Zaginięcie Mai Kowalskiej
Moderator: verysweetcherryRe: Zaginięcie Mai Kowalskiej
Aż muszę się wypowiedzieć po spekulacjach na temat kremacji i jej przyczyn. W takich sprawach, gdy nagle umiera osoba nawet bez potencjalnie udziału osób trzecich, wykonuje się sekcję zwłok, ponieważ jest to niezbędne do prowadzenia śledztwa. Jeśli mamy nawet podejrzenie zabójstwa, a w tej sprawie to jasne, są pobierane próbki do badań toksykologicznych i szczegółowa ocena charakteru obrażeń, zawsze w przypadkach, kiedy przyczynę zgonu trzeba ustalić, dlatego wiemy, że np. w jakiejś sprawie dokonano zabójstwa, było wiele ciosów, tortury, ale dokładną przyczyna zgonu było to i to. Po wyjęciu i szczegółowej ocenie organów, czasem z rozcięciem ich na plasterki (przepraszam za określenie), wracają one na miejsce, jeżeli to w ogóle możliwe…informacje, które mamy o stanie ciała, wskazują na to, że było zmasakrowane, więc możemy sobie tylko wyobrażać, a może lepiej nie, jak wygląda takie ciało jeszcze po sekcji. Widziałam taki kilkustronicowy dokument po szczegółowej sekcji zwłok oraz wyniki toksykologii i może znam trochę życie. Znam też na tyle, żeby wiedzieć, że to nie jest serial kryminalny, a my nie jesteśmy agentami FBI po habilitacji z podcastów kryminalnych i Netfliksa, a kremacja to często też po prostu wybór rodziny, a tutaj nawet wyboru mogli nie mieć, bo to ciało jest w takim stanie, że to po prostu rozsądne rozwiązanie, nie intryga. Niczego, w sensie samego faktu, że ktoś to dziecko zamordował, to nie zmieni, jeśli toksykologia wykaże, że jakieś substancje znajdowały się w organizmie Mai przed śmiercią. Została zabita, nikt nie ma prawa odbierać nikomu życia.
Ostatnio zmieniony pt maja 09, 2025 9:41 am przez pijunia, łącznie zmieniany 1 raz.
Weszłam w ten wątek ale ciezko mi sie przekopac przez 76 stron. nie wiem czy ktos mógł juz o tym pisac.
znam psychologa z Mławy który dwukrotnie diagnozował tego chłopaka - raz w wieku 3 lat , bo wykazywał niepokojące zaburzenia rozwojowe, i drugi raz w wieku 11 lat po tym jak strzelił do kolegi ze szkoły z broni pneumatycznej (nic mu sie nie stało) - nawet jezeli z dziewczyny tez było niezłe ziółko, to chłopak też niczego sobie , niepokojace sygnały były juz od dziecinstwa
znam psychologa z Mławy który dwukrotnie diagnozował tego chłopaka - raz w wieku 3 lat , bo wykazywał niepokojące zaburzenia rozwojowe, i drugi raz w wieku 11 lat po tym jak strzelił do kolegi ze szkoły z broni pneumatycznej (nic mu sie nie stało) - nawet jezeli z dziewczyny tez było niezłe ziółko, to chłopak też niczego sobie , niepokojace sygnały były juz od dziecinstwa
- Nefretete2321
- ZdalnaFanka
Czy ty właśnie napisałaś, że psycholog złamał kodeks etyczny zawodu psychologa i udzielał Ci szczegółów dotyczących pacjenta?Ametystka pisze: ↑pt maja 09, 2025 9:39 am Weszłam w ten wątek ale ciezko mi sie przekopac przez 76 stron. nie wiem czy ktos mógł juz o tym pisac.
~Naród wspaniały, tylko ludzie k.rwy~
J. Piłsudski
J. Piłsudski
nie będzie trudne, wielu prawników chętnie się podejmie- jeśli ktoś coś w tej sprawie ugra to będzie jego wielki sukces, sama chętnie bym to wzięła gdybym była karnistą w tego typu sprawach :D, sorry taka prawdaAnika114 pisze: ↑śr maja 07, 2025 11:31 pm Myślę że prędzej czy później się dowie. Choć i tak nie bedzie jej to potrzebne bo sprawa odbędzie się w Polsce. Czy tego chcą czy nie. Mam nadzieję że znalezienie obrońcy będzie dla nich baaardzo trudne i rodzina Mai również dojedzie matkę która zwyczajnie odwala straszne gówno
-
Trudne_Sprawy
- LemonkowaCola
Na fejsie jakas adwokatka szukała kontaktu, ale do rodziców Mai że chce im pomóc. Dla Nich to teraz świetna promocja
dokładnie, każda ze stron będzie chciała się jak najlepiej pokazać- pełnomocnik tych rodziców będzie się potem promować jako ,,ojej pomogłem biednym, skrzywdzonym ludziom'', a pełnomocnik Bartka jako ,,w sytuacji nie do wygrania zapadł taki a taki wyrok, dużo korzystniejszy dla skazanego''. Potencjalni przestępcy też korzystają z usług adwokatów/radców prawnych i wasze bogobojne życzenia nie zmienią świata :DTrudne_Sprawy pisze: ↑pt maja 09, 2025 10:49 am Na fejsie jakas adwokatka szukała kontaktu, ale do rodziców Mai że chce im pomóc. Dla Nich to teraz świetna promocja
-
Trudne_Sprawy
- LemonkowaCola
Otóż to. Adwokat matki Madzi też się wybił dzięki Niejkosmo1745 pisze: ↑pt maja 09, 2025 10:53 am dokładnie, każda ze stron będzie chciała się jak najlepiej pokazać- pełnomocnik tych rodziców będzie się potem promować jako ,,ojej pomogłem biednym, skrzywdzonym ludziom'', a pełnomocnik Bartka jako ,,w sytuacji nie do wygrania zapadł taki a taki wyrok, dużo korzystniejszy dla skazanego''. Potencjalni przestępcy też korzystają z usług adwokatów/radców prawnych i wasze bogobojne życzenia nie zmienią świata :D
Była partnerka Jakuba Rzezniczaka. Nie jest chyba prawnikiem… coś jej nie poszło z egzaminami. Btw miło,że w skrócie napisała tam jakie kroki powinna podjąć rodzina. Oni są teraz w ciężkim stanie i czasie a szurnięta mamuśka pewnie działa prężnie.Trudne_Sprawy pisze: ↑pt maja 09, 2025 10:49 am Na fejsie jakas adwokatka szukała kontaktu, ale do rodziców Mai że chce im pomóc. Dla Nich to teraz świetna promocja
Lepszy rydz niż nic, ale nie widomo kto to. Jak mają kasę ze zbiórki, to niech lepiej wybiorą kogoś z renomą.Trudne_Sprawy pisze: ↑pt maja 09, 2025 10:49 am Na fejsie jakas adwokatka szukała kontaktu, ale do rodziców Mai że chce im pomóc. Dla Nich to teraz świetna promocja
-
Trudne_Sprawy
- LemonkowaCola
Nie, nie to zupełnie inna osoba. Tamta jest legitna i ma swoją kancelarie
Akurat to, ze byli po jednych pieniądzach, jest jasne. Ale dziwi, ze lekarz zdradza tajemnice lekarską i tak na prawo i lewo o tym opowiadasz.Ametystka pisze: ↑pt maja 09, 2025 9:39 am Weszłam w ten wątek ale ciezko mi sie przekopac przez 76 stron. nie wiem czy ktos mógł juz o tym pisac.
- Nefretete2321
- ZdalnaFanka
Nie mógł się nikomu zwierzyć. Obowiązuje go tajemnica zawodowa. Nawet po śmierci pacjenta psycholog nie może ujawniać informacji o nim osobom trzecim!
O tym wszystkim mówi kodeks etyczny psychologa a także kodeks karny.
~Naród wspaniały, tylko ludzie k.rwy~
J. Piłsudski
J. Piłsudski
Moją pierwszą myślą też było, że psycholog to nie lekarz, ale szybkie wyszukanie w internecie potwierdziło, że psychologa też obowiązuje tajemnica zawodowa.Nefretete2321 pisze: ↑pt maja 09, 2025 4:24 pm Nie mógł się nikomu zwierzyć. Obowiązuje go tajemnica zawodowa. Nawet po śmierci pacjenta psycholog nie może ujawniać informacji o nim osobom trzecim!
Nie do końca powinniśmy dawać wiarę, w to co piszą ludzie na forum. Autorka posta o rzekomych problemach B. niekoniecznie może pisać prawdę. Każdą wypowiedź, a szczególnie taką "szokującą" trzeba traktować jako internetową, niekoniecznie prawdziwą sensację.
O. To do tego nie dotarłam. Czyli będzie reprezentować rodzinę Mai?Trudne_Sprawy pisze: ↑pt maja 09, 2025 2:53 pm Nie, nie to zupełnie inna osoba. Tamta jest legitna i ma swoją kancelarie
-
Trudne_Sprawy
- LemonkowaCola
Myślę, że final Boss w postaci matki Bartka może sprawić inaczej :D nie wątpię, że do zawodu prawnika trzeba mieć konkretny zestaw cech, ale czy będą mieli na tyle cierpliwości? Zobaczymy
Właściwie to nic ważnego. Wyszedł nowy materiał od kryminalnie extra, który ukazuje Bartka i jego rodzinę w niezbyt dobrym świetle
-
KrwawaMary
- DamaZpowiśla
Myślę, że kasa może sprawić, że cierpliwości to oni będą mieć co najmniej pokłady
-
malyslonik
- WhiteParty
Nie wiem czy przedsiębiorca z małego miasta może mieć jakieś nieskończone pokłady pieniędzy zwłaszcza, że wygląda na to, że dla firmy to koniec.KrwawaMary pisze: ↑pt maja 09, 2025 7:16 pm Myślę, że kasa może sprawić, że cierpliwości to oni będą mieć co najmniej pokłady![]()
-
KrwawaMary
- DamaZpowiśla
Obstawiam, że ona nawet hipotekę weźmie, byleby sprawy dalej się ciągnęły. Nie spodziewam się po niej rozsądnych decyzji.malyslonik pisze: ↑pt maja 09, 2025 7:27 pm Nie wiem czy przedsiębiorca z małego miasta może mieć jakieś nieskończone pokłady pieniędzy zwłaszcza, że wygląda na to, że dla firmy to koniec.
Z tym akurat muszę się zgodzić. Ktokolwiek to weźmie to życzę powodzenia bo będzie to iście trudne zadanie. Skoro sędzia wcześniej miał już dosyć jej pierd*lenia to znaczy że ona jest konfliktowa z natury a dodając do tego naskok na jej złotego syna który przecież jest świętym to będzie to niezły cyrk. Moje przewidywania: zacznie krzyczeć że sędzia jest przekupionyKrwawaMary pisze: ↑pt maja 09, 2025 7:40 pm Obstawiam, że ona nawet hipotekę weźmie, byleby sprawy dalej się ciągnęły. Nie spodziewam się po niej rozsądnych decyzji.
-
KrwawaMary
- DamaZpowiśla
A miał dość? Tej historii nie znam.Anika114 pisze: ↑pt maja 09, 2025 9:11 pm Z tym akurat muszę się zgodzić. Ktokolwiek to weźmie to życzę powodzenia bo będzie to iście trudne zadanie. Skoro sędzia wcześniej miał już dosyć jej pierd*lenia to znaczy że ona jest konfliktowa z natury a dodając do tego naskok na jej złotego syna który przecież jest świętym to będzie to niezły cyrk. Moje przewidywania: zacznie krzyczeć że sędzia jest przekupiony