Kosmetyki do cery tłustej

Promocje, błędy cenowe, zamienniki i porady beauty

Moderator: verysweetcherry

Maddi
Mokra Włoszka

Kosmetyki do cery tłustej

Post autor: Maddi »

Hej, mam 30 lat i nie lubię swojej cery. Moja cera jest tłusta. Mam wągry i bardzo widoczne pory. Wiele razy korzystałam z manualnego oczyszczania twarzy oraz mikrodermabrazji, ale efekty były przez chwilę. Czy macie jakieś super polecajki do takiej cery?
wiolcia00
FejkTiffany

Post autor: wiolcia00 »

Maddi pisze: ndz wrz 01, 2024 9:29 am Hej, mam 30 lat i nie lubię swojej cery. Moja cera jest tłusta. Mam wągry i bardzo widoczne pory. Wiele razy korzystałam z manualnego oczyszczania twarzy oraz mikrodermabrazji, ale efekty były przez chwilę. Czy macie jakieś super polecajki do takiej cery?
Ja bardzo lubię żel do mycia buzi wygładzający z cerave z kwasem salicylowym i krem do buzi z bioderma sebium pore refiner i pod krem serum witaminowe z Bobbi Brown
Fromka95
Mokra Włoszka

Post autor: Fromka95 »

Maddi pisze: ndz wrz 01, 2024 9:29 am Hej, mam 30 lat i nie lubię swojej cery. Moja cera jest tłusta. Mam wągry i bardzo widoczne pory. Wiele razy korzystałam z manualnego oczyszczania twarzy oraz mikrodermabrazji, ale efekty były przez chwilę. Czy macie jakieś super polecajki do takiej cery?
Podobna sytuacja, stan cery udalo mi sie opanowac jakos rok temu i teraz jest duzo lepiej.

Przede wszystkim zla wiadomosc jest taka, ze sama pielegnacja nie zalatwi problemu w 100%. Z moich doswiadczen oraz rozmow z lekarzami oraz kosmetyczkami wynika, ze trzeba podejsc do tego holistycznie.

Piekna cera to nie tylko dobrze dobrane kosmetyki, ale tez odpowiednia dieta, dbanie o higiene snu, ograniczanie stresu, ograniczenie lub odstawienie uzywek typu alko, regularna aktywnosc fizyczna, itd.

No ale okay, pytasz o pielegnacje, a nawet z powyzszymi tlustej cery nie da sie pozbyc (cos o tym wiem!), wiec to rzeczy, ktore sie u mnie spradzily (wybacz, ze po angielsku, ale nie mieszkam w Polsce):
1) Ren Steady Glow Daily AHA Tonic - tonuje, "redukuje" pory, rozswietla. Moj absolutny must-have, uzywam go zawsze rano i jade juz 4 butelke chyba.
2) Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Exfoliant - dwa razy w tygodniu, dosyc mocny ale dziala
3) Sunday Riley C.E.O. 15% Vitamin C Brightening Serum - kolejna super rzecz na "zmniejszenie" porow, pieknie rozswietla
4) CeraVe Resurfacing Retinol Serum with Ceramides and Niacinamide for Blemish-Prone Skin - moje ulubione serum z retinolem
5) The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% - jedyny produkt, ktory w krotkim czasie kompletnie redukuje u mnie wypryski
6) La Roche-Posay Effaclar Duo+M Anti-Blemish Corrective Gel Moisturiser for Oily, Blemish-Prone Skin - moj swiety graal, kupuje od lat i super sobie radzi jako krem na dzien pod makijaz, trzymajac swiecenie sie w ryzach

Poza tym regularne maseczki z glinki oraz oczywiscie oczyszczanie dwufazowe wieczoremi. Z cera tlusta tez trzeba pamietac ze jak stosujemy silne eksfolianty to nadal potrzebujemy nawilzenia.

Co do zabiegow u kosmetyczki, osobiscie polecam bardziej kwasy (szczegolenie teraz jak wchodzimy w jesien!) niz te zabiegi, ktore wymienilas.

Powodzenia!

Walka z tlusta cera to masakra, ALE podobno dzieki takiej cerze bedziemy dluzej mlodo wygladac :D
Chcesiezyc
Gacie z oceanu

Post autor: Chcesiezyc »

Mogę Ci polecić extra kosmetolog z Wawy u której robię zabiegi. Wypuściła też jakiś czas temu swoje kosmetyki i to jest niebo 🫶 Zrobiła mi beauty plan gdzie większość kosmetyków mam z apteki i teraz używam od niej tylko serum. Mimo wszystko chyba przerzuce się na całe serie od niej 😅
Sojuuu
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Sojuuu »

Chcesiezyc pisze: sob wrz 21, 2024 12:02 am Mogę Ci polecić extra kosmetolog z Wawy u której robię zabiegi. Wypuściła też jakiś czas temu swoje kosmetyki i to jest niebo 🫶 Zrobiła mi beauty plan gdzie większość kosmetyków mam z apteki i teraz używam od niej tylko serum. Mimo wszystko chyba przerzuce się na całe serie od niej 😅
Podałabyś namiary? <3 <3
glottalstop
SushiRoll

Post autor: glottalstop »

Sojuuu pisze: pn paź 14, 2024 6:19 pm Podałabyś namiary? <3 <3
ja też poproszę!
Chcesiezyc
Gacie z oceanu

Post autor: Chcesiezyc »

glottalstop pisze: pn paź 14, 2024 6:49 pm ja też poproszę!
Sojuuu pisze: pn paź 14, 2024 6:19 pm Podałabyś namiary? <3 <3
Zobaczcie sobie na insta: karolina.kosmetolog😊 to moja szczera polecajka, zresztą wystarczy zobaczyć sobie jej efekty na profilu. 🤗
Dziergalia
RoyalBaby

Post autor: Dziergalia »

Ja mogę polecić kosmetyki Basic Lab. Mam również tłustą cerę, skłonność do wyprysków i widoczne pory :'(
Używam serii do cery trądzikowej: peelingu kwasowego, punktowe serum na wypryski, serum na noc.
Póki co trzymam buzię w ryzach. Jako podkład od lat jestem wierna Revlon Color Stay do cery tłustej.
glottalstop
SushiRoll

Post autor: glottalstop »

Dziergalia pisze: śr paź 16, 2024 7:52 am Ja mogę polecić kosmetyki Basic Lab. Mam również tłustą cerę, skłonność do wyprysków i widoczne pory :'(
Używam serii do cery trądzikowej: peelingu kwasowego, punktowe serum na wypryski, serum na noc.
Póki co trzymam buzię w ryzach. Jako podkład od lat jestem wierna Revlon Color Stay do cery tłustej.
a polecasz jakiś konkretny puder?
Dziergalia
RoyalBaby

Post autor: Dziergalia »

glottalstop pisze: śr paź 16, 2024 10:04 am a polecasz jakiś konkretny puder?
W ogóle nie używam pudru. Jak zauważę, że zbyt mocno się "świecę", to używam bibułek.
Echoidalia
Mokra Włoszka

Post autor: Echoidalia »

Mam cerę tłustą,a do tego trądzik od 13-go roku życia,a dawno już jestem dorosła kobieta. Bibułki matujące to moje must have. Zawsze oczyszczam twarz na noc,kładę serum pod krem nawilżający (ja mam Bielenda w sztyfcie). Po kolei: płyn micelarny do zmycia make upu, pianka do mycia twarzy, tonik w sprayu, serum,krem nawilżający. Nie wydaje mnóstwa pieniędzy na kosmetyki,mam większość z Bielendy. Do tego staram się dbać o aktywnośc fiz.,nie jeść za dużo rzeczy przetworzonych i się wysypiac w czystej pościeli. W ogóle dbam,by ręczniki i pościel były czyste. W ciągu dnia nie dotykam bez potrzeby rękami twarzy. Niestety,przez swoje problemy z trądzikiem,nie bardzo lubię,gdy ktoś daje mi buziaki dosłownie w twarz. Od razu się boje,że będzie z tego pryszcz. Ogólnie stan cery pod kątem tradziku poprawił mi się po 30-tce. Ale tłusta cera to zmora nadal. Mam wrażenie,że non stop się świecę
elisha
Mokra Włoszka

Post autor: elisha »

A jak radzicie sobie z podskórnymi grudkami? Mam wrażenie, że to najczęstszy problem przy cerze tłustej bo powstają przy nadmiarze sebum, a cera tłusta to głównie właśnie to sebum. :/
Echoidalia
Mokra Włoszka

Post autor: Echoidalia »

Ja raz na jakiś czas jeszcze stosuje plastry na nos na wągry,ale one potrafią przesuszyć skórę właśnie na delikatnej okolicy nosa.
Na grudki może podziałałby drobnoziarnisty peeling enzymatyczny?