https://www.se.pl/opole/krystyna-zabila ... -7jKs.htmlOrchidea2103 pisze: ↑wt sie 25, 2026 9:56 am Bardzo dobrze uargumentowałaś, dlaczego mamy taki, a nie inny system, na jakim fundamencie został zbudowany itd.
Jednak mnie też razi, że cały czas mówimy tyle o sprawiedliwości dla sprawcy. Wielu seryjnych morde*ców czy gwałci*ieli miało zaburzone relacje z matką albo chujowe dzieciństwo. Ale ile jest osób, które też miały kiepskie dzieciństwo, a jakoś nie popełniają zbrodni i wyszły na ludzi?
Moja niepopularna opinia jest taka, że tak chcę sprawiedliwości dla ofiary i uważam, że sprawca powinien jak najbardziej cierpieć. Choć pewnie się ze mną nie zgodzisz. Coraz więcej spraw pokazuje, że obecny system się nie sprawdza. Śmieszne kary dla gwałcicie*i to jest kpina z nas jako społeczeństwa. Nie jesteśmy chronieni, a gdyby kary były surowsze, to byłby to straszak.
Sprawca, mord*rca czy gwałcic*el powinien cierpieć, zapierdalać o chlebie i wodzie w kołchozie pracy, żeby odrobić na swoje utrzymanie, bo my jako społeczeństwo jeszcze się do niego dokładamy.
Statystyki z zachodnich państw mówią jasno, że takie napaści seksualne wzrosły wielokrotnie, a nasz obecny system, się nie sprawdza. I serio, dla takich typów nie mam za grosz szacunku, nie mówiąc już o tym, że mieliby być sprawiedliwie traktowani. Bo ich sprawiedliwość oznacza brak sprawiedliwości dla ofiar.
I to jest moja niepopularna opinia.
Ostatnio była taka sytuacja i oczywiście komentarze, że matka potrzebowała pomocy, że bez powodu tego nie zrobiła i, że jej współczują.. a co by było gdyby to był chłop? Zupełnie inne komentarze xD