Start
Mój profil

Butelki i smoczki

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Grrx97
RóżowePolo

Butelki i smoczki

Post autor: Grrx97 »

Jakie butelki i smoczki polecacie na początek dla noworodka? Zastanawiam się nad Suavinex i Dr Brown’s. Co o nich sądzicie? Które modele i smoczki sprawdziły się u Was od urodzenia?
Loko Foko
Currently:Italy

Post autor: Loko Foko »

Grrx97 pisze: wt sie 18, 2026 1:59 pm Jakie butelki i smoczki polecacie na początek dla noworodka? Zastanawiam się nad Suavinex i Dr Brown’s. Co o nich sądzicie? Które modele i smoczki sprawdziły się u Was od urodzenia?
Nie ma jednych uniwersalnych, kazdemu dziecku podpasuje coś innego. Jedno dziecko załapie Ci wszystko, a przy innym przerobisz pół sklepu. Kup coś na próbę i zobaczysz po porodzie czy jest ok czy lepsze będzie coś innego.

Będziesz widzieć chocby po tempie jedzenia.
Awatar użytkownika
Saelith
VlogmasEnjoyer

Post autor: Saelith »

Grrx97 pisze: wt sie 18, 2026 1:59 pm Jakie butelki i smoczki polecacie na początek dla noworodka? Zastanawiam się nad Suavinex i Dr Brown’s. Co o nich sądzicie? Które modele i smoczki sprawdziły się u Was od urodzenia?
Philips avent - jest antykolkowa.
Mieliśmy smoczki z Suavinexa i również się sprawdzały, choć moje dziecko nie jest wybredne w tej kwestii i nie miał problemu z innymi markami. W szpitalu dostaliśmy Nuk i również podpasowal
Awatar użytkownika
aidette
Srebrna Kropeczka

Post autor: aidette »

Butelki Philips Avent i z polecenia położnej- MAM. Ze smoczkiem było trudniej, bo bombelek tolerował tylko Bibs, żadnego innego. Ale co dzieciak, to inne preferencje. Jeśli zamierzasz karmić też piersią, to szukaj butelki z jak najmniejszą dziurką w smoczku. Dzięki temu dzieciak się nie rozleniwi i nie będzie marudzić na pierś.
Awatar użytkownika
Lynette_Scavo
MolieraDress

Post autor: Lynette_Scavo »

Smoczek luu, butelki avent, ale miałam szczęście że dziecko zaakceptowało - bo każde jest inne i to co jest super polecane i ergonomiczne może się okazać zupełnie nieakceptowane przez dziecko i nic nie zrobisz
Awatar użytkownika
alicecooper
VlogmasEnjoyer

Post autor: alicecooper »

U nas sprawdziły się butelki Philips Avent. Próbowaliśmy naprawdę wszystkich marek i dopiero Philips Avent okazał się być strzałem w dziesiątkę. Butelka tej firmy ma responsywne smoczki i jest to bardzo pomocne przy refluksie (nadmiernym ulewaniu).

Smoczki również z tej samej firmy i te z lovi też były ok.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Post autor: Juliaturczyniak »

Loko Foko pisze: wt sie 18, 2026 3:35 pm Nie ma jednych uniwersalnych, kazdemu dziecku podpasuje coś innego. Jedno dziecko załapie Ci wszystko, a przy innym przerobisz pół sklepu. Kup coś na próbę i zobaczysz po porodzie czy jest ok czy lepsze będzie coś innego.

Będziesz widzieć chocby po tempie jedzenia.
Oj z tymi smoczkami to prawda, każde dziecko ma inne upodobania
sarajuszczak
RóżowePolo

Post autor: sarajuszczak »

Jestem położną, większość pacjentów (głównie karmienie mieszane, docelowo pierś) super toleruje Philips Avent (ale dla zdrowego noworodka polecam od razu smoczek z większym przepływem, od ok. 2 lat smoczki z numerem 0 są tak zrobione że dosłownie nic z nich nie leci i nie wiem czy dorosły człowiek by dał radę xD) i Lansinoh. Przy obu dzieci fajnie szeroko układają buzię (tak jak później do piersi). A ze smoczków uspokajaczy najwięcej dzieci od razu łapie Suavinexy, te o fizjologicznym kształcie, jakby wykonane w całości z jednego silikonowego kawałka.