W tym temacie chcę się podzielić w pewnymi obserwacjami, a bardziej podejrzeniami związanymi z portalem onet.pl, który od ponad roku jak nie dłużej publikuje artykuły związane z tematyką kryminalną.
Nie byłoby nic tym dziwnego w sensie artykułów gdybym za każdym razem gdy je przeglądam to mam subiektywne wrażenie, że są zbyt zainspirowane sprawami, które już były poruszane na polskim youtubie. Jestem osobą, która dosyć aktywnie śledzi kanał Pani Marty o nazwie "Krymitalia" i przesłuchała prawie większość jej podcastów kryminalnych. Dlatego naturalnie zwróciłem uwagę na wspomniane artykuły z portalu onet.pl, a bardziej na to, że się powtarzają zbyt często. Rozumiem jak jeden artykuł omawiał sprawę włoską, ale przez jakiś czas pojawiło się kilka, które omawiały kolejne włoskie sprawy, a które Pani Marta już wcześniej poruszyła.
Ogólnie schemat artykułów jest taki sam:
- łączy je jedna osoba, Natalia Grochmal
- opisuje sprawę kryminalną, która była już omawiana na youtubie
- są podane linki w tym link do kanału, który omawiał daną sprawę, jeśli chodzi o pozostałe linki to mam wrażenie, że stanowią rodziaj zabezpieczenia no i łatwo można je skopiować z samego youtubowego opisuje
- prawdopodobnie znikają po pewnym czasie, bo miałem problem z odnalezieniem dawnych artykułów Pani Natalii
Tutaj posiadam jeden zapisany link do artykułu:
https://www.onet.pl/informacje/crimesto ... 5,30bc1058
Tutaj inny, zapisany na web archive:
https://web.archive.org/web/20241001215 ... s,30bc1058
Proszę zwrócić uwagę na długość tekstu i na skąpe źródła podane na dole. Co ciekawe, autorstwo artykułu jest na dole, a nie standardowo poniżej tytułu głównego.
Niestety to tyle. Szkoda, że nie zapisywałem każdego linku...
Z moich niepewnych obliczeń wyszło, że najwięcej artykułów Pani Natalii jest zainspirowanych kanałem Pani Marty - "Krymitalia", przynajmniej jeden lub dwa kanałem "Wschodnie Zbrodnie", na pewno był jeden artykuł na podstawie kanału zajmującymi się sprawami z Japonii. Panie Marcie już w tamtym roku zwracałem dwukrotnie, że coś takiego dzieje się na portalu onet.pl. Nie pamiętam już co dokładnie mi odpisała, ale komentarze są pod jej filmami. Jeśli ktoś chce to mogę odszukać w wstawić.
Ze względu na własny czas nie analizowałem artykułów pod kątem schematu w jaki sposób są zbudowane, jak wygląda narracja w stosunku do tego samego tematu poruszanego w zalinkowanych filmach z youtuba. Jeśli by się pokrywała w większości to byłby dowód na plagiat.
Co o tym myślicie? Wybaczcie mi trochę chaotyczność w moim poście.
Jak portal onet "inspiruje się" polskimi kanałami kryminalnymi
Moderator: verysweetcherry
-
- Collagen z chlorellą
Nic nie zrozumiałam. Czy ktoś może streścić? Chodzi o to że jakaś mało znana podcasterka wypuszcza podcasty a potem pojawia się artykuł na ten sam temat?
-
- Tritonotti
imo w inspirowaniu sie nie ma nic zlego, chyba ze sa to sprawy slowo w slowo przepisane z kanalu Krymitalii, to wtedy robi sie juz powazniej. Zaden podkaster nie ma monopolu na dana sprawe. Z takimi obiekcjami to jednak warto uderzyc bezposrednio do zrodla.