Start
Mój profil

Wakacje all inclusive

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Ewka!!123
RoyalBaby

Wakacje all inclusive

Post autor: Ewka!!123 »

Hej dziewczyny! Proszę o poradę. Pierwszym raz od bardzo bardzo dawna lecimy z mężem i synem do Turcji na wakacje all inclusive. Syn ma 5 lat. Macie może jakieś porady jak przetrwać lot , co ze sobą wziąć itp? I jak myślicie ile wziąć ze sobą kasy na jakieś drobne pamiątki? Nie chcemy szaleć z kasą ale tak żeby sobie zrobić jakąś małą wycieczkę we własnym zakresie. I ogólnej jakie macie porady na wakacje w Turcji dla rodzin z dziećmi?
Xkiin
Mokra Włoszka

Post autor: Xkiin »

Hej!

Zawsze pierwsze co pakuje, to sa leki. Robie sobie taka mala apteczke - leki na biegunke, elektrolity, przeciwbolowe, na alergie jesli takie posiadasz, tabletki na gardlo i Gripex badz Polopiryne w saszetkach bo juz zdarzylo mi sie przyziebic sie od klimy w pokoju.
Na lotnisku kupujemy tez zawsze jakis polski alkohol, np. wodke, moze nie ze wzgledu na to, aby sie upijac, ale chodzi o to, ze nie raz uratowala mi dupe po innym jedzeniu, wodzie itd. Ogolnie na "odkazenie" jesli moge tak to ujac. :)
Warto byloby sprawdzic wszystkie dokumenty do podrozy, w szczegolnosci waznosc itd. Pamietajcie o dokumentach podrozy, ja zawsze mam w torbie oddzielna kieszen badz kosmetyczke na dokumenty. Zadbajcie o transfer lotnisko-hotel, hotel-lotnisko. Wczesniej to bylo w cenie wakacji a teraz trzeba dodatkowo zamowic i placic, jesli sie dobrze orientuje.
Jesli lecicie z dzieckiem to zadbalabym o to, aby sie nie nudzilo podczas lotu - mysle ze najlepiej znacie swoje dziecko i bedziecie wiedzieli co przyniesie mu troche zabawy i zajmie czas. Na miejscu dzieci zawsze znajda sobie cos do roboty, baseny, place zabaw itp.
Moze wyjde na Janusza, ale ja zawsze kupuje do samolotu jakies przekaski w sklepie typu Kaufland lub robie po prostu kanapki i chowam je do podroznego badz do torby. W samolocie wole napic sie cieplej kawy czy herbaty i do tego cos zjesc, niz placic krocie za orzeszki ziemne.. XD
Jesli chodzi o pieniadze to jedyna moja wskazowka, aby wymienic je w Polsce na euro lub dolary, zazwyczaj akceptuja to i to ale dolarach zawsze lepiej wychodzilam, jesli bedziecie potrzebowac tureckich lir to mozecie wymienic pieniadze na miejscu. Ciezko tu mowic o kwocie jakiej powinniscie zabrac ze soba - zalezy jakie wycieczki, na ile lecicie dni, ile chcecie pamiatek.. Najlepiej poszukac czegos konkretniej na stronie biura podrozy, hotelu.
Nie zapomnijcie sie targowac ;)
Udanych wakacji ! :)
Ewka!!123
RoyalBaby

Xkiin pisze: śr lip 24, 2024 1:26 pm Hej!

Zawsze pierwsze co pakuje, to sa leki. Robie sobie taka mala apteczke - leki na biegunke, elektrolity, przeciwbolowe, na alergie jesli takie posiadasz, tabletki na gardlo i Gripex badz Polopiryne w saszetkach bo juz zdarzylo mi sie przyziebic sie od klimy w pokoju.
Na lotnisku kupujemy tez zawsze jakis polski alkohol, np. wodke, moze nie ze wzgledu na to, aby sie upijac, ale chodzi o to, ze nie raz uratowala mi dupe po innym jedzeniu, wodzie itd. Ogolnie na "odkazenie" jesli moge tak to ujac. :)
Warto byloby sprawdzic wszystkie dokumenty do podrozy, w szczegolnosci waznosc itd. Pamietajcie o dokumentach podrozy, ja zawsze mam w torbie oddzielna kieszen badz kosmetyczke na dokumenty. Zadbajcie o transfer lotnisko-hotel, hotel-lotnisko. Wczesniej to bylo w cenie wakacji a teraz trzeba dodatkowo zamowic i placic, jesli sie dobrze orientuje.
Jesli lecicie z dzieckiem to zadbalabym o to, aby sie nie nudzilo podczas lotu - mysle ze najlepiej znacie swoje dziecko i bedziecie wiedzieli co przyniesie mu troche zabawy i zajmie czas. Na miejscu dzieci zawsze znajda sobie cos do roboty, baseny, place zabaw itp.
Moze wyjde na Janusza, ale ja zawsze kupuje do samolotu jakies przekaski w sklepie typu Kaufland lub robie po prostu kanapki i chowam je do podroznego badz do torby. W samolocie wole napic sie cieplej kawy czy herbaty i do tego cos zjesc, niz placic krocie za orzeszki ziemne.. XD
Jesli chodzi o pieniadze to jedyna moja wskazowka, aby wymienic je w Polsce na euro lub dolary, zazwyczaj akceptuja to i to ale dolarach zawsze lepiej wychodzilam, jesli bedziecie potrzebowac tureckich lir to mozecie wymienic pieniadze na miejscu. Ciezko tu mowic o kwocie jakiej powinniscie zabrac ze soba - zalezy jakie wycieczki, na ile lecicie dni, ile chcecie pamiatek.. Najlepiej poszukac czegos konkretniej na stronie biura podrozy, hotelu.
Nie zapomnijcie sie targowac ;)
Udanych wakacji ! :)
<3
qqwerty
Channelka

Post autor: qqwerty »

Moja porada: nie kupujcie wycieczek u rezydenta! Te same wycieczki można znaleźć o połowę taniej w internecie. Najlepiej szukać lokalnych biur turystycznych, wtedy jest bezpiecznie i z Polskim przewodnikiem.
W Turcji i innych państwach w okolicy też zwyczajowo zostawia się 1 lub 2 euro na łóżku dla pań sprzątających.
Ogólnie zostawiając nawet drobne napiwki można dużo rzeczy załatwić z obsługą ;P
Awatar użytkownika
Idiotka
Licówka

Post autor: Idiotka »

A gdzie lecicie?
Who's in a bunker? Who's in a bunker? I have seen too much. I haven't seen enough.
Ice age coming. Ice age coming. Let me hear both sides. Let me hear both sides.
We're not scaremongering, this is really happening, happening.
slodkakicia123

Post autor: slodkakicia123 »

czy ktos powie jak wyglada sprawa z internetem w Turcji?
Xkiin
Mokra Włoszka

Post autor: Xkiin »

slodkakicia123 pisze: pn lip 29, 2024 10:09 am czy ktos powie jak wyglada sprawa z internetem w Turcji?
Hej, to zalezy od hotelu na pewno. Zazwyczaj na stronie biura podrozy widnieje taka informacja po wybraniu konkretnego hotelu.
Ogolnie nie polecalabym wam wlaczac naszych polskich danych komorkowych bo roznie to bywa ;P
Z tego co kojarze to na lotnisku mozna kupic karty SIM z internetem, jesli sie cos zmienilo to poprawcie mnie prosze :)

Do autorki postu : Nie jestem pewna ale chyba z poczatkiem 2023 roku Turcja wprowadzila rowniez podatek turystyczny, dobrze by bylo to sprawdzic i wziac pod uwage przy planowaniu wydatkow :)
Platini_blabla

Post autor: Platini_blabla »

qqwerty pisze: pt lip 26, 2024 7:54 pm Moja porada: nie kupujcie wycieczek u rezydenta! Te same wycieczki można znaleźć o połowę taniej w internecie. Najlepiej szukać lokalnych biur turystycznych, wtedy jest bezpiecznie i z Polskim przewodnikiem.
W Turcji i innych państwach w okolicy też zwyczajowo zostawia się 1 lub 2 euro na łóżku dla pań sprzątających.
Ogólnie zostawiając nawet drobne napiwki można dużo rzeczy załatwić z obsługą ;P
Ja z kolei polecam wycieczki u rezydenta z biura podróży, jak się kiedyś nagle pochorowałam to za kwitkiem lekarskim zwrócili nam kwotę za wycieczkę bez problemu…
malapanda
SushiRoll

Post autor: malapanda »

slodkakicia123 pisze: pn lip 29, 2024 10:09 am czy ktos powie jak wyglada sprawa z internetem w Turcji?
W hotelu na bank internet bedzie, a we wszelkich ch i kawiarniach, restauracjach, też jest.
Co do pytania, na lot z dzieckiem polecam jakieś nowe zabawki, ulubione przekaski, bajki, nowe książeczki. Absolutnie nie pijcie wody z kranu, tylko butelkowana, nawet do mycia zębów. Dziecku podałabym probiotyk i obowiazkowo mieć ze sobą apteczkę, przede wszystkim leki na zemste sułtana 😅 I oczywiście koniecznie kremy z filtrem, nakrycia głowy, balsam po opalaniu, dziecki zabawki do wody. Turcja jest cudowna na wakacje!
Ewka!!123
RoyalBaby

Idiotka pisze: ndz lip 28, 2024 2:22 am A gdzie lecicie?
Side
Awatar użytkownika
Idiotka
Licówka

Ewka!!123 pisze: śr lip 31, 2024 5:09 amSide
byłam niedawno w tych okolicach, w hotelu internet był, ale ja byłam w takim molochu, że i tak słabo chodził. Ja nie posiadam polskiej karty, więc miałam internet w roamingu za darmo, ale znajomi z Polski po powrocie dostali konkretne rachunki. Na lotnisku internet jest darmowy tylko przez 30 minut i to dopiero po że skanowaniu dowodu/paszportu, zanim doszłam do odebrania bagażu neta już nie miałam 😆 Jak ktoś leci na dłużej i zależy mu necie to naprawdę lepiej kupić ichniejsza kartę.
Who's in a bunker? Who's in a bunker? I have seen too much. I haven't seen enough.
Awatar użytkownika
Idiotka
Licówka

A co do kasy, to zależy na co Was stać 😉

lepiej mieć gotówkę, euro czy ichniejsza kasę, bo z tego co wiem przy płatności kartą w niektórych miejscach oni jakoś dziwnie przeliczają. Co do euro to w większych miejscach nie chcą przyjmować najniższych kwot typu centy czy pięć, ja miałam takich od cholerny bo myślałam, że w końcu się ich pozbędę, ale nawet starszy pan sprzedający karty z pokemonem nie chciał ich przyjąć 😆 chociaż pan w busie nie narzekał. Jakbyście chcieli się wybrac na ten największy targ to uważajcie na ceny, bo ceny są strasznie przebite, u mnie na przykład pod hotelem w małym sklepiku były o wiele niższe, brat na targu kupił na przykład super ekstra herbatę tylko tu i tylko teraz i tylko z tego regionu, a później u nas w sklepie hotelowym znaleźliśmy te sama herbatę prawie 3 tańsza.

Co do dzieci, to nie wiem w jakim wieku są i jaki będziesz miała hotel, ale tam to ogólnie dużo atrakcji dla dzieci, i to też trzeba przemyśleć pod kątem finansowym, bo wiadomo jak to dzieci, to chcą, tam chcą iść i to zjeść 😉
Ewka!!123
RoyalBaby

W naszym hotelu jest wifi ale niestety płatne 10euro na 7 dni. Podobno opłaca się kupić kartę SIM turecka i chyba tak zrobimy.