Co macie, o czym marzycie, co polecacie, a czego nie.
Jestem w trakcie szukania pierwszej fury więc chętnie poczytam Wasze opinie
Hej! Mam 33 lata, prawo jazdy zrobiłam ponad 6 lat temu, dopiero wtedy, gdy było mnie na nie stać, acz uważam, że i tak dość późno. Pierwsze auto kupiłam jeszcze przed odebraniem prawka - Peugeot 206. Kupiony wieczorem, w środku zimy, bez znajomości motoryzacji za całe 2800 zł. Włożyliśmy w niego lekko ze 3x tyle. Nie polecam Francuzów.
Hejo! Dziękuję za odpowiedź!Balb33na pisze: ↑pt lip 26, 2024 10:31 pm Hej! Mam 33 lata, prawo jazdy zrobiłam ponad 6 lat temu, dopiero wtedy, gdy było mnie na nie stać, acz uważam, że i tak dość późno. Pierwsze auto kupiłam jeszcze przed odebraniem prawka - Peugeot 206. Kupiony wieczorem, w środku zimy, bez znajomości motoryzacji za całe 2800 zł. Włożyliśmy w niego lekko ze 3x tyle. Nie polecam Francuzów.Po nieco ponad dwóch latach się rozstaliśmy. W sensie z autem, bo obecny mąż został.
Kolejne auto? Skoda Fabia 1. Uwielbiam! Jeżdżę do dziś. Jeśli miałabym polecić auto na to pierwsze - właśnie Skoda Fabia.
Gdybym miała tyle gotówki i mogła tu i teraz pojechać do salonu po auto, to byłaby to Skoda Fabia.
Tak, wiem, ktoś powie, że auto bez szału, polotu i finezji. Dla mnie w zupełności wystarczające.
![]()
Właśnie to jest to, że Skoda Fabia nie wygląda aż tak dobrze, przeciętnie, bez rewelacji, ale jest przyjemna w prowadzeniu i obsłudze. Części też są mega tanie, a to kolejny plus. No i cena auta jest też bardzo dobra.Sarcia pisze: ↑sob lip 27, 2024 9:19 am Hejo! Dziękuję za odpowiedź!
Ja też zaraz po zdaniu prawka rozpatrywałam peugota 206, ale ostatecznie nie kupiłam wtedy żadnego auta. Teraz jestem już kilka lat po zdaniu prawka i szukam (dopiero) tego pierwszego i aktualnie w stronę francuzów nie patrzę kompletnie!(Jak widać na Twoim przykładzie, dobrze robię :D)
Grunt, że mąż został![]()
Wizualnie skody mnie nie przekonują, ale jakiś czas temu prowadziłam Fabię i jechało się całkiem przyjemnie![]()
Polecam zapachy do samochodu od Rituals - pachna delikatnie ale długo i nie wysychają, bo są takim jakby zamkniętym żelkiem. Ostatnio wymieniałam w samochodzie na nowy po chyba roku albo więcej i wciąż pachniał, a żelek nie był wyschnięty.
ja na pierwszy samochód kupiłam Mazdę 3 - prawie 3 lata temu i jeżdżę do dzisiaj, nie zamieniłabym na nic innego... malutki, zwinny, szybki, dobrze się zbiera, jestem baaaardzo zadowolona z tego samochodu i miałam mega farta, bo kupiłam ten samochód wizualnie
O super! Mi się mega mazdy podobają. Na 3 patrzyłam już kilka lat temu jak szukałam autka. Teraz właśnie mam 2 na oku. Podoba mi się wizualnie i tak jak mówisz, mały, zwinny. Spoko na dojazdy do pracy. Sporo ludzi mówi, że japońce niezawodne, ale zawsze wszyscy narzekają na blacharkę w mazdach. Masz jakieś spostrzeżenia? Z którego roku masz autko?Shadeu pisze: ↑wt lip 30, 2024 10:18 am ja na pierwszy samochód kupiłam Mazdę 3 - prawie 3 lata temu i jeżdżę do dzisiaj, nie zamieniłabym na nic innego... malutki, zwinny, szybki, dobrze się zbiera, jestem baaaardzo zadowolona z tego samochodu i miałam mega farta, bo kupiłam ten samochód wizualnienie znam się w ogóle na autach, po prostu widziałam u sąsiada ten model i bardzo mi się spodobał
był w zasięgu mojego budżetu, więc kupiłam i to był strzał w dziesiątkę. nic się nie psuje, wszystko super
Mam z 2010, więc staruszek już haha, ale trzyma się baaardzo dobrze! jeśli chodzi o blache, to wiadomo, jak go kupiłam było już kilka niewielkich ognisk na drzwiach np, ale to dosłownie jakieś kropeczki, czy na lusterku albo na nadkolu (mam czarny kolor, więc nie rzuca się to w oczy), ale zabezpieczyłam to i nic dalej nie poszło. Największe ognisko mam przy bagażniku, w miejscu, gdzie się chwyta żeby otworzyć, bo tam po prostu zbiera się zawsze najwięcej wody podczas deszczu... ale to widać dopiero jak się otworzy bagażnik i spojrzy do góry, też zabezpieczyłam. w tym roku zabezpieczałam też w ogóle całe podwozie, bo tam już było dużo gorzej, wyniosło mnie to lekko ponad tysiąc złotych, ale uważam, że warto, bo podwozie niemalże jak nowe i na pewno dzięki temu jeszcze długo pociągnie. Kupiłam 3 lata temu i oprócz standardowych rzeczy typu wymiana filtrów, oleju czy klocków hamulcowych, raz musiałam wymieniać sondę lambda i to wszystko. nie miałam (odpukać!Sarcia pisze: ↑wt lip 30, 2024 4:21 pm O super! Mi się mega mazdy podobają. Na 3 patrzyłam już kilka lat temu jak szukałam autka. Teraz właśnie mam 2 na oku. Podoba mi się wizualnie i tak jak mówisz, mały, zwinny. Spoko na dojazdy do pracy. Sporo ludzi mówi, że japońce niezawodne, ale zawsze wszyscy narzekają na blacharkę w mazdach. Masz jakieś spostrzeżenia? Z którego roku masz autko?
Shadeu pisze: ↑śr lip 31, 2024 7:36 am Mam z 2010, więc staruszek już haha, ale trzyma się baaardzo dobrze! jeśli chodzi o blache, to wiadomo, jak go kupiłam było już kilka niewielkich ognisk na drzwiach np, ale to dosłownie jakieś kropeczki, czy na lusterku albo na nadkolu (mam czarny kolor, więc nie rzuca się to w oczy), ale zabezpieczyłam to i nic dalej nie poszło. Największe ognisko mam przy bagażniku, w miejscu, gdzie się chwyta żeby otworzyć, bo tam po prostu zbiera się zawsze najwięcej wody podczas deszczu... ale to widać dopiero jak się otworzy bagażnik i spojrzy do góry, też zabezpieczyłam. w tym roku zabezpieczałam też w ogóle całe podwozie, bo tam już było dużo gorzej, wyniosło mnie to lekko ponad tysiąc złotych, ale uważam, że warto, bo podwozie niemalże jak nowe i na pewno dzięki temu jeszcze długo pociągnie. Kupiłam 3 lata temu i oprócz standardowych rzeczy typu wymiana filtrów, oleju czy klocków hamulcowych, raz musiałam wymieniać sondę lambda i to wszystko. nie miałam (odpukać!) żadnych poważnych usterek, więc na pewno nie nazwałabym tego samochodu skarbonką.
Nooo na dojazdy do pracy i nie tylko, u mnie w trasie też się super sprawdza, ja mam akurat model "sport" z silnikiem 2.0 i 150 koni, więc naprawdę fajnie sobie radzinaprawdę uważam, że na pierwsze auto nie mogłam trafić lepiej i na ten moment absolutnie nie myślę o zmianie. zmienie chyba dopiero jak będę mogła sobie pozwolić na jakieś AMG
![]()