Inwestowanie
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryInwestowanie
Szukam kogoś kto się ze mną spotka i przeprowadzi przez początki inwestowania. Kursy,YT nie działa. Szukam praktyka 
- Moonsteraa
- Samarka
A ma ktoś do polecenia kursy, fora tematyczne, grupy, filmy, które dobrze to tłumaczą? Jestem zainteresowana tematem, ale też nie chcę się wciągać w piramidy finansowe i nie wierzę też "tiktokowym milionerom", których jest teraz wysyp.
-
lushac
Ogranicz wydatki i zbuduj sobie poduszkę bezpieczeństwa (zwykle tyle za ile będziesz w stanie funkcjonować bez pracy przez okres 6 miesięcy). Jeśli chodzi o inwestowanie, to jak zbuduj sobie portfel z ETFów - tutaj świetnym przykładem jest VWCE. Masz już konto maklerskie?
-
Coraline
Też mnie zainteresował ten temat, ale patrząc na konta kobiece, które tego inwestowania niby uczą, one tak naprawdę niczego nie uczą. Każda z nich chwali się niezależnością, ogromną ilością dochodów pasywnych, zarabianiem po 100 000 miesięcznie (rzeczy totalnie nie do zweryfikowania), ale realnej wiedzy ja tam nie widzę. Nawet przy Q&A zazwyczaj odpowiedzi są wymijające typu to zależy, to bardzo indywidualne itp. Być może jak się zapłaci za kursy/ebooki jest lepiej, ale nie zapłaciłam, bo żadna z tych kobiet nie wzbudziła mojego zaufania. Więcej merytoryki znalazłam u Marcina Iwucia.
Powiem jedno: Jeśli nie masz pożądnej poduszki bezpieczeństwa i pieniędzy na lokacie, to sobie daruj. Najpierw zabezpieczenie, potem inwestowanie. Ja się tematem zainteresowałam dopiero po odłożeniu 12 miesięcznej poduszki, wiem, że jestem w stanie przez rok z niej wyżyć i ryzyko inwestycyjne jest mniejsze. Poza tym jestem tchórzem i mam tylko lokaty i obligacje indeksowane inflacją, uważam, że nadal mam za małą wiedzę by robić coś więcej i że jest to trudniejsze ,niż wygląda na 1 rzut oka.
Powiem jedno: Jeśli nie masz pożądnej poduszki bezpieczeństwa i pieniędzy na lokacie, to sobie daruj. Najpierw zabezpieczenie, potem inwestowanie. Ja się tematem zainteresowałam dopiero po odłożeniu 12 miesięcznej poduszki, wiem, że jestem w stanie przez rok z niej wyżyć i ryzyko inwestycyjne jest mniejsze. Poza tym jestem tchórzem i mam tylko lokaty i obligacje indeksowane inflacją, uważam, że nadal mam za małą wiedzę by robić coś więcej i że jest to trudniejsze ,niż wygląda na 1 rzut oka.
- Moonsteraa
- Samarka
Poduszkę bezpieczeństwa mam, sporo oszczędzam, ale szukam treści edukacyjnych, żeby zgłębić temat i nie rzucać się na głęboką wodę. Moi rodzice za namową pracownic banku kiedyś wrzucili jakieś tam kwoty pieniędzy na różne akcje chińskie, wschodzące, obiecano gruszki na wierzbie, a wyszli z tego na minusie po wielu latach. Póki co, chciałabym właśnie zdobyć wiedzę, a spróbować zainwestować za kilka miesięcy, nawet za rok i to niezbyt wielką kwotę na wypróbowanie.
Też mam takie wrażenie i ciągle tylko inwestuj, inwestuj, inwestuj! Zapytam raz jedną, która mi się wydawała w miarę konkretna czy mogłabyś wejść w jakieś konkrety bo wszyscy mówią o inwestowaniu ale np. jak kupić obligacje, jak wybrać dobrą inwestycje, na co uważać by się nie naciąć to jakoś nikt nie mówi jak to wygląda w praktyce. Zgadnijcie co się stało z komentarzemCoraline pisze: ↑czw sie 29, 2024 9:43 am Też mnie zainteresował ten temat, ale patrząc na konta kobiece, które tego inwestowania niby uczą, one tak naprawdę niczego nie uczą. Każda z nich chwali się niezależnością, ogromną ilością dochodów pasywnych, zarabianiem po 100 000 miesięcznie (rzeczy totalnie nie do zweryfikowania), ale realnej wiedzy ja tam nie widzę. Nawet przy Q&A zazwyczaj odpowiedzi są wymijające typu to zależy, to bardzo indywidualne itp. Być może jak się zapłaci za kursy/ebooki jest lepiej, ale nie zapłaciłam, bo żadna z tych kobiet nie wzbudziła mojego zaufania. Więcej merytoryki znalazłam u Marcina Iwucia.
-
henryczekowski
- Ciastko
Gdyby kursy jak inwestować działały, to nikt by ich nie sprzedawał, tylko sam inwestował, a nie zarabiał na kursach:)
Fajnie gdybyś powiedziała ile chcesz zainwestować
Fajnie gdybyś powiedziała ile chcesz zainwestować
-
innanizwszyscy
- ŚpioszkiKenzo
Radzę mimo wszystko uważać, bo jest wiele platform, które podszywają się pod legalne inwestycje. Niby wszystko okej, a później ludzie zostają bez kasy, bo wszystko od was wyciągnął. Sprawdzajcie uważnie, czy jest to legalne i nie przez to co piszą na tych swoich stronach, tylko np przez opinie innych ludzi na forach.
-
Nita_Hanita99
- Siatkarka
Moja koleżanka dała się tak wrobić przez reklame na fb, bodajże Kuba Wojewódzki ją reklamował..innanizwszyscy pisze: ↑czw gru 05, 2024 3:15 pm Radzę mimo wszystko uważać, bo jest wiele platform, które podszywają się pod legalne inwestycje. Niby wszystko okej, a później ludzie zostają bez kasy, bo wszystko od was wyciągnął. Sprawdzajcie uważnie, czy jest to legalne i nie przez to co piszą na tych swoich stronach, tylko np przez opinie innych ludzi na forach.
-
innanizwszyscy
- ŚpioszkiKenzo
Bo oni właśnie tak działają i ludzie to łykają. Ja tez słyszałam, że gdzieś sam Andrzej Duda reklamował jakąś platformę inwestycyjna, hahaNita_Hanita99 pisze: ↑czw gru 05, 2024 3:24 pm Moja koleżanka dała się tak wrobić przez reklame na fb, bodajże Kuba Wojewódzki ją reklamował..
Teraz jest dostęp do sztucznej inteligencji, która może zdziałać cuda....
i jak zakonczyła się ta historia z twoja kolezanka??
- kombuchawsloiku
- Mokra Włoszka
Hej, a co sądzicie o XTB? Bardzo się teraz reklamują, a moja wiedza na temat ETF jest na razie baardzo podstawowa, więc nie wiem co o tym myśleć. Patrząc na to, że reklamują się u dużej ilości youtuberów, pachnie mi to scamem, ale może się mylę?
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Mam tylko ich akcje, na których udało się zarobić (kupowane za około 30, teraz warte okolo 80). Z platformy nie korzystam, ale wycena akcji może coś tam podpowiadać.kombuchawsloiku pisze: ↑czw maja 22, 2025 7:43 pm Hej, a co sądzicie o XTB? Bardzo się teraz reklamują, a moja wiedza na temat ETF jest na razie baardzo podstawowa, więc nie wiem co o tym myśleć. Patrząc na to, że reklamują się u dużej ilości youtuberów, pachnie mi to scamem, ale może się mylę?
Przy inwestowaniu radzę nie rzucać się na głęboką wodę.
Najpierw poduszką finansowa, ja przyjęłam 6 miesięcy zarobków. Można zacząć od kont oszczędnościowych z promocyjnym oprocentowaniem. Plus taki, że zawsze jest łatwy dostęp do pieniędzy. Kolejny poziom to lokaty bankowe. Też w razie problemów łatwo odzyskać pieniądze, ale traci się zwykle zysk na nich przez zerwanie umowy.
Następnie obligacje skarbowe, obecnie najlepiej opłacają się 3 letnie ze stałym oprocentowaniem. Tu trzeba się zastanowić, na ile jesteś w stanie zamrozić pieniądze. Później dopiero inwestowanie w ETF czy innego typu akcje. Sama jestem na poziomie obligacji skarbowych.
PS najlepsza rada, jaką dostałam - jeśli nie rozumiesz danego instrumentu finansowego, nie inwestuj w niego. Jeśli nie wiesz, ile możesz zyskać/stracić, unikaj go.
Najpierw poduszką finansowa, ja przyjęłam 6 miesięcy zarobków. Można zacząć od kont oszczędnościowych z promocyjnym oprocentowaniem. Plus taki, że zawsze jest łatwy dostęp do pieniędzy. Kolejny poziom to lokaty bankowe. Też w razie problemów łatwo odzyskać pieniądze, ale traci się zwykle zysk na nich przez zerwanie umowy.
Następnie obligacje skarbowe, obecnie najlepiej opłacają się 3 letnie ze stałym oprocentowaniem. Tu trzeba się zastanowić, na ile jesteś w stanie zamrozić pieniądze. Później dopiero inwestowanie w ETF czy innego typu akcje. Sama jestem na poziomie obligacji skarbowych.
PS najlepsza rada, jaką dostałam - jeśli nie rozumiesz danego instrumentu finansowego, nie inwestuj w niego. Jeśli nie wiesz, ile możesz zyskać/stracić, unikaj go.