Start
Mój profil

Drzewo genealogiczne, ciekawe znaleziska

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Drzewo genealogiczne, ciekawe znaleziska

Post autor: Juliaturczyniak »

Nie widziałam takiego wątku, a wydaje mi się to dość ciekawe, czy ktoś z was buduje może swoje drzewo genealogiczne albo u kogoś w rodzinie i dowiedział się czegoś nowego o sobie?
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

I propo tego testu, kupował ktoś z was?
https://www.myheritage.pl/dna?up=1&cp=S ... UFJtNHM%3D
Dowiedzieliście się?
Martia55
RoyalBaby

Post autor: Martia55 »

Witam, zbudowałam drzewo genealogiczne liczące ponad 4,5 tysiąca osób czyli konkretnie rozbudowałam jej we wszystkie strony 😅
Zaczynałam od robienia drzewa w MH właśnie ale szybko przeniosłam się na Ahnenblatta. Testu nigdy nie robiłam.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

O wow! Ale super o tym słyszeć 😍
Dowiedziałaś się czegoś ciekawego? Zdążyłaś się z kimś złapać przez tego typu strony albo tak po prostu? Znalazłaś jakieś korzenie gdzieś poza Polską?
misiuniapysiunia
Mokra Włoszka

Post autor: misiuniapysiunia »

Ja kupiłam kiedyś ten test moim rodzicom na święta, bardzo się ucieszyli. Ojcu wyszły słowiańskie, bałtyckie korzenie. Matce też słowiańskie, z naciskiem na węgierskie, co dość mnie zdziwiło. Fajna sprawa, ale warto czekać na promocje.
Po zakupie dostaje się też wersję My Heritage premium co bardzo mi się przydało przy rozbudowie drzewa. Nie mam już premium i nie zamierzam kupować, ale bardzo denerwuje mnie to, że bez płacenia mam praktycznie wszystko poblokowane. Jedyne co mogę zrobić to dodawać informacje o przodkach, którzy już są w drzewie
Awatar użytkownika
FigGa
RARY

Post autor: FigGa »

Przycupne, bo obecnie jestem na wakacjach, ale od niedawna zaczęłam budować sowie drzewo. Robię właśnie to na myheritage ale nie mam premium, więc może później wy mi pomożecie 🙈

Póki co nie ma mnie w domi ale właśnie myślę nad wykupem premium.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Awatar użytkownika
gunernialne
DramaQueen

Post autor: gunernialne »

W sumie już od jakiegoś czasu tworzę drzewo czy raczej drzewa genealogiczne swojej rodziny.
Z takich "sukcesów" i ciekawostek to to, że w jednej linii doszłam do początków XVII wieku co dla rodzin bez szlacheckiego rodowodu jest dość dużym osiągnięciem.
A z innych to na pewno odkrywanie dzieci, które umierały na wczesnym etapie swojego życia i nikt z rodziny o nich nigdy nie słyszał.
U mnie drzewo zaczyna się od niemieckich początkowo rodzin, przechodzi przez polskie oczywiście. Z pojedynczymi gałęziami, które przez migracje rozrosły się ponownie w Niemczech czy na nowo w Stanach Zjednoczonych, Argentynie itd.

Do budowania drzewa polecam Ahnenblatt. Totalny oldschool, ale działa bardzo sprawnie.
A jeśli macie jakieś wyniki na MyHeritage, które was interesują to na fejsie są grupy, na których osoby z wykupionymi pakietami chętnie wam pomogą
Pomysł na program: ja vs dziesięć wandziar w dyskusji, ale bez moderatorów, żeby nie mogły zgłaszać offtopu, gdy kończą się argumenty
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

U mnie w rodzinie rekordzista miał 2 żony,bo jedna zmarła bardzo młodo i łącznie 16 dzieci. To jest z jednej strony straszne, a z drugiej miał rozmach jak mało kto.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

gunernialne pisze: ndz sie 23, 2026 9:27 am W sumie już od jakiegoś czasu tworzę drzewo czy raczej drzewa genealogiczne swojej rodziny.
Z takich "sukcesów" i ciekawostek to to, że w jednej linii doszłam do początków XVII wieku co dla rodzin bez szlacheckiego rodowodu jest dość dużym osiągnięciem.
A z innych to na pewno odkrywanie dzieci, które umierały na wczesnym etapie swojego życia i nikt z rodziny o nich nigdy nie słyszał.
U mnie drzewo zaczyna się od niemieckich początkowo rodzin, przechodzi przez polskie oczywiście. Z pojedynczymi gałęziami, które przez migracje rozrosły się ponownie w Niemczech czy na nowo w Stanach Zjednoczonych, Argentynie itd.

Do budowania drzewa polecam Ahnenblatt. Totalny oldschool, ale działa bardzo sprawnie.
A jeśli macie jakieś wyniki na MyHeritage, które was interesują to na fejsie są grupy, na których osoby z wykupionymi pakietami chętnie wam pomogą
Mi się udało zwiedzić dworek szlachecki mojej rodziny oraz szkołę, była to postać bardzo ważna historycznie i czuję dumę, na Litwie bardzo ceniona w Polsce nie wiem czy jest aż tak znany, ale powinien, patrząc na to, że miał znajomości z Mickiewiczem (co dla mnie było jeszcze większym szokiem jak się o tym dowiedziałam).
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Ja się zastanawiam nad zakupem, u mamy wyszło bardzo ciekawie (bo to ona bardziej to drzewo tworzy), a u mnie może wyjść jeszcze lepiej,bo mój biologiczny ojciec jest tatarem.
Mualla
Migocząca Świeczka

Post autor: Mualla »

Też się zastanawiam nad zakupem, bo akurat jest promocja. Słyszałam jedynie, że u kobiet te badanie jest nie do końca trafne z uwagi na kwestie dziedziczenia. Niemniej jestem bardzo ciekawa i chyba skorzystam.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

U mamy się większość rzeczy zgadza, było parę niespodzianek, szczególnie tam gdzie najmniejszy %
Awatar użytkownika
gunernialne
DramaQueen

Kurde. Teraz poczytałam trochę i kusi mnie ten test
Pomysł na program: ja vs dziesięć wandziar w dyskusji, ale bez moderatorów, żeby nie mogły zgłaszać offtopu, gdy kończą się argumenty
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

No ja się nad tym zastanawiam już 2 lata ponad xD
Hunde
Beżowa

Post autor: Hunde »

misiuniapysiunia pisze: ndz sie 23, 2026 1:12 am Ja kupiłam kiedyś ten test moim rodzicom na święta, bardzo się ucieszyli. Ojcu wyszły słowiańskie, bałtyckie korzenie. Matce też słowiańskie, z naciskiem na węgierskie, co dość mnie zdziwiło. Fajna sprawa, ale warto czekać na promocje.
Po zakupie dostaje się też wersję My Heritage premium co bardzo mi się przydało przy rozbudowie drzewa. Nie mam już premium i nie zamierzam kupować, ale bardzo denerwuje mnie to, że bez płacenia mam praktycznie wszystko poblokowane. Jedyne co mogę zrobić to dodawać informacje o przodkach, którzy już są w drzewie
Wandziary podpowiedzcie, ale wydaje mi się, że korzenie czy DNA „węgierskie” wcale nie musi takie być. Słyszałam, że to może być określenie na dawne Austro-Węgry, czyli obszar Galicji pod zaborami: Małopolska, Podhale, itd.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Mogą być Austro - Węgry, tak samo jak kraje Bałkańskie to może być nawet Jugosławia itp. itd. dlatego poza samym testem warto też szukać na własną rękę
Mualla
Migocząca Świeczka

Post autor: Mualla »

Hunde pisze: pn sie 24, 2026 10:43 am Wandziary podpowiedzcie, ale wydaje mi się, że korzenie czy DNA „węgierskie” wcale nie musi takie być. Słyszałam, że to może być określenie na dawne Austro-Węgry, czyli obszar Galicji pod zaborami: Małopolska, Podhale, itd.
To ja nie wiem czy chce, żeby mi napisali, że moje korzenie są rosyjskie 😅
LauraBacha3
ZdalnaFanka

Post autor: LauraBacha3 »

Kiedyś próbowałam robić w MH ale nie dało rady przeskoczyć tego, że brat mojego ojca jest mężem siostry mojej mamy. Nie szło tego zrobić i musiałam ich wpisać podwójnie. Po jakimiś roku nie chciało mi się kontynuować. Podobno ktoś z innej gałęzi rodziny zaczął robić drzewo i jeździ po wszystkich starszych babciach i ciotkach wypytywać co i jak oraz kto z kim, co jakiś czas wraca do mnie myśl, żeby się do niego zgłosić
Zastanawiam się też nad testami ale nie wiem czy warto i co tak naprawdę mi to da, czy znajdę krewnych w bazie czy tylko się dowiem, że pochodzę z Polski z jakaś domieszką
Awatar użytkownika
FigGa
RARY

gunernialne pisze: ndz sie 23, 2026 9:27 am
Ja właśnie napisałam na jednej takiej stronie i nikt nie pomógł :(
Więc jak będę miała więcej kasy to chyba sama wykupie faktycznie to premium.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Awatar użytkownika
gunernialne
DramaQueen

FigGa pisze: śr sie 26, 2026 7:24 am Ja właśnie napisałam na jednej takiej stronie i nikt nie pomógł :(
Na grupie Genealodzy PL MyHeritage na fejsie widzę, że raczej zawsze każdemu prędzej czy później odpisują na prośbę
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Mualla pisze: pn sie 24, 2026 11:45 am To ja nie wiem czy chce, żeby mi napisali, że moje korzenie są rosyjskie 😅
Mi też wyszedł bardzo mały % takich co nie chciałam ich mieć i nie nie chodzi o rosyjskie,bo tu mam sporo, ogólnie na wschód sporo. :D
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

FigGa pisze: śr sie 26, 2026 7:24 am Ja właśnie napisałam na jednej takiej stronie i nikt nie pomógł :(
Są grupki na fb, może tam?
Później zapytam mamę gdzie ona szuka tego i wam powiem co i jak
Awatar użytkownika
maly.ludek
RoseGold

Post autor: maly.ludek »

Oprócz Ahnenblatt co jeszcze polecacie do robienia drzewa? Jakieś wskazówki?
Od strony mojej babci (mamy mamy) stanęłam już na pradziadku, bo pochodził z nieprawego łoża, a w dokumenatch pojawiają się różne miejscowości urodzenia.
Ja tu tylko czytam

Obrazek
Awatar użytkownika
FigGa
RARY

gunernialne pisze: śr sie 26, 2026 9:25 am Na grupie Genealodzy PL MyHeritage na fejsie widzę, że raczej zawsze każdemu prędzej czy później odpisują na prośbę
Dołączyłam, na dniach spróbuję tam napisać. Dzięki za polecenie, może się uda.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Awatar użytkownika
gunernialne
DramaQueen

maly.ludek pisze: pt sie 28, 2026 9:02 am Oprócz Ahnenblatt co jeszcze polecacie do robienia drzewa? Jakieś wskazówki?
Od strony mojej babci (mamy mamy) stanęłam już na pradziadku, bo pochodził z nieprawego łoża, a w dokumenatch pojawiają się różne miejscowości urodzenia.
Kupić sobie jakiś zeszycik i tam zapisywać to co ważne. Niby zapisuje się na komputerze, wie gdzie się coś widziało a później jak trzeba to nie ma.
Polecam robienie drzewa po linii. Mniej zapisywania tu raz kuzyna babci, tam brata prapradziadka (wiadomo, że gdzieś to sobie zaznaczyć) tylko jak już zaczyna się od tego przykładowego pradziadka to po kolei - szukać żony, jego dzieci, później dzieci tych dzieci i tak "rzędami" każdą gałąź.
Szukać po cmentarzach (też są grupy na fejsie - ludzie na prośbę chodzą i robią zdjęcia nagrobków). Wiele ma swoje rejestry. Jak nie ze zdjęciami to przynajmniej z wypisem nazwisk i dat.
Nie bać się urzędów. Składać wnioski o akty urodzenia, zgonu. Jak się uda to fajnie, a jak nie to przynajmniej się próbowało.

Jak ktoś szuka rodziny z Wielkopolski to ma naprawdę dużo źródeł do przeszukania. Akurat tam dość skrupulatnie prowadzili i zachowali różne dokumenty