tak specjalnie założyłam konto w marcu, żeby to napisać jaki jest Twój problem? napisałam tylko, że zanim Ci lekarze stali się celebrytami to trafiłam pod ich opiekę i jak dla mnie są dobrymi specjalistami. sama szukałabym takich opinii gdybym się zastanawiała czy się zapisać. wtedy nie mieli fancy kliniki, pracowali u kogoś.
Endometrioza na instagramie
Moderator: verysweetcherry
-
- Siatkarka
Re: Endometrioza na instagramie
-
- Skarpeta Rakieta
Super lekarzem w Katowicach jest dr Kurczyński. Koszt pierwszej wizyty 700zł kolejne 400zł a operacja na NFZ na skierowanie od niego. Jeżdżą do niego z różnych zakątków Polski
Czy wtedy też on operuje? Wiesz może?Trukavkowa pisze: ↑czw paź 03, 2024 11:12 am Super lekarzem w Katowicach jest dr Kurczyński. Koszt pierwszej wizyty 700zł kolejne 400zł a operacja na NFZ na skierowanie od niego. Jeżdżą do niego z różnych zakątków Polski
-
- BlondDoczep
Serdecznie polecam wam grupę na fb o endometriozie. Dużo dziewczyn dzieli się swoim doświadczeniem, jest zrobiona lista polecanych lekarzy. W Polsce polecani są lekarze szczególnie z Warszawy i Wrocławia, nie dziwię się więc, że influenserki tak oblegają Wrocław. Na terminy czeka się kilka miesięcy.
Mnie diagnozowała w 2021 dr. Jacko (kobieta) z Warszawy, wiem że na Szaserów na NFZ robią dobre operacje.
Mnie diagnozowała w 2021 dr. Jacko (kobieta) z Warszawy, wiem że na Szaserów na NFZ robią dobre operacje.
Ponoć dr Jacko w Warszawie prowadzi też pacjentki bez stosowania hormonów (jeśli tego chcą), bardziej poprzez działania z dietą, kontrolowanie itd. Oczywiście mam na myśli przypadki gdzie operacja nie jest konieczna, bo gdy jest, to nie ma co się zastanawiać.
Ja do Warszawy mam niestety za daleko, diagnozowałam się u dr Rubisza właśnie we Wrocławiu bo to miejsce zostało mi polecone przez dietetyka. Mój przypadek nie jest bardzo ciężki, jestem raczej szczęściarą z łagodniejszą postacią endometriozy, ale usłyszałam że no najlepiej hormony, ewentualnie operacja jeśli chcę choć w moim przypadku lepiej to pierwsze, no ale "za 5 lat na pewno będzie trudniej zmiany usunąć". Więc nie czułam się jakoś super po tej wizycie, bo z hormonów zrezygnowałam i nie chcę do nich wracać, a operacja sądzę że byłaby w moim przypadku przesadą na ten moment. No ale też nie mam pretensji, wiadomo że lekarz sugeruje metody leczenia które zna i o których wie, że są skuteczne, a co pacjentka zrobi to już jej decyzja i odpowiedzialność.
Ja do Warszawy mam niestety za daleko, diagnozowałam się u dr Rubisza właśnie we Wrocławiu bo to miejsce zostało mi polecone przez dietetyka. Mój przypadek nie jest bardzo ciężki, jestem raczej szczęściarą z łagodniejszą postacią endometriozy, ale usłyszałam że no najlepiej hormony, ewentualnie operacja jeśli chcę choć w moim przypadku lepiej to pierwsze, no ale "za 5 lat na pewno będzie trudniej zmiany usunąć". Więc nie czułam się jakoś super po tej wizycie, bo z hormonów zrezygnowałam i nie chcę do nich wracać, a operacja sądzę że byłaby w moim przypadku przesadą na ten moment. No ale też nie mam pretensji, wiadomo że lekarz sugeruje metody leczenia które zna i o których wie, że są skuteczne, a co pacjentka zrobi to już jej decyzja i odpowiedzialność.
-
- Skarpeta Rakieta
niestety, ale sa modne choroby, ktore gwiazdy posiadaja przez pare miesiecy medialnie i potem temat sie konczy (ciezko zweryfikowac czy to prawda czy trend). mielismy hashimoto, sibo, endometrioze, depresje. teraz jest spektrum autyzmu i adhd. ciezko stwierdzic co jest prawdziwe, co nie jest i nie mi decydowac o wartosci tych diagnoz, mowie tylko, ze jest trend na posiadanie okreslonych diagnoz w sm.Zicky pisze: ↑śr paź 02, 2024 10:43 pm Temat endometriozy szerzy się coraz bardziej na instagramie (wzrost świadomości tej choroby jest oczywiście plusem, sama na nią cierpię), mam wrażenie, że co 3 influ z PL która obserwuję ma Endo i jest pod opieką popularnej już obecnie kliniki z Wrocławia, specjalizującej się w leczeniu tej choroby.
Mam pytanie o Wasze odczucia, bo może ja wpadam w lekką paranoję, czy Waszym zdaniem jest możliwe, żeby te laski miały współpracę z lekarzami i ich klinika i dlatego wszędzie można się natknąć na te polecenia? Mam wrażenie, że 2023 i 2024 to są lata wykrywania i operowania Endo u influ w tym właśnie szpitalu. Sama myślałam, żeby się tam diagnozować ale im więcej widzę opinii tych lasek o tych lekarzach, tym bardziej nabieram dziwnych podejrzeń…
Dziewczyny, ratunku, czy uważacie, że to mogą być współprace?
Czy ktoś „normalny” jest pod opieką tej kliniki?
-
- RoyalBaby
W Krakowie wszystkie instagirls chodzą do Janowca i bardzo polecają, ale umówić się do niego na wizytę to graniczy z cudem.
Ja trafiłam do Wrocławia nie mając pojęcia o tym, że mają Instagram. Na YT zobaczyłam filmik doktora Karmowskiego, a że też mieszkam w dolnośląskim to nie szukałam innych ośrodków. Moim lekarzem prowadzącym jest doktor Koterski. 20 lat leczyłam się na zespół jelita drażliwego, a doktor tylko po wysłuchaniu objawów stwierdził adenomiozę - co potwierdziło usg i rezonans. Jestem rok po operacji. Nie ukrywam, że jeśli chodzi o warunki to wolałam poprzednie miejsce - było przytulniejsze i bardziej intymne. Obecna siedziba doktorów kojarzy mi się urzędowo, z fabryką czy korporacją.
Zaczęłam obserwować Instagram Wrocławia i Warszawy i tuż po operacji wkurzyłam się w sumie tylko raz - jak jedna z influencerek po operacji miała rozruch z rehabilitantem (w Warszawie). Opiekujące się mną pielęgniarki były cudowne, ale rehabiltatnta ani dietetyka na oczy nie widziałam (z dietetykerm rozmawiałam jakieś 5 minut przez telefon), zagwarantowana rozmowa z psychologiem przed operacją też się nie odbyła. A "opiekującą" się pacjentkami EndoMagdę widziałam całe 2 minuty.
Czy w Warszawie rozruch z rehabilitantem jest, czy to była akcja z influ, nie wiem. We Wrocławiu zawiodłam ja (bo się nie upomniałam, a przy szybkiej rozmowie miałam pustą głowę i brak pytań), i szpital - bo przecież zapłacone, to się nie będą dodatkowo wykosztowywać. Ale doktor Koterski i doktor Rubisz są profesjonalistami, świetnie wszystko tłumaczą, ale też nie głaskają po główce.
Zaczęłam obserwować Instagram Wrocławia i Warszawy i tuż po operacji wkurzyłam się w sumie tylko raz - jak jedna z influencerek po operacji miała rozruch z rehabilitantem (w Warszawie). Opiekujące się mną pielęgniarki były cudowne, ale rehabiltatnta ani dietetyka na oczy nie widziałam (z dietetykerm rozmawiałam jakieś 5 minut przez telefon), zagwarantowana rozmowa z psychologiem przed operacją też się nie odbyła. A "opiekującą" się pacjentkami EndoMagdę widziałam całe 2 minuty.
Czy w Warszawie rozruch z rehabilitantem jest, czy to była akcja z influ, nie wiem. We Wrocławiu zawiodłam ja (bo się nie upomniałam, a przy szybkiej rozmowie miałam pustą głowę i brak pytań), i szpital - bo przecież zapłacone, to się nie będą dodatkowo wykosztowywać. Ale doktor Koterski i doktor Rubisz są profesjonalistami, świetnie wszystko tłumaczą, ale też nie głaskają po główce.
-
- BlondDoczep
Ja jeszcze tak dodam, że NAWET jeśli jakimś cudem ktoś ma barter albo obniżoną kwotę za reklamę, w co jak pisałam w 1 komentarzy nie wierzę, to mam to w sumie gdzieś bo jeśli to pomaga innym to why not? Co z tego że nie robią tego z dobroci serca? Jeśli pomogą takim poleceniom dziewczynie, która trafi do dobrego specjalisty a nie konowala to co w tym złego serio? Poza tym lekarze też nie leczą z dobroci serca, płacicie im za to. A jeśli byłabym influ i czekałaby mnie operacja za kilkadziesiąt tysięcy to też wzięłabym kase bo nikomu jej nie ukradły. Ale dla jasności: nie wierzę w to, że to współpraca, tak jak dziewczyny pisały oni mają takie kolejki bo po prostu się w tym specjalizują i w końcu realnie pomagają chorym tysiącom kobiet.
-
- Mokra Włoszka
dziewczyny, zdrowie to nie żarty. Zachowajcie taki sam rozsadek jak w przypadku polecajek Waszych kolezanek, róbcie wlasny rokonesans, czytajcie opinie, fora itd. Niemniej jednak odpowiedzcie sobie na pytanie czy ryzykowalybyście zdrowie i zycie tylko dlatego ze cos jest w barterze? To torche absurdalne. Może klinika jest dobra, nie mam pojecia nie choruje, ale nie wrzucajcie wszytskich do jednego wora. Pamietajcie, że influ ma obowiązek oznaczania wspolpracy więc jeśli macie wątpliwosci to zapytajcie czy jest to wspopraca.
Nikt nie mówi że dziewczyna z tego wątku od razu tam poleci bo jakaś influ ma współpracę. Zadała luźne pytanie, a jak sama napisałaś”czytajcie opinie, fora” to właśnie to zrobiła więc bardzo dobrze postąpiłakonopnicka pisze: ↑czw paź 03, 2024 5:05 pm dziewczyny, zdrowie to nie żarty. Zachowajcie taki sam rozsadek jak w przypadku polecajek Waszych kolezanek, róbcie wlasny rokonesans, czytajcie opinie, fora itd. Niemniej jednak odpowiedzcie sobie na pytanie czy ryzykowalybyście zdrowie i zycie tylko dlatego ze cos jest w barterze? To torche absurdalne. Może klinika jest dobra, nie mam pojecia nie choruje, ale nie wrzucajcie wszytskich do jednego wora. Pamietajcie, że influ ma obowiązek oznaczania wspolpracy więc jeśli macie wątpliwosci to zapytajcie czy jest to wspopraca.
Trzymam kciuki abyś trafiła na super specjalistę i nie cierpiałaZicky pisze: ↑czw paź 03, 2024 12:21 am Dzięki! Jestem właśnie na etapie researchu i zasięgania info, gdzie mogę.
Czytałam też historie kobiet, które na NFZ były otwierane i zamykane, bo lekarze nie potrafili odnaleźć się w ogniskach i wycięciu zmian i wtedy też słyszałam właśnie o tej “laparoskopii zwiadowczej”, której każdy radzi właśnie unikać i uciekać. Tylko alternatywą jest albo płacić grubą kasę albo iść na NFZ do kogoś, kto niekoniecznie może znać się na rozsianej endo i narobi przy tym więcej problemu
masz potwierdzenie co do klinik operujących kobiety z endometriozą o takich praktykach współprac barterowych?Grubababa pisze: ↑czw paź 03, 2024 8:59 am Dziewczyny nie umniejszam niczyich dolegliwości, współczuję. Uważam, że zwiększanie świadomości jest bardzo dobre i potrzebne, natomiast...jeśli jakaś influ opowiada na is swoją historię choroby, gdzie się leczy, kto operuje, to błagam Was nie wierzcie, że to z dobroci serca. OCZYWIŚCIE, że to są współpracę, barterowe jak i płatne. I pewnie, mając do wyboru płacić 15k, albo nie płacić nic wybór jest raczej prosty, ale tak, to są współpracę jak każde inne.
Super, że lekarze się edukują i można znaleźć przyczyny „takiej urody” jak to mawiali przez lata. Sama zostałam zdiagnozowana w Warszawie u dr Jacko, świetna lekarka.
Jednak nie oszukujmy się - zrobili sobie z endometriozy biznes. Biznes na cierpieniu kobiet, które marzą codziennie, żeby wyciąć im macicę i pozbyć się bólu albo walczą, żeby zajść w upragnioną ciążę.
Jednak nie oszukujmy się - zrobili sobie z endometriozy biznes. Biznes na cierpieniu kobiet, które marzą codziennie, żeby wyciąć im macicę i pozbyć się bólu albo walczą, żeby zajść w upragnioną ciążę.
-
- Mokra Włoszka
Przecież ci lekarze mają kolejki na kilka, jak nie kilkanaście miesięcy, kobiet w Polsce jest wciąż mnóstwo niezdiagnozowanych, no naprawdę nie wydaje mi się, żeby wyceniali swoją pracę na post na instagramie. Owszem, robią z endometriozy biznes i ceny operacji we Wrocławiu biorą z kosmosu, ale nie mieszałabym do tego influ i nie szukałabym tu teorii spiskowych i „MODY” na chorobę. Kobiet z endo jest szacunkowo 10%, to naprawdę częsta przypadłość, więc ciężko, żeby nie znalazły się wśród nich żadne influ.
Do autorki wątku - jeśli nie masz objawów czy to bólowych czy niepłodnościowych, to naprawdę nie rozumiem, skąd potrzeba badania i ten podejrzliwy ton.
Do autorki wątku - jeśli nie masz objawów czy to bólowych czy niepłodnościowych, to naprawdę nie rozumiem, skąd potrzeba badania i ten podejrzliwy ton.
-
- Mokra Włoszka
[edit] Doczytałam, że lekarz coś ci zauważył podczas badania, sorki. Z własnego doświadczenia polecam nie nakręcać się tematem operacji, dopóki nie dostaniesz się na wizytę i nie dowiesz, jak to w środku wygląda. Ja czekając na wizytę spędzałam długie godziny czytając endo grupę na fb, już widziałam siebie na stole i przeżywałam wycinanie wnętrzności, a okazało się, że nie ma takiej tragedii, by trzeba było wycinać i można działać inaczej. Na okołodiagnozowe stresy i lęki polecam profil na IG Psychoterapia w ginekologii.monsteravariegata29 pisze: ↑czw paź 03, 2024 7:53 pm Przecież ci lekarze mają kolejki na kilka, jak nie kilkanaście miesięcy, kobiet w Polsce jest wciąż mnóstwo niezdiagnozowanych, no naprawdę nie wydaje mi się, żeby wyceniali swoją pracę na post na instagramie. Owszem, robią z endometriozy biznes i ceny operacji we Wrocławiu biorą z kosmosu, ale nie mieszałabym do tego influ i nie szukałabym tu teorii spiskowych i „MODY” na chorobę. Kobiet z endo jest szacunkowo 10%, to naprawdę częsta przypadłość, więc ciężko, żeby nie znalazły się wśród nich żadne influ.
Ja mam pewność, bo znam tych lekarzy, jestem ich pacjentką, w styczniu 2023 przeszłam operację i wiem, że to są ludzie, którzy poświęcili się tylko tej chorobie, spędzają w klinice 80% życia i są jednymi z najlepszych w Polsce (jeśli nie najlepszymi) specjalistami. Nie ma nic złego w tym, że również influ szerzą wiedzę o tej fatalnej chorobie, która dotyka minimum co 10 kobietę (a już wiaodmo, że raczej co 7...).
Ja podeszłam do tematu kosztów w ten sposób - uznałam, że jeżeli ma to się skończyć operacją (a w moim przypadku to było pewne i to w dodatku miałam cięte powłoki, identycznie jak podczas cesarki, bo miałam endo w mięśniu brzucha, jako powikłanie właśnie po cesarce), która jest trudna, ryzykowna, a choroba źle zoperowana się roznosi, to chce to zrobić RAZ A DOBRZE i położyć się na stół u najlepszych. Nie żałuję ani złotówki, bo spotkało mnie tam zainteresowanie, troska, empatia.
Równie wyspecjalizowane centrum jest w Warszawie w Medicover. Na NFZ absolutnie na ten moment odradzam, nie daj się zwieść, że "na NFZ też są specjaliści". Ewentualnie dwa nazwiska - dr Kurczyński i dr Ewa Milnerowicz - Nabzdyk, ale nie wiem, jak z terminami do nich i jak kwalifikacja do operacji wygląda.
-
- BlondDoczep
A jaka jest to grupa? Kiedyś szukałam ale nie wiem czemu żadna tematyczna mi się nie wyświetlałagroovearmata pisze: ↑czw paź 03, 2024 11:54 am Serdecznie polecam wam grupę na fb o endometriozie. Dużo dziewczyn dzieli się swoim doświadczeniem, jest zrobiona lista polecanych lekarzy. W Polsce polecani są lekarze szczególnie z Warszawy i Wrocławia, nie dziwię się więc, że influenserki tak oblegają Wrocław. Na terminy czeka się kilka miesięcy.
-
- Skarpeta Rakieta
Na FB np endometrioza jak z nią żyćplytkilazienkowe pisze: ↑czw paź 03, 2024 9:33 pm A jaka jest to grupa? Kiedyś szukałam ale nie wiem czemu żadna tematyczna mi się nie wyświetlała
Ja choruje także na endometrioze i jeśli ktoś by szukał mnie zdiagnozowała w wieku 31 lat dr Małgorzata Zięba z Katowic, po wykonaniu specjalistycznego usg metoda enzian. Wcześniej chodziłam do innej kliniki i nikt nie podejrzewał, że mogę mieć endo i adenomioze... nawet miałam drożność wykonywana w szpitalu i nikt nie zauważył.
To było mega trudne bo nigdy, przenigdy nie mialam żadnych objawów endo - po za tym, że 4 lata nie moge zajść w ciążę. Myślałam, że skoro nie mam objawów to moja endo będzie dość lekka, tymczasem się mylilam. W każdym bądź razie gdyby któraś szukała ja leczę się w Zieba Clinic, mimo, że to nie klinika stricte od endo, robiłam nawet niedawno tam zabieg z użyciem lipiodolu- zbawienie dla endometriozek ..
Też polecam grupę na FB o endometrioze.
To było mega trudne bo nigdy, przenigdy nie mialam żadnych objawów endo - po za tym, że 4 lata nie moge zajść w ciążę. Myślałam, że skoro nie mam objawów to moja endo będzie dość lekka, tymczasem się mylilam. W każdym bądź razie gdyby któraś szukała ja leczę się w Zieba Clinic, mimo, że to nie klinika stricte od endo, robiłam nawet niedawno tam zabieg z użyciem lipiodolu- zbawienie dla endometriozek ..
Też polecam grupę na FB o endometrioze.
-
- BlondDoczep
ja polecam dr. Jacko również ze względu na holistyczne podejście. Nie namawia na hormony (ja akurat wybrałam jako metodę antykoncepcji, a nie leczenie endometriozy), a zaleca:
*zadbanie o dietę przeciwzapalną (i eliminacyjną jeśli pacjentka ma nietolerancje/ alergie)
* regularny ruch (joga/ pilates lub coś, co nie podbija kortyzolu i jest łagodne dla ciała)
* zadbanie o zdrowie psychiczne (np. u mnie depresja podbijała odczuwany ból, odkąd mam to pod kontrolą dolegliwości nie są tak duże).
* suplementacja (dobrana indywidualnie przez dietetyka klinicznego)
Połączenie tych kilku rzeczy działa cuda, u mnie przy adenomiozie, endo w otrzewnej, więzadłach maciczno-krzyżowych, zatoce douglasa działa na tyle dobrze, że nie zdecydowałam się na operację.
*zadbanie o dietę przeciwzapalną (i eliminacyjną jeśli pacjentka ma nietolerancje/ alergie)
* regularny ruch (joga/ pilates lub coś, co nie podbija kortyzolu i jest łagodne dla ciała)
* zadbanie o zdrowie psychiczne (np. u mnie depresja podbijała odczuwany ból, odkąd mam to pod kontrolą dolegliwości nie są tak duże).
* suplementacja (dobrana indywidualnie przez dietetyka klinicznego)
Połączenie tych kilku rzeczy działa cuda, u mnie przy adenomiozie, endo w otrzewnej, więzadłach maciczno-krzyżowych, zatoce douglasa działa na tyle dobrze, że nie zdecydowałam się na operację.
Znam bardzo dużo kobiet z endometriozą i osobiscie kilka Influ/gwiazd, które mają endo i po długim czasie zdecydowały się o tym opowiedzieć, aby właśnie działać edukacyjnie, albo poczuć ulgę opowiadając swoją historię. Wierz mi, że żadna z nich nie miała lepszego traktowania i współprac - tak samo czekały bardzo długo i płaciły ogrom za leczenie. Wiem jak funkcjonuje świat influencerów i współprac i wszędzie można oczywiście doszukiwać się drugiego dna, ale to jest na prawdę paskudna choroba i nawet jeśli faktycznie któraś z klinik poszła w barter z Twoją Influ (co w przypadku kolejek i ogromnego popytu nadal wydaje mi się mało możliwe) to chwała im za to, że decyduje się o tym opowiedzieć, pokazywać swoje zmagania i dotrzeć dzięki temu do kolejnych kobiet. To właśnie Influ w ostatnich latach miały ogromny wpływ na budowanie świadomości endo dzięki swoim zasięgom. W połączeniu z pracą wielu fundacji od endo i lekarzy ekspertów, którym się chce udaje się diagnozować coraz więcej kobiet.
Obawiałabym się, że komentarz w takim tonie jak Twój poprzedni może zniechęcić kobiety szukające pomocy do kierowania się do tych polecanych klinik, tylko dlatego, że poleciły je też znane osoby (które w domyśle robią wszystko dla pieniędzy). To uogólnienie, akurat w przypadku tego tematu może być szkodliwe.
Do tego - często jest tak, że nawet jeśli Influ robią współpracę z jakąś placówką medyczną barterowo / za zniżki (w innych obszarach), to Influ nadal sobie robią research przed podjęciem decyzji o współpracy, czy to faktycznie najlepsza ich zdaniem placówka. Nie idą po prostu ślepo tam, gdzie im się uda za darmo. Zdrowie to zdrowie.