Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
stokrotkapolna1234
Szarlotta

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: stokrotkapolna1234 »

kiciakociaaa2137 pisze: pn sie 17, 2026 10:00 pm Według was kobieta siedząca w domu z mężem sponsorem to już fantastyczna opiekunka ogniska domowego. Odwróćmy sytuację. Niepracujący facet, opiekujący się domem i dziećmi, będący utrzymankiem żony. Tak, wiem, bardzo rzadka sytuacja, ale na pewno się zdarza. Ile z was pomyśli, że to nierób i leń? Pewnie większość.
Według mnie i kobieta i facet którzy siedzą w domu to sa nieroby
Ostatnio zmieniony wt sie 18, 2026 6:16 am przez stokrotkapolna1234, łącznie zmieniany 1 raz.
stokrotkapolna1234
Szarlotta

Juliaturczyniak pisze: pn sie 17, 2026 4:57 pm Leniem to może i by była gdyby nie wykonywała obowiązków domowych i nie zajmowała się dziećmi, większość kobiet,które zostają w domu zostają właśnie ze względu na te dwie rzeczy, częściej ofc dzieci. Nie wiem kogo więc nazywasz leniwym 🤔 leniwe osoby to są na tiktoku, live odpalony 24/h i żebranie o blika
Dzieci chodzące do szkoly, do podstawówki czy liceum nie potrzebują matki w domu. Po co im to skoro ich i tak pol dnia nie ma w domu bo sa w szkole, potem na zajęciach lub u kolegów? Jaka w tym momencie różnice im robi to czy kiedy ich nie ma to ta matka jest w domu czy w pracy?
Wiec tak, takie kobiety sa leniwe. Siedzą cale dnie w domu i udają umęczone podczas gdy ktos kto pracuje wraca po pracy do domu i tez wykonuje te same obowiązki domowe co osoba niepracujaca.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Post autor: Juliaturczyniak »

Chodziło mi o młodsze dzieci, a nie o te w wieku szkolnym, chociaż są przypadki gdzie takie dziecko ma nauczanie domowe np. i wtedy jak najbardziej można zostać z nim w domu, a nawet trzeba. Tak czy siak chyba mam inną definicję lenistwa niż to, że kobieta zostaje w domu i się nim zajmuje, tak samo dziećmi, jak ktoś chce iść od razu po urodzeniu dziecka do pracy to też jest to jego sprawa i wola - chociaż zazwyczaj nie, tylko kwestia finansowa, bo żyjemy w systemie w jakim żyjemy..
Awatar użytkownika
Werciaaaa
MiamiBicz

Post autor: Werciaaaa »

stokrotkapolna1234 pisze: wt sie 18, 2026 6:12 am Według mnie i kobieta i facet którzy siedzą w domu to sa nieroby
Też jestem takiego samego zdania. Ogarnięcie domu przy etacie i dzieciach to nie jest jakieś rocket science. Ale musi się człowiekowi chcieć.
stokrotkapolna1234
Szarlotta

Juliaturczyniak pisze: wt sie 18, 2026 7:34 am Chodziło mi o młodsze dzieci, a nie o te w wieku szkolnym, chociaż są przypadki gdzie takie dziecko ma nauczanie domowe np. i wtedy jak najbardziej można zostać z nim w domu, a nawet trzeba. Tak czy siak chyba mam inną definicję lenistwa niż to, że kobieta zostaje w domu i się nim zajmuje, tak samo dziećmi, jak ktoś chce iść od razu po urodzeniu dziecka do pracy to też jest to jego sprawa i wola - chociaż zazwyczaj nie, tylko kwestia finansowa, bo żyjemy w systemie w jakim żyjemy..
Jedno wielkie xdddd
Piszesz swoje, nie odnosisz sie do żadnej odpowiedzi wiec jaki sens ma jakakolwiek dyskusja z toba?

I zapytam jeszcze raz, kobieta i mezczyzna pracujący juz nie zajmują sie domem i dziecmi? Nie robia tego? W tym celu należy zostać w domu i nie pracowac?
Paradisee1
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Paradisee1 »

stokrotkapolna1234 pisze: wt sie 18, 2026 6:16 am Dzieci chodzące do szkoly, do podstawówki czy liceum nie potrzebują matki w domu. Po co im to skoro ich i tak pol dnia nie ma w domu bo sa w szkole, potem na zajęciach lub u kolegów? Jaka w tym momencie różnice im robi to czy kiedy ich nie ma to ta matka jest w domu czy w pracy?
Wiec tak, takie kobiety sa leniwe. Siedzą cale dnie w domu i udają umęczone podczas gdy ktos kto pracuje wraca po pracy do domu i tez wykonuje te same obowiązki domowe co osoba niepracujaca.
Ale serio, to co cię tak boli, że kobieta zostaje w domu? xd
Hunde
Beżowa

Post autor: Hunde »

Moim zdaniem należy rozróżnić kwestię wieku dzieci - co innego być „mamą na pełny etat” przy na przykład 2-3 latku, a co innego zasłaniać się dzieckiem 8, czy kilkunastoletnim. Takie dzieci pół dnia są poza domem.
staratwoja
Bagietka z szarlott

Post autor: staratwoja »

Wy tak kochacie pracować, że nawet gdybyście nie musieli to zapierdzielalibyście 40h w tygodniu? Czy chodzi tutaj o nierówność - jedna osoba musi to robić, a druga siedzi w domu?
Awatar użytkownika
Jennifer
LouiBag

Post autor: Jennifer »

Zacznijmy od tego, że kobieta siedząca w domu nie ma własnych pieniędzy, a tym samym nie ma niezależności. Daje przykład swoim dzieciom - to znaczy córkom, bo synowie są uczeni tego, że mężczyzna musi zarabiać - że nie trzeba mieć w życiu ambicji, skoro można rodzić dzieci i siedzieć w garach. A później są takie sytuacje, że mąż znajduje sobie młodszą i nagle taka kobieta ląduje na bruku bez kasy i doświadczenia zawodowego. Kto zatrudni 40-50letnią kobietę z pustym CV? Ja może nawet nie uważam tych kobiet za leniwe, bo sama wiem, ile roboty jest przy domu i dzieciach, ale na pewno są nierozsądne i naiwne.
i am a god
Awatar użytkownika
kiciakociaaa2137
SushiRoll

Post autor: kiciakociaaa2137 »

staratwoja pisze: wt sie 18, 2026 9:17 am Wy tak kochacie pracować, że nawet gdybyście nie musieli to zapierdzielalibyście 40h w tygodniu? Czy chodzi tutaj o nierówność - jedna osoba musi to robić, a druga siedzi w domu?
Zdradzę ci sekret: praca 40h w tygodniu = pieniądze.
𝘭𝘪𝘷𝘦, 𝘭𝘢𝘶𝘨𝘩, 𝘭𝘰𝘣𝘰𝘵𝘰𝘮𝘺
Awatar użytkownika
kiciakociaaa2137
SushiRoll

Paradisee1 pisze: wt sie 18, 2026 9:10 am Ale serio, to co cię tak boli, że kobieta zostaje w domu? xd
To jest wątek o niepopularnych opiniach, mogłabyś to pytanie zadawać pod każdą opinią - co cie tak boli, że ludzie psa nazywają psiecko, co cię tak boli, że nauczyciele za mało zarabiają, itd. Nikogo z nas nic tutaj nie boli, każdy ma swoją opinię, jak widać ta o babach w domu jest niepopularna, bo się wszystkie spłakałyście xd
𝘭𝘪𝘷𝘦, 𝘭𝘢𝘶𝘨𝘩, 𝘭𝘰𝘣𝘰𝘵𝘰𝘮𝘺
staratwoja
Bagietka z szarlott

Post autor: staratwoja »

kiciakociaaa2137 pisze: wt sie 18, 2026 9:22 am Zdradzę ci sekret: praca 40h w tygodniu = pieniądze.
No kto by pomyślał! Przy takich układach gdzie jedna osoba w związku nie pracuje, poza przypadkami patologicznymi, zazwyczaj ich po prostu na to stać i nie potrzebują tej drugiej wypłaty
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

kiciakociaaa2137 pisze: pn sie 17, 2026 10:00 pm Według was kobieta siedząca w domu z mężem sponsorem to już fantastyczna opiekunka ogniska domowego. Odwróćmy sytuację. Niepracujący facet, opiekujący się domem i dziećmi, będący utrzymankiem żony. Tak, wiem, bardzo rzadka sytuacja, ale na pewno się zdarza. Ile z was pomyśli, że to nierób i leń? Pewnie większość.
Nie, jeśli wtedy facet zajmuje się domem i dziećmi to nie jest leniwy tak samo, jak im pasuje taki układ to spoko. Weź pod uwagę ,że ojcowie też przechodzą na tacierzyński i wtedy tak to wygląda.
Awatar użytkownika
gunernialne
DramaQueen

Post autor: gunernialne »

staratwoja pisze: wt sie 18, 2026 9:30 am No kto by pomyślał! Przy takich układach gdzie jedna osoba w związku nie pracuje, poza przypadkami patologicznymi, zazwyczaj ich po prostu na to stać i nie potrzebują tej drugiej wypłaty
Nie nie potrzebują tylko radzą sobie bez niej. Nikt mi nie wmówi, że zastrzyk dodatkowych pieniędzy spotkałby się z "nie, nie potrzebuje", gdyby nie wymagał nakładu pracy xd
Pomysł na program: ja vs dziesięć wandziar w dyskusji, ale bez moderatorów, żeby nie mogły zgłaszać offtopu, gdy kończą się argumenty
Hunde
Beżowa

Juliaturczyniak pisze: wt sie 18, 2026 9:37 am Nie, jeśli wtedy facet zajmuje się domem i dziećmi to nie jest leniwy tak samo, jak im pasuje taki układ to spoko. Weź pod uwagę ,że ojcowie też przechodzą na tacierzyński i wtedy tak to wygląda.
Nasuwa mi się z przykładów Pelak - były mąż Agnieszki Kaczorowskiej.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

stokrotkapolna1234 pisze: wt sie 18, 2026 8:42 am Jedno wielkie xdddd
Piszesz swoje, nie odnosisz sie do żadnej odpowiedzi wiec jaki sens ma jakakolwiek dyskusja z toba?

I zapytam jeszcze raz, kobieta i mezczyzna pracujący juz nie zajmują sie domem i dziecmi? Nie robia tego? W tym celu należy zostać w domu i nie pracowac?
Gdzie się nie odniosłam do żadnej wypowiedzi? Dosłownie mój post jest pod odpowiedzią na to z czym się nie zgodziłam i się do tego nie odniosłam,nie wiedziałam, że jak ktoś ma inne zdanie to już się nie da z nim dyskutować na te tematy - dość zabawne i ciekawe stwierdzenie, to chyba też się nadaje na niepopularne opinie.

Jak ktoś pracuje, ma dzieci i żyje 50/50 z partnerem to też jego sprawa i nie są to osoby leniwe, wykonują swoje obowiązki i tyle. Po prostu nie każdemu ten układ 50/50 będzie pasował i to wcale nie oznacza, że jest gorszy z tego powodu.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

kiciakociaaa2137 pisze: wt sie 18, 2026 9:29 am To jest wątek o niepopularnych opiniach, mogłabyś to pytanie zadawać pod każdą opinią - co cie tak boli, że ludzie psa nazywają psiecko, co cię tak boli, że nauczyciele za mało zarabiają, itd. Nikogo z nas nic tutaj nie boli, każdy ma swoją opinię, jak widać ta o babach w domu jest niepopularna, bo się wszystkie spłakałyście xd
Właśnie chyba na odwrót, widzę tutaj w większości zgadzanie się z tym co napisałaś
Awatar użytkownika
kiciakociaaa2137
SushiRoll

Juliaturczyniak pisze: wt sie 18, 2026 9:42 am Gdzie się nie odniosłam do żadnej wypowiedzi? Dosłownie mój post jest pod odpowiedzią na to z czym się nie zgodziłam i się do tego nie odniosłam,nie wiedziałam, że jak ktoś ma inne zdanie to już się nie da z nim dyskutować na te tematy - dość zabawne i ciekawe stwierdzenie, to chyba też się nadaje na niepopularne opinie.

Jak ktoś pracuje, ma dzieci i żyje 50/50 z partnerem to też jego sprawa i nie są to osoby leniwe, wykonują swoje obowiązki i tyle. Po prostu nie każdemu ten układ 50/50 będzie pasował i to wcale nie oznacza, że jest gorszy z tego powodu.
Taki układ jest fajny do czasu, aż facet nie zaczyna wyliczać kobiecie pieniędzy na podpaski i ubrania dla dzieci, albo aż nie odejdzie do młodszej. Wtedy przestaje być kolorowo.
𝘭𝘪𝘷𝘦, 𝘭𝘢𝘶𝘨𝘩, 𝘭𝘰𝘣𝘰𝘵𝘰𝘮𝘺
Hunde
Beżowa

gunernialne pisze: wt sie 18, 2026 9:40 am Nie nie potrzebują tylko radzą sobie bez niej. Nikt mi nie wmówi, że zastrzyk dodatkowych pieniędzy spotkałby się z "nie, nie potrzebuje", gdyby nie wymagał nakładu pracy xd
Często takie rodziny mają dobrze prosperujące firmy. Żony wtedy pomagają w biznesie (niestety często nieodpłatnie) albo są paniami domu na pełny etat - zapracowany mąż ma wtedy wszystko podsunięte pod nos i codziennie dwudaniowy obiad. W jeszcze bardziej ustawionych rodzinach żona nie musi pracować, bo wynajmuje nieruchomości.
Wiem, to mały odsetek takich rodzin.
Paradisee1
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Paradisee1 »

kiciakociaaa2137 pisze: wt sie 18, 2026 9:29 am To jest wątek o niepopularnych opiniach, mogłabyś to pytanie zadawać pod każdą opinią - co cie tak boli, że ludzie psa nazywają psiecko, co cię tak boli, że nauczyciele za mało zarabiają, itd. Nikogo z nas nic tutaj nie boli, każdy ma swoją opinię, jak widać ta o babach w domu jest niepopularna, bo się wszystkie spłakałyście xd
Niepopularne opinie, o których się dyskutuje, dlatego ten wątek jest taki długi. Dlatego pytam: co was boli w tym, że inne kobiety nie pracują? Wręcz czuć z tych komentarzy jakąś pogardę i poczucie wyższości, że chodzicie do pracy xd
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Wiem, że się tak dzieje, ale nie mówimy o patologii tylko o normalnych zdrowych związkach gdzie ludzie wybrali konkretny sposób na życie i w niego idą,bo tak im wygodniej. A co do zdrady to zdradzić może nawet jak będziesz przepracować,bo "nie masz na mnie czasu" albo "ciągle jesteś w pracy".
Awatar użytkownika
Jennifer
LouiBag

Post autor: Jennifer »

Paradisee1 pisze: wt sie 18, 2026 9:47 am Niepopularne opinie, o których się dyskutuje, dlatego ten wątek jest taki długi. Dlatego pytam: co was boli w tym, że inne kobiety nie pracują? Wręcz czuć z tych komentarzy jakąś pogardę i poczucie wyższości, że chodzicie do pracy xd
Mnie nic nie boli, bardziej śmieszy to, jak te kobiety są naiwne i nierozsądne. To one boleśnie uderzą się w tyłek jak je facet zostawi bez kasy na lodzie. A biorąc pod uwagę rosnący trend na trad wife i wmawianie młodym dziewczynom, jak to fajnie jest być utrzymanką, uważam promowanie tego za szkodliwe.
i am a god
Awatar użytkownika
kiciakociaaa2137
SushiRoll

Juliaturczyniak pisze: wt sie 18, 2026 9:50 am Wiem, że się tak dzieje, ale nie mówimy o patologii tylko o normalnych zdrowych związkach gdzie ludzie wybrali konkretny sposób na życie i w niego idą,bo tak im wygodniej. A co do zdrady to zdradzić może nawet jak będziesz przepracować,bo "nie masz na mnie czasu" albo "ciągle jesteś w pracy".
No tylko że jak chłop zdradzi pracującą kobietę, to ona może przynajmniej się wyprowadzić i wynająć/kupić mieszkanie, a kura domowa gdzie pójdzie? XD
𝘭𝘪𝘷𝘦, 𝘭𝘢𝘶𝘨𝘩, 𝘭𝘰𝘣𝘰𝘵𝘰𝘮𝘺
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

To kura domowa czy nierób i leń?
Awatar użytkownika
kiciakociaaa2137
SushiRoll

Juliaturczyniak pisze: wt sie 18, 2026 10:00 am To kura domowa czy nierób i leń?
Po pierwsze, to jest to samo, po drugie, czepiasz się słówek, bo zabrakło ci argumentów by skontrować, co napisałam XDDD
𝘭𝘪𝘷𝘦, 𝘭𝘢𝘶𝘨𝘩, 𝘭𝘰𝘣𝘰𝘵𝘰𝘮𝘺