Start
Mój profil

Najbardziej toksyczne społeczności w internecie

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Pantegram
Mokra Włoszka

Re: Najbardziej toksyczne społeczności w internecie

Post autor: Pantegram »

Moje typy to:
1. Wykop.pl… kiedyś lubiłam się tam udzielać i mirkować, podobał mi się bardzo tamtejszy humor oparty głównie na inside joke’ach, ale mniej więcej po transformacji na nową wersję portalu fala mizoginii stała się nie do zniesienia… nie wiem co tam robi moderacja, bo kiedyś jakoś działała, a teraz tam są posty dosłownie nawołujące do przemocy wobec kobiet, które sobie po prostu wiszą i nikt z tym nic nie robi, weszło też do ichniejszego mainstreamu pogardliwe wypowiadanie się o kobietach i nie jest w żaden sposób to penalizowane tak jak powinno być i jest np na Reddicie… tak samo wyzwiska między użytkownikami są tolerowane, i to nie że w białych rękawiczkach, tylko dosłownie możecie się wyzywać i być dla siebie chamscy i moderacja z tym na ogół nic nie robi, wrzucili automatyczną cenzurę brzydkich słów i pora na CSa… to jest mega przykre, co się stało z tym portalem, bo jeszcze całkiem niedawno była tam fajna społeczność, a teraz zostali tam sami popaprańcy, których co gorsza jest przerażająco dużo i jest to obrzydliwe, że tak odrażająca społeczność po prostu sobie kwitnie i nic absolutnie właściciele nie robią z tym, że to siedlisko mioginii…
2. Wizaz.pl - to kolejna społeczność, którą z powodu toksycznej atmosfery opuściłam… pomimo wielu interesujących mnie tematów nie dawałam rady tam wytrzymać. Kilkukrotnie wracałam, ale za każdym razem znowu spotykałam prędzej czy później takie stężenie jadu, że wychodziłam stamtąd z hukiem obiecując sobie „nigdy więcej”…
3. Różnego rodzaju niemoderowane fora, gdzie można komentować z anonima… tam się często robi szybko mega syf. Bodajże na Kafeterii najpierw bawiła mnie losowość tych postów i właśnie brak filtra, ale szybko zaczął mnie męczyć poziom głupoty i chamstwa.

0. Na pozycji zero umieściłabym społeczności tak toksyczne, że nigdy się w nich nie zaaklimatyzowałam, nawet na chwilę, bo stężenie toksyny już od wejścia porażało… na pewno zaliczyłabym do tej grupy forum Bracia Samcy oraz niektóre fejsbukowe grupki gdzie już na wejściu w komentarzach jest taki rynsztok, że wręcz żyć się odechciewa. Szczerze mówiąc wolałabym nie wiedzieć, że takie miejsca w sieci w ogóle istnieją…
Awatar użytkownika
Edy
TrampekLV

Post autor: Edy »

Pantegram pisze: pn sie 17, 2026 12:44 am Dokładnie dlatego przestałam się tam udzielać… Atakowanie chochoła oraz ataki ad personam były tam normą. Nawiedzone laski potrafiły przytaczać posty jakie napisałaś X lat temu w zupełnie innym kontekście jako „dowód”, że wcale nie możesz mieć takiego zdania jakie masz teraz, bo kiedyś miałaś inne zdanie xD
Pamiętam też kółka wzajemnej adoracji które stosowały tzw. dog piling i potrafiły z całkowicie normalnego posta drzeć łacha a potem strugać wariatki z autorek wmawiając im, że coś z nimi nie tak, skoro śmiały napisać takie posty jakie napisały… strach normalnie było się tam udzielać.

Co w ogóle stało się z tym forum, bo ostatnio usłyszałam, że „spadło z rowerka” i wygląda na to, że zostało całkowicie usunięte? Trochę szkoda mimo wszystko, bo w tym morzu jadu było też trochę wartościowych wątków, np. polecajki ginekologów czy dzielenie się doświadczeniami ze stosowania różnych metod antykoncepcji czy kosmetyków…
No akurat tam lubiłam temat numery wykręcone przez facetów, ale ostatnio patrzyłam i rzeczywiście chyba spadło, bo jakis błąd strony czy cos takiego
Proseczko, wineczko
Pantegram
Mokra Włoszka

Edy pisze: pn sie 17, 2026 8:54 am No akurat tam lubiłam temat numery wykręcone przez facetów, ale ostatnio patrzyłam i rzeczywiście chyba spadło, bo jakis błąd strony czy cos takiego
Ogólnie tam było sporo fajnych tematów i normalnych użytkowniczek też, ale jak to w życiu, idioci a niestety najgłośniejsi… bodajże szczególnie na forum Intymnie i Plotkowe z tego co pamiętam laski zwierzały się z jakichś tam swoich problemów, szukały rady, a dostawały w zamian sugestie, że są jakieś nienormalne, patologiczne, coś z nimi nie tak skoro jeszcze nie rzuciły swojego oczywiście do niczego i beznadziejnego partnera itd… ktoś tutaj dobrze to opisał. Mechanizm podobny jak na tych forach pomocowych dla ofiar narcyzów, gdzie się ludzi w dołku życiowym jeszcze kopie po j*** :/

Z perspektywy czasu to mega przykre, a najgorsze jest to, że jak byłam te ileś lat temu młodsza i głupsza (bo mniej doświadczona życiowo) to nawet do mnie nie docierało, jak bardzo toksyczne było to towarzystwo dosłownie kilku użytkowniczek, które praktycznie w każdym wątku musiały zacząć mieszać autorkę posta z błotem, czepiać się słówek, przekręcać co napisała tak by wystrugać z niej idiotkę :/

Nie sądzę by były równie aktywne na wszystkich wątkach, których tam były setki przecież, więc jak się miało farta to można było w ogóle tego nie doświadczyć.

A najlepsze to właśnie wyciągnie w dyskusji postów napisanych ileś lat temu xD no normalnie hit… wyobraź sobie, że bronisz jakiejś laski na którą siadły, że nie musi się rozstawać ze swoim partnerem, bo to normalne, że czasem się kłócisz w związku, a ktoś ci pisze, że nie masz prawa się odzywać i doradzać, bo sama masz nieudane życie uczuciowe, bo pisałaś o swoich problemach na forum i cytat z tego jak w innym wątku pisałaś z jakimś swoim problemem xD To zupełnie jak na Fejsbuku są ludzie, którzy jak im brakuje argumentów to siadają ludziom na profil, wygrzebują najmniej korzystne zdjęcie, linkują je i piszą, że jesteś brzydki i dlatego hejtujesz xD dla mnie to jakiś kosmos.
Awatar użytkownika
O Matyldo!
Kciuk

Post autor: O Matyldo! »

StudentkaKozminski pisze: sob maja 18, 2024 5:12 pm Z jaką najbardziej toksyczną społecznością się spotkałyście?
Kanał Zero.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Post autor: Juliaturczyniak »

Wykop to był śmietnik od zawsze
LauraBacha3
ZdalnaFanka

Post autor: LauraBacha3 »

Obecnie każdy zakamarek FB, gdzie można dodawać komentarze anonimowe. To jest taka patologia, że już nie tylko oczy bolą ale i cała dusza
LauraBacha3
ZdalnaFanka

staratwoja pisze: ndz kwie 12, 2026 9:23 am To + tendencja do wiary w każdą niepotwierdzoną plotkę w przypadku głośnych, wzbudzających emocje spraw tylko dlatego że ktoś na forum tak napisał xd
I domowi detektywi sprawdzający powiązania na FB i kto komu co lajkował. Dzięki temu sprawa jest rozwiązana a kto uważa inaczej to cymbał
Hunde
Beżowa

Post autor: Hunde »

Jak dla mnie niestety coraz bardziej toksyczna robi się grupa na FB Give her a job. Jesli kobieta szuka pracy zdalnej ze względu na mieszkanie w małej miejscowości/małe dzieci to najczęściej jest jechała od góry do dołu i poucza się ją tekstami, że do pracy zdalnej trzeba mieć konkretne umiejętności. Ok, można się zgodzić - kubeł zimnej wody na głowę. Natomiast jeśli analogiczna sytuacja dotyczy poszukiwania pracy zdalnej ze względu na chore psiecko to nagłe reakcje użytkowniczek są inne i kobieta dostaje wyrazy współczucia i poklepanie po plecach 😬.
Od razu zaznaczę, że jestem neutralna, bo nie mam ani dzieci, ani zwierząt.
Poza tym zaznaczę, że na tej grupie denerwuje mnie faktycznie brak bycia konkretnym w podawaniu umiejętności i doświadczeń. Norma są rozwleczone posty gdzie pisze się o swoich dzieciach, hobby, jakie są umiejętności wg testu Gallupa ale o samym doświadczeniu zawodowym mało.
lalisa
TłinkiBoss

Post autor: lalisa »

Wiecie co jest dla mnie najbardziej zaskakujące w porównaniu do tego, co było kiedyś? To, że zdecydowanie większy ściek jest w miejscach gdzie ludzie podpisują się swoim imieniem i nazwiskiem niż w miejscach anonimowych. Jest naprawdę większa szansa, ze gdzieś w miejscu gdzie ludzie podpisują się nickiem typu szalonakrowka dostaniesz normalna odpowiedź na pytanie niż tam gdzie baba/chłop ci odpisuje z imienia i nazwiska i jeszcze ma zdjęcie dziecka w avatarze.

Zawsze mnie tez zastanawiała hmm chamstwo? brawura? ludzi którzy zostawiają komentarze o tym, że ktoś jest brzydki :') gruby :') nogi jak baleron :') wyłupiaste oczy :') beka top itp. normalnie ze swoich instagramowych kont, gdzie no kurde sami modelami nie są.
LauraBacha3
ZdalnaFanka

lalisa pisze: wt sie 18, 2026 10:32 am Wiecie co jest dla mnie najbardziej zaskakujące w porównaniu do tego, co było kiedyś? To, że zdecydowanie większy ściek jest w miejscach gdzie ludzie podpisują się swoim imieniem i nazwiskiem niż w miejscach anonimowych. Jest naprawdę większa szansa, ze gdzieś w miejscu gdzie ludzie podpisują się nickiem typu szalonakrowka dostaniesz normalna odpowiedź na pytanie niż tam gdzie baba/chłop ci odpisuje z imienia i nazwiska i jeszcze ma zdjęcie dziecka w avatarze.

Zawsze mnie tez zastanawiała hmm chamstwo? brawura? ludzi którzy zostawiają komentarze o tym, że ktoś jest brzydki :') gruby :') nogi jak baleron :') wyłupiaste oczy :') beka top itp. normalnie ze swoich instagramowych kont, gdzie no kurde sami modelami nie są.
Ostatnio na FB wyskoczył mi post ze zdjęciami z jakiegoś klubu. Nie wiem jak ten algorytm działa ale okej. Weszłam w komentarze, bo rzuciło mi się, że emotka haha jest na 1 miejscu czyli jest ich bardzo dużo, więc coś tam pewnie jest śmiesznego. Przejrzałam zdjęcia. Normalne piękne dziewczyny. A tam komentarze jakichś Zenków bez zęba na przedzie, że gruba, że brzydka, że dziwna broda itp.
Więc ludzie zaczęli wrzucać ich zdjęcie z profili.

Za czasów studenckich bardzo dużo było takich postów z klubów ale aż takiego ścieku w komentarzach nie było
Hunde
Beżowa

Post autor: Hunde »

LauraBacha3 pisze: wt sie 18, 2026 12:38 pm Ostatnio na FB wyskoczył mi post ze zdjęciami z jakiegoś klubu. Nie wiem jak ten algorytm działa ale okej. Weszłam w komentarze, bo rzuciło mi się, że emotka haha jest na 1 miejscu czyli jest ich bardzo dużo, więc coś tam pewnie jest śmiesznego. Przejrzałam zdjęcia. Normalne piękne dziewczyny. A tam komentarze jakichś Zenków bez zęba na przedzie, że gruba, że brzydka, że dziwna broda itp.
Więc ludzie zaczęli wrzucać ich zdjęcie z profili.

Za czasów studenckich bardzo dużo było takich postów z klubów ale aż takiego ścieku w komentarzach nie było
Zgadzam się. Zauważyłam też wysyp komentarzy przy zdjęciach z klubów lub (szczególnie) studniówek od facetów (w różnym wieku) i starszych kobiet w stylu „dziewczyny to teraz jak tir.wki”, „kiecki ledwo cokolwiek zakrywają”, „za moich czasów to były porządne dziewczyny - biała bluzka i czarna, długa spódnica i świetnie się bawiłyśmy i kulturalnie”. W przypadku zdjęcia dziewczyny o stylu alternatywnym „co to za dziwoląg?” „To jest ono/jemu?”
Dorośli ludzie nie mają umiaru w krytyce młodych ludzi popełniających błędy. Uważam, że jeśli miasta chcą chwalić się studniówkami powinny blokować możliwość komentarzy pod takimi postami ze względu na ochronę młodzieży przed hejtem.
Też nie pochwalam niektórych strojów, ale trzymam swoją opinię dla siebie.
Awatar użytkownika
Daphne444
Channelka

Post autor: Daphne444 »

Juliaturczyniak pisze: wt sie 18, 2026 4:57 am Wykop to był śmietnik od zawsze
Ja się w dopiero niedawno dowiedziałam o istnieniu wykopu jak próbowali zorganizować zαmαch tеrrоrystyczny na przedszkole. boże co tacy ludzie mają w głowach ;_;
Awatar użytkownika
Edy
TrampekLV

Pantegram pisze: pn sie 17, 2026 11:17 pm Ogólnie tam było sporo fajnych tematów i normalnych użytkowniczek też, ale jak to w życiu, idioci a niestety najgłośniejsi… bodajże szczególnie na forum Intymnie i Plotkowe z tego co pamiętam laski zwierzały się z jakichś tam swoich problemów, szukały rady, a dostawały w zamian sugestie, że są jakieś nienormalne, patologiczne, coś z nimi nie tak skoro jeszcze nie rzuciły swojego oczywiście do niczego i beznadziejnego partnera itd… ktoś tutaj dobrze to opisał. Mechanizm podobny jak na tych forach pomocowych dla ofiar narcyzów, gdzie się ludzi w dołku życiowym jeszcze kopie po j*** :/

Z perspektywy czasu to mega przykre, a najgorsze jest to, że jak byłam te ileś lat temu młodsza i głupsza (bo mniej doświadczona życiowo) to nawet do mnie nie docierało, jak bardzo toksyczne było to towarzystwo dosłownie kilku użytkowniczek, które praktycznie w każdym wątku musiały zacząć mieszać autorkę posta z błotem, czepiać się słówek, przekręcać co napisała tak by wystrugać z niej idiotkę :/

Nie sądzę by były równie aktywne na wszystkich wątkach, których tam były setki przecież, więc jak się miało farta to można było w ogóle tego nie doświadczyć.

A najlepsze to właśnie wyciągnie w dyskusji postów napisanych ileś lat temu xD no normalnie hit… wyobraź sobie, że bronisz jakiejś laski na którą siadły, że nie musi się rozstawać ze swoim partnerem, bo to normalne, że czasem się kłócisz w związku, a ktoś ci pisze, że nie masz prawa się odzywać i doradzać, bo sama masz nieudane życie uczuciowe, bo pisałaś o swoich problemach na forum i cytat z tego jak w innym wątku pisałaś z jakimś swoim problemem xD To zupełnie jak na Fejsbuku są ludzie, którzy jak im brakuje argumentów to siadają ludziom na profil, wygrzebują najmniej korzystne zdjęcie, linkują je i piszą, że jesteś brzydki i dlatego hejtujesz xD dla mnie to jakiś

Było to chyba na wątku ,,zachowania które dziwia" ,czy cos takiego. Temat dotyczył zdjęć kilkumiesięcznego dziecka oblożonego banknotami, dziewczyny pisały, że zdjęcie żałosne i obciachowe, a ja dodałam, że w dodatku pieniądze każdy maca i mają na sobie dużo bakterii i tez przesada, by okładać nimi dziecko. Na to jedna łaska napisała mi, że już bez przesady z tymi bakteriami. Ok, nie odpowiedziałam, bo ma prawo mieć swoje zdanie, i ja to zdanie uznałam 😄

Pare dni później na innym watku, o innym zupełnie temacie napisałam post. A ta łaska przylazła na ten wątek i pod moim postem napisała ,,no i może jeszcze bakterie jeszcze tam były"

Myślałam, ze padnę, ewidentnie byl to przytyk do mnie, a temat w ogóle inny i pomyślałam, że trzeba miec chory łeb, żeby za kimś łazić i o takie bzdury wypominać w komentarzu.

A tam były inne patologiczne zachowania i mój przykład to pikuś, tam potrafiły łazić za użytkownikami i wypominać na innych wątkach, sytuację z innych tematów.
Proseczko, wineczko
Awatar użytkownika
Edy
TrampekLV

To wiadomosc do uzytkowniczki Pentagram na temat wizazu, bo cos namieszalam i skleilo post 😜
Było to chyba na wątku wizaz ,,zachowania które dziwia" ,czy cos takiego. Temat dotyczył zdjęć kilkumiesięcznego dziecka oblożonego banknotami, dziewczyny pisały, że zdjęcie żałosne i obciachowe, a ja dodałam, że w dodatku pieniądze każdy maca i mają na sobie dużo bakterii i tez przesada, by okładać nimi dziecko. Na to jedna laska napisała mi, że już bez przesady z tymi bakteriami. Ok, nie odpowiedziałam, bo ma prawo mieć swoje zdanie, i ja to zdanie uznałam 😄

Pare dni później na innym watku, o innym zupełnie temacie napisałam post. A ta laska przylazła na ten wątek i pod moim postem napisała ,,no i może jeszcze bakterie jeszcze tam były"

Myślałam, ze padnę, ewidentnie byl to przytyk do mnie, a temat w ogóle inny i pomyślałam, że trzeba miec chory łeb, żeby za kimś łazić i o takie bzdury wypominać w komentarzu.

A tam były inne patologiczne zachowania i mój przykład to pikuś, tam potrafiły łazić za użytkownikami i wypominać na innych wątkach, sytuację z innych tematów.
Proseczko, wineczko
Pantegram
Mokra Włoszka

Edy pisze: śr sie 19, 2026 5:59 pm To wiadomosc do uzytkowniczki Pentagram na temat wizazu, bo cos namieszalam i skleilo post 😜
Było to chyba na wątku wizaz ,,zachowania które dziwia" ,czy cos takiego. Temat dotyczył zdjęć kilkumiesięcznego dziecka oblożonego banknotami, dziewczyny pisały, że zdjęcie żałosne i obciachowe, a ja dodałam, że w dodatku pieniądze każdy maca i mają na sobie dużo bakterii i tez przesada, by okładać nimi dziecko. Na to jedna laska napisała mi, że już bez przesady z tymi bakteriami. Ok, nie odpowiedziałam, bo ma prawo mieć swoje zdanie, i ja to zdanie uznałam 😄

Pare dni później na innym watku, o innym zupełnie temacie napisałam post. A ta laska przylazła na ten wątek i pod moim postem napisała ,,no i może jeszcze bakterie jeszcze tam były"

Bardzo dobry przykład, niestety dokładnie taki vibe tam był
Awatar użytkownika
lubov333
Migocząca Świeczka

Post autor: lubov333 »

FigGa pisze: pt mar 13, 2026 6:05 am O esu tak! Mnie to nawet drażni, jak spotykam znajomych i mi się pytają co dodany mój tatuaż oznacza. A ja większość mam, bo mi się po prostu podoba xD
Trochę może odbiegnę od tematu, ale co jest w sumie wkurzającego w pytaniu, co dany tatuaż oznacza? Wystarczy odpowiedzieć, że nic i tyle, sama mam jeden tatuaż, który był zrobiony tylko ze względów estetycznych i serio nie mam problemu, jak się ludzie pytają, czy ma jakąś symbolikę XDD
kalalafior
Mokra Włoszka

Post autor: kalalafior »

Fani motoryzacji i „jazdy szybkiej, ale bezpiecznej”. Jakiś czas temu dodałam na Tik Toka treść w której narzekałam na tzw święte krowy parkowania, czyli ludzi którzy parkują na chodnikach, na zakazach itp. Ludzie z samochodami na profilowych w komentarzach dosłownie mi grozili, że znajdą mnie i zaparkują pod samym domem. Oczywiście ciągle te same argumenty, że to nie ich wina że nie ma miejsc parkingowych, że pieszy sobie poradzi bo może np przejść trawnikiem jeśli na chodniku stoi autko. Podobnie agresywne treści dostawałam gdy śmiałam pochwalić PKP, fani motoryzacji wyzywali mnie od golodupcow, insynuując że na pewno lubię pociągi bo nie stać mnie na auto XD
Awatar użytkownika
FigGa
RARY

Post autor: FigGa »

lubov333 pisze: wt sie 25, 2026 5:54 pm Trochę może odbiegnę od tematu, ale co jest w sumie wkurzającego w pytaniu, co dany tatuaż oznacza? Wystarczy odpowiedzieć, że nic i tyle, sama mam jeden tatuaż, który był zrobiony tylko ze względów estetycznych i serio nie mam problemu, jak się ludzie pytają, czy ma jakąś symbolikę XDD
Jedno czy dwa pytania są ok, ale jak mam opisywać co chwilę każdy mój tatuaż to po prostu się nie chce. Póki co mam spokój, bo nikogo nowego nie poznałam 🤣
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.