Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
iksde12345
Modna

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: iksde12345 »

Dobra, nie wiem czy to jest tak niepopularna opinia, ale w niektórych środowiskach może to wzbudzić kontrowersje. Ja naprawdę mam wrażenie, że ta epidemia depresji i zaburzeń psychicznych, zwłaszcza u młodych ludzi, w Polsce bierze się z tego, że my jako naród kompletnie nie jesteśmy życzliwi wobec siebie, wręcz przeciwnie, jesteśmy w ch.. agresywni, nonstop siebie oceniamy na każdym kroku, "doradzamy" innym jak mają żyć, my wszyscy wiemy najlepiej, itd. nie wiem jak jest w innych krajach, ale głównie kojarzy mi się to z polską mentalnością, że lubimy się wpierw..lać w życie innych i obrabiać dupe za plecami dla czystej rozrywki. Ci wrażliwsi sobie z tym nie radzą i stąd te problemy psychiczne. Szczególnie jest to zauważalne na reddicie (gdzie dopiero niedawno zaczęłam się udzielać) gdzie polscy użytkownicy się żalą, że moderacja to "lewactwo" i "banują ludzi za nic", gdzie tymczasem to "nic" to:
- wyzywanie czarnoskórych ludzi od "małp"
- dawanie "dobrych" rad, o które nikt nie prosił
- mądrowanie się jakby się wszystkie rozumy pozjadało
Awatar użytkownika
O Matyldo!
Kciuk

Post autor: O Matyldo! »

iksde12345 pisze: sob sie 22, 2026 8:51 pm Dobra, nie wiem czy to jest tak niepopularna opinia, ale w niektórych środowiskach może to wzbudzić kontrowersje. Ja naprawdę mam wrażenie, że ta epidemia depresji i zaburzeń psychicznych, zwłaszcza u młodych ludzi, w Polsce bierze się z tego, że my jako naród kompletnie nie jesteśmy życzliwi wobec siebie, wręcz przeciwnie, jesteśmy w ch.. agresywni, nonstop siebie oceniamy na każdym kroku, "doradzamy" innym jak mają żyć, my wszyscy wiemy najlepiej, itd. nie wiem jak jest w innych krajach, ale głównie kojarzy mi się to z polską mentalnością, że lubimy się wpierw..lać w życie innych i obrabiać dupe za plecami dla czystej rozrywki. Ci wrażliwsi sobie z tym nie radzą i stąd te problemy psychiczne. Szczególnie jest to zauważalne na reddicie (gdzie dopiero niedawno zaczęłam się udzielać) gdzie polscy użytkownicy się żalą, że moderacja to "lewactwo" i "banują ludzi za nic", gdzie tymczasem to "nic" to:
Ciekawa teoria..
Jakby do tego dodać, ze wychowujemy się w towarzystwie homofobii, rasizmu a teraz jeszcze nagminnej ksenofobii państwowej to faktycznie mental ma prawo siąść nie tylko tym wrażliwszym.
Awatar użytkownika
anontyko9
Skarpeta Rakieta

Post autor: anontyko9 »

Moja niepopularna opinia to to że uważam że od dobrobytu ludziom się w dupach przewróciło. Co to dla mnie znaczy? To że wielu ludzi w obecnych czasach nie potrafi radzić sobie z niedogodnościami życia. Jestem pragmatyczna i uważam że jak można sobie coś ułatwić to trzeba korzystać. Ale myślę że to poszło tak daleko i przez to społeczeństwo staje się po prostu słabe. I nie, nie mam na myśli że powinniśmy w imię kształtowania charakteru się katowac i umartwiać. Ale brak jakiejś równowagi w tym całym postępie. I to jest właśnie powód dla którego jako społeczeństwo wymieramy. Bo czasy jak to mówią: zawsze były ciężkie.
stokrotkapolna1234
Szarlotta

Post autor: stokrotkapolna1234 »

Saelith pisze: sob sie 22, 2026 8:21 pm A co w tym niepopularnego?
Gdyby to byla powszechna i ogólna opinia to nikt nie dostawałby 10 zakazu prowadzenia z rzędu tylko szedłby od razu do więzienia a nic takiego nie ma miejsca. Gdyby go byla taka powszechna opinia to w koncu takie byłoby prawo a nie jest, wiecznie daje sie kolejny z rzędu zakaz, nikt nie idzie do więzienia, chyba ze popełnisz te samo moze 20 raz to moze ewentualnie wtedy
takisobiejestem
PrinTu

Post autor: takisobiejestem »

stokrotkapolna1234 pisze: sob sie 22, 2026 9:36 pm Gdyby to byla powszechna i ogólna opinia to nikt nie dostawałby 10 zakazu prowadzenia z rzędu tylko szedłby od razu do więzienia a nic takiego nie ma miejsca. Gdyby go byla taka powszechna opinia to w koncu takie byłoby prawo a nie jest, wiecznie daje sie kolejny z rzędu zakaz, nikt nie idzie do więzienia, chyba ze popełnisz te samo moze 20 raz to moze ewentualnie wtedy

No dokładnie, patologia. Jak słyszę teksty typu: "Do promila to nic takiego" to przestaję wierzyć w ludzi.
Awatar użytkownika
O Matyldo!
Kciuk

takisobiejestem pisze: sob sie 22, 2026 9:42 pm No dokładnie, patologia. Jak słyszę teksty typu: "Do promila to nic takiego" to przestaję wierzyć w ludzi.
A gdy Twoi koledzy tak pie*dolą jak potłuczeni to chociaż reagujesz?
takisobiejestem
PrinTu

O Matyldo! pisze: sob sie 22, 2026 9:57 pm A gdy Twoi koledzy tak pie*dolą jak potłuczeni to chociaż reagujesz?
Oczywiście że tak. Zawsze wyrażam swoją opinię i staram się podać im swoje argumenty.
Awatar użytkownika
O Matyldo!
Kciuk

stokrotkapolna1234 pisze: sob sie 22, 2026 9:36 pm Gdyby to byla powszechna i ogólna opinia to nikt nie dostawałby 10 zakazu prowadzenia z rzędu tylko szedłby od razu do więzienia a nic takiego nie ma miejsca. Gdyby go byla taka powszechna opinia to w koncu takie byłoby prawo a nie jest, wiecznie daje sie kolejny z rzędu zakaz, nikt nie idzie do więzienia, chyba ze popełnisz te samo moze 20 raz to moze ewentualnie wtedy
Skoro w sejmie mają bar i sobie obradują pod wpływem to przecież nie będą wprowadzać obostrzeń na % bo sami musieliby się pilnować 😉
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Post autor: Juliaturczyniak »

Aktualnie to pride month to nic innego jak kapitalistyczny wymysł firm,które próbują się wybielić poprzez ustawienie tęczowego tła na swoich profilach w sm, gdzie jednocześnie potrafią łamać podstawowe prawa człowieka. Kiedyś może i miało to swoje pierwotne założenie, ale obecnie absolutnie się już z tym nie łączy.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

O Matyldo! pisze: sob sie 22, 2026 9:58 pm Skoro w sejmie mają bar i sobie obradują pod wpływem to przecież nie będą wprowadzać obostrzeń na % bo sami musieliby się pilnować 😉
Powinni mieć alkomaty w sejmie, ja w swojej pracy mam, a to żaden ważny zawód
takisobiejestem
PrinTu

Juliaturczyniak pisze: sob sie 22, 2026 10:52 pm Powinni mieć alkomaty w sejmie, ja w swojej pracy mam, a to żaden ważny zawód
W każdym miejscu pracy powinny być alkomaty.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

A propo włosów napiszę to tutaj,bo offtop,a i tak już zaczęliśmy ten wątek, więc

Uważam, że nie każdej dziewczynie pasują długie włosy i niektóre wyglądają o wiele lepiej w krótszych - właśnie takich do ramion. 😅

1) do takich włosów potrzeba bardzo dużo czasu, samo układanie, mycie, dbanie o nie, suszenie, czesanie zajmuje kupę czasu, muszą one dobrze wyglądać, a jak są to włosy ciężkie to już w ogóle

2) trzeba dużo pieniędzy,tzn dużo mało, zależy dla kogo, ale na pewno 20-30 zł to to nie jest

Miałam 4 razy w życiu włosy do tyłka, uważam, że wyglądały po prostu dobrze,bo o nie dbałam, jednak to nie był stan idealny, no może przed farbowaniem to tak zgodzę się, ale jednak uważam, że dużo i tak uwagi poświęciłam, sama wiem po sobie, że aż takie długie włosy mi po prostu nie pasują i już bym się nie zdecydowała na takie.

3) dużo dziewczyn ma tak, że jak idą to najpierw idą włosy, a potem reszta, a to nie powinno tak wyglądać. Oczywiście włosy to bardzo ważny element wyglądu i zmieniają sporo, nawet kolor, grzywka, małe ścięcie itp., ale nie powinno być tak, że są w kolejności przed twarzą,bo to jednak ona jest najważniejszą

4) nie do każdego typu urody będą takie włosy pasować tak samo jak z kolorem tak z długością,niektóre dziewczyny mają bardziej okrągłą twarz, inne bardziej zarysowaną i do każdego z tych typów urody będzie pasowało co innego, a co to już chyba każda z nas widzi po sobie, ja ekspertem nie jestem 😁

5) tak samo wzrost ma kluczowe wrażenie, nawet waga, ale wzrost chyba bardziej, niskie dziewczyny mają ten problem, że jak mają dłuższe włosy to mogą je skracać, tak samo jak w przypadku twarzy przygaszać, odejmować itp.

Podsumowując wszystko zależy od tego jak wygląda kobieta i jaka jest, nie każdej dziewczynie będzie pasował blond, nie każdej czarny tak samo jest z długością włosów. To, że każdej dziewczynie pasują długie włosy to mit - choć zależy co rozumiemy przez długie, dla mnie długie to już są od połowy pleców, a dla niektórych już takie do ramion są długie,bo mają jeszcze bardziej skrócone 🙂

Dużo celebrytek i moich znajomych zrobiło zmiany wyglądowe na plus gdy się obcięły. Dodało im to charakteru, pazura, nawet często dojrzałości i elegancji(długie włosy też mogą dodać, zależy) dlatego właśnie uważam tak jak uważam.

Dla mnie to nie jest niepopularna opinia haha, ale tam by pewnie zaraz komentarz spadł za offtop, więc bezpieczniej było napisać to tu.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

takisobiejestem pisze: sob sie 22, 2026 10:54 pm W każdym miejscu pracy powinny być alkomaty.
Mi to nie przeszkadza w niczym,bo ja nie piję tak czy siak... No może czasem, raz na rok, raz na pół roku się napije małej ilości, ale uważam, że dalej takie coś to nie jest nawet żadne picie, bliżej mi do abstynenta niż cokolwiek innego. xD
Gdymniesenzmorzy
RoseGold

Post autor: Gdymniesenzmorzy »

Juliaturczyniak pisze: ndz sie 23, 2026 12:19 am A propo włosów napiszę to tutaj,bo offtop,a i tak już zaczęliśmy ten wątek, więc

Uważam, że nie każdej dziewczynie pasują długie włosy i niektóre wyglądają o wiele lepiej w krótszych - właśnie takich do ramion. 😅

1) do takich włosów potrzeba bardzo dużo czasu, samo układanie, mycie, dbanie o nie, suszenie, czesanie zajmuje kupę czasu, muszą one dobrze wyglądać, a jak są to włosy ciężkie to już w ogóle

2) trzeba dużo pieniędzy,tzn dużo mało, zależy dla kogo, ale na pewno 20-30 zł to to nie jest

Miałam 4 razy w życiu włosy do tyłka, uważam, że wyglądały po prostu dobrze,bo o nie dbałam, jednak to nie był stan idealny, no może przed farbowaniem to tak zgodzę się, ale jednak uważam, że dużo i tak uwagi poświęciłam, sama wiem po sobie, że aż takie długie włosy mi po prostu nie pasują i już bym się nie zdecydowała na takie.

3) dużo dziewczyn ma tak, że jak idą to najpierw idą włosy, a potem reszta, a to nie powinno tak wyglądać. Oczywiście włosy to bardzo ważny element wyglądu i zmieniają sporo, nawet kolor, grzywka, małe ścięcie itp., ale nie powinno być tak, że są w kolejności przed twarzą,bo to jednak ona jest najważniejszą

4) nie do każdego typu urody będą takie włosy pasować tak samo jak z kolorem tak z długością,niektóre dziewczyny mają bardziej okrągłą twarz, inne bardziej zarysowaną i do każdego z tych typów urody będzie pasowało co innego, a co to już chyba każda z nas widzi po sobie, ja ekspertem nie jestem 😁

5) tak samo wzrost ma kluczowe wrażenie, nawet waga, ale wzrost chyba bardziej, niskie dziewczyny mają ten problem, że jak mają dłuższe włosy to mogą je skracać, tak samo jak w przypadku twarzy przygaszać, odejmować itp.

Podsumowując wszystko zależy od tego jak wygląda kobieta i jaka jest, nie każdej dziewczynie będzie pasował blond, nie każdej czarny tak samo jest z długością włosów. To, że każdej dziewczynie pasują długie włosy to mit - choć zależy co rozumiemy przez długie, dla mnie długie to już są od połowy pleców, a dla niektórych już takie do ramion są długie,bo mają jeszcze bardziej skrócone 🙂

Dużo celebrytek i moich znajomych zrobiło zmiany wyglądowe na plus gdy się obcięły. Dodało im to charakteru, pazura, nawet często dojrzałości i elegancji(długie włosy też mogą dodać, zależy) dlatego właśnie uważam tak jak uważam.

Dla mnie to nie jest niepopularna opinia haha, ale tam by pewnie zaraz komentarz spadł za offtop, więc bezpieczniej było napisać to tu.
Zgadzam się.A najgorsze są te co noszą takie bardzo długie,mocno zniszczone włosy bo „mojemu partnerowi się podobają,więc nie ścinam”.😅I bronią się rękami i nogami przed podcięciem 2cm suchych końcówek.
stokrotkapolna1234
Szarlotta

Post autor: stokrotkapolna1234 »

Juliaturczyniak pisze: ndz sie 23, 2026 12:19 am A propo włosów napiszę to tutaj,bo offtop,a i tak już zaczęliśmy ten wątek, więc

Miałam piękne naturalnie gęste włosy, prawie do pasa. Nie robilam z nimi nic. Myłam szamponem, później odżywka i nawet ich nie suszyłam. Spałam w mokrych i mialam fale, nic sie nie puszyły.
Pozniej wpadłam na bezdzietny pomysł blondu czym zniszczyłam wlosy, musialam je ściac do ramion bo byly takie brzydkie i zmienilam koloru na ciemniejszy, taki jak naturalny. Kolejno stosowałam maski, nie wiadomo co, suszyłam przed spaniem bo trzeba i inne pierdolety. Wlosy byly w lepszym stanie niz jak mialam je w blondzie ale okropnie sie puszyły, czego nie robilam to bylo siano na glowie.
Wiec przestałam z nimi robic cokolwiek. Myje jakimkolwiek szamponem, jak mi sie chce to naloze odżywkę ale robie to rzadko, znowu ich nie susze i spie w mokrych i mam piękne wlosy. Także no jakos jak o nie dbałam to byly w gorszym stanie i byly brzydkie a jak nie robie nic to sa świetne. Także no nie jest tak do końca z tym dbaniem.
Awatar użytkownika
iimalamii
GreckieWakacje

Post autor: iimalamii »

iksde12345 pisze: sob sie 22, 2026 8:51 pm Dobra, nie wiem czy to jest tak niepopularna opinia, ale w niektórych środowiskach może to wzbudzić kontrowersje. Ja naprawdę mam wrażenie, że ta epidemia depresji i zaburzeń psychicznych, zwłaszcza u młodych ludzi, w Polsce bierze się z tego, że my jako naród kompletnie nie jesteśmy życzliwi wobec siebie, wręcz przeciwnie, jesteśmy w ch.. agresywni, nonstop siebie oceniamy na każdym kroku, "doradzamy" innym jak mają żyć, my wszyscy wiemy najlepiej, itd. nie wiem jak jest w innych krajach, ale głównie kojarzy mi się to z polską mentalnością, że lubimy się wpierw..lać w życie innych i obrabiać dupe za plecami dla czystej rozrywki. Ci wrażliwsi sobie z tym nie radzą i stąd te problemy psychiczne. Szczególnie jest to zauważalne na reddicie (gdzie dopiero niedawno zaczęłam się udzielać) gdzie polscy użytkownicy się żalą, że moderacja to "lewactwo" i "banują ludzi za nic", gdzie tymczasem to "nic" to:
Tylko, że problem depresji to problem globalny. Ona na taką skalę nie występuje tylko w Polsce. Ja bardziej doszukuje się takich problemów przez samotność. Zwykle rozmowy zastąpiły nam komunikatory, tylko kontakt to jedno a obecność drugie...
Już dzieci bardzo mało czasu spędzają z rówieśnikami
anneanna
Siatkarka

Post autor: anneanna »

1. Rodzeństwo to nie przyjaciele.
2. Rodzice nas mieli, bo musieli a nie, bo chcieli i po latach to czuć.
3. Posiadanie dzieci to ciężka harówa i fakt że musisz być dla osób, których być może nawet nie polubisz. 24h
4. Komfort, wygoda, piękno lubią ciszę. Pochwal się raz a ubędzie znajomych/rodziny.
5. Ciężej jest zadbać o siebie naprawdę - ćwiczenia, dieta, sen i łatwiej mówić o kolejnych wizytach/maseczkach/paznokciach.
6. Jeśli ma się powiedzieć coś szczerze kiedy się nie zgadzasz lub widzisz coś inaczej, lepiej zamilknąć i z uśmiechem pochwalić i przyznać rację.
7. Nie możesz się przyznać jeśli jest Ci dobrze w życiu.
8. Jeżeli nie nałożysz sobie na łeb kredytu na dwa miliony, domu i minimum dwójki dzieci, nikt nie potraktuje Cię jak osobę dorosłą tylko jak wieczne dziecko, bo „co ty wiesz o życiu”.
9. Coś co sprawia Ci radość, sprawia tylko Tobie. Nikt nie jest tego tak realnie ciekawy.
10. Aby mieć grupę znajomych musisz wyrzec się przynajmniej w części samego siebie. Ustąpić, zrozumieć nawet gdy ktoś Ciebie zrozumieć nie chce.
annajrz
ZdalnaFanka

Post autor: annajrz »

anneanna pisze: ndz sie 23, 2026 7:19 am
Czy musieli to nie wiem, za komuny aborcja była legalna i wiele kobiet z niej korzystało regularnie 🙃
Natomiast, pewnym jest, że zdecydowana większość z nas jest dziećmi z wpadek albo powinności „bo każdy ma dzieci, bo taka kolej rzeczy”, itp. Wyraźnie widać i czuć, że nie lubili dzieci - najpierw masowo podrzucając je do dziadków (wielu milenialsów potwierdza, że jesteśmy pokoleniem wychowanym przez babcie i dziadków), a teraz mając „wywalone” na swoje wnuki (co też wiele osób młodych potwierdza).
Awatar użytkownika
Jennifer
LouiBag

Post autor: Jennifer »

Akurat z tymi dwoma punktami się nie zgodzę, przy czym zaznaczam, że też wszystko ZALEŻY od konkretnych włosów. Ja całe życie marzyłam o długich włosach, z takich lekko ponad ramiona udało mi się zapuścić prawie do tyłka. Najwięcej czasu i pieniędzy zajmowało mi właśnie zapuszczanie tych włosów. Teraz, jak już są długie, jedyne, czego używam to szampon, odżywka, termoochrona i okazjonalnie pianka do włosów. Układanie polega na tym, że wysuszę po kąpaniu, rozczeszę i tyle. Moje koleżanki z krótszymi włosami narzekają, jak to muszą biegać co miesiąc do fryzjera, używać gum, wosków itd., bo nic nie chce się układać. Więc krótkie włosy nie oznaczają z automatu braku problemów ze stylizacją. Jedyne, na co mogę narzekać, to czas suszenia, mam jeszcze trochę przedpotopową suszarkę i suszę prawie 15 min ;D
i am a god
annajrz
ZdalnaFanka

Post autor: annajrz »

Fauna060 pisze: czw sie 20, 2026 10:41 pm Ja się z Tobą totalnie zgadzam. Mnie to wręcz przeraża, że ktoś może mieć taką obsesję na punkcie posiadania dziecka, że podporządkowuje całe swoje życie staraniom o nie, wywala na to całe oszczędności albo nawet bierze kredyt i 10 lat albo i więcej ''stara się'' o dziecko. Moja pierwsza myśl jak widzę coś takiego to nie współczucie, ale dosłownie strach o to, w jakiej atmosferze będzie dorastało takie dziecko, jeśli się w końcu uda. Jeśli ktoś był tak zdesperowany, to ciężko mi uwierzyć, że dzieciak nie będzie pilnowany bardziej niż Mona Lisa.
A jakie oczekiwania wobec tego dziecka będą 😐 skoro ktoś poświęca wiele lat, mnóstwo pieniędzy i zaangażowania, bo usilnie chce mieć dziecko, to pewnie ma jakąś swoją wizję tego dziecka i czasu z nim … pytanie tylko, czy naprawdę będzie tak cudownie jak oni sobie wyobrażają i czy zaraz nie będzie żalu … bo ja tyle poświęciłam, a nie jest tak jak sobie wyobrażałam 😐

Mnie też przerażają takie osoby z obsesją na dziecko, jakby dziecko było towarem, które każdy musi mieć i każdemu się należy … za wszelką cenę.
staratwoja
Bagietka z szarlott

Post autor: staratwoja »

anneanna pisze: ndz sie 23, 2026 7:19 am 1. Rodzeństwo to nie przyjaciele.
3. Posiadanie dzieci to ciężka harówa i fakt że musisz być dla osób, których być może nawet nie polubisz. 24h
4. Komfort, wygoda, piękno lubią ciszę. Pochwal się raz a ubędzie znajomych/rodziny.
5. Ciężej jest zadbać o siebie naprawdę - ćwiczenia, dieta, sen i łatwiej mówić o kolejnych wizytach/maseczkach/paznokciach.
6. Jeśli ma się powiedzieć coś szczerze kiedy się nie zgadzasz lub widzisz coś inaczej, lepiej zamilknąć i z uśmiechem pochwalić i przyznać rację.
8. Jeżeli nie nałożysz sobie na łeb kredytu na dwa miliony, domu i minimum dwójki dzieci, nikt nie potraktuje Cię jak osobę dorosłą tylko jak wieczne dziecko, bo „co ty wiesz o życiu”.
9. Coś co sprawia Ci radość, sprawia tylko Tobie. Nikt nie jest tego tak realnie ciekawy.
10. Aby mieć grupę znajomych musisz wyrzec się przynajmniej w części samego siebie. Ustąpić, zrozumieć nawet gdy ktoś Ciebie zrozumieć nie chce.
Smutne. Da się żyć inaczej...
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

:angel:
Jennifer pisze: ndz sie 23, 2026 8:59 am Akurat z tymi dwoma punktami się nie zgodzę, przy czym zaznaczam, że też wszystko ZALEŻY od konkretnych włosów. Ja całe życie marzyłam o długich włosach, z takich lekko ponad ramiona udało mi się zapuścić prawie do tyłka. Najwięcej czasu i pieniędzy zajmowało mi właśnie zapuszczanie tych włosów. Teraz, jak już są długie, jedyne, czego używam to szampon, odżywka, termoochrona i okazjonalnie pianka do włosów. Układanie polega na tym, że wysuszę po kąpaniu, rozczeszę i tyle. Moje koleżanki z krótszymi włosami narzekają, jak to muszą biegać co miesiąc do fryzjera, używać gum, wosków itd., bo nic nie chce się układać. Więc krótkie włosy nie oznaczają z automatu braku problemów ze stylizacją. Jedyne, na co mogę narzekać, to czas suszenia, mam jeszcze trochę przedpotopową suszarkę i suszę prawie 15 min ;D
Rozumiem o co chodzi, mi akurat naturalnie tak długie włosy rosną ,ale faktycznie można się natrudzić przy zapuszczeniu
Awatar użytkownika
gunernialne
DramaQueen

Post autor: gunernialne »

Oczywiste. W końcu na start jesteśmy dla siebie obcymi ludźmi. Rodzeństwo może być przyjaciółmi tak jak przypadkowa kasjerka z przypadkowym sprzątaczem
Pomysł na program: ja vs dziesięć wandziar w dyskusji, ale bez moderatorów, żeby nie mogły zgłaszać offtopu, gdy kończą się argumenty
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

2. Jeśli takie masz wrażenie to bardzo ci współczuję,ja byłam akurat chcianym dzieckiem mimo, że nie miałam łatwo z mamą bo obie mamy pojebane charaktery 🤔 o moim bracie nie mówiąc,bo mama o niego walczyła 4-5 lat około, poroniła, usłyszała w między czasie, że nie będzie mogła mieć dziecka, a koniec końców go urodziła.
7. Zależy komu, to bardzo szybko weryfikuje znajomości, przyjaźnie i inne relacje, więc nawet jeśli skończy się źle to lepiej, żeby się skończyło niż dalej tkwić w czymś co nam nie służy.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

annajrz pisze: ndz sie 23, 2026 8:46 am Czy musieli to nie wiem, za komuny aborcja była legalna i wiele kobiet z niej korzystało regularnie 🙃
Natomiast, pewnym jest, że zdecydowana większość z nas jest dziećmi z wpadek albo powinności „bo każdy ma dzieci, bo taka kolej rzeczy”, itp. Wyraźnie widać i czuć, że nie lubili dzieci - najpierw masowo podrzucając je do dziadków (wielu milenialsów potwierdza, że jesteśmy pokoleniem wychowanym przez babcie i dziadków), a teraz mając „wywalone” na swoje wnuki (co też wiele osób młodych potwierdza).
Zależy w jakich czasach kto się urodził, jak wy się urodziłyście w latach 50 to jeszcze mogło tak być, że się dzieci rodziło, bo niż po wojnie i ktoś musi pracować i orać na polu, ja która się urodziła w 2003 roku mam zupełnie inne doświadczenie, mam wrażenie,że moda na 2 dzieci zaczęła się w PRLu i wtedy mówiło się bardziej o tym, że ma się dzieci bo chce i się je lubi