Kosmetyki do cery tłustej
Moderator: verysweetcherry
Kosmetyki do cery tłustej
Hej, mam 30 lat i nie lubię swojej cery. Moja cera jest tłusta. Mam wągry i bardzo widoczne pory. Wiele razy korzystałam z manualnego oczyszczania twarzy oraz mikrodermabrazji, ale efekty były przez chwilę. Czy macie jakieś super polecajki do takiej cery?
Ja bardzo lubię żel do mycia buzi wygładzający z cerave z kwasem salicylowym i krem do buzi z bioderma sebium pore refiner i pod krem serum witaminowe z Bobbi Brown
Podobna sytuacja, stan cery udalo mi sie opanowac jakos rok temu i teraz jest duzo lepiej.
Przede wszystkim zla wiadomosc jest taka, ze sama pielegnacja nie zalatwi problemu w 100%. Z moich doswiadczen oraz rozmow z lekarzami oraz kosmetyczkami wynika, ze trzeba podejsc do tego holistycznie.
Piekna cera to nie tylko dobrze dobrane kosmetyki, ale tez odpowiednia dieta, dbanie o higiene snu, ograniczanie stresu, ograniczenie lub odstawienie uzywek typu alko, regularna aktywnosc fizyczna, itd.
No ale okay, pytasz o pielegnacje, a nawet z powyzszymi tlustej cery nie da sie pozbyc (cos o tym wiem!), wiec to rzeczy, ktore sie u mnie spradzily (wybacz, ze po angielsku, ale nie mieszkam w Polsce):
1) Ren Steady Glow Daily AHA Tonic - tonuje, "redukuje" pory, rozswietla. Moj absolutny must-have, uzywam go zawsze rano i jade juz 4 butelke chyba.
2) Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Exfoliant - dwa razy w tygodniu, dosyc mocny ale dziala
3) Sunday Riley C.E.O. 15% Vitamin C Brightening Serum - kolejna super rzecz na "zmniejszenie" porow, pieknie rozswietla
4) CeraVe Resurfacing Retinol Serum with Ceramides and Niacinamide for Blemish-Prone Skin - moje ulubione serum z retinolem
5) The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% - jedyny produkt, ktory w krotkim czasie kompletnie redukuje u mnie wypryski
6) La Roche-Posay Effaclar Duo+M Anti-Blemish Corrective Gel Moisturiser for Oily, Blemish-Prone Skin - moj swiety graal, kupuje od lat i super sobie radzi jako krem na dzien pod makijaz, trzymajac swiecenie sie w ryzach
Poza tym regularne maseczki z glinki oraz oczywiscie oczyszczanie dwufazowe wieczoremi. Z cera tlusta tez trzeba pamietac ze jak stosujemy silne eksfolianty to nadal potrzebujemy nawilzenia.
Co do zabiegow u kosmetyczki, osobiscie polecam bardziej kwasy (szczegolenie teraz jak wchodzimy w jesien!) niz te zabiegi, ktore wymienilas.
Powodzenia!
Walka z tlusta cera to masakra, ALE podobno dzieki takiej cerze bedziemy dluzej mlodo wygladac :D
-
- Gacie z oceanu
Mogę Ci polecić extra kosmetolog z Wawy u której robię zabiegi. Wypuściła też jakiś czas temu swoje kosmetyki i to jest niebo Zrobiła mi beauty plan gdzie większość kosmetyków mam z apteki i teraz używam od niej tylko serum. Mimo wszystko chyba przerzuce się na całe serie od niej
Podałabyś namiary?Chcesiezyc pisze: ↑sob wrz 21, 2024 12:02 am Mogę Ci polecić extra kosmetolog z Wawy u której robię zabiegi. Wypuściła też jakiś czas temu swoje kosmetyki i to jest niebo Zrobiła mi beauty plan gdzie większość kosmetyków mam z apteki i teraz używam od niej tylko serum. Mimo wszystko chyba przerzuce się na całe serie od niej
-
- SushiRoll
-
- Gacie z oceanu
Zobaczcie sobie na insta: karolina.kosmetolog to moja szczera polecajka, zresztą wystarczy zobaczyć sobie jej efekty na profilu.
-
- RoyalBaby
Ja mogę polecić kosmetyki Basic Lab. Mam również tłustą cerę, skłonność do wyprysków i widoczne pory
Używam serii do cery trądzikowej: peelingu kwasowego, punktowe serum na wypryski, serum na noc.
Póki co trzymam buzię w ryzach. Jako podkład od lat jestem wierna Revlon Color Stay do cery tłustej.
Używam serii do cery trądzikowej: peelingu kwasowego, punktowe serum na wypryski, serum na noc.
Póki co trzymam buzię w ryzach. Jako podkład od lat jestem wierna Revlon Color Stay do cery tłustej.
-
- SushiRoll
a polecasz jakiś konkretny puder?Dziergalia pisze: ↑śr paź 16, 2024 7:52 am Ja mogę polecić kosmetyki Basic Lab. Mam również tłustą cerę, skłonność do wyprysków i widoczne pory
-
- RoyalBaby
W ogóle nie używam pudru. Jak zauważę, że zbyt mocno się "świecę", to używam bibułek.
-
- Mokra Włoszka
Mam cerę tłustą,a do tego trądzik od 13-go roku życia,a dawno już jestem dorosła kobieta. Bibułki matujące to moje must have. Zawsze oczyszczam twarz na noc,kładę serum pod krem nawilżający (ja mam Bielenda w sztyfcie). Po kolei: płyn micelarny do zmycia make upu, pianka do mycia twarzy, tonik w sprayu, serum,krem nawilżający. Nie wydaje mnóstwa pieniędzy na kosmetyki,mam większość z Bielendy. Do tego staram się dbać o aktywnośc fiz.,nie jeść za dużo rzeczy przetworzonych i się wysypiac w czystej pościeli. W ogóle dbam,by ręczniki i pościel były czyste. W ciągu dnia nie dotykam bez potrzeby rękami twarzy. Niestety,przez swoje problemy z trądzikiem,nie bardzo lubię,gdy ktoś daje mi buziaki dosłownie w twarz. Od razu się boje,że będzie z tego pryszcz. Ogólnie stan cery pod kątem tradziku poprawił mi się po 30-tce. Ale tłusta cera to zmora nadal. Mam wrażenie,że non stop się świecę
-
- Mokra Włoszka
Ja raz na jakiś czas jeszcze stosuje plastry na nos na wągry,ale one potrafią przesuszyć skórę właśnie na delikatnej okolicy nosa.
Na grudki może podziałałby drobnoziarnisty peeling enzymatyczny?
Na grudki może podziałałby drobnoziarnisty peeling enzymatyczny?