Ukraina - czy wasze podejście się zmieniło?
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRe: Ukraina - czy wasze podejście się zmieniło?
Słynne "rzetelne" fanpejdże gdzie jest 1:1 z ruskich kanałów na Telegramie pierdolamento, jeszcze zwykle z nawiasami typowymi dla ich treści.
Jak chcesz rzetelną informację, to możesz sobie nawet jakiś Onet włączyć, gdzie przeczytasz i o tym, że Ruscy walnęli w Kijów, i o tym, że dron ukraiński spadł na budynek mieszkalny w Rosji. Masz obie strony konfliktu.
Nie chce mi się z wami wykłócać i prowadzić bezsensownych dyskusji, ale po prostu obejrzyjcie sobie do końca dokument ojWojtka na YT: https://m.youtube.com/watch?v=y8gvwtXEC ... b2p0ZWs%3D i zobaczcie do czego prowadzi nienawiść
-
azerbeiiika
- SushiRoll
Prawda o Katyniu też zawsze leżała po środku, gdzieś między „to się w ogóle nie wydarzyło” a „to byli Niemcy”.Olifffka pisze: ↑wt wrz 08, 2026 1:59 pm Mnie się osobiście najbardziej podoba, że prawda leży zawsze pośrodku, chyba że rozmawiamy o trudnej historii polsko-ukraińskiej/żydowskiej/białoruskiej/litewskiej. Wtedy nagle żadne pośrodku, żadne odcienie szarości, żadne "wysłuchajmy obu stron", tylko: my mesjasze narodów, a oni obrzydliwi barbarzyńcy, potwory, które nas nie kochają mimo naszej odwiecznej wspaniałości. A my są w tej wersji z kryształu po prostu zrobieni. Prawda pośrodku? A w życiu.
Ale jak ruskich bronić, to tak. To wtedy morze szarości.
Szkoda, że nie dostrzegł tego np mój ojciec który za PRL wielokrotnie siedział w więzieniu za drukowanie i rozpowszechnianie prac polskich i zachodnich historyków na temat tego, że tej zbrodni w rzeczywistości dokonali Rosjanie. Bo oficjalnie - i można to sobie sprawdzić otwierając choćby stare podręczniki do historii sprzed 1989 roku - że w polskich szkołach nauczano, że to byli Niemcy.
To była ta rosyjska prawda właśnie.
Między innymi dlatego jesteśmy teraz wolnym krajem, że wielu ludzi nie szukało prawdy po środku tylko tam, gdzie ona rzeczywiście jest.
Nie róbmy proszę zwrotu w tył i nie cofajmy się w rozwoju mentalnym do zaczadzenia ruskim stylem „myślenia”. Tam serio nie ma nic co nas jako Europejczyków powinno pociągać.
-
azerbeiiika
- SushiRoll
Parafrazując:Widi97 pisze: ↑wt wrz 08, 2026 2:07 pm Nie chce mi się z wami wykłócać i prowadzić bezsensownych dyskusji, ale po prostu obejrzyjcie sobie do końca dokument ojWojtka na YT: https://m.youtube.com/watch?v=y8gvwtXEC ... b2p0ZWs%3D i zobaczcie do czego prowadzi nienawiść
Nie chce mi się odpowiadać na Wasze argumenty, nawet ich nie czytam, po prostu otwórzcie jutub i wyłączcie myślenie xD
Wygrałaś tą dyskusję w pięknym stylu xD
Ale my już wiemy do czego. Do wojny na Ukrainie i licznych udokumentowanych przypadkach bombardowania szpitali, domów mieszkalnych, tortur na Ukraińcach, gwałtów, okaleczania jeńców. Czego ty się boisz? Najgorsze już się stało i się dzieje codziennie na Ukrainie.Widi97 pisze: ↑wt wrz 08, 2026 2:07 pm Nie chce mi się z wami wykłócać i prowadzić bezsensownych dyskusji, ale po prostu obejrzyjcie sobie do końca dokument ojWojtka na YT: https://m.youtube.com/watch?v=y8gvwtXEC ... b2p0ZWs%3D i zobaczcie do czego prowadzi nienawiść
Nie, po prostu mądrzejsza strona potrafi odpuścić, a nie wdaje się w niepotrzebne i niekończące dyskusje, tak naprawdę nikt z nas nie zna prawdy, a udowadnianie czyja racja jest prawdziwsza to strata czasu i tyle. A ten dokument o Auschwitz naprawdę polecam, warto wysłuchać ludzi, którzy sami przeszli piekło i to, jakie nastawienie obecnie mają. Może przesłanie tego filmu coś wam uświadomiazerbeiiika pisze: ↑wt wrz 08, 2026 2:09 pm Parafrazując:
Nie chce mi się odpowiadać na Wasze argumenty, nawet ich nie czytam, po prostu otwórzcie jutub i wyłączcie myślenie xD
Wygrałaś tą dyskusję w pięknym stylu xD
No i spoko, nie musisz z nami dyskutować. Fajnie, że się odezwałaś, to była okazja, żeby wiele osób zostawiło w internecie ślad i obaliło mętne argumenty "a bo to były ukraińskie drony". Dla mnie git. Myślę, ze w ogóle ruska propaganda odnosi w Polsce sukcesy, bo mało Polaków wie co realnie myślą Rosjanie o Polsce. Im więcej się dowie, tym lepiej.Widi97 pisze: ↑wt wrz 08, 2026 2:15 pm Nie, po prostu mądrzejsza strona potrafi odpuścić, a nie wdaje się w niepotrzebne i niekończące dyskusje, tak naprawdę nikt z nas nie zna prawdy, a udowadnianie czyja racja jest prawdziwsza to strata czasu i tyle. A ten dokument o Auschwitz naprawdę polecam, warto wysłuchać ludzi, którzy sami przeszli piekło i to, jakie nastawienie obecnie mają. Może przesłanie tego filmu coś wam uświadomi
-
azerbeiiika
- SushiRoll
Oki dzięki za polecajkę, tutaj też możesz sobie obejrzeć piekło: https://vod.tvp.pl/filmy-dokumentalne,1 ... zie,337583Widi97 pisze: ↑wt wrz 08, 2026 2:15 pm Nie, po prostu mądrzejsza strona potrafi odpuścić, a nie wdaje się w niepotrzebne i niekończące dyskusje, tak naprawdę nikt z nas nie zna prawdy, a udowadnianie czyja racja jest prawdziwsza to strata czasu i tyle. A ten dokument o Auschwitz naprawdę polecam, warto wysłuchać ludzi, którzy sami przeszli piekło i to, jakie nastawienie obecnie mają. Może przesłanie tego filmu coś wam uświadomi
I zobaczyć do czego prowadzi nienawiść Rosjan. Trochę to bardziej na czasie i w temacie niż Auschwitz.
Chyba, że powiesz, że nie znamy prawdy o Buczy? Jak to nie? Świadkowie historii żyją, można z nimi porozmawiać, mamy filmy ciał na ulicach, relacje reporterów którzy tam byli osobiście, wiadomo ile osób nie żyje bo policzono zwłoki i wiadomo, że to zrobili Rosjanie.
Rosjanie mówią że Buczy nie było. Gdzie wg Ciebie leży pośrodkowa prawda?
I musisz chyba wyjaśnić swój tok myślenia, bo chyba mnie to przerasta: mówienie o tym, że Rosjanie krzywdzą Ukraińców prowadzi do Auschwitz? Czy mówienie o tym co Niemcy robili w Auschwitz też prowadzi do Auschwitz? Wg Ciebie należy spuścić zasłonę milczenia na zbrodnie bo to prowadzi do Auschwitz?
Moim zdaniem to zasłona milczenia prowadzi do tego, że coś takiego jest możliwe. Polecam Ci także historię naszego bohatera rotmistrza Witolda Pileckiego który ryzykował życiem, aby upublicznić co tam się dzieje. Jego mówienie o tym nie prowadziło do Auschwitz, wręcz przeciwnie.
No wiadomo, Niemcy mieli swoją prawdę i ukrywali to przed opinią publiczną, ale ludzie tacy jak Pilecki nie szukali prawdy po środku tylko tam, gdzie ona jest.
I to nie jest tak, że „nikt nie zna prawdy”. Znają ją historycy bo prowadzą badania, a w bieżących zdarzeniach jak wojna w Ukrainie zbierają ją reporterzy i dokumentaliści.
1. "Mądrzejszy odpuszcza" to kolejne wyświechtane powiedzonko, który nie ma nic wspólnego z prawdą. Prawda jest troszkę prostsza i nieco boleśniejsza: w dyskusji najczęściej odpada ten, komu braknie argumentów.Widi97 pisze: ↑wt wrz 08, 2026 2:15 pm Nie, po prostu mądrzejsza strona potrafi odpuścić, a nie wdaje się w niepotrzebne i niekończące dyskusje, tak naprawdę nikt z nas nie zna prawdy, a udowadnianie czyja racja jest prawdziwsza to strata czasu i tyle. A ten dokument o Auschwitz naprawdę polecam, warto wysłuchać ludzi, którzy sami przeszli piekło i to, jakie nastawienie obecnie mają. Może przesłanie tego filmu coś wam uświadomi
2. Nie, nie jest tak, że nikt z nas nie zna prawdy. To ty kluczysz. Znamy prawdę i ja ci ją wyłożę: 24 lutego 2022 roku o godzinie 5:00 czasu wschodnioeuropejskiego (4:00 czasu polskiego) rozpoczęła się inwazja Rosji na Ukrainę. Niczym niesprowokowany atak na sąsiada, który od tego momentu się broni. Od lutego 2022 Rosja dokonała i dokonuje dalej w Ukrainie licznych zbrodni wojennych, w tym zbrodni na cywilach, masowo morduje, gwałci i plądruje, usiłując doprowadzić Ukrainę do upadku.
W międzyczasie prowadzi też zmasowaną wojnę hybrydową przeciw Zachodowi, w tym Polsce. W ramach tych działań prowadzi dezinformację w Sieci, w dużej mierze mającą na celu wzniecenie wzajemnej nienawiści pomiędzy obywatelami Ukrainy i Polski, ale rownież przekonanie obywateli krajów Zachodu, że Rosja nie jest zagrożeniem, że stosunki z nią powinny ignorować prowadzoną na Ukrainie krwawą wojnę, oraz że Rosji nie należy się bać.
W tym samym czasie Rosja praktycznie przestawiła swoją gospodarkę na tryb wojenny, a codziennie lub prawie codziennie jej obywatele słuchają w telewizji gróźb wobec NATO i Zachodu oraz zapowiedzi, że Rosja odzyska to, co w rosyjskim mniemaniu, należy do niej (por. granice ZSRR).
3. Przepraszam, czy ty w obronie Rosjan, którzy własnych obywateli wciskali do łagrów, zaczynasz mówić o Auschwitz? Czy twoim zdaniem jest prowadzona zmasowana propaganda, na wzór nazistowskiej propagandy przeciwko Żydom, mająca na celu dehumanizację Rosjan? A nie jest przypadkiem tak, że Polacy ich nie cierpią za kilkadziesiąt lat PRL, zabory, IIWŚ, stalinizm i, na przykład, za aktualne groźby zmiecenia nas z powierzchni ziemi?
Oj tam zbrodnie wojenne Rosjan. A wiesz, że w Bydgoszczy w 2024 Ukrainiec okradł drogerię? WŁONCZ MYŚLENIE
-
azerbeiiika
- SushiRoll
Ukraińcy są tacy niewdzięczni, Wołyń Wołyń Bandera takie są fakty
A to o Buczy to trzeba zniuansować, nie wiemy jak było, nie było nas tam, Rosja mówi że to Ukraina ją zaatakowała a prawda leży po środku czyli w sumie nic tam się nie dzieje, można się rozejść.
Nie szczujcie na biednych Rosjan, co oni zawinili? Chcecie Auschwitz? Rosja piękny kraj Puszkin Bułhakow Czajkowski balet
-
Lirilirila
- LouiBag
Moje podejscie bylo negatywne od zawsze, a wynikalo z tego, ze jestem z miasta przygranicznego i charakter narodowy Ukraincow jest mi znany od dziecka. Kto ma rodzine pracujaca na granicy albo mieszka na Podkarpaciu wie o czym mowie.