Praca w 2026
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry- Juliaturczyniak
- Milion subskrypcji
Praca w 2026
Dziewczyny czy wam też tak ciężko znaleźć pracę? Szczególnie pytam tych młodszych, mam wrażenie, że przed pandemią i w okresie 2022-2023 było o wiele lepiej z pracą i było też więcej ofert tej pracy niż obecnie.
Niestety tak. Jestem na grupie „give her a job” i dopiero odkąd na niej jestem doszło do mnie, jak wiele ludzi szuka pracy, w jak złym stanie psychicznym są przez to.
To przerażające.
Z ciekawostek: na np. aplikacji „pracuj.pl” często widzę te same ogłoszenia i dowiedziałam się jakiś czas temu, że często firmy opłacają te ogłoszenia, piszą w nich jak to oni się nie rozwijają itd. a tak naprawdę ogłoszenie ma na celu pokazanie innym ludziom, że „patrzcie jak sobie dobrze radzimy, jak się rozwijamy, potrzebujemy dużo ludzi”. A tak naprawdę nikogo nie szukają.
Często też te same ogłoszenia wiszą, twoja wiadomość z CV jest nieodczytana (np. pracuj czy olx). Firmy często robią sobie bazę na przyszłość albo żeby “postraszyć” swojego pracownika coś typu “patrz ile ludzi mamy na twoje miejsce”.
Jak widzę, że niemal wszystkie ogłoszenia o pracę na jakie wchodzę, mają po ponad tysiąc wyświetleń, to mi słabo xd
Przede wszystkim zarejestruj się w urzędzie pracy. Nie pomogą ci w znalezieniu pracy ale najważniejsze jest, żebyś była ubezpieczona.
To przerażające.
Z ciekawostek: na np. aplikacji „pracuj.pl” często widzę te same ogłoszenia i dowiedziałam się jakiś czas temu, że często firmy opłacają te ogłoszenia, piszą w nich jak to oni się nie rozwijają itd. a tak naprawdę ogłoszenie ma na celu pokazanie innym ludziom, że „patrzcie jak sobie dobrze radzimy, jak się rozwijamy, potrzebujemy dużo ludzi”. A tak naprawdę nikogo nie szukają.
Często też te same ogłoszenia wiszą, twoja wiadomość z CV jest nieodczytana (np. pracuj czy olx). Firmy często robią sobie bazę na przyszłość albo żeby “postraszyć” swojego pracownika coś typu “patrz ile ludzi mamy na twoje miejsce”.
Jak widzę, że niemal wszystkie ogłoszenia o pracę na jakie wchodzę, mają po ponad tysiąc wyświetleń, to mi słabo xd
Przede wszystkim zarejestruj się w urzędzie pracy. Nie pomogą ci w znalezieniu pracy ale najważniejsze jest, żebyś była ubezpieczona.
𖦹:・゚⋆。°⭒✩・:*:。°.•☆•.°。:*:・✩⭒°。⋆・゚:𖦹
- alice.savior
- Koczkodan
Ja ostatnio straciłam pracę i jest ciężko. W ostatniej spędziłam prawie 5 lat, pracowałam zdalnie i często siedziałam po nocach żeby skończyć projekty, dawałam z siebie wszystko a i tak mnie zwolnili. Teraz szukam nowej i jestem załamana. Brałam już udział w kilku rekrutacjach na zwykle stanowiska i to co się aktualnie dzieje to jakaś masakra. Pamiętam jak kilka lat temu szukałam pracy, miałam mniejsze doświadczenie a odzew był dużo większy.
- Juliaturczyniak
- Milion subskrypcji
Powodzenia życzę i wytrwałości dużo!!!alice.savior pisze: ↑pt wrz 04, 2026 2:00 pm Ja ostatnio straciłam pracę i jest ciężko. W ostatniej spędziłam prawie 5 lat, pracowałam zdalnie i często siedziałam po nocach żeby skończyć projekty, dawałam z siebie wszystko a i tak mnie zwolnili. Teraz szukam nowej i jestem załamana. Brałam już udział w kilku rekrutacjach na zwykle stanowiska i to co się aktualnie dzieje to jakaś masakra. Pamiętam jak kilka lat temu szukałam pracy, miałam mniejsze doświadczenie a odzew był dużo większy.
Mi się udało znaleźć pracę w miesiąc (od zaczęcia szukania do akceptu minęło równo 30 dni, potem do startu pracy jeszcze drugie tyle), ale raczej jestem wyjątkiem bo pracuję w dość konkretnej branży. Natomiast większość moich znajomych się chwyta tego co mogą, szczególnie praca typu korpo - nie odchodzą, bo mimo rozsyłania cv nie mają zaproszeń itd, niezależnie od doświadczenia. Ci, którzy prowadzą firmy w większości też odczuwają ciężary - po prostu trwa kryzys niestety, to nie jest złudzenie
powodzenia
Dziewczyny, jedno ogloszenie na pracuj.pl kosztuje pare tysiecy zlotych, naprawde budzety HR nie pozwalaja na to, zeby sobie robic taki PR.wampiryna pisze: ↑pt lip 31, 2026 9:27 pm Niestety tak. Jestem na grupie „give her a job” i dopiero odkąd na niej jestem doszło do mnie, jak wiele ludzi szuka pracy, w jak złym stanie psychicznym są przez to.
To przerażające.
Sorry za brak polskich znakow! 
- O Matyldo!
- WhiteParty
To Ci ktoś naopowiadał bajek, to brzmi jak jakaś teoria spiskowawampiryna pisze: ↑pt lip 31, 2026 9:27 pm Z ciekawostek: na np. aplikacji „pracuj.pl” często widzę te same ogłoszenia i dowiedziałam się jakiś czas temu, że często firmy opłacają te ogłoszenia, piszą w nich jak to oni się nie rozwijają itd. a tak naprawdę ogłoszenie ma na celu pokazanie innym ludziom, że „patrzcie jak sobie dobrze radzimy, jak się rozwijamy, potrzebujemy dużo ludzi”. A tak naprawdę nikogo nie szukają.
To tak z formalności, regulacji.
Istnieje jeszcze ryzyko wizerunkowe działań jakie opisałaś. Przecież prędzej czy później pracownicy zauważyliby takie sztuczne boosty czy ruchy firmy w której pracują i już widzę jak dochowują tajemnicy w ramach lojalności wobec pracodawcy
A co do tego, że ogłoszenia wiszą a wiadomość z wysłanym cv nie jest odczytana- to wspomniałaś, że czasem ogłoszenie ma tysiąc wyświetleń a teraz wyobraź sobie, że zgłoszeń na tą ofertę wpłynęło kilkaset.. w takim wypadku zazwyczaj nie wszystkie są przeglądane/odczytane. Dodatkowo ogłoszenia nie lądują na jednej platformie i często rekrutacje ogłaszane są wewnętrznie a wtedy w pierwszej kolejności mogą być realizowane spotkania z polecanymi kandydatami. Na tym kończę ten esej bo zaraz sama usnę xD
- O Matyldo!
- WhiteParty
Zdarza się, że kilka tysięcy- wszystko zależy od stanowiska oraz dodatków dobranych do ogłoszenia.
A jeśli weźmiemy pod uwagę, że duże firmy mogą wystawić kilkanaście ogłoszeń w skali miesiąca+ na różnych platformach to robi się już niezła suma za oferty pracy
Nie wiem czy to bajki, czy nie. I niczego to finalnie nie zmienia
napisałam czego się dowiedziałam, bo być może komuś, kto długo szuka pracy jakoś to pomoże „podnieść na duchu”.
Natomiast nawet dzisiaj widziałam komentarze a pro po strony pracuj, że ogłoszenia wystawiane są „żeby były” i finalnie zatrudniają kogoś po znajomości. Dziwnie często pojawiają się krytyczne opinie właśnie o tej konkretnej stronie do poszukiwania pracy. I tyle w sumie chciałam napisać.
Każdy kto tu czyta i szuka pracy: nie poddawajcie się. Wiem, że jest ciężko ale nie poddawajcie się
Natomiast nawet dzisiaj widziałam komentarze a pro po strony pracuj, że ogłoszenia wystawiane są „żeby były” i finalnie zatrudniają kogoś po znajomości. Dziwnie często pojawiają się krytyczne opinie właśnie o tej konkretnej stronie do poszukiwania pracy. I tyle w sumie chciałam napisać.
Każdy kto tu czyta i szuka pracy: nie poddawajcie się. Wiem, że jest ciężko ale nie poddawajcie się
Wampiryna, wypisujesz nieprawdy, szczujesz na ludzi pracujacych w okreslonych dzialach firmy a potem twierdzisz ze to po to, zeby podniesc innych na duchu. Ja ostatni raz kupowalam ogloszenia na pracuju w 2021 roku i wtedy juz kosztowaly grubo ponad tysiac zlotych (w cenie dla mojej firmy). Nie zatrudnia sie ludzi ''po znajomosci'' w zadnej dobrej firmie - natom,iast czyms innym jest polecenie pracownicze, a czyms innym zatrudnienie krewnego i znajomego krolika.
Polecenie rpacownicze opiera sie na tym, ze dobry i ceniony pracownik naszej firmy poleca swojego bylego wspolpracownika do pracy- Jesli starasz sie w pracy i DOWOZISZ przede wszystkim, a przy okazji dbasz o dobre relacje w pracy - to moze twoi ynajomi z bylej pracy poleca cie w swojej kolejnej.
a jak obgadujesz, obrabiasz ludzim tylki i sie obijasz, to raczej nie licz na to, ze ktos cie bedzie pchal dalej.
Polecenie rpacownicze opiera sie na tym, ze dobry i ceniony pracownik naszej firmy poleca swojego bylego wspolpracownika do pracy- Jesli starasz sie w pracy i DOWOZISZ przede wszystkim, a przy okazji dbasz o dobre relacje w pracy - to moze twoi ynajomi z bylej pracy poleca cie w swojej kolejnej.
a jak obgadujesz, obrabiasz ludzim tylki i sie obijasz, to raczej nie licz na to, ze ktos cie bedzie pchal dalej.
- O Matyldo!
- WhiteParty
I postanowiłaś powielać takie kocopoły czego nie polecam bo powielanie takich teorii spiskowych świadczy o osobie która to robi.wampiryna pisze: ↑czw wrz 10, 2026 9:00 am Nie wiem czy to bajki, czy nie. I niczego to finalnie nie zmienianapisałam czego się dowiedziałam, bo być może komuś, kto długo szuka pracy jakoś to pomoże „podnieść na duchu”.
Natomiast nawet dzisiaj widziałam komentarze a pro po strony pracuj, że ogłoszenia wystawiane są „żeby były” i finalnie zatrudniają kogoś po znajomości. Dziwnie często pojawiają się krytyczne opinie właśnie o tej konkretnej stronie do poszukiwania pracy.
Zawsze warto się doinformować jak faktycznie wygląda jakiś proces zamiast tworzyć wokół tego niestworzone historie.
Jeszcze raz- to co opisałaś jest bujdą a te komentarze piszą prawdopodobnie jakieś trolle, ludzie nieświadomi albo po prostu sfrustrowani, kiepscy pracownicy którzy pracy znaleźć nie potrafią.
Zamiast tracić czas na czytanie takich głupot polecam poczytać np o tym co zrobić zeby uatrakcyjnić swoje cv albo o aktualnych trendach na rozmowach rekrutacyjnych lub o firmie do której chcecie sie dostać
Tak jak już tu napisałam.
Każdy wyrobi sobie własne zdanie.
A do poszukujących: szukajcie, nie zamykajcie się jedynie na największe strony z szukaniem pracy, sprawdźcie sobie swoje CV czy na pewno jest czytelne, czy nie ma błędów itp. Wchodźcie też na grupki na FB, w których ludzie szukają pracy/ogłaszają poszukiwanie pracownika.
Pamiętajcie o zarejestrowaniu się w urzędzie pracy, żeby mieć ubezpieczenie i możliwość różnych dofinansowań (ale w tej kwestii musicie już rozmawiać w urzędzie bo nie zawsze mają).
W końcu się coś znajdzie!
Każdy wyrobi sobie własne zdanie.
A do poszukujących: szukajcie, nie zamykajcie się jedynie na największe strony z szukaniem pracy, sprawdźcie sobie swoje CV czy na pewno jest czytelne, czy nie ma błędów itp. Wchodźcie też na grupki na FB, w których ludzie szukają pracy/ogłaszają poszukiwanie pracownika.
Pamiętajcie o zarejestrowaniu się w urzędzie pracy, żeby mieć ubezpieczenie i możliwość różnych dofinansowań (ale w tej kwestii musicie już rozmawiać w urzędzie bo nie zawsze mają).
W końcu się coś znajdzie!
- Lapis_lazuri
- RoyalBaby
Na pracuj.pl po prostu najlepiej aplikować na początku zamieszczonego ogłoszenia. Oczywiście wszystko zależy od branży, zapotrzebowania itp, ale w przypadku obleganych stanowisk i dużej ilości aplikacji, to często już nawet w drugim tygodniu niektórzy kandydaci potrafią być w drugim etapie rozmów i nikt nie zawraca sobie głowy nowymi CV, mimo że ogłoszenie dalej wisi.
Zgadzam sie z tym, co Lapis Lazuri mowi.
Trzyma sie tez ogloszenie otwarte do momentu, w ktorym sie nie podpisze listu intencyjnego z kandydatem, dlatego ze trzeba miec zawsze pipeline kandydatow na wypadek, gdyby dobry kandytat przeszedl caly proces rekrutacyjny, a na koncu sie rozmyslil, nie odszedl z poprzedniej pracy albo po prostu wybral inna oferte.
Jesli jeden dobry kandydat jest na zaawansowanym etapie procesu i Hiring Manager jest w miare zdecydowany, to zwyczajnie nie wprowadza sie nowych kandydatow do procesu - bo to opoznia proces dla pierwszego kandydata, najczesciej Hiring Managerowi taki wybor w stylu ''osiolkowi w zloby dano'' wcale nie pomaga, a kandydaci zaproszeni pozniej do procesu sa rozczarowani, jak po pierwszym etapie rozmowy dostaja info ze ''wybralismy kogos innego''.
Trzyma sie tez ogloszenie otwarte do momentu, w ktorym sie nie podpisze listu intencyjnego z kandydatem, dlatego ze trzeba miec zawsze pipeline kandydatow na wypadek, gdyby dobry kandytat przeszedl caly proces rekrutacyjny, a na koncu sie rozmyslil, nie odszedl z poprzedniej pracy albo po prostu wybral inna oferte.
Jesli jeden dobry kandydat jest na zaawansowanym etapie procesu i Hiring Manager jest w miare zdecydowany, to zwyczajnie nie wprowadza sie nowych kandydatow do procesu - bo to opoznia proces dla pierwszego kandydata, najczesciej Hiring Managerowi taki wybor w stylu ''osiolkowi w zloby dano'' wcale nie pomaga, a kandydaci zaproszeni pozniej do procesu sa rozczarowani, jak po pierwszym etapie rozmowy dostaja info ze ''wybralismy kogos innego''.