Książki kryminalne na faktach
Moderator: verysweetcherry
Książki kryminalne na faktach
Macie jakieś do polecenia?
Ja ostatnio czytałam „efekt morza” K. Bondy - opiera się na sprawie Iwony Wieczorek i Alicji Baran. Oprócz tego Bonda ma też książkę „Urodzony morderca” - sprawa morderstwa zarejestrowanego przez kamerę z McDonalds bodajże (odcinek 60 piąte nie zabijaj )
Ja ostatnio czytałam „efekt morza” K. Bondy - opiera się na sprawie Iwony Wieczorek i Alicji Baran. Oprócz tego Bonda ma też książkę „Urodzony morderca” - sprawa morderstwa zarejestrowanego przez kamerę z McDonalds bodajże (odcinek 60 piąte nie zabijaj )
-
- Collagen z chlorellą
Szczerze mówiąc nie znoszę Bondy i jej książek prawie na faktach…… nie rozumiem jej fenomenu :x chociaż planuję przeczytać „krew w piach” bo podobno jest okKachacha pisze: ↑wt lip 30, 2024 2:11 pm Macie jakieś do polecenia?
Za to bardzo lubię wydawnictwo czarne, Bogdana Lacha, Helenę Kowalik i Ryana Greena. W kolejce do czytania mam książkę „negocjatorzy policyjni” też polską, w ogóle najbardziej lubię polskie reportaże i literaturę faktu
Krew w piach jest bardzo fajna, zapomniałam o niejPlatini_blabla pisze: ↑wt lip 30, 2024 3:48 pm Szczerze mówiąc nie znoszę Bondy i jej książek prawie na faktach…… nie rozumiem jej fenomenu :x chociaż planuję przeczytać „krew w piach” bo podobno jest ok
Za to bardzo lubię wydawnictwo czarne, Bogdana Lacha, Helenę Kowalik i Ryana Greena. W kolejce do czytania mam książkę „negocjatorzy policyjni” też polską, w ogóle najbardziej lubię polskie reportaże i literaturę faktu
-
- RoyalBaby
Teraz czytam Bestia obok mnie Ann Rule - polecam
-
- Collagen z chlorellą
-
- Collagen z chlorellą
Są jakieś ciekawe nowości kryminalne? Chodzi mi raczej o reportaże lub fakt a nie fikcję albo inspirowane rzeczywistością.
Na Legimi widzę że jest „ SLENDERMAN
INTERNETOWY DEMON, CHOROBA PSYCHICZNA I ZBRODNIA DWUNASTOLATEK” ale jakoś to bardziej przykra historia niż kryminalna.
INTERNETOWY DEMON, CHOROBA PSYCHICZNA I ZBRODNIA DWUNASTOLATEK” ale jakoś to bardziej przykra historia niż kryminalna.
Ja lubię "Urwane ślady" Szostaka. Nie jest to może literatura najwyższych lotów, ale bardzo mi się podobało.Platini_blabla pisze: ↑pt sie 02, 2024 6:14 pm Są jakieś ciekawe nowości kryminalne? Chodzi mi raczej o reportaże lub fakt a nie fikcję albo inspirowane rzeczywistością.
"Kombinat zbrodni" Ewy Ornackiej.
Potem jeszcze w biblioteczce, bo coś tam mam, ale trochę starsze książki, tak sprzed kilku lat.
-
- RoyalBaby
Polecam "Inną duszę" Łukasza Orbitowskiego - na motywach historii bydgoskiego mordercy Jacka Balickiego.
Bondy nie umiem czytać, zaczęłam "Efekt morza" i myślałam, że zasnę.
Bondy nie umiem czytać, zaczęłam "Efekt morza" i myślałam, że zasnę.
-
- LouiBag
A ja mogę nie polecić „Rakowisk” Magdaleny Majcher. Strasznie infantylny styl, a autorka dosłownie dała się zmanipulować Zuzannie, paradne.
Telewizja jest gumą do żucia dla oczu.
-
- Collagen z chlorellą
Popieram straszny badziew, mnóstwo rozwleczonych opisów jak w nad Niemnem które czasem pomijałam. Już abstrahując od historii, to sama narracja jest po prostu kiepska i czarno biała jak w książce dla dzieci. A Zuzanna współtworzyła te książkę czy coś?Dora_Diamant pisze: ↑ndz sie 18, 2024 2:03 pm A ja mogę nie polecić „Rakowisk” Magdaleny Majcher. Strasznie infantylny styl, a autorka dosłownie dała się zmanipulować Zuzannie, paradne.
-
- Collagen z chlorellą
Popieram mnie ta sprawa ogólnie wciągnęła na maksa a ta książka pokazuje jak funkcjonowało ich małżeństwo
-
- LouiBag
Majcher do niej napisała list, później wielokrotnie rozmawiały przez telefon. Obejrzyj sobie wywiad, którego Majcher udzieliła Oldze Herring. Książkowe studium zmanipulowanej osoby.Platini_blabla pisze: ↑ndz sie 18, 2024 6:33 pm Popieram straszny badziew, mnóstwo rozwleczonych opisów jak w nad Niemnem które czasem pomijałam. Już abstrahując od historii, to sama narracja jest po prostu kiepska i czarno biała jak w książce dla dzieci. A Zuzanna współtworzyła te książkę czy coś?
-
- Collagen z chlorellą
Dzięki! Koniecznie obejrzę, ja zgrzytałam zębami jak czytałam książkę, Zuza inteligencka alternatywka. Zwykła patointeligencja tylko w loterii genetycznej wygrała wyższe IQ niż przeciętny więzień w Polsce.Dora_Diamant pisze: ↑ndz sie 18, 2024 6:45 pm Majcher do niej napisała list, później wielokrotnie rozmawiały przez telefon. Obejrzyj sobie wywiad, którego Majcher udzieliła Oldze Herring. Książkowe studium zmanipulowanej osoby.
To ona w tej książce broni Zuzy i nie próbuje być bezstronna? Chciałam zamówić z ciekawości, ale teraz to się waham.Platini_blabla pisze: ↑ndz sie 18, 2024 7:18 pm Dzięki! Koniecznie obejrzę, ja zgrzytałam zębami jak czytałam książkę, Zuza inteligencka alternatywka. Zwykła patointeligencja tylko w loterii genetycznej wygrała wyższe IQ niż przeciętny więzień w Polsce.
-
- Collagen z chlorellą
Ciężko mi powiedzieć czy broni Zuzy, przedstawia ją z bardzo inteligentnej strony jak alternatywke płynącą pod prąd ze swoimi poglądami i z wielką wiedzą o poezji filozofii i innych dziedzinach humanistyki. Nie twierdzę że taka nie była ale narracja na zasadzie - Zuza otwiera umysł Kamilowi a on pęka gdy zdaje sobie sprawę że jest w kajdanach konwenansów. No dla mnie bzdura sorry xD
-
- Collagen z chlorellą
Ogółem to po prostu kiepsko napisana książka. Imiona postaci są zmienione, rozdziały są czasowo naprzemienne. Pierwszy zaczyna sie od dnia zabójstwa, drugi od momentu poznania Zuzy z Kamilem, trzeci to początek śledztwa i poszukiwania, czwarty zawiązywanie się ich relacji. Raz to czytasz z perspektywy przed zdarzeniem a raz po. Mnie to trochę męczyło. Inna sprawa że tak - dużo zbędnych opisów, dużo zbędnych szczegółów.
-
- LouiBag
Myślę, że więcej światła rzuca wywiad z Herring. Majcher jest tam po prostu podekscytowana „Zuzą”, jak ją ciągle nazywa, strasznie dziwnie się tego słucha.Platini_blabla pisze: ↑pn sie 19, 2024 3:32 pm Ciężko mi powiedzieć czy broni Zuzy, przedstawia ją z bardzo inteligentnej strony jak alternatywke płynącą pod prąd ze swoimi poglądami i z wielką wiedzą o poezji filozofii i innych dziedzinach humanistyki. Nie twierdzę że taka nie była ale narracja na zasadzie - Zuza otwiera umysł Kamilowi a on pęka gdy zdaje sobie sprawę że jest w kajdanach konwenansów. No dla mnie bzdura sorry xD
-
- Collagen z chlorellą
O Boże odsłuchałam ten wywiad co za porażka zgadzam się ze wszystkimi komentarzami pod nim na YouTube. Wszyscy piszą że pisarka padła ofiarą manipulacji Zuzy. I faktycznie mówi o niej jak o koleżance. Nie dobra ja nie wiem nie umiem tego skomentować ale podpisuję się pod wszystkimi komentarzami.Dora_Diamant pisze: ↑pn sie 19, 2024 8:42 pm Myślę, że więcej światła rzuca wywiad z Herring. Majcher jest tam po prostu podekscytowana „Zuzą”, jak ją ciągle nazywa, strasznie dziwnie się tego słucha.
I ja rozumiem autorkę do pewnego momentu - dla mnie też ta narracja „zła dziewczyna zbałamuciła biednego niewinnego chłopca” to jakiś bzdet totalny, wsypywała mu narkotyki do nosa i wkładała je do gardła? Ona zabiła obcych ludzi a on własną matkę. Więc no błagam. Rozumiem że chciała walczyć z tą narracja medialną - bo to się zawsze sprzedaje. „Młoda królowa zbrodni” - case Osińskiej, Rozumeckiej i Szymańskiej. Ludzie i szmatławce kochają takie historie o złej femme fatale przez którą się wszystkie nieszczęścia świata. Dla mnie bzdura. Dla mnie on tak samo winny jeśli nie bardziej.
Ale autorka totalnie popłynęła z narracja kryzysu psychicznego opresyjności szkoły i obwiniania wszystkich wkoło. To już jest przesada i ilość usprawiedliwia Zuzanny w wywiadzie to jest dla mnie za dużo ale właśnie jest tak jak w książce - inteligentna Zuzanna naprzeciwko światu niezrozumiała ze swoim geniuszem doprowadzona na skraj przez opresyjność szkoły i realia młodych ludzi… proszę…
-
- LouiBag
Dokładnie, każdy myślący człowiek wie, że Kamil miał swój rozum, to była jego decyzja, aby posunąć się do takiego czynu. Więcej litości okazał psu, to już o czymś świadczy. Natomiast Majcher sama zachowuje niczym nastolatka, która wzdycha do zdjęć Harrisa i Klebolda, bo „byli inteligentni i niezrozumiani”. Ta kobieta prowadzi krzywdzącą narrację, na dodatek sprawia wrażenie niezbyt rozgarniętej.Platini_blabla pisze: ↑pn sie 19, 2024 9:56 pm O Boże odsłuchałam ten wywiad co za porażka zgadzam się ze wszystkimi komentarzami pod nim na YouTube. Wszyscy piszą że pisarka padła ofiarą manipulacji Zuzy. I faktycznie mówi o niej jak o koleżance. Nie dobra ja nie wiem nie umiem tego skomentować ale podpisuję się pod wszystkimi komentarzami.
I ja rozumiem autorkę do pewnego momentu - dla mnie też ta narracja „zła dziewczyna zbałamuciła biednego niewinnego chłopca” to jakiś bzdet totalny, wsypywała mu narkotyki do nosa i wkładała je do gardła? Ona zabiła obcych ludzi a on własną matkę. Więc no błagam. Rozumiem że chciała walczyć z tą narracja medialną - bo to się zawsze sprzedaje. „Młoda królowa zbrodni” - case Osińskiej, Rozumeckiej i Szymańskiej. Ludzie i szmatławce kochają takie historie o złej femme fatale przez którą się wszystkie nieszczęścia świata. Dla mnie bzdura. Dla mnie on tak samo winny jeśli nie bardziej.
Ale autorka totalnie popłynęła z narracja kryzysu psychicznego opresyjności szkoły i obwiniania wszystkich wkoło. To już jest przesada i ilość usprawiedliwia Zuzanny w wywiadzie to jest dla mnie za dużo ale właśnie jest tak jak w książce - inteligentna Zuzanna naprzeciwko światu niezrozumiała ze swoim geniuszem doprowadzona na skraj przez opresyjność szkoły i realia młodych ludzi… proszę…
-
- Collagen z chlorellą
Totalnie bezkrytycznie podeszła do tej zbrodni. Serio. Tochman pisząc o Osinskiej już był dużo bardziej krytyczny a spadł na niego ogromny hejt za książkę ze przedstawia morderczynię w zbyt pozytywnym świetle i zbyt pobłażliwie ją traktuje. Tutaj ręce opadają . Mam wrażenie że ona bardzo emocjonalnie do tego podchodzi, za mało w tym wszystkim neutralności.Dora_Diamant pisze: ↑pn sie 19, 2024 10:03 pm Dokładnie, każdy myślący człowiek wie, że Kamil miał swój rozum, to była jego decyzja, aby posunąć się do takiego czynu. Więcej litości okazał psu, to już o czymś świadczy. Natomiast Majcher sama zachowuje niczym nastolatka, która wzdycha do zdjęć Harrisa i Klebolda, bo „byli inteligentni i niezrozumiani”. Ta kobieta prowadzi krzywdzącą narrację, na dodatek sprawia wrażenie niezbyt rozgarniętej.
Naprawdę dosyć mam tego mędzolenia o młodych inteligentnych zagubionych……..
-
- ŚpioszkiKenzo
Mam na półce: Morderstwa znad Wisły - J. Molenda, Zbrodnie prawie doskonale - I. Michalska, Kombinat zbrodni - E. Orancka (chociaż ją zaliczam do tych bardziej "mafijnych" )
Na liście do kupienia: Wampir z Zagłębia- P. Semczuk, Urwane ślady - J. Szostak, Opowiem Ci o zbrodni, Polskie morderczynie - K. Bonda i pewnie jeszcze jakieś by się znalazły:)
Na liście do kupienia: Wampir z Zagłębia- P. Semczuk, Urwane ślady - J. Szostak, Opowiem Ci o zbrodni, Polskie morderczynie - K. Bonda i pewnie jeszcze jakieś by się znalazły:)