wt kwie 14, 2026 9:51 pm Mój chłop jest z Wielkopolski i nabijam się z niego, że, po obiedzie z pyrami, na deser je się u nich pyry na słodko 😈

Uwielbiam podroby, zarówno w smaku, jak i pod względem tekstury. Wątróbka, żołądki, nerki, serca. Pierogi z płuckami. Tylko móżdżku nie miałam odwagi spróbować. Żeby było śmiesznie, nie przepadam za mięsem.
O fuj pyry na słodko to kontrowersja. Kontrowersyjne są dla mnie wszelkie ciasta ze słodkimi ziemniakami typu pie, nie mogę się przemóc do tego. Gorsze chyba są tylko te dyniowe. Mdłe i muziaste.

Zupa mleczna z dyni z lanymi kluchami na słodko. Moi dziadkowie się tym zajadali w sezonie, mnie zbierało i do dzisiaj zbiera na wioki jak o tym pomyślę 🤮
Awatar użytkownika
Jynna
FejkTiffany

Post autor: Jynna »

bawarka - herbata z mlekiem, zmora z przedszkola.
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

Post autor: Rzeka.chaosu »

chleb_ze_smalcem pisze: wt kwie 14, 2026 8:55 pm Też lubię kwaśne, lubię pić wodę z octem jabłkowym. Ludzie piją to dla obniżenia glukozy się wykręcają jakby to było najgorsze pod słońcem a dla mnie to dobre. Jak soczek.
Ja też lubię, ale jestem zaprawiona, bo długo piłam widę z cytryną. I grzybki w occie do dań mięsnych.

Ci, którzy nie lubią może piją z niemętnym octem? Ten mętny jest lepszy. :)
Awatar użytkownika
Saelith
KlasaBiznes

Post autor: Saelith »

Lubię sobie maczać np. Laysy Fromage w Monte. XD
Mammia
Tritonotti

Post autor: Mammia »

Nie wiem czy to kontrowersyjne ale jestem fanką połączeń słodko słonych - pizza z ananasem, sałatka z burakiem i gruszką itp. pychota. Chociaż akurat placki ziemniaczane z cukrem są wyjątkiem w tym przypadku 😁

ALE

Nienawidzę wszelkich dan typu makarony, ryż, pierogi zupełnie na słodko. Kocham polska kuchnię natomiast tego typu wymysły są dla mnie nie do przejścia 😅 pierogi z owocami, makaron z truskawkami, ryż na słodko, zupa mleczna, no po prostu nie.
Alessa
Srebrna Kropeczka

Post autor: Alessa »

Saelith pisze: czw kwie 16, 2026 9:47 am Lubię sobie maczać np. Laysy Fromage w Monte. XD
hehe, tego nic nie przebije :) Szacun!
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
SushiRoll

Post autor: Anastazja_smietana »

Nie ma dania do którego nie pasowałaby konfitura żurowinowa. Uwielbiam połączenie słodko-słono-kwaśne, jak owoce+mięso, ananas na pizzy jest orzeźwiający. Nie lubię suchych rzeczy, wszystko musi być mokre, soczyste. Chleb z masłem i nutellą jest zrozumiały, suchy chleb się wypełnia tłustym masłem i na to nutella, inaczej jest sucho. Lubię rodzynki w serniku. Lubię dodawać ugotowane jajko do dowolnej zupy.
Suchi jest mdłe, krewetki wcale nie są smaczne i nie przypominają kurczaka, w dodatku mnie brzydzą. Czekolada dubajska jest niedobra.
mariaow
RoseGold

Post autor: mariaow »

Saelith pisze: czw kwie 16, 2026 9:47 am Lubię sobie maczać np. Laysy Fromage w Monte. XD
Kiedyś przeczytałam gdzieś że ktoś jadł frytki z maka maczane w ich lodach śmietankowych, to chyba też Twoje klimaty 😅
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

Post autor: FigGa »

mariaow pisze: czw kwie 16, 2026 1:10 pm Kiedyś przeczytałam gdzieś że ktoś jadł frytki z maka maczane w ich lodach śmietankowych, to chyba też Twoje klimaty 😅
Ja próbowałam frytek ale maczanych szejku i nawet spoko
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Post autor: gunernialne »

Nie jest to żadna kontrowersja, ale u mnie placki ziemniaczane jadło się zawsze same, bez żadnych sosów, śmietany czy cukru. Jak podrosłam i dowiedziałam się, że ludzie coś do nich dodają byłam zszokowana xd
Raz spróbowałam ze śmietaną, ale to nie to... xd
Przekazuję się w spadku ziemi, by wyrosnąć z trawy, którą kocham,
Jeśli zechcecie mnie znowu, szukajcie mnie pod podeszwą buta
Aleksandra_18
Mokra Włoszka

Post autor: Aleksandra_18 »

Mammia pisze: czw kwie 16, 2026 11:28 am Nie wiem czy to kontrowersyjne ale jestem fanką połączeń słodko słonych - pizza z ananasem, sałatka z burakiem i gruszką itp. pychota. Chociaż akurat placki ziemniaczane z cukrem są wyjątkiem w tym przypadku 😁

ALE

Nienawidzę wszelkich dan typu makarony, ryż, pierogi zupełnie na słodko. Kocham polska kuchnię natomiast tego typu wymysły są dla mnie nie do przejścia 😅 pierogi z owocami, makaron z truskawkami, ryż na słodko, zupa mleczna, no po prostu nie.
Ja mam dokładnie odwrotnie xd lubię wszelkie mączne rzeczy typu makaron, ryż itd na słodko (choć bardziej jako deser/lekka kolacja niż dania obiadowe), za to nie lubię wszelkich słodko-słonych kombinacji. Pizzę z ananasem zjem w dwóch wybranych pizzeriach, gdzie wiem, że dobrze bilansują te smaki, w innych okolicznościach nie jadam.

Nie lubię serów pleśniowych w żadnej postaci, każdy ma dla mnie odpychający zapach i smak, camembert i jeszcze jakiś, którego nazwy nie pamiętam, w dodatku obrzydliwą konsystencję.
Awatar użytkownika
Blue Spirit
SushiRoll

Post autor: Blue Spirit »

Słodka, maślana bułka z ketchupem.
Płatki kukurydziane w zupie pomidorowej.
Jajecznica z grzybami.
Cynamon w koktajlu truskawkowym.
Surowe ciasto do chrustów i naleśników czy też np. biszkoptowe. Również ciasto z zakalcem.
misiuniapysiunia
RoyalBaby

Post autor: misiuniapysiunia »

Pizza na grubym cieście smakuje mi tylko na zimno
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
Tritonotti

Post autor: KagemaneNoJutsu »

Jestem wegetarianką choć kocham kiełbasę (szczególnie z grilla), kaszankę, boczuś i drobiowe żołądki 😋
Lubię wszelkie połączenia słodko-słone.
Pizza z ananasem ❤️‍🔥 Chleb z nutellą i solą 🤎
Lubię kminek i nie znoszę liści kolendry (te suche kulki/ziarna są ok).
Obrazek
Hunde
ZdalnaFanka

Post autor: Hunde »

Nie lubię i nigdy nie lubiłam frytek. Zawsze znajomi się temu dziwią. Co ciekawe, lubię gotowane i pieczone ziemniaki.
ajmegerl
GreckieWakacje

Post autor: ajmegerl »

W mojej dalszej rodzinie na Wigilię jada sie pierogi z truskawkami.