Start
Mój profil

Ukraina - czy wasze podejście się zmieniło?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Lena26
Szarlotta

Re: Ukraina - czy wasze podejście się zmieniło?

Post autor: Lena26 »

Olifffka pisze: pn sie 17, 2026 10:44 am Uprawiasz victim blaming, domagasz się reakcji premiera na przestępstwa wyłącznie dlatego, że sprawcą jest osoba danej narodowości
Ale robisz fikołki z logiki.

Ona napisała że w przypadku ataku na Ukraińców wypowiedział się premier. Gdy ukrainiec usiłował zabić nożem polkę to premier już cichutko. Tyle i aż tyle.

Warto przypomnieć lincz na kierowcy autobusu jak zwyzywał biedne nastolatki ukrainki. A na całym nagraniu z MPK jest jak on zwrócił im uwagę żeby nie trzymały butów na siedzeniach a one zaczęły pyskować i chłop się odpalił.
Olifffka
Skarpeta Rakieta

Post autor: Olifffka »

Lena26 pisze: ndz wrz 06, 2026 11:23 am Ale robisz fikołki z logiki.

Ona napisała że w przypadku ataku na Ukraińców wypowiedział się premier. Gdy ukrainiec usiłował zabić nożem polkę to premier już cichutko. Tyle i aż tyle.

Warto przypomnieć lincz na kierowcy autobusu jak zwyzywał biedne nastolatki ukrainki. A na całym nagraniu z MPK jest jak on zwrócił im uwagę żeby nie trzymały butów na siedzeniach a one zaczęły pyskować i chłop się odpalił.
Co to są "fikołki z logiki"? Chyba chodziło ci o "fikołki logiczne", albo o "robienie ku*wy z logiki"? Bo "robienie fikołków z logiki" to frazeologiczny mutant, który w języku polskim nie funkcjonuje. Cóż wam, kochani antyukraińscy patrioci, zrobiła ta biedna polszczyzna, że traktujecie ja tak parszywie na każdym możliwym kroku?

Ale do rzeczy.

Nie jest moją wina, że ani ty ani ona nie rozumiecie różnicy pomiędzy przestępstwem motywowanym nienawiścią na tle rasowym/narodowościowym, a zwykłym przestępstwem.
Premier reaguje na to pierwsze i to jest normalne, bo mówimy o a) dyplomacji b) stosunkach miedzynarodowych. Ale wy żądacie, żeby premier RP reagował na każdą napaść, rabunek, kradzież, gdzie sprawcą jest osoba pochodząca z Ukrainy. I to jest chore, bo to nie są problemy tego szczebla. To problemy na szczeblu policji i prokuratury.

Sprobuję ci to wyjaśnić jakoś prosto.
Wyobraź sobie, że w Niemczech zaczynają się tworzyć jakieś postnazistowskie grupki, które atakują Polaków tylko ze względu na polskie paszporty. Naturalnie oczekujesz w tym momencie, że rząd niemiecki nie zignoruje kumulacji agresji na tle narodowościowym wobec Polaków. I Merz się wypowiada potępiając te ataki.
Czy twoim zdaniem Merz powinien teraz "dla symetrii" zacząć wywlekać publicznie każde przęstepstwo popełnione przez polskich ekspatów? Każdą kradzież samochodu, każdą napaść na Niemca dokonaną przez Polaka? Bo ja ci gwarantuję, że Polacy na migracji to nie są święci i anioły. Tego w tej sytuacji oczekujesz? Premiera Niemiec drącego paszczę codziennie o tym, że dziś znów Polak okradł, napadł, zaatakował obywatela Bundesrepublik Deutschland?

Jeśli chodzi o sprawę z typem atakującym dziewczynki to z twojej strony, to bądź łaskawa nie kłamać, dobrze? Nigdzie nie ma żadnych dowodów na to, że dziewczynki "pyskowały".
A nawet gdyby "pyskowały" (jak to nastolatki na całym świecie maja w zwyczaju), to w żadnym stopniu nie usprawiedliwia ksenofobicznego ataku, który nastąpił potem. Darcia się o "wypierdalaniu na Ukrainę", wyzywania ich od "ukraińskich kurew" i popychania.

Kolejne victim blaming i wybielanie agresywnego prymitywa, który po prostu dostał za swoje od ludzi po odrażającym występie i ataku na dzieci.
Lena26
Szarlotta

Post autor: Lena26 »

Olifffka pisze: ndz wrz 06, 2026 12:05 pm Ale wy żądacie, żeby premier RP reagował na każdą napaść, rabunek, kradzież, gdzie sprawcą jest osoba pochodząca z Ukrainy.
A skąd wiesz że atak nożem przez ukraińca na Polkę nie był na tle narodowościowym??? Ten ukrainiec ci to powiedział czy szklana kula u wróżki??

Olifffka pisze: ndz wrz 06, 2026 12:05 pm Bo ja ci gwarantuję, że Polacy na migracji to nie są święci i anioły.
ukry to tez nie anioły
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Dieta 600 kcal

Post autor: SmokAnalog »

Lena26 pisze: ndz wrz 06, 2026 2:19 pm

ukry to tez nie anioły
wow, serio? A kto nimi jest? xD
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
Olifffka
Skarpeta Rakieta

Lena26 pisze: ndz wrz 06, 2026 2:19 pm A skąd wiesz że atak nożem przez ukraińca na Polkę nie był na tle narodowościowym??? Ten ukrainiec ci to powiedział czy szklana kula u wróżki??

ukry to tez nie anioły
Mam wrażenie, że rozmawiam z tą samą osobą tylko pod innym nickiem. Te same teksty, to samo "rozumowanie".

Najczęściej wiadomo to stąd, że sprawcy nie wykrzykiwali ksenofobicznych i rasistowskich haseł jak twój ulubiony troglodyta z autobusu. Nie potrzeba szklanych kul, są relacje świadków, są ustalenia policji. Tak, słoneczko. Papier bije kamień, a ustalenia policji biją na głowę wys*ywy prawactwa na TikToczku. Jeśli chodzi ci tutaj o głośną napaść z sierpnia, to w tym przypadku chłopak trafił na obserwację psychiatryczną, bo ewidentnie były jakieś problemy natury psychicznej.

I ja, słoneczko, ja wiem, że ani Ukraińcy, ani Polacy, ani nawet Zanzibarczycy to nie są anioły. Problem zaczyna się rodzić wtedy, kiedy komuś nienawiść zalewa oczy do tego stopnia, że przestaje rozumieć, że w każdej nacji są ludzie źli i dobrzy i zaczyna chrzanić jednym głosem z putinowską agenturą. I w zacietrzewieniu jątrzy, dehumanizuje ludzi przez ich narodowość, zwalcza ich i wznieca nienawiść tam, gdzie we wspólnym interesie jest sojusz.

I czym się to różni od gawiedzi chłonącej plugastwa na temat Żydów publikowane przez Der Sturmera w przedwojennych Niemczech? Ja ci powiem czym - wyłącznie tym, że niektórym się wydaje, że są od tamtych lepsi, bo w końcu papież-Polak i Konrad Wallenrod.
Awatar użytkownika
RysiaSwag
Channelka

Post autor: RysiaSwag »

Jestem z Rosji, przyjechałam do Polski 20lat temu gdy rodzicom było ciężkoa tata dostał w Polsce świetną oferte zarobku. O sytuacji wojennej nie wypowiem się bo mam swoje zdanie, ale mogę śmiało stwierdzić że Ukraińcy w Polsce nie doceniają tego co dostają i nie okazują jakiej kolwiek pokory myśląc że będą bezkarni łamiąc Polskie prawo.
Moje łzy wycieram banknotami 500euro
azerbeiiika
SushiRoll

Post autor: azerbeiiika »

Moje nastawienie się raczej nie zmieniło, aczkolwiek ciągle się uczę nowych rzeczy xD

Zacznę od tego, że mam koleżanki z Ukrainy, ale od wielu lat, bo to są dziewczyny, które przyjechały tu na studia lata temu no i zostały jeszcze przed wojną. Pracują, budują sobie tu życie, po akcencie tylko czasem coś słychać że nie mówiły po polsku od urodzenia. Do nich mam nastawienie jak do koleżanek, czyli pozytywne, lubimy się i jest fajnie. No chyba, że jedna z nich dostaje załamania psychicznego jak czasami dostaje wieści od rodziny z Ukrainy, kuzyn na froncie, możecie sobie wyobrazić… wtedy staram się pomóc, no ogólnie w przyjaźni czy koleżeństwie na narodowość nie zwraca się uwagi, zresztą ja sama sobie te koleżanki wybrałam a nie wylosowałam więc łatwo się lubić ;)

Uczę się np tego, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i uczę się rozumieć też… Polaków. Dociera do mnie, że łatwo by było zbagatelizować ludzi narzekających na imigrację jako ksenofobów itp, ale potem rzeczywistość mi uświadamia, że mi się łatwo mówi, bo mam na tyle wysoką pozycję zawodową że nie konkuruję z milionami imigrantów, oni mi nie zagrażają. Ale jak pani kasjerka w Żabce mówi, że ona ich nie lubi bo może zaraz zabiorą jej pracę to nie znaczy, że jest głupia i nie wie co mówi.

Uczę się też wiele o Ukrainie jako państwie, i ja wiem, że my mówimy że u nas państwo z kartonu itp, ale Ukraina to jest taki skorumpowany grajdół że trudno nam sobie to nawet wyobrazić bo my mamy znacznie wyższe standardy. Mamy też w Polsce znacznie wyższy poziom edukacji, ale takiej zachodniej, empirycznej i logicznej. Na Ukrainie zdarza się np że adepci psychologii mają na uczelni jakieś ezo fantazje, kryształy i aury xD czyli rzeczy które by u nas nie przeszły. Nie zaufałabym ukraińskim psychologom ani lekarzom, nie przez narodowość tylko przez to, że się obawiam jakości ich edukacji.

Uczę się też wiele o polskich mężczyznach. Jak zapewne pamiętacie, na początku napływu tutaj do nas obywatelek Ukrainy wielu facetów (a zwłaszcza tych z problemem ze znalezieniem sobie kogoś) cieszyło się, że w końcu tu przyjechały uległe i niezdeprawowane kobiety - przeciwieństwo okropnych, zwesternizowanych Polek. Teraz po kilku latach wielu z tych facetów jednak uznaje, że co Polka to Polka - bo jednak dziewczyna z Polski z reguły nie wymaga bycia utrzymywana, nie powie że pieniądze faceta są wspólne a jej są tylko jej, czasem zapłaci za siebie w knajpie i ucieszy się z książki w prezencie a nie będzie narzekać, że miało być złoto xD

Podsumowując, z nabytą wiedzą trochę zmieniły mi się poglądy ale nie przeciwko ludziom tylko przeciwko państwu ukraińskiemu. Mają pajaca prezydenta, korupcję i nepotyzm niewidziane w Europie, system edukacji pod ruskim farmazoniarskim wpływem… uważam, że nie powinni móc wejść do UE zanim nie spełnią naszych standardów. A to pewnie z 20 lat jak nic, gdyby oczywiście chcieli i się starali
azerbeiiika
SushiRoll

A i jeszcze chciałam dodać, że wobec powyższego, nie mam absolutnie nic do dzieciaków które tu przyjechały, mam nadzieję, że się wykształcą w polskim systemie i zostaną tutaj - bo na pewno będą produktywnymi członkami społeczeństwa i potrzebujemy ich ze względu na naszą demografię.

Więc tym dzieciakom i młodzieży to bym nieba tu przychyliła i ułatwiła na maksa polonizację i wejście do społeczeństwa na równych prawach. Osoba z polskim wykształceniem i pochodzeniem ukraińskim nie będzie gorszym lekarzem czy psychologiem niż Polak z Polski po tych samych studiach.

Życie od młodych lat w Polsce też sprawi, że staną się kulturowo bardziej jak my, np kobiety w Polsce są mniej roszczeniowe niż te z Ukrainy, ale to dlatego, że w Polsce mamy większą równość i kobieta nie ma wpojone, że ma być bluszczem tylko, że ma korzystać z tej równości i być niezależna. Młode dziewczyny z Ukrainy też to zauważą. Co do korupcji - jeżeli nie wpuścimy tu oligarchów i nie pozwolimy im stworzyć tu swojej mafii to ludzie też się prędzej czy później dostosują do tego jak działa Polska.
azerbeiiika
SushiRoll

RysiaSwag pisze: pn wrz 07, 2026 2:42 pm No i właśnie to jest to o czym mówię, agresja i agresja. Nie zapomnij wyczyścić portretu bandery.
Jestem Polką, dlaczego miałabym mieć portret ukraińskiego zbrodniarza? xD

Większą agresją jest Twoje wcinanie się i jątrzenie sporów między dwoma narodowościami do których nie należysz. Z Ukraińcami mamy kawał trudnej i brutalnej historii, ale wyjaśnimy to sobie sami bez rosyjskich moderatorów, którzy tak jak Ty jedyne co potrafią to wykrzykiwać do obu stron o Wołyniu i Banderze.

Gdzie Twoja wdzięczność? Przez to, że Polska Cię przyjęła masz możliwość jeździć sobie teraz po strefie Schengen, zarabiać w euro albo w PLN i mieszkać w cywilizowanym świecie.

Przypomnę tutaj może o rosyjskich zbrodniach na Polakach, np o Katyniu. Gdzie zamordowano elity naszego narodu a potem Rosjanie jak to mają w zwyczaju farmazonili i kłamali przez dziesiątki lat zwalając na Niemców, a w Polsce zabraniali mówić o prawdzie praktycznie przez cały PRL.

Więc koleżanko PRZEPROŚ ZA KATYŃ, przestań myć portret Stalina i okaż wdzięczność zanim zaczniesz komentować relacje Polaków z jakąś inną narodowością niż Twoja.
Olifffka
Skarpeta Rakieta

RysiaSwag pisze: ndz wrz 06, 2026 10:48 pm Jestem z Rosji, przyjechałam do Polski 20lat temu gdy rodzicom było ciężkoa tata dostał w Polsce świetną oferte zarobku. O sytuacji wojennej nie wypowiem się bo mam swoje zdanie, ale mogę śmiało stwierdzić że Ukraińcy w Polsce nie doceniają tego co dostają i nie okazują jakiej kolwiek pokory myśląc że będą bezkarni łamiąc Polskie prawo.
Przyznam, że trzeba mieć niezły tupet, żeby napisać taki komentarz.
Awatar użytkownika
Widi97
Mokra Włoszka

Post autor: Widi97 »

Olifffka pisze: wt wrz 08, 2026 11:15 am Przyznam, że trzeba mieć niezły tupet, żeby napisać taki komentarz.
Serio, jakby o co ci chodzi, dziewczyna napisała prawdę, a ty pewnie czepiasz się jej, bo pochodzi z Rosji? Widać, że masz wyprany mózg przez telewizyjną propagandę
Olifffka
Skarpeta Rakieta

Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 11:30 am Serio, jakby o co ci chodzi, dziewczyna napisała prawdę, a ty pewnie czepiasz się jej, bo pochodzi z Rosji? Widać, że masz wyprany mózg przez telewizyjną propagandę
Tak, jej pochodzenie sprawia, że powinna się powstrzymać od prowokowania awantur pomiędzy Polakami a Ukraińcami. To jej rodacy aktualnie mordują, gwałcą i demolują Ukrainę i to oni doprowadzili do WOJNY, która stworzyła te miliony uchodźców.

Trzeba mieć tupet, żeby coś takiego napisać.

I skończcie już z tą "telewizyjną propagandą", bo to jest nudne jak flaki z olejem. Szczególnie, że idzie od ludzi którzy sami maja przeprane na wylot mózgi przez chińskie i ruskie boty na głupawych platformach społecznościowych.
Awatar użytkownika
Widi97
Mokra Włoszka

Olifffka pisze: wt wrz 08, 2026 11:52 am Tak, jej pochodzenie sprawia, że powinna się powstrzymać od prowokowania awantur pomiędzy Polakami a Ukraińcami. To jej rodacy aktualnie mordują, gwałcą i demolują Ukrainę i to oni doprowadzili do WOJNY, która stworzyła te miliony uchodźców.

Trzeba mieć tupet, żeby coś takiego napisać.

I skończcie już z tą "telewizyjną propagandą", bo to jest nudne jak flaki z olejem. Szczególnie, że idzie od ludzi którzy sami maja przeprane na wylot mózgi przez chińskie i ruskie boty na głupawych platformach społecznościowych.
Nie wiem skąd u ciebie tyle agresji, nie chcę wchodzić z tobą w kłótnie, ale nie wiesz, jak bardzo się mylisz, może nie warto słuchać tylko jednej strony, a obie i wtedy wyrobić swoją opinię, bo prawda leży pośrodku (i nie szukać informacji np na głupawym tiktoku, ale innych rzetelnych stronach). Na twoim przypadku widać, jak propaganda działa- jesteś pełna nienawiści do jednego narodu, szczujesz na Rosjan, a tak naprawdę dla Polaków Rosjanie i Ukraińcy powinni być neutralni. Nie rozumiesz po co jest to szczucie? Chcą nas wplątać w tę idiotyczną wojnę, dlatego powinniśmy zachować spokój i mieć neutralne kontakty z naszymi sąsiadami. Nie mam nic do Rosjan ani Ukraińców, ale zauważyłam, że to właśnie ci pierwsi są nastawieni dużo serdeczniej do Polaków
azerbeiiika
SushiRoll

Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 11:30 am Serio, jakby o co ci chodzi, dziewczyna napisała prawdę, a ty pewnie czepiasz się jej, bo pochodzi z Rosji? Widać, że masz wyprany mózg przez telewizyjną propagandę
Nie no, zastanówmy się, co tu jest nie tak… Polacy rozmawiają tu sobie o trudnych tematach w relacjach polsko-ukraińskich. O tym, że przez to, że Rosja napadła na Ukrainę mamy problem z masową imigracją, jak to odbierają Polacy itp.

A tu wjeżdża cała na biało RusiaSwag, w pierwszym zdaniu pisze że jest z Rosji (i nie wiem czego oczekuje, że powiemy wow z Rosji, no super, taki fajny kraj xD), że sama tu przyjechała do Polski jako emigrantka (no Rosja wspaniała ale wiadomo, że jak się tylko da to należy emigrować do UE bo żyje się lepiej) i krytykuje niewdzięczność Ukraińców xD i jeszcze coś insynuuje że o wojnie nie będzie pisać „bo ma swoje zdanie” xD ciekawe jakie może mieć zdanie RusiaSwag, może coś o szczekaniu NATO i denazyfikacji Ukrainy nam tu chciała napisać?

No padnę zaraz.

Jeszcze raz: nie widzisz, że to jest śmieszne, że laska która ma normalne życie tylko dzięki temu, że Polska pozwoliła jej wyrwać się z pseudopaństwa Z, wbija się tu z pozycji jakiegoś rosyjskiego autorytetu i sama okazując zero wdzięczności „śmiało stwierdza” że Ukraińcy w Polsce są niewdzięczni? No hit, laska ma ogładę społeczną i tupet faktycznie na poziomie rosyjskim
azerbeiiika
SushiRoll

Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 12:12 pm Nie wiem skąd u ciebie tyle agresji, nie chcę wchodzić z tobą w kłótnie, ale nie wiesz, jak bardzo się mylisz, może nie warto słuchać tylko jednej strony, a obie i wtedy wyrobić swoją opinię, bo prawda leży pośrodku (i nie szukać informacji np na głupawym tiktoku, ale innych rzetelnych stronach). Na twoim przypadku widać, jak propaganda działa- jesteś pełna nienawiści do jednego narodu, szczujesz na Rosjan, a tak naprawdę dla Polaków Rosjanie i Ukraińcy powinni być neutralni. Nie rozumiesz po co jest to szczucie? Chcą nas wplątać w tę idiotyczną wojnę, dlatego powinniśmy zachować spokój i mieć neutralne kontakty z naszymi sąsiadami. Nie mam nic do Rosjan ani Ukraińców, ale zauważyłam, że to właśnie ci pierwsi są nastawieni dużo serdeczniej do Polaków
Sorry co?
Rosjanie powinni być dla nas neutralni? Mamy ich jako Polacy traktować jak każde inne państwo?

Jakie inne państwo poza Rosją w swojej telewizji państwowej ma farmaziniarzy którzy na antenie dywagują nad atakiem atomowym na Warszawę?

Jakie inne państwo prowokuje nas swoimi samolotami w naszej przestrzeni powietrznej? Zakłóca nam sygnał GPS na naszym terenie?

Nie wiem w jakim Ty świecie żyjesz że widzisz serdeczne nastawienie Rosji do Polski xD
Awatar użytkownika
Widi97
Mokra Włoszka

azerbeiiika pisze: wt wrz 08, 2026 12:22 pm Sorry co?
Rosjanie powinni być dla nas neutralni? Mamy ich jako Polacy traktować jak każde inne państwo?

Jakie inne państwo poza Rosją w swojej telewizji państwowej ma farmaziniarzy którzy na antenie dywagują nad atakiem atomowym na Warszawę?

Jakie inne państwo prowokuje nas swoimi samolotami w naszej przestrzeni powietrznej? Zakłóca nam sygnał GPS na naszym terenie?

Nie wiem w jakim Ty świecie żyjesz że widzisz serdeczne nastawienie Rosji do Polski xD
Oczywiście, że tak, nie powinniśmy mieć wrogów tylko neutralne stosunki z innymi krajami, no chyba że zależy ci na 3 wojnie światowej? Naprawdę nie widzicie do czego ma prowadzić ta nienawiść, serio jesteście tak zaślepieni?
Znam wielu Rosjan i Ukraińców i no sorry, ale to właśnie ci pierwsi okazywali się dużo serdeczniejsi, może ty masz inne doświadczenia, nie wiem, wypowiadam się z mojego punktu widzenia
azerbeiiika
SushiRoll

Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 12:31 pm Oczywiście, że tak, nie powinniśmy mieć wrogów tylko neutralne stosunki z innymi krajami, no chyba że zależy ci na 3 wojnie światowej? Naprawdę nie widzicie do czego ma prowadzić ta nienawiść, serio jesteście tak zaślepieni?
Znam wielu Rosjan i Ukraińców i no sorry, ale to właśnie ci pierwsi okazywali się dużo serdeczniejsi, może ty masz inne doświadczenia, nie wiem, wypowiadam się z mojego punktu widzenia
Z tego co wiem (i to nie z tiktoka) to Polska zachowuje neutralność wobec Rosji. Nie prowadzimy tam dywersji, nasze lotnictwo nie robi prowokacji i nie wlatuje w ich przestrzeń powietrzną, nic im nie zakłócamy, w naszej TVP nie ma programów gdzie ktoś fantazjuje o zbombardowaniu Moskwy.

Tego nie da się powiedzieć o Rosjanach, bo oni nas w ten sposób właśnie zaczepiają.

Polska nie robi nic żeby wywołać konflikt, Rosja robi dużo. Przypomnę Ci jeszcze sławne „ultimatum” Putina które wydał tuż przed zarządzeniem inwazji na Ukrainę które mówiło, że Polska ma wyjść z NATO - czyli typ się poczuwa do mówienia nam co mamy robić ze swoją suwerennością.

Ja tu nie widzę serdeczności tylko prowokacje, prowokacje i jeszcze raz prowokacje. Ze strony polskiej nic takiego nie ma miejsca.

Wiem, że są normalni ludzie z pochodzeniem rosyjskim, którzy wyemigrowali stamtąd i jakoś uniknęli prania mózgów które Rosja aplikuje swojej populacji.

Ale nie zmienia to faktu, że postulat żeby traktować Rosję jak każdy inny kraj jest absurdalny, bo ona nas nie traktuje normalnie ani nawet neutralnie.
GajaBaja
PsychoFanka

Post autor: GajaBaja »

Czepia się, bo użytkowniczka jechała tępą ruską propagandą.
Ukraińców się czepiamy, że UPA zabijała Polaków, ale Ruscy? Oni to przecież nic nie zrobili Polakom :) Na tym wątku widać skutki działań rosyjskich- wybicia polskiej inteligencji- nie widzimy tępej ruskiej propagandy.
Awatar użytkownika
Widi97
Mokra Włoszka

azerbeiiika pisze: wt wrz 08, 2026 12:39 pm Z tego co wiem (i to nie z tiktoka) to Polska zachowuje neutralność wobec Rosji. Nie prowadzimy tam dywersji, nasze lotnictwo nie robi prowokacji i nie wlatuje w ich przestrzeń powietrzną, nic im nie zakłócamy, w naszej TVP nie ma programów gdzie ktoś fantazjuje o zbombardowaniu Moskwy.

Tego nie da się powiedzieć o Rosjanach, bo oni nas w ten sposób właśnie zaczepiają.

Polska nie robi nic żeby wywołać konflikt, Rosja robi dużo. Przypomnę Ci jeszcze sławne „ultimatum” Putina które wydał tuż przed zarządzeniem inwazji na Ukrainę które mówiło, że Polska ma wyjść z NATO - czyli typ się poczuwa do mówienia nam co mamy robić ze swoją suwerennością.

Ja tu nie widzę serdeczności tylko prowokacje, prowokacje i jeszcze raz prowokacje. Ze strony polskiej nic takiego nie ma miejsca.

Wiem, że są normalni ludzie z pochodzeniem rosyjskim, którzy wyemigrowali stamtąd i jakoś uniknęli prania mózgów które Rosja aplikuje swojej populacji.

Ale nie zmienia to faktu, że postulat żeby traktować Rosję jak każdy inny kraj jest absurdalny, bo ona nas nie traktuje normalnie ani nawet neutralnie.
Sorry, ale ja te prowokacje obserwuje też z ukraińskiej strony, ileż to było przypadków, że niby rosyjskie drony spadały na Polskę i inne europejskie kraje, które okazywały się potem dronami z Ukrainy? Lub zniszczenie rurociągu? Przecież rządowi Ukrainy chodzi o to, żeby wciągnąć inne państwa w tę wojnę. Gdyby zostali sami sobie, bez pomocy militarnej, to ta wojna szybko by się skończyła- Putin i Zełeński sami by się dogadali, a tak to się będzie ciągnąć i tylko więcej niewinnych ludzi straci życie, a ci bogaci nachapią się jeszcze więcej kasy
azerbeiiika
SushiRoll

Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 12:54 pm Sorry, ale ja te prowokacje obserwuje też z ukraińskiej strony, ileż to było przypadków, że niby rosyjskie drony spadały na Polskę i inne europejskie kraje, które okazywały się potem dronami z Ukrainy? Lub zniszczenie rurociągu? Przecież rządowi Ukrainy chodzi o to, żeby wciągnąć inne państwa w tę wojnę. Gdyby zostali sami sobie, bez pomocy militarnej, to ta wojna szybko by się skończyła- Putin i Zełeński sami by się dogadali, a tak to się będzie ciągnąć i tylko więcej niewinnych ludzi straci życie, a ci bogaci nachapią się jeszcze więcej kasy
A jaki jest np powód tego, że te Ukraińskie drony obrony przeciwlotniczej spadają u nas? Ukraina zdecydowała że nas sprowokuje?

Czy może to obrona przed dronami z Rosji która wszczęła wojnę i wali nimi w insfrastrukture cywilną w Ukrainie?

Co było pierwsze: ukraińska obrona przeciwlotnicza czy wojna napastnicza Rosji wszczęta bez wyraźnego powodu przeciwko Ukrainie?

To wbrew pozorom nie jest trudne pytanie w stylu tego o jajku i kurze.

Mówisz o prowokacjach ukraińskich, i żeby żyć z Rosją dobrze, ale co w takim razie zrobić z tymi programami w rosyjskiej tv gdzie się rozmawia o zbombardowaniu Warszawy? To wg Ciebie już nie jest prowokacja i wciąganie nas w wojnę? A jak rosyjskie samoloty wojskowe regularnie wlatują w naszą przestrzeń nad Bałtykiem to nie jest prowokacja? A zakłócanie sygnału GPS na polskich wodach terytorialnych i na lądzie które Rosja prowadzi ze statków na Bałtyku to wg Ciebie nie jest prowokacja? Jak byś to inaczej opisała?
lalisa
Licówka

Post autor: lalisa »

Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 12:54 pm Sorry, ale ja te prowokacje obserwuje też z ukraińskiej strony, ileż to było przypadków, że niby rosyjskie drony spadały na Polskę i inne europejskie kraje, które okazywały się potem dronami z Ukrainy? Lub zniszczenie rurociągu? Przecież rządowi Ukrainy chodzi o to, żeby wciągnąć inne państwa w tę wojnę.
O jakich konkretnie dronach mówisz? Szczątki dronów w Polsce i Rumunii zidentyfikowano jako rosyjskie Gerany i Shahedy.
Nord Stream to nie jest żadna "prowokacja". Prawdopodobnie Ukrainiec zniszczył rurociąg, żeby utrudnić Rosji prowadzenie wojny. Co to ma wspólnego z prowokacjami rosyjskimi, gdzie drony i samoloty wielokrotnie naruszały przestrzeń państw bałtyckich i Turcji? Wiesz, że Polacy też naruszali w trakcie II wojny infrastrukturę okupanta?

To jest typowa ruska narracja, której źródło jest w odczłowieczeniu Ukraińców. Ruscy uważają siebie za OFIARY wojny, bo im statek handlowy zablokowali. Uważają też, że Ukraina nie ma prawa się bronić. Ale to, ze oni tam codziennie dronami walą w ludzi, zaatakowali wolny kraj, gwałcą kobiety i nie tylko, torturują i tępią ukraińska tożsamość, to jest po prostu nic. Jak jeden dron ukraiński wyląduje tak, że zginie jeden cywili, to to jest metafizyka spotkanie z najwyższym. Zezwierzęcenie Ukrainy. Ale jak oni napieprzają od rana do nocy w Ukraińców, to jest statystyka. Jeszcze warto zwrócić uwagę, ze Ukraina stosunkowo od niedawna atakuje Rosję, a nie tylko się broni.
Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 12:54 pmGdyby zostali sami sobie, bez pomocy militarnej, to ta wojna szybko by się skończyła- Putin i Zełeński sami by się dogadali, a tak to się będzie ciągnąć i tylko więcej niewinnych ludzi straci życie, a ci bogaci nachapią się jeszcze więcej kasy
"dogadaliby się" w sensie Rosja by przejęła Ukrainę, obaliła tam rząd i przesunęła granicę pod Polskę? Super dogadanie. To może wpadnie do ciebie 10 byków z bronią i się dogadacie jak podzielicie twoje mieszkanie między siebie? Na pewno będziesz miała super warunki do negocjacji. Tylko nie dzwoń roszczeniowo na policję. Sami się dogadajcie.

Tę wojnę może zakończyć tylko Rosja wycofując się z Ukrainy przynajmniej do stanu granic z 2022 roku.
Ostatnio zmieniony wt wrz 08, 2026 1:34 pm przez lalisa, łącznie zmieniany 1 raz.
Olifffka
Skarpeta Rakieta

Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 12:12 pm Nie wiem skąd u ciebie tyle agresji, nie chcę wchodzić z tobą w kłótnie, ale nie wiesz, jak bardzo się mylisz, może nie warto słuchać tylko jednej strony, a obie i wtedy wyrobić swoją opinię, bo prawda leży pośrodku (i nie szukać informacji np na głupawym tiktoku, ale innych rzetelnych stronach).
Ja ci powiem skąd we mnie agresja. Stąd, że Rosja to kraj, który doprowadził do rozlewu krwi, do ogromu niepotrzebnej śmierci, do kalectwa tysięcy ludzi, do tysięcy sierot, do kryzysu uchodźczego, do zniszczonych domów, rodzin, zrównał z ziemią całe miasta. A potem przychodzą Ruscy i jeszcze mają czelność napuszczać nas w naszych prywatnych, wewnętrznych sprawach na uchodźców, których by nie było, gdyby ich rodakom się nie zachciało mordować. A do tego dobrze wiemy, że sami mają wobec nas swoje własne plany, równie piękne jak wobec Ukrainy.

Oraz nie, absolutnie NIE. Prawda, do ciężkiej i nagłej cholery, nie leży po żadnym środku. Prawda jest jedna i bardzo banalna: agresor zaatakował sąsiada, plądruje, morduje i gwałci i jeszcze ma czelność wmawiać, że to ci mordowani są źli.

Kogo jeszcze chcesz wysłuchać, bo "prawda leży pośrodku"? Kim Dzong Una? A może ludobójców ze Srebrenicy? ISIS? Terrorystów islamskich? I pytanie na koniec: skoro "prawda leży pośrodku" to czemu nie słuchasz "prawdy" głoszonej przez wspołeczesnych obrońców Bandery?
Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 12:12 pm Na twoim przypadku widać, jak propaganda działa- jesteś pełna nienawiści do jednego narodu, szczujesz na Rosjan, a tak naprawdę dla Polaków Rosjanie i Ukraińcy powinni być neutralni. Nie rozumiesz po co jest to szczucie? Chcą nas wplątać w tę idiotyczną wojnę, dlatego powinniśmy zachować spokój i mieć neutralne kontakty z naszymi sąsiadami.
Propaganda na mnie działa? Na mnie? Ty masz chociaż blade pojęcie, co jest obecnie wygadywane w rosyjskiej telewizji państwowej? Ty zdajesz sobie sprawę, ze oni non stop proponują, na przykład, zrzucenie atomówki na Warszawę? Wiesz, że wyliczali tam całkiem niedawno ile głowic potrzeba, żeby nas zmieść z powierzchni ziemi? Publicznie, na wizji! Państwowa telewizja w Rosji!
A wiesz, że Sołowiow mówił w ichniej TV jeszcze w tym roku, że ruskie żołdaki znowu dojadą do Berlina?

Czy wyście już na tyle się dali omamić tym "innym, rzetelnym stronom" w internecie, żeście pozapominali o tym, że ten kraj jeszcze 40 lat temu trzymał nas pod butem? Nie słyszałaś, oczywiście, ruskiego powiedzenia: "kura nie ptica, Polsza nie zagranica"?
Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 12:12 pm Nie mam nic do Rosjan ani Ukraińców, ale zauważyłam, że to właśnie ci pierwsi są nastawieni dużo serdeczniej do Polaków.
Tak, rzeczywiście, grożenie zagłada jądrową to serdeczne, przyjacielskie słowa. Masz sto procent racji.

Tak, wściekam się, kiedy czytam takie rzeczy, jak Polaka (rzekomo) broniącego ludzi, którzy tylko patrzą jak zacząć nas mordować na różne sposoby i nawet się z tym szczególnie nie kryją.
Olifffka
Skarpeta Rakieta

Widi97 pisze: wt wrz 08, 2026 12:54 pm Sorry, ale ja te prowokacje obserwuje też z ukraińskiej strony, ileż to było przypadków, że niby rosyjskie drony spadały na Polskę i inne europejskie kraje, które okazywały się potem dronami z Ukrainy?
No, ileż?
azerbeiiika
SushiRoll

Olifffka pisze: wt wrz 08, 2026 1:33 pm Oraz nie, absolutnie NIE. Prawda, do ciężkiej i nagłej cholery, nie leży po żadnym środku. Prawda jest jedna i bardzo banalna: agresor zaatakował sąsiada, plądruje, morduje i gwałci i jeszcze ma czelność wmawiać, że to ci mordowani są źli.

Kogo jeszcze chcesz wysłuchać, bo "prawda leży pośrodku"? Kim Dzong Una? A może ludobójców ze Srebrenicy? ISIS? Terrorystów islamskich? I pytanie na koniec: skoro "prawda leży pośrodku" to czemu nie słuchasz "prawdy" głoszonej przez wspołeczesnych obrońców Bandery?

Propaganda na mnie działa? Na mnie? Ty masz chociaż blade pojęcie, co jest obecnie wygadywane w rosyjskiej telewizji państwowej? Ty zdajesz sobie sprawę, ze oni non stop proponują, na przykład, zrzucenie atomówki na Warszawę? Wiesz, że wyliczali tam całkiem niedawno ile głowic potrzeba, żeby nas zmieść z powierzchni ziemi? Publicznie, na wizji! Państwowa telewizja w Rosji!
A wiesz, że Sołowiow mówił w ichniej TV jeszcze w tym roku, że ruskie żołdaki znowu dojadą do Berlina?

Czy wyście już na tyle się dali omamić tym "innym, rzetelnym stronom" w internecie, żeście pozapominali o tym, że ten kraj jeszcze 40 lat temu trzymał nas pod butem? Nie słyszałaś, oczywiście, ruskiego powiedzenia: "kura nie ptica, Polsza nie zagranica"?
Dziękuję ślicznie za ten akapit o prawdzie po środku, brakowało tu tego argumentu.

Cóż, założenie, że nie ma prawdy obiektywnej to postmodernizm, który uwielbiają Rosjanie a który stoi w sprzeczności z naszą polską kulturą, która (na szczęście) zakorzeniła się w cywilizacji łacińskiej gdzie nie akceptuje się takich bzdur.

Czym jest „rosyjska prawda”? Oni się bronią, oni się cały czas bronią przed faszystowską Ukrainą a Ukraina się nad nimi nie wiadomo czemu znęca bombardując im rafinerie.

I przy założeniu „prawda leży po środku” musisz zbliżyć się do tych farmazonów i zrezygnować z prawdy obiektywnej, prawdy obiektywnej nie ma wg postmodernizmu więc negocjuje się między dwiema G prawdami de facto.

Powtórzę: to myślenie jest obce w naszej kulturze, a przynajmniej powinno być - ale Rosjanie jak widać wieloma kanałami starają się, żeby tak nie było i żeby Polacy i Polki łapali się na te bzdety o prawdzie leżącej po środku.

I ładne podsumowanie jeszcze od koleżanki wyżej które pociągnę: czy taką prawdę leżącą po środku byłabyś skłonna też negocjować z talibami z Afganistanu odnoście Twojej pozycji w świecie jako kobiety i Twoich praw? No weź, prawda leży po środku przecież…
Olifffka
Skarpeta Rakieta

azerbeiiika pisze: wt wrz 08, 2026 1:52 pm Dziękuję ślicznie za ten akapit o prawdzie po środku, brakowało tu tego argumentu.

Cóż, założenie, że nie ma prawdy obiektywnej to postmodernizm, który uwielbiają Rosjanie a który stoi w sprzeczności z naszą polską kulturą, która (na szczęście) zakorzeniła się w cywilizacji łacińskiej gdzie nie akceptuje się takich bzdur.

Czym jest „Rosyjska prawda”? Oni się bronią, oni się cały czas bronią przed faszystowską Ukrainą a Ukraina się nad nimi nie wiadomo czemu znęca bombardując im rafinerie.

I przy założeniu „prawda leży po środku” musisz zbliżyć się do tych farmazonów i zrezygnować z prawdy obiektywnej, prawdy obiektywnej nie ma wg postmodernizmu więc negocjuje się między dwiema G prawdami de facto.

Powtórzę: to myślenie jest obce w naszej kulturze, a przynajmniej powinno być - ale Rosjanie jak widać wieloma kanałami starają się, żeby tak nie było i żeby Polacy i Polki łapali się na te bzdety o prawdzie leżącej po środku.

I ładne podsumowanie jeszcze od koleżanki wyżej które pociągnę: czy taką prawdę leżącą po środku byłabyś skłonna też negocjować z talibami z Afganistanu odnoście Twojej pozycji w świecie jako kobiety i Twoich praw? No weź, prawda leży po środku przecież…
Mnie się osobiście najbardziej podoba, że prawda leży zawsze pośrodku, chyba że rozmawiamy o trudnej historii polsko-ukraińskiej/żydowskiej/białoruskiej/litewskiej. Wtedy nagle żadne pośrodku, żadne odcienie szarości, żadne "wysłuchajmy obu stron", tylko: my mesjasze narodów, a oni obrzydliwi barbarzyńcy, potwory, które nas nie kochają mimo naszej odwiecznej wspaniałości. A my są w tej wersji z kryształu po prostu zrobieni. Prawda pośrodku? A w życiu.
Ale jak ruskich bronić, to tak. To wtedy morze szarości.