Start
Mój profil

Obgryzanie paznokci, skórek - wasze doświadczenia

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Kokol_Haret
RoyalBaby

Obgryzanie paznokci, skórek - wasze doświadczenia

Post autor: Kokol_Haret »

Hej.
Od dziecka męczę się z tym problemem, moje paznokcie są w opłakanym stanie. Czasami były obgryzione tak, że używanie palca sprawiało mi ból. Czy którejś z was udało się przestać? Macie jakieś rady?
Obecnie mam naklejone tipsy i w miarę się to sprawdza, trzymają się dobrze, wygladaja dużo lepiej niż moje naturalne i nie kosztują fortuny jak hybrydy (lub żele, bo w moim wypadku musialabym przedłużyć, żeby jakoś funkcjonować).
Czy polecacie jakieś odżywki do paznokci? Nawet jak mi podrosną to szybko się rozdwajają, ogólnie są dość słabe.
Awatar użytkownika
gunernialne
Dieta 600 kcal

Post autor: gunernialne »

Kokol_Haret pisze: śr lip 22, 2026 5:45 pm Hej.
Od dziecka męczę się z tym problemem, moje paznokcie są w opłakanym stanie. Czasami były obgryzione tak, że używanie palca sprawiało mi ból. Czy którejś z was udało się przestać? Macie jakieś rady?
Obecnie mam naklejone tipsy i w miarę się to sprawdza, trzymają się dobrze, wygladaja dużo lepiej niż moje naturalne i nie kosztują fortuny jak hybrydy (lub żele, bo w moim wypadku musialabym przedłużyć, żeby jakoś funkcjonować).
Czy polecacie jakieś odżywki do paznokci? Nawet jak mi podrosną to szybko się rozdwajają, ogólnie są dość słabe.
Paznokcie przestałam kiedyś obgryzać po tym, gdy zabolał mnie przy tym ząb 😭 no ale skórki gryzę i drapie na potęgę. Mam czasami przerwy, gdy uznam, że chce kupić sobie jakiś fajny krem do rąk i mieć je ładne
Sto razy chciałem się zabić, kiedy nie mogłem już wytrzymać, ale nigdy tego nie zrobiłem. Chyba podświadomie pragnąłem jeszcze raz pocałować usta rzeki i łowić srebrne ryby
LauraBacha3
MiamiBicz

Post autor: LauraBacha3 »

Paznokci nigdy ale skórki ciągle. Czasami mam tak, że po prostu muszę obgryzć co się da. Od dziecka przez to mam kompleks dłoni i do dziś nie wiem co zrobić
Awatar użytkownika
wampiryna
RoyalBaby

Post autor: wampiryna »

Paznokci nigdy nie obgryzałam, za to skórki niestety od małego namiętnie :'(

Co mi „pomaga”? W zasadzie to odwrócenie uwagi. Zauważyłam, że najczęściej obgryzam skórki, gdy się czymś stresuje mocno. Albo gdy mam jakieś uporczywe myśli. Staram się po prostu nad tym pracować i „przekierować” swoją uwagę na coś innego. Najczęściej są to inne nerwowe odruchy ale za to moje palce nie wyglądają już tak źle :')

No i gdy już mam stan, gdzie mam pełno małych strupków, czy ran od zbyt mocnego pociągnięcia skórki, to wtedy też daje mi to na jakiś czas do myślenia.

Nic innego się nie sprawdza, bo wszystko to siedzi w głowie.
𖦹:・゚⋆。°⭒✩・:*:。°.•☆•.°。:*:・✩⭒°。⋆・゚:𖦹
iri1979
Trening tenisa

Post autor: iri1979 »

Kokol_Haret pisze: śr lip 22, 2026 5:45 pm Hej.
Miałam ten problem jako dziecko. Mama malowała mi paznokcie specjalnym lakierem, ale to nic nie dawało. W sumie to nie wiem, co wpłynęło na to, że przestałam obgryzac. Chyba okres dojrzewania i chęć malowania paznokci. Potem kilka lat miałam żele. Od ponad roku ich nie mam, ale już nie umiem mieć długich paznokci i obcinam maksymalnie krótko. Ale słyszałam o sposobie, że musisz sobie na nadgarstku nosić recepturkę i jak chcesz zacząć obgryzać to musisz sobie strzelić z gumki.