Algorytm
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryAlgorytm
Hej, czy macie też tak, że algorytm na Fejsie pokazuje wam dużo nekrologów i postów pożegnalnych o jakiś osobach? Naprawdę nie interesowałam się taką tematyką, zaczęłam w pewnym momencie je nawet zgłaszać, a one i tak wyskakują. Co więcej - w komentarzach czytam jak ludzie piszą np. "nie wiem czemu mi się to wyświetliło, bo jestem z innej części Polski, ale przytulam". Czy macie jakiś sposób na to? Czy macie podobnie?
-
LauraBacha3
- LemonkowaCola
Raz klikniesz i pojawia się ciągle. Dałaś algorytmowi informację, że jesteś zainteresowana - rozwinięcie komentarzy. Musisz jakiś czas nie reagować. Ale jak zniknie, to pojawią się inne posty z innych grup i stron, typu ktoś źle zaparkował na drugim końcu Polski.
FB od kiedy pokazuje jakieś randomowe rzeczy jest beznadziejny. Częściej widzę posty, które mnie nie interesują niż to co jest dodawane na grupach, do których należę
FB od kiedy pokazuje jakieś randomowe rzeczy jest beznadziejny. Częściej widzę posty, które mnie nie interesują niż to co jest dodawane na grupach, do których należę
Dzięki za radę o nieczytaniu komentarzy, nie pomyślałam o tym! To zawsze mój odruchLauraBacha3 pisze: ↑wt wrz 01, 2026 11:29 pm Raz klikniesz i pojawia się ciągle. Dałaś algorytmowi informację, że jesteś zainteresowana - rozwinięcie komentarzy. Musisz jakiś czas nie reagować. Ale jak zniknie, to pojawią się inne posty z innych grup i stron, typu ktoś źle zaparkował na drugim końcu Polski.
- Lapis_lazuri
- RoyalBaby
Najlepiej to w ogóle przescrollować jak najszybciej. Jeśli będą wyświetlać się tobie inne posty, staraj się im poświęcać jak najwięcej uwagi, to wypadniesz z tamtego algorytmu.
Ja w to wpadałam, bo myślałam, że skoro takie rzeczy mi się pokazują, to pewnie dotyczą kogoś z moich okolic, a nie z drugiego końca Polski
Też z nekrologami?Lapis_lazuri pisze: ↑pt wrz 04, 2026 1:57 pm Najlepiej to w ogóle przescrollować jak najszybciej. Jeśli będą wyświetlać się tobie inne posty, staraj się im poświęcać jak najwięcej uwagi, to wypadniesz z tamtego algorytmu.
Ja w to wpadałam, bo myślałam, że skoro takie rzeczy mi się pokazują, to pewnie dotyczą kogoś z moich okolic, a nie z drugiego końca Polski![]()
- Lapis_lazuri
- RoyalBaby