👶 WĄTEK PARENTINGOWY 🧸

Motywacja, hobby, sposoby na spędzanie wolnego czasu, porady domowe, książki

Moderator: verysweetcherry

jaskana
MoetGlass

Re: 👶 WĄTEK PARENTINGOWY 🧸

Post autor: jaskana »

natalcia0026 pisze: ndz lip 14, 2024 7:42 pm Wgl nie rozumiem tej nagonki na dzieci. Spotkała mnie dzisiaj bardzo niemiła sytuacja. Poszliśmy z mężem i dzieciakami (czterolatek i dwumiesięczniak) do restauracji na obiad. Wybraliśmy taką z placem zabaw dla dzieci. W restauracji było sporo rodzin właśnie z dziećmi. Przy drugim stoliku centralnie obok placu usiadła para. Dzieciaki bawiły się grzecznie bez krzyków itd. Nagle mój syn chcąc bawić się w dinozaura za co al głośno imitować dinozaura mój mąż wstał i szedł do niego wyjaśnić dlaczego nie może krzyczeć (nie uznajemy darcia się na pół restauracji żeby był cicho). Serio jego krzyk nie trwał nawet minutę a ten gość wstał oburzony że on takich wrzasków słuchać nie będzie.
Było mi jednocześnie smutno bo serio staramy się wychowywać dzieci tak by nie przeszkadzały nikomu i tłumaczymy jak się zachować ale no nie zawsze jesteśmy w stanie przewidzieć że akurat te te z będą chcieli się bawić głośniej i zareagować za wczasu. I jednocześnie byłam wkurwiona bo ten facet zachował się nielogicznie. Wybrał stolik centralnie przy placu zabaw mimo że stoliki w drugim końcu były wolne. To jeszcze zareagował tak jakby mój W. darł się co najmniej 10 minut a nie maks minutę bo nie więcej zajęło mężowi podejście i porozmawianie z synem.
nie przejmuj się, na takich frustratów nic się nie poradzi
Jonno
Channelka

Post autor: Jonno »

A jakieś poardy na zapalenie pęcherza w ciąży?
Najlepiej domowe metody
sedlera
RoyalBaby

Post autor: sedlera »

Może lepiej pójść do lekarza? Próbowałam różnych domowych metod, ale z czasem przestały działać. Zrób sobie posiew, zanim zaczniesz kolejną kurację.
https://gorlice24.pl/pl/661_artykuly-sp ... owego.html

Przynajmniej będziesz pod dobrą opieką.
podgladaczka92
RoyalBaby

Post autor: podgladaczka92 »

Dziewczyny a ja przychodzę do Was z tematem strachu przed porodem. Tak, wiem zdecydowana większość kobiet się tego boi ale u mnie to zdecydowanie coś więcej niż zwykly strach. Myśl o porodzie siłami natury mnie parliżuje. Nie mogę nawet ogladac filmów czy seriali gdzie dzieje się akcja porodowa, od razu mi się robi słabo. Jestem w szóstym miesiącu ciąży, chodzę do szkoły rodzenia ale boję się że to nie pomoże mi przełamać tego lęku i blokady psychicznej. Zastanawiam się czy nie udać się do lekarza psychiatry po stosowne zaświadczenie, ale boję się relacji otoczenia żeby znowu nie gadali. Czy któraś z Was miala podobny problem i podołała z przełamaniem lęku? Czy się nie katować i faktycznie zadziałać w kierunku cesarki?
z.prazynska97
RoyalBaby

Post autor: z.prazynska97 »

podgladaczka92 pisze: pt paź 18, 2024 4:52 pm Dziewczyny a ja przychodzę do Was z tematem strachu przed porodem. Tak, wiem zdecydowana większość kobiet się tego boi ale u mnie to zdecydowanie coś więcej niż zwykly strach. Myśl o porodzie siłami natury mnie parliżuje. Nie mogę nawet ogladac filmów czy seriali gdzie dzieje się akcja porodowa, od razu mi się robi słabo. Jestem w szóstym miesiącu ciąży, chodzę do szkoły rodzenia ale boję się że to nie pomoże mi przełamać tego lęku i blokady psychicznej. Zastanawiam się czy nie udać się do lekarza psychiatry po stosowne zaświadczenie, ale boję się relacji otoczenia żeby znowu nie gadali. Czy któraś z Was miala podobny problem i podołała z przełamaniem lęku? Czy się nie katować i faktycznie zadziałać w kierunku cesarki?
Porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem prowadzącym. Powiedz że masz fobie, myślę, ze jak jest ogarnięty to zleci ci cesarskie cięcie, skoro dla ciebie jest to takie trudne. Nic w tym złego oczywiście, każdy się czegoś boi :). Powodzenia!
Niu90
Ciastko

Post autor: Niu90 »

podgladaczka92 pisze: pt paź 18, 2024 4:52 pm Dziewczyny a ja przychodzę do Was z tematem strachu przed porodem. Tak, wiem zdecydowana większość kobiet się tego boi ale u mnie to zdecydowanie coś więcej niż zwykly strach. Myśl o porodzie siłami natury mnie parliżuje. Nie mogę nawet ogladac filmów czy seriali gdzie dzieje się akcja porodowa, od razu mi się robi słabo. Jestem w szóstym miesiącu ciąży, chodzę do szkoły rodzenia ale boję się że to nie pomoże mi przełamać tego lęku i blokady psychicznej. Zastanawiam się czy nie udać się do lekarza psychiatry po stosowne zaświadczenie, ale boję się relacji otoczenia żeby znowu nie gadali. Czy któraś z Was miala podobny problem i podołała z przełamaniem lęku? Czy się nie katować i faktycznie zadziałać w kierunku cesarki?
Jak się bardzo boisz to idź do lekarza:) Poród to mocno indywidualna sprawa, ja pierwsze i drugie dziecko rodziłam bez znieczulenia ale porody miałam bardzo szybkie, jeden 4h z czego bolało około 2h a drugi 2h z czego bolało 1h. Moja mama do dzisiaj wspomina urodzenie mnie raczej słabo także jak masz możliwość i się boisz to próbuj załatwić cesarkę.
z.prazynska97
RoyalBaby

Hej hej, jestem w 18 tyg ciąży i od wczoraj czuję co jakiś czas taki ból jak przed okresem. Jutro będę pisać do mojego lekarza, ale chciałam zapytać czy wy też tam miałyście/macie?
Niu90
Ciastko

Post autor: Niu90 »

z.prazynska97 pisze: śr paź 23, 2024 11:49 pm Hej hej, jestem w 18 tyg ciąży i od wczoraj czuję co jakiś czas taki ból jak przed okresem. Jutro będę pisać do mojego lekarza, ale chciałam zapytać czy wy też tam miałyście/macie?
Ja tak miałam ale warto żeby lekarz to skontrolował. U mnie ból powodowało rozciąganie się macicy.
WesolaBabka
PoranneKapuczino

Post autor: WesolaBabka »

Cześć, czy polecicie konkretne testy owulacyjne oraz podpowiecie, jak ich stosować? Nie miałam z nimi styczności, bo pierwsze dziecko powstało w pierwszym cyklu, a teraz idzie znacznie gorzej. Chciałabym sięgnąć po testy :)
KozaWoza
Channelka

Post autor: KozaWoza »

Cesarka czy poród naturalny? Czy któraś z Was rodziła tak i tak i ma porównanie? Mam wskazanie do cesarki, ale się waham.
neiweiem
LouiBag

Post autor: neiweiem »

KozaWoza pisze: sob lis 02, 2024 9:25 pm Cesarka czy poród naturalny? Czy któraś z Was rodziła tak i tak i ma porównanie? Mam wskazanie do cesarki, ale się waham.
Jeśli masz wskazanie to chyba nie powinnaś się wahać
qqq111
Siatkarka

Post autor: qqq111 »

KozaWoza pisze: sob lis 02, 2024 9:25 pm Cesarka czy poród naturalny? Czy któraś z Was rodziła tak i tak i ma porównanie? Mam wskazanie do cesarki, ale się waham.
Rodziłam wyłącznie naturalnie, jednak jak przedmówczyni, jeśli masz wskazanie to zdałabym się na opinie lekarza. Będzie dobrze <3
Fikusnik1
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Fikusnik1 »

Hej dziewczyny, jak to jest z USG w ciąży? Czy od jakiegoś momentu to usg jest już tylko przez brzuch? Czy jednak w jakiś przypadkach jest dopochwowo? Jestem w 22tyg i ostatnie dwa badania były przez brzuch, nie ukrywam że wolę taką formę 😅 jest to moja pierwsza ciąża i nie mam za bardzo kogo spytać
z.prazynska97
RoyalBaby

Fikusnik1 pisze: pn lis 04, 2024 8:47 am Hej dziewczyny, jak to jest z USG w ciąży? Czy od jakiegoś momentu to usg jest już tylko przez brzuch? Czy jednak w jakiś przypadkach jest dopochwowo? Jestem w 22tyg i ostatnie dwa badania były przez brzuch, nie ukrywam że wolę taką formę 😅 jest to moja pierwsza ciąża i nie mam za bardzo kogo spytać

Ja od 16 tyg mam przez brzuch, domyślam się, że wczesnej po prostu nie widać bobasa przez taką formę :)
Fikusnik1
SkrzydełkaZhooters

z.prazynska97 pisze: pn lis 04, 2024 9:43 am Ja od 16 tyg mam przez brzuch, domyślam się, że wczesnej po prostu nie widać bobasa przez taką formę :)
Taak no to wiem, ale czy to już będzie do końca tylko badanie przez brzuch? Wolałabym nie wracać do przezpochwowego 😅
z.prazynska97
RoyalBaby

Fikusnik1 pisze: pn lis 04, 2024 10:44 am Taak no to wiem, ale czy to już będzie do końca tylko badanie przez brzuch? Wolałabym nie wracać do przezpochwowego 😅
Myślę, ze tak, chociaż długość szyjki mi ostatnio sprawdzał przezpochwowo, może niech się wypowie mama, która już ma bobasa na świecie 😂
Fikusnik1
SkrzydełkaZhooters

z.prazynska97 pisze: pn lis 04, 2024 10:54 am Myślę, ze tak, chociaż długość szyjki mi ostatnio sprawdzał przezpochwowo, może niech się wypowie mama, która już ma bobasa na świecie 😂
No właśnie ta długość szyjki też czytałam że najlepiej właśnie przezpochwowo badać, no nic to chyba trzeba być na wszystko gotowa 😁 nie ukrywam że dostosowywuje ubiór do wizyt 🤣
z.prazynska97
RoyalBaby

Fikusnik1 pisze: pn lis 04, 2024 11:15 am No właśnie ta długość szyjki też czytałam że najlepiej właśnie przezpochwowo badać, no nic to chyba trzeba być na wszystko gotowa 😁 nie ukrywam że dostosowywuje ubiór do wizyt 🤣
Ja zawsze dłuższa koszulka lub sweter żeby z gołą pupą nie latać mimo tych spódniczek 😂

Zawsze nie rozumiałam jak moja mama mi za dzieciaka mówiła żebym bieliznę do lekarza ubierała "ta lepsza", a teraz sama tak robię, nikt mi powtarzać nie musi 😂
Shjuu
Skarpeta Rakieta

Post autor: Shjuu »

Dziewczyny, gdzie kupię ubrania ciążowe ale najlepiej stacjonarnie żebym mogła przymierzyć?
z.prazynska97
RoyalBaby

Shjuu pisze: pn lis 04, 2024 1:51 pm Dziewczyny, gdzie kupię ubrania ciążowe ale najlepiej stacjonarnie żebym mogła przymierzyć?
C&A
Shjuu
Skarpeta Rakieta

Post autor: Shjuu »

z.prazynska97 pisze: pn lis 04, 2024 1:52 pm C&A
Dziękuję <3
neiweiem
LouiBag

Post autor: neiweiem »

Fikusnik1 pisze: pn lis 04, 2024 8:47 am Hej dziewczyny, jak to jest z USG w ciąży? Czy od jakiegoś momentu to usg jest już tylko przez brzuch? Czy jednak w jakiś przypadkach jest dopochwowo? Jestem w 22tyg i ostatnie dwa badania były przez brzuch, nie ukrywam że wolę taką formę 😅 jest to moja pierwsza ciąża i nie mam za bardzo kogo spytać
Pod koniec ciąży długość szyjki ginekolog sprawdzał mi podczas usg dopochwowego. Dopochwowo jeszcze badał mnie podczas jednego badania prenatalnego, bo młody ułożyć się tak, że przez brzuch nie było widać czegoś tam chyba z płucami a tak to przez powłoki brzuszne. Natomiast pod koniec ciąży przygotuj się na badania ginekologiczne przezpochwowe chociażby po to, żeby sprawdzić rozwarcie. Mój ginekolog jest bardzo delikatny a jednak mnie to trochę bolało.