Start
Mój profil

👶 WĄTEK PARENTINGOWY 🧸

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Lynette_Scavo
MolieraDress

Re: 👶 WĄTEK PARENTINGOWY 🧸

Post autor: Lynette_Scavo »

Olakota pisze: ndz sie 16, 2026 9:22 pm To mam jeszcze pytanie z innej beczki. Czym wiążecie włosy dzieciom? Cienkie, delikatne, wszystkie te małe gumki rwa albo plączą. Mówią że satynowe najlepsze bo nie plączą ale widziałam tylko „duże” a ja potrzebuję całkiem malutkich gumeczek
W jakimś pepco albo HM kupuję takie małe gumeczki. Ale raczej szukam tych bez srebrnej/złotej nitki bo ona plącze włosy
Załączniki
fw_1786981514381.jpg
fw_1786981514381.jpg (71.45 KiB) Przejrzano 274 razy
Olakota
Tritonotti

Post autor: Olakota »

Lynette_Scavo pisze: pn sie 17, 2026 5:45 pm W jakimś pepco albo HM kupuję takie małe gumeczki. Ale raczej szukam tych bez srebrnej/złotej nitki bo ona plącze włosy
Wtedy włosy potrafią się zbierać na łączeniu i one strasznie szybko się wyciągają i pękają 🥲
Awatar użytkownika
Lynette_Scavo
MolieraDress

Post autor: Lynette_Scavo »

Olakota pisze: wt sie 18, 2026 2:48 pm Wtedy włosy potrafią się zbierać na łączeniu i one strasznie szybko się wyciągają i pękają 🥲
Te gumki nie mają widocznego łączenia
CyniaDaliowa
RealDiamond

Post autor: CyniaDaliowa »

Hej dziewczyny, jestem w drugiej połowie I trymestru i mam problem z… mdłościami nocnymi. W dzień jest jeszcze do zniesienia, natomiast w nocy jak zgłodnieje, to jest masakra. Wiem, że najprościej byłoby po prostu zjeść coś w środku nocy, ale mam niedoczynność tarczycy, więc na czczo muszę brać euthyrox, po którym muszę odczekać minimum 30 minut zanim coś zjem… czy któraś z Was miała podobny problem i może coś doradzić? 🙈
Loko Foko
Currently:Italy

Post autor: Loko Foko »

CyniaDaliowa pisze: czw sie 20, 2026 8:36 am Hej dziewczyny, jestem w drugiej połowie I trymestru i mam problem z… mdłościami nocnymi. W dzień jest jeszcze do zniesienia, natomiast w nocy jak zgłodnieje, to jest masakra. Wiem, że najprościej byłoby po prostu zjeść coś w środku nocy, ale mam niedoczynność tarczycy, więc na czczo muszę brać euthyrox, po którym muszę odczekać minimum 30 minut zanim coś zjem… czy któraś z Was miała podobny problem i może coś doradzić? 🙈
Pogadaj z endokrynologiem, euthyrox nie musi być po nocy, ja bralam wieczorem. Musiałam tylko mieć odstep 3h od ostatniego posiłku i mocniej pilnowalismy badań, bo w ten sposób się gorzej wchlania. Ale ja mialam rano takie mdłości, że nie dawalam rady go brać.
Naataliaa2020
Koczkodan

Post autor: Naataliaa2020 »

Nie wiem gdzie o to zapytać. Pewnie się okaże, że nie ten temat. Bo szukałam stricte tematu o nazwie poród ale takiego nie znalazłam. Nie dotyczy to tak bezpośrednio macierzyństwa tylko bardziej mam takie pytanie 'techniczne' :)

Bo mnie to ostatnio zaczęło zastanawiać. Że jak kobieta rodzi załóżmy 6h albo nawet dłuższe 20-paro godzinne porody to czy cały czas ktoś na tej sali jest lekarz, położna czy ktokolwiek tam jeszcze jest, czy jak np. nie ma postępów od razu z porodem to idą sobie i co jakiś czas wracają i monitorują czy zawsze jakaś jedna osoba zostaje na sali albo się wymieniają?
Awatar użytkownika
FrostLyric
Currently:Greece

Post autor: FrostLyric »

Naataliaa2020 pisze: czw sie 20, 2026 9:04 pm Nie wiem gdzie o to zapytać. Pewnie się okaże, że nie ten temat. Bo szukałam stricte tematu o nazwie poród ale takiego nie znalazłam. Nie dotyczy to tak bezpośrednio macierzyństwa tylko bardziej mam takie pytanie 'techniczne' :)

Bo mnie to ostatnio zaczęło zastanawiać. Że jak kobieta rodzi załóżmy 6h albo nawet dłuższe 20-paro godzinne porody to czy cały czas ktoś na tej sali jest lekarz, położna czy ktokolwiek tam jeszcze jest, czy jak np. nie ma postępów od razu z porodem to idą sobie i co jakiś czas wracają i monitorują czy zawsze jakaś jedna osoba zostaje na sali albo się wymieniają?
U mnie położna co jakiś czas zaglądała, tak to byliśmy sami z partnerem
Loko Foko

Naataliaa2020 pisze: czw sie 20, 2026 9:04 pm Nie wiem gdzie o to zapytać. Pewnie się okaże, że nie ten temat. Bo szukałam stricte tematu o nazwie poród ale takiego nie znalazłam. Nie dotyczy to tak bezpośrednio macierzyństwa tylko bardziej mam takie pytanie 'techniczne' :)

Nie, nikt z Tobą nie siedzi 20h. Chyba, że wykupisz sobie prywatną położną albo doulę. Przychodzą, sprawdzają postep i dopiero na parte się zlatuje ekipa. Przecież na porodówce zwykle są 2 położne, a rodzących może być i z 10 🤷‍♀️
Naataliaa2020
Koczkodan

Ok dziekuje za informację. Macierzyństwo jak na razie jest dla mnie bardzo odległa rzeczą. Dopiero za jakieś 8-10 lat jeśli już. A tez w moim wieku raczej mało kto ma dziecko albo je planuje więc nie mam osoby, którą bym mogła zapytać, a mamy pytać swojej nie będę bo to na tyle odległy czas, że wtedy mogło byc jeszcze całkowicie inaczej.
Loko Foko

Naataliaa2020 pisze: pt sie 21, 2026 2:06 pm Ok dziekuje za informację. Macierzyństwo jak na razie jest dla mnie bardzo odległa rzeczą. Dopiero za jakieś 8-10 lat jeśli już. A tez w moim wieku raczej mało kto ma dziecko albo je planuje więc nie mam osoby, którą bym mogła zapytać, a mamy pytać swojej nie będę bo to na tyle odległy czas, że wtedy mogło byc jeszcze całkowicie inaczej.
Nie ma sensu rozkminiać teraz, za 10 lat będą inne standardy opieki okołoporodowej.
Naataliaa2020
Koczkodan

Domyślam się. Ale ogólnie ja jestem taka bardzo dociekliwa. Mysle o wielu rzeczach naraz i mam pełno takich rozkmin życiowych. Lubie wiedzieć co, jak, skąd, dlaczego itd.. :)
Olakota
Tritonotti

Post autor: Olakota »

Dziewczyny, nie zjedzcie mnie ale tu jest Was dużo. Czy któraś bierze udział w wakacyjnym konkursie warszawskiej kolejki dojazdowej i ma zapisaną zagadkę 7? 🥹🥹