Start
Mój profil

Wątpliwości- dziecko czy bezdzietność?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
PEONIA
Licówka

Re: Wątpliwości- dziecko czy bezdzietność?

Post autor: PEONIA »

Rzeka.chaosu pisze: pt paź 24, 2025 8:22 am PRL to jedna z wymienionych przeze mnie cech. I nie każda kobieta żyła wtedy w takim systemie "kobiety na traktory" a potem do garów i dzieci. Moja babcia np. była elegancką kobietą zajmującą się domem, ciepłą i rodzinną i tylko dorabiała jako niania. Nie była urobiona w jakiejś fabryce po pachy, vez wolntch sobót, itp.
Rzeka a skąd Ty możesz wiedzieć co to były za kobiety? Wiele z nich to akurat wykształcone osoby, które miały wtedy w życiu dość łatwo - lekarki, architektki.
Dlaczego zakładasz od razu, że to jakieś lodowe damy czy wyrobnicę.
W temacie dzieci wstępuje w Ciebie jakiś demon, jakbyś wszystkie bezdzietne czy żałujące posiadania dzieci chciała spalić na stosie i od razu przypisujesz im najgorsze cechy co widać po Twoim komentarzach powyżej i w wątku o bezdzietnych gdzie popłynęłaś ostro aż w szoku byłam
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

PEONIA pisze: pt paź 24, 2025 11:34 am Rzeka a skąd Ty możesz wiedzieć co to były za kobiety? Wiele z nich to akurat wykształcone osoby, które miały wtedy w życiu dość łatwo - lekarki, architektki.
Dlaczego zakładasz od razu, że to jakieś lodowe damy czy wyrobnicę.
W temacie dzieci wstępuje w Ciebie jakiś demon, jakbyś wszystkie bezdzietne czy żałujące posiadania dzieci chciała spalić na stosie i od razu przypisujesz im najgorsze cechy co widać po Twoim komentarzach powyżej i w wątku o bezdzietnych gdzie popłynęłaś ostro aż w szoku byłam
Przecież nie zakładam, tylko pytam cię. I gdybam.
Ciekawi mnie powód żałowania macierzyństwa. Bo to jest kluczowe.

Wiem, że w PRL było bardzo trudno. Ale dzisiejsze starsze panie po 60 czy 70 mogły już wychowywać dzieci w latach 90. Komuna upadła 36 lat temu. A z tego co wiem w latach 90 dużo kobiet siedziało w domach / mniej pracowało.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Peonia i wytłumacz mi proszę z czym tak ostro popłynęłam.
malloryknox
ŚpioszkiKenzo

Post autor: malloryknox »

Mam prawie 40 lat. Dzieci żadnych. Był w moim życiu taki moment, że chciałam je mieć, ale później pojawiało się coraz więcej wątpliwości, wiele rozmów z partnerem i oboje doszliśmy do takiego wniosku, że skoro jesteśmy dorosłymi ludźmi i wciąż się wahamy, to lepiej odpuścić. Wychodzę z założenia, że jeśli chcesz mieć dziecko, ale boisz się, że to, to i tamto, to lepiej sobie darować. Z moich obserwacji wśród znajomych wynika, że ci, którzy chcieli mieć dziecko całym sercem, nie widzieli w ogóle żadnych przeszkód w rozmnażaniu się, są teraz świetnymi rodzicami i super odnajdują się w roli matki/ojca. Natomiast ci, którzy mieli wątpliwości, ale wyszli z założenia, że "dobra, jakoś ro będzie", w późniejszym czasie żałowali, bo nie do końca przemyśleli sobie wszystkie kwestie.
Qwerty321321
Channelka

Post autor: Qwerty321321 »

malloryknox pisze: pt paź 24, 2025 10:10 pm Mam prawie 40 lat. Dzieci żadnych. Był w moim życiu taki moment, że chciałam je mieć, ale później pojawiało się coraz więcej wątpliwości, wiele rozmów z partnerem i oboje doszliśmy do takiego wniosku, że skoro jesteśmy dorosłymi ludźmi i wciąż się wahamy, to lepiej odpuścić. Wychodzę z założenia, że jeśli chcesz mieć dziecko, ale boisz się, że to, to i tamto, to lepiej sobie darować. Z moich obserwacji wśród znajomych wynika, że ci, którzy chcieli mieć dziecko całym sercem, nie widzieli w ogóle żadnych przeszkód w rozmnażaniu się, są teraz świetnymi rodzicami i super odnajdują się w roli matki/ojca. Natomiast ci, którzy mieli wątpliwości, ale wyszli z założenia, że "dobra, jakoś ro będzie", w późniejszym czasie żałowali, bo nie do końca przemyśleli sobie wszystkie kwestie.
Hmm, ale czy wątpliwości, obawy i zastanawianie się nie świadczą o samoświadomości?
Czy faktycznie jest możliwe mieć absolutną pewność z zerową ilością obaw?
Awatar użytkownika
Elanor
PsychoFanka

Post autor: Elanor »

Powiem Wam szczerze, jestem mniej więcej w wieku autorki i nie chcę mieć dzieci. Wielokrotnie słyszałam, że a to mi się odmieni, a że instynkt zadziała, a że w pewnym wieku (mniej więcej teraz moim) włączy mi się chęć stabilizacji, a z odpowiednim partnerem to na pewno zechcę. I co? I nic. Tak naprawdę nie rozumiem dlaczego ludzie chcą mieć dzieci albo je mają. Że to jakaś najwspanialsza sprawa, dopełnienie życia. Nie czuję tego kompletnie, nie potrafię zrozumieć. Zastanawiam się bardziej nad tym, jak to jest, że ludzie mają potrzebę posiadania tego dziecka, że to jest ich jakiś cel, wśród tylu rzeczy, które możesz osiągnąć, zrobić, czy zobaczysz wybierasz właśnie to. Większość swoich wczesnych lat dwudziestych spędziłam na stresowaniu się tym, że czułam tę presję ze strony rodziny, czy niektórych znajomych, zamiast skupić się na życiu.
prendetevi
Channelka

Post autor: prendetevi »

Pierwsza ciąża w wieku 24 lat. Nie rozumiałam, jak to jest z dzieckiem, bo jeśli już zajmowałam się dziećmi to dobrowolnie, np. przy okazji rodzinnych imprez. Przeżyłam żałobę po stracie dawnego, wygodnego życia, ale nie żałuję z perspektywy czasu żadnej chwili ani żadnego dnia z dzieckiem. To, jak pięknie mnie to otworzyło, ubogaciło i rozwinęło jako człowieka zrozumiałam dopiero po 7 latach. Nie żałuję, że nie wybrałam życia bez dzieci, sama jestem jedynaczką i kiedy tata chorował i umierał, to byłam z tym bardzo osamotniona... Musiałam nierzadko nieść otuchę mamie, a teraz cała troska o nią jest na moich barkach. Zakładam, że gdybym miała rodzeństwo, to żylibyśmy zgodnie, bo ogolnie jako rodzina trzymamy się bez kłótni.
Aktualnie jestem w drugiej ciąży, już właściwie dzielą mnie godziny od poznania syna :) ale mental jest zupełnie inny niz w wieku 24 lat.
Moja córka jest wspaniałą, mądrą dziewczynką, a dzięki niej i z nią miałam okazję poznać świat, chociaż wiadomo - były i są ciężkie chwile, jak to w życiu. Kochamy się z moją Michaśką, podróżujemy, dzielimy pasje, wyrasta z niej świetna osoba. Nie wyobrażam sobie zycia bez niej. U nas też była i jest duża pomoc babć, to również ma wpływ na moją perspektywę.
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Ja byłam zawsze ambiwalentna, ale z przewagą na nie. I niestety (a dlaczego niestety wyjaśnię niżej) należę do tych, którym się "odmieniło", a w dodatku okazało się że mogę mieć problemy z ciążą, więc zostaliśmy rodzicami adopcyjnymi. Dawnego życia oczywiście se mi brakuje, ale na takiej zasadzie "no fajnie byłoby dzisiaj pospać do 10 i leżeć cały dzień na kanapie", a nie ze jakoś bardzo nad tym rozpaczam.
Nad czym rozpaczam to wszechwiedzące ciotki, które na słowa moich kuzynek że nie chcą mieć dzieci uśmiechają się z pobłażaniem i mówią "ha, ona też tak mówiła i jej się odmieniło, u ciebie będzie tak samo". Za każdym razem jak słyszę ze podają mnie jako przykład w takich sytuacjach to mam ochotę je kopać w głowę xD
Jeszcze odnosząc się do komentarzy wyżej o tym, że ktoś nie widział żadnych przeszkód żeby mieć dzieci i teraz jest super rodzicem - moim zdaniem albo po prostu nie mówili o wątpliwościach albo jednak tak super nie jest. Podejście "yolo" do rodzicielstwa nie zda egzaminu, myślenie że to będzie super cukierkowe, a dziecko to kochany różowy bobas który cię wita uśmiechem i tuli skończy się maksymalnie po pierwszym tygodniu. Moim zdaniem właśnie wątpliwości w swoje umiejętności i poszukiwanie odpowiedzi na swoje pytania to jest coś co pozwala na bycie dobrym rodzicem, a nie ślepe wierzenie, że będzie się super kierując się tylko intuicją.
Qwerty321321
Channelka

Limonene pisze: pn paź 27, 2025 8:23 am Ja byłam zawsze ambiwalentna, ale z przewagą na nie. I niestety (a dlaczego niestety wyjaśnię niżej) należę do tych, którym się "odmieniło", a w dodatku okazało się że mogę mieć problemy z ciążą, więc zostaliśmy rodzicami adopcyjnymi. Dawnego życia oczywiście se mi brakuje, ale na takiej zasadzie "no fajnie byłoby dzisiaj pospać do 10 i leżeć cały dzień na kanapie", a nie ze jakoś bardzo nad tym rozpaczam.
Nad czym rozpaczam to wszechwiedzące ciotki, które na słowa moich kuzynek że nie chcą mieć dzieci uśmiechają się z pobłażaniem i mówią "ha, ona też tak mówiła i jej się odmieniło, u ciebie będzie tak samo". Za każdym razem jak słyszę ze podają mnie jako przykład w takich sytuacjach to mam ochotę je kopać w głowę xD
Jeszcze odnosząc się do komentarzy wyżej o tym, że ktoś nie widział żadnych przeszkód żeby mieć dzieci i teraz jest super rodzicem - moim zdaniem albo po prostu nie mówili o wątpliwościach albo jednak tak super nie jest. Podejście "yolo" do rodzicielstwa nie zda egzaminu, myślenie że to będzie super cukierkowe, a dziecko to kochany różowy bobas który cię wita uśmiechem i tuli skończy się maksymalnie po pierwszym tygodniu. Moim zdaniem właśnie wątpliwości w swoje umiejętności i poszukiwanie odpowiedzi na swoje pytania to jest coś co pozwala na bycie dobrym rodzicem, a nie ślepe wierzenie, że będzie się super kierując się tylko intuicją.

Jakie miałaś obawy i jak sobie z nimi poradziłaś?
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Qwerty321321 pisze: pn paź 27, 2025 6:48 pm Jakie miałaś obawy i jak sobie z nimi poradziłaś?
No ja ogólnie strasznie się bałam odpowiedzialności za życie, ale w takim sensie, że ja kogoś "sprowadzę" na świat i w jakiś sposób przeze mnie zachoruje na raka czy na inną chorobę do której skłonności przejmie ode mnie. Ten problem znikł samoistnie bo córka nie jest ze mną spokrewniona, dalej oczywiście się boję o jej zdrowie, ale to już inny rodzaj strachu i chyba to ze mną zostanie.
Po drugie bałam się tego błędnego koła przemocy, nie pochodzę ze szczęśliwego domu, ni chciałam powielać schematów rodziców. Tutaj weszło dużo książek, instagramów parenringowych itd, aż do przesady, ale wszystko chyba się kondensuje do "dziecko to jest człowiek" (i w domyśle: musi wiedzieć co się dzieje, więc nawet do niemowlaka mów, że po drzemce pojedziecie do sklepu etc.) + "zanim coś powiesz to zastanów się dlaczego" (np. dlaczego zabraniasz bawienia się łyżką, dla zasady bo tobie zabraniano czy masz jakiś powód) + "nie kłam dziecka" (czyli jak mi się nie chce iść na plac zabaw to jej mówię, że mi się nie chce, a nie że się zastanowię czy może potem xD).
Ogólnie te wszystkie obawy dalej są, mniejsze lub większe, ale chyba się ich nigdy nie pozbędę. A jeśli chodzi o moment w którym mi się "odmieniło", to trochę głupie xD ale oglądałam serial This is us i na pierwszym odcinku poczułam coś takiego, że muszę pogadać z mężem na temat dzieci, a potem tam jeszcze wjechał wątek adopcji, więc już w ogóle poszło
Liii
Koczkodan

Post autor: Liii »

Odpowiem ze swojej perspektywy. Właściwie odkąd pamiętam było dla mnie oczywiste, że chcę mieć kiedyś dzieci. Miałam szczęśliwe dzieciństwo, chciałam to odtworzyć dla kogoś innego. Poza tym czułam, że to będzie jedno z najbardziej interesujących i satysfakcjonujących wyzwań pokazywać komuś świat. To się w 100% spełniło i z tego czerpie największą radość w macierzyństwie :)

Ani w wieku nastoletnim, ani osoba dorosła nie miałam kontaktu z dziećmi I niespecjalnie mnie one interesowały. Wiedziałam, że moimi własnymi będę się chciała zajmować, będą mnie interesowały i że je pokocham. Co ciekawe odkąd mam dziecko z dużo większą sympatią i zainteresowaniem patrzę na obce dzieci- po prostu znam już ten "gatunek" 😁

Czy obawiałam się że coś stracę przez macierzyństwo? W teorii Wiedziałam, że to będzie duża z miana, w praktyce zupełnie się na tym nie skupiałam. Tak, jest to ogrom pracy i energii, pojawia się zmęczenie i frustracja, ale w ogólnym bilansie zyski przewyższyły koszta. To tak naprawdę tylko wycinek z mojego dorosłego życia. Na pewno będę za tym wycinkiem tęsknić, choć na co dzień to bywa przytłaczające. Dzieci szybko się zmieniają, każda z tych faz ma swoje własne wyzwania i jest na inny sposób męcząca + na inny sposób satysfakcjonująca. Nie do końca da się to wszystko podsumować jedną oceną. Ja np. Męczyłam się opieką nad niemowlęciem, a etap 3-latka uwielbiam :)

Nie wiem jaką musiałabym mieć karierę, żeby dla niej zrezygnować z macierzyństwa. Jak o tym gadaliśmy z mężem to doszliśmy do wniosku, że chyba tylko własna, prężnie rozwijajaca się firma z dałaby nam namiastkę satysfakcji jaką daje rodzicielstwo. Ja nadal rozwijam swoją karierę zawodową, zarabiam dobrze i mam perspektywy żeby było jeszcze lepiej. Z resztą właśnie w pracy mam przykłady kobiet na bardzo wysokich i odpowiedzialnych stanowiskach, które również są matkami. Nasz czas wolny musieliśmy z mężem dostosować do potrzeb dziecka. Nadal podróżujemy, ale w innej, spokojniejszej formie :) Mamy czas na jakieś swoje zainteresowania, choć musimy planować z wyprzedzeniem wyjścia. Finansowo nie ma co narzekać - o ile nie wpadnie się w pułapkę marketingu parentingowego, to dzieci są naprawdę tanie (moze nastolatki już nie, przekonam się w przyszłości).

To wszystko się tak poukładało, bo nie jestem samotną matka. Dzielimy obowiązki rodzicielskie z mężem, a poza tym wspierają nas nasi rodzice. Nasze dziecko nie ma problemów z nocowaniem u dziadków i tak z 1x na miesiac z tego korzystamy. Chodziło do żłobka od 1 r.z. zebysmy oboje mogli pracować, teraz jest w przedszkolu. Czasem wyjeżdżamy sami na weekend, raz wyjechaliśmy na 4-5 dni. Staramy się z niczego nie rezygnować, tylko robić pewe rzeczy rzadziej lub w formie przyjaznej dla dziecka. Jasne, mógł nam się trafić egzemplarz-przylepa, którego nie da się zostawić nawet z babcią, ale to chyba też nie taki częsty przypadek :) W każdym razie idealni nie jesteśmy wg wzorców promowanych przez niektórych internecie, ale wydaje nam się dajemy szczęśliwe dzieciństwo naszemu dziecku. Zaraz będziemy mieć drugie, zobaczymy jak wtedy będzie działać nasze podejście by to dziecko wpasować w nasz styl życia, a nie zmieniać całego naszego życia pod dziecko :)
Qwerty321321
Channelka

Liii pisze: pn paź 27, 2025 11:32 pm Odpowiem ze swojej perspektywy. Właściwie odkąd pamiętam było dla mnie oczywiste, że chcę mieć kiedyś dzieci. Miałam szczęśliwe dzieciństwo, chciałam to odtworzyć dla kogoś innego. Poza tym czułam, że to będzie jedno z najbardziej interesujących i satysfakcjonujących wyzwań pokazywać komuś świat. To się w 100% spełniło i z tego czerpie największą radość w macierzyństwie :)

Ani w wieku nastoletnim, ani osoba dorosła nie miałam kontaktu z dziećmi I niespecjalnie mnie one interesowały. Wiedziałam, że moimi własnymi będę się chciała zajmować, będą mnie interesowały i że je pokocham. Co ciekawe odkąd mam dziecko z dużo większą sympatią i zainteresowaniem patrzę na obce dzieci- po prostu znam już ten "gatunek" 😁

Czy obawiałam się że coś stracę przez macierzyństwo? W teorii Wiedziałam, że to będzie duża z miana, w praktyce zupełnie się na tym nie skupiałam. Tak, jest to ogrom pracy i energii, pojawia się zmęczenie i frustracja, ale w ogólnym bilansie zyski przewyższyły koszta. To tak naprawdę tylko wycinek z mojego dorosłego życia. Na pewno będę za tym wycinkiem tęsknić, choć na co dzień to bywa przytłaczające. Dzieci szybko się zmieniają, każda z tych faz ma swoje własne wyzwania i jest na inny sposób męcząca + na inny sposób satysfakcjonująca. Nie do końca da się to wszystko podsumować jedną oceną. Ja np. Męczyłam się opieką nad niemowlęciem, a etap 3-latka uwielbiam :)

Nie wiem jaką musiałabym mieć karierę, żeby dla niej zrezygnować z macierzyństwa. Jak o tym gadaliśmy z mężem to doszliśmy do wniosku, że chyba tylko własna, prężnie rozwijajaca się firma z dałaby nam namiastkę satysfakcji jaką daje rodzicielstwo. Ja nadal rozwijam swoją karierę zawodową, zarabiam dobrze i mam perspektywy żeby było jeszcze lepiej. Z resztą właśnie w pracy mam przykłady kobiet na bardzo wysokich i odpowiedzialnych stanowiskach, które również są matkami. Nasz czas wolny musieliśmy z mężem dostosować do potrzeb dziecka. Nadal podróżujemy, ale w innej, spokojniejszej formie :) Mamy czas na jakieś swoje zainteresowania, choć musimy planować z wyprzedzeniem wyjścia. Finansowo nie ma co narzekać - o ile nie wpadnie się w pułapkę marketingu parentingowego, to dzieci są naprawdę tanie (moze nastolatki już nie, przekonam się w przyszłości).

To wszystko się tak poukładało, bo nie jestem samotną matka. Dzielimy obowiązki rodzicielskie z mężem, a poza tym wspierają nas nasi rodzice. Nasze dziecko nie ma problemów z nocowaniem u dziadków i tak z 1x na miesiac z tego korzystamy. Chodziło do żłobka od 1 r.z. zebysmy oboje mogli pracować, teraz jest w przedszkolu. Czasem wyjeżdżamy sami na weekend, raz wyjechaliśmy na 4-5 dni. Staramy się z niczego nie rezygnować, tylko robić pewe rzeczy rzadziej lub w formie przyjaznej dla dziecka. Jasne, mógł nam się trafić egzemplarz-przylepa, którego nie da się zostawić nawet z babcią, ale to chyba też nie taki częsty przypadek :) W każdym razie idealni nie jesteśmy wg wzorców promowanych przez niektórych internecie, ale wydaje nam się dajemy szczęśliwe dzieciństwo naszemu dziecku. Zaraz będziemy mieć drugie, zobaczymy jak wtedy będzie działać nasze podejście by to dziecko wpasować w nasz styl życia, a nie zmieniać całego naszego życia pod dziecko :)
Miałaś kiedykolwiek poczucie, że bez dzieci byłabyś szczęśliwsza? Że bezproblemowe życie we dwoje dałoby Ci dużo spokoju i radości?
Liii
Koczkodan

Post autor: Liii »

Qwerty321321 pisze: śr paź 29, 2025 10:54 pm Miałaś kiedykolwiek poczucie, że bez dzieci byłabyś szczęśliwsza? Że bezproblemowe życie we dwoje dałoby Ci dużo spokoju i radości?
Nie, nigdu tak nie myślałam w kontekscie calego mojego życia :) Na poszczególnych etapach wiedziałam, że teraz jeszcze nie chce mieć dzieci (np. Chciałam nacieszyć się życiem tylko we dwójkę), ale te etapy naturalnie się kończyły. Ostatni taki etap to było wygodne życie z obecnym mężem juz we własnym mieszkaniu, z coraz większą wygodą finansową. To był wspaniały czas, ale zaczęliśmy czuc, że pora na coś więcej co wzbogaci nasze życie :) Za kilka lat zaczniemy stopniowo do tego wracać, bo dzieci będą coraz bardziej samodzielne.