Start
Mój profil

Ukraina - czy wasze podejście się zmieniło?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
DramaQueen

Re: Ukraina - czy wasze podejście się zmieniło?

Post autor: Juliaturczyniak »

Odniesienie gdyby ktoś chciał, ale niech osoby z wrażliwą psychiką nie wchodzą,ja wiedziałam co tam się dzieje, a i tak widząc te zdjęcia przez pierwsze parę minut płakałam...

https://niezalezna.pl/polska/ipn-pracuj ... 3?image=11
Push
PinkParty

Post autor: Push »

Jezu, spróbujcie to przeczytać :

https://www.facebook.com/share/p/1HTdYGQ7iR/

A jak dacie radę, to powiedzcie co sądzicie...
jaskana
KlasaBiznes

Post autor: jaskana »

Push pisze: wt lip 21, 2026 11:19 pm Jezu, spróbujcie to przeczytać :

https://www.facebook.com/share/p/1HTdYGQ7iR/

A jak dacie radę, to powiedzcie co sądzicie...
jaki obrzydliwy post
Jhhn
Mokra Włoszka

Post autor: Jhhn »

Jeszcze dodam, że bardzo bawi mnie ich argument 'placimy podatki w Polsce'. Lol, płaca, bo Polska dała im możliwość pracy zarobkowej i nie jest to żadna łaska z ich strony. Z ich argumentacji wybrzmiewa to tak, jakby płacili podatki, by mieszkać w Polsce i dostać pracę, a nie odwrotnie. Zresztą zapewne wysokie podatki płacą specjaliści od sprzątania, sprzedawania w zabkach i prac budowlanych. Większość to najniższa krajowa ze zwrotami PIT i 800+ na dzieciaki
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Post autor: SmokAnalog »

Jhhn pisze: śr lip 22, 2026 12:54 pm Jeszcze dodam, że bardzo bawi mnie ich argument 'placimy podatki w Polsce'. Lol, płaca, bo Polska dała im możliwość pracy zarobkowej i nie jest to żadna łaska z ich strony. Z ich argumentacji wybrzmiewa to tak, jakby płacili podatki, by mieszkać w Polsce i dostać pracę, a nie odwrotnie. Zresztą zapewne wysokie podatki płacą specjaliści od sprzątania, sprzedawania w zabkach i prac budowlanych. Większość to najniższa krajowa ze zwrotami PIT i 800+ na dzieciaki
800+ to samo w sobie absurd, który dawno powinien być zlikwidowany lub ograniczony, nie ma żadnego wpływu na demografię a kosztuje przy tym ogromne pieniądze. Chcę też zauważyć, że prace, które wymieniłaś są tymi, do których Polacy się już nie garną, szczególnie za takie wynagrodzenie, jakie jest w tych zawodach oferowane. Oczywiście, można też ugryźć to z innej strony, wystarczyłoby, że janusze zaczęliby płacić normalne pieniądze na normalnych umowach o pracę i żadnych cudzoziemców by nie potrzebowali, bo przypominam, że w Polsce nadal są regiony z dwucyfrowym bezrobociem.
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
Jhhn
Mokra Włoszka

SmokAnalog pisze: śr lip 22, 2026 2:38 pm 800+ to samo w sobie absurd, który dawno powinien być zlikwidowany lub ograniczony, nie ma żadnego wpływu na demografię a kosztuje przy tym ogromne pieniądze. Chcę też zauważyć, że prace, które wymieniłaś są tymi, do których Polacy się już nie garną, szczególnie za takie wynagrodzenie, jakie jest w tych zawodach oferowane. Oczywiście, można też ugryźć to z innej strony, wystarczyłoby, że janusze zaczęliby płacić normalne pieniądze na normalnych umowach o pracę i żadnych cudzoziemców by nie potrzebowali, bo przypominam, że w Polsce nadal są regiony z dwucyfrowym bezrobociem.
Nie pisze o tym, czy Polacy się garna do tych prac czy nie, a o tym, że wkład do podatków z tych prac jest minimalny. I to państwo polskie im robi im przysługę zapewniając dostęp do tej pracy, a nie oni nam. Nie oni, to inna grupa imigrantów wzięłaby te robotę z pocalowaniem ręki.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Jhhn pisze: śr lip 22, 2026 4:44 pm Nie pisze o tym, czy Polacy się garna do tych prac czy nie, a o tym, że wkład do podatków z tych prac jest minimalny. I to państwo polskie im robi im przysługę zapewniając dostęp do tej pracy, a nie oni nam. Nie oni, to inna grupa imigrantów wzięłaby te robotę z pocalowaniem ręki.
I to jest właśnie złe, że ktoś te prace by wziął "z pocałowaniem ręki", bo Januszowi nie chce się zapłacić tyle, żeby znaleźć do pracy Polaka, nie chcę dać normalnej umowy, chce pracownika maksymalnie wyru., wycisnąć i wyrzucić. I nie myślę tu tylko o prywatnych firmach, też o miejskich, państwowych spółkach, które mają na nagrody dla managementu idące w grube dziesiątki tysięcy złotych, ale już nie na to, żeby zapłacić więcej niż minimalną na umowie o pracę. Ale to już off top.
Natomiast, że Ukrainiec na tego typu stanowisku nie odprowadza więcej podatków to w sumie czyja to wina? Tyle samo odprowadza Polak pracujący za podobne stawki. Na dodatek za nauczenie tego imigranta czytać, pisać i liczyć państwo polskie nie musiało dać ani złotówki, pomijam tu różne kursy integracyjne i wspomaganie nauki języka, ale to akurat dobrze. Używają takiego argumentu, bo wiedzą, że np. na zachodzie Europy są imigranci, którzy pasożytują na systemie opieki społecznej, czego jednak o większości Ukraińców w Polsce nie da się powiedzieć.
Defreg56
Tritonotti

Post autor: Defreg56 »

Powiem wam, że to wszystko jest jakieś takie nie wiem...
Przede wszystkim bardzo dużo wpisów dot Ukraińców jest bardzo emocjonalnych, bazują na wielkiej krzywdzie Wołyńskiej i rozdrapywaniu ran. Polacy lubują się w martyrologii, aż do sadomasochistycznych rozmiarów. Dlaczego Niemcy, Szwecja i inne kraje potrafią robić biznes na tej wojnie, a Polacy zamiast skupić się na swoich obywatelach XXI wieku i też robić biznes z Ukrainą, żeby zrobić swoim obywatelom dobrze i mieć kasę na rozwój państwa, to ciągle i w kółko wracają do tematu Wołynia i pogrążają się w ranach przeszłości kompletnie zapominając o przyszłości. Bardzo to przykre, bo patrząc w tył, nigdy nie pójdziemy do przodu. I to co się teraz dzieje, to zastraszanie dziewczynek przez starych chłopów (!!!!!!!), pobicia, itd. pokazują, że my wcale nie jesteśmy lepsi. Wystarczą populizmy, łzawe historie, jakieś zdjęcia z ekshumacji i już szykujemy widły. Ciekawe, że na Niemców, którzy wymordowali 6 milionów Polaków już tak nie podskakujemy. Dlaczego? Może dlatego, że nie jest to w kogoś politycznym interesie? Gdzieś kiedyś przeczytałam, że Ruscy nie muszą nas atakować, bo oni już dawno tu są. Już zajęli umysły Polaków, social media, infosferę i pewnych polityków pewnych partii.

Często zapominamy, że to są ludzie tacy jak my, którzy chcą wrócić do domu po wojnie. Śmieszą mnie te wszystkie komentarze, że powinni byc nam wdzięczni. Ale ile wdzięczności mają nam jeszcze okazać? Każdy Ukrainiec ma nam się na ulicy kłaniać w pół i mówić: "dziękuję Panie Polaku"? Już bez przesady, ja tutaj widzę ogromny kompleks i chęć bycia ponad innymi. 95% Ukraińców jakich spotkałam to normalni ludzie, nie jakieś potwory, co więcej, gdyby nie fakt, że dowiedziałam się, że to Ukraińcy, to wciąż myślałabym, że to ludzie z podlasia albo śląska, mówiący gwarą/ z wiejskim akcentem.

Bardzo nie podoba mi się mieszanie polityki do etykietowania zwykłego człowieka. Czy zmieniło się moje podejście do Ukraińców? Nie. Czy zmieniło się moje podejście do polityki Zełeńskiego? Tak. To Zełeński popełnia błędy, podejmuje złe decyzje i gra w jakieś dziwne polityczne gierki.
I to jest znacząca różnica. To tak, jakby każdy Polak na świecie był uważany za pato-katola przez rządy PiSu. Nalezy sobie uświadomić, że Ukraińcy politycznie chcą być od Polski niezależni. Nie chcą być nam wdzięczni politycznie i chcą to rozegrać po swojemu. Niech robią co chcą, to kraj Zełeńskiego, on będzie ponosił konsekwencje swoich czynów. Ale czy zwykły Sasza mieszkający obok nas ma coś do gadania w tym temacie? No nie ....

Na zakończenie dodam, że w pewnej rewelacyjnej książce historycznej było zdanie, które zostało wypowiedziane już w XV wieku - że Rosję należy trzymać jak najdalej od Polski i jej interesów. Więc cieszmy się, że mamy strefę buforową przed tymi oszołomami.
Jhhn
Mokra Włoszka

SmokAnalog pisze: śr lip 22, 2026 6:46 pm Natomiast, że Ukrainiec na tego typu stanowisku nie odprowadza więcej podatków to w sumie czyja to wina? Tyle samo odprowadza Polak pracujący za podobne stawki. Na dodatek za nauczenie tego imigranta czytać, pisać i liczyć państwo polskie nie musiało dać ani złotówki, pomijam tu różne kursy integracyjne i wspomaganie nauki języka, ale to akurat dobrze. Używają takiego argumentu, bo wiedzą, że np. na zachodzie Europy są imigranci, którzy pasożytują na systemie opieki społecznej, czego jednak o większości Ukraińców w Polsce nie da się powiedzieć.
Oczywiscie, że tyle samo, ale żaden Polak nie oglasza jako swojego sukcesu tego, że płaci podatki. Być może w skorumpowanej Ukrainie nie jest to oczywistosc i stąd rzucanie tego typu argumentem. U nas nie da się pasożytować jak na zachodzie, bo nie ma takiego socjalu, a nie dlatego że oni są wybitnie pracowici. Wystarczy spojrzeć na ich aktywność zawodową w krajach, gdzie socjal jest większy, jak Niemcy. Zreszta jaki lament się zaczął jak po 4 latach odebrano nieuprawnionym dostęp do darmowego leczenia.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Jhhn pisze: śr lip 22, 2026 8:38 pm Oczywiscie, że tyle samo, ale żaden Polak nie oglasza jako swojego sukcesu tego, że płaci podatki. Być może w skorumpowanej Ukrainie nie jest to oczywistosc i stąd rzucanie tego typu argumentem. U nas nie da się pasożytować jak na zachodzie, bo nie ma takiego socjalu, a nie dlatego że oni są wybitnie pracowici. Wystarczy spojrzeć na ich aktywność zawodową w krajach, gdzie socjal jest większy, jak Niemcy. Zreszta jaki lament się zaczął jak po 4 latach odebrano nieuprawnionym dostęp do darmowego leczenia.
Płacą podatki, pracują = mają takie same prawa, jak wszyscy inni, którzy robią to samo. W tym prawo do życia bez szykanowania z powodu narodowości czy tego, co wyprawia ich władza w temacie polityki historycznej. Co w tym nielogicznego? Pasożyty socjalne w Niemczech to problem Niemców.
Kylie
TrampekLV

Post autor: Kylie »

Defreg56 pisze: śr lip 22, 2026 8:03 pm Przede wszystkim bardzo dużo wpisów dot Ukraińców jest bardzo emocjonalnych, bazują na wielkiej krzywdzie Wołyńskiej i rozdrapywaniu ran. Polacy lubują się w martyrologii, aż do sadomasochistycznych rozmiarów. Dlaczego Niemcy, Szwecja i inne kraje potrafią robić biznes na tej wojnie, a Polacy zamiast skupić się na swoich obywatelach XXI wieku i też robić biznes z Ukrainą, żeby zrobić swoim obywatelom dobrze i mieć kasę na rozwój państwa, to ciągle i w kółko wracają do tematu Wołynia i pogrążają się w ranach przeszłości kompletnie zapominając o przyszłości.
Uprawiasz klasyczny victim blaming, obwiniasz Polaków że szanują swoją historię i sprowadzasz to do histerii a następnie sama podkręcasz incydenty jakichś oszołomów do wołynia. Ten cham zwyzywał te dziewczynki i postąpił wstrętnie ale sugerowanie że zaraz Polacy pójdą z widłami na Ukraińców to jakieś szaleństwo. Ukraińcy też biją Polaków, jakiegoś Polaka trzech Ukraińców ubiło na śmierć, Ukraińcy też robią burdy w naszym kraju.

Zasadnicza różnica między Niemcami a Ukraińcami jest taka, że Niemcy nie nazywają esesmanami swoich szkół czy oddziałów wojska, nie czczą malarza czy jego towarzyszy i nie krzyczą, że będą sami sobie wybierać bohaterów a H*tler chciał dobrze i o co nam chodzu, reszta świata go lubić nie musi. Ukraińcy śmieją nam się w twarz i mówią że nam nic do ich bohaterów. Wyobraź sobie jak by prezydent Polski mówił że Holocaust to była taka wojna między Żydami a Niemcami i w sumie to Żydzi sobie sami na to zapracowali co ich spotkało i nie można tego jednoznacznie ocenić. Brzmi strasznie? Analogiczna sytuacja jest z Wołyniem! Dokładnie taka sama! Jakie chcesz interesy robić z Ukraińcami skoro oni na każdą naszą asertywna odpowiedź reagują agresją. Ukraińcy powielają propagandę swoich polityków i to słychać jak sie wypowiadają i powielają - to nie nasza sprawa, Ukraińcy to widzą inaczej, powinniśmy zapomniec, to nasi bohaterowie... nie ma rozmowy. Nie można tolerować jasnego na/zi/zmu bo tym jest obecna narracja ukraińska.

Nie rozumiem dlaczego Polacy tam bardzo próbują sie opiekować i tłumaczyć Ukraińców i nawet w takiej sytuacji gdzie jawnie Ukraina nam pluje w twarz, Ukraińcy nas obwiniają że "podkręcam nastroje ukraińskie" a Polacy do własnego gniazda sr... Po prostu nie mogę tego pojąć. Czasem są takie sytuacje, że powinniśmy sie jako Polacy zjednoczyć a nie dalej być na pół podzieleni, przykre. Ukraińcy nas za to nie polubią, ani nam nie podziękują.
Fantafatima
PsychoFanka

Post autor: Fantafatima »

Moje się nie zmieniło. Było neutralne i jest neutralne. Mieszkam w dużym mieście zachodnim, w moim bloku mieszka sporo Ukraińców - zachowują się jak przeciętni Polacy. Jeden będzie milszy, inny mniej. W okolicy pootwierali trochę usług, w kawiarniach to nawet wolę ukraińską obsługę kelnerską, bo jest po prostu bardziej uprzejma (to specyfika mojego miasta akurat, że polscy kelnerzy są tu zblazowani, w każdym innym mieście, prócz mojego i Warszawy jest ok). Ale lekarzy wybieram jednak polskich, bo trochę się cykam nieporozumień w "translacji".
Pracuję z Ukraińcami, trochę miałam ich na studiach. Raczej nie dostrzegam jakichś diametralnych różnic tbh xD Może tyle, że kobiety bywają trochę bardziej tradycyjne, ale tak poza tym - przekrój społeczny tak szeroki, jak i w Polsce.

Co do Wołynia - historia ważna sprawa, ale żenadą jest to, że polskie władze przypomniały sobie temat po wielu latach, akurat teraz, gdy im to na rękę ;)
Kylie
TrampekLV

Fantafatima pisze: śr lip 22, 2026 9:39 pm Co do Wołynia - historia ważna sprawa, ale żenadą jest to, że polskie władze przypomniały sobie temat po wielu latach, akurat teraz, gdy im to na rękę ;)
I znowu... Nie, nie przypomnieli sobie teraz. Temat jest obecny od kiedy Ukraina stala sie niepodległa i Polska choć pod różnymi rządami to cały czas walczy, podkreślam WALCZY o sprawiedliwość a strona ukraińska ciągle sie zapiera i utrudnia. Każdy centymetr na zrobienie ekshumacji musimy dosłownie wyszarpać od nich po kawałeczku podczas gdy Niemcy robią sobie ekshumacje swoich "bohaterow" dużo szybciej bo Ukraaina nie ma nic przeciwko. Poza tym kiedykolwiek sie tego tematu nie podnosiło ZAWSZE był zly czas. A to dopiero początki ich państwa, potem pomarańczowa rewolucja, potem atak na Krym, potem co/v/id, potem wojna i wtedy wszyscy krzyczeli nie wypada nie można, a teraz znowu nie.... Nigdy nie będzie dobrego czasu. Jak czytam takie wpisy Polaków nawet na tym forum to nóż mi się w kieszeni otwiera. Właśnie z takiego olewania niektórych Polaków i zacietrzewienia Ukraińców te relacje bedą sie tylko pogarszać i niechęć do tej mniejszości bedzie rosła.
Defreg56
Tritonotti

Kylie pisze: śr lip 22, 2026 9:18 pm Uprawiasz klasyczny victim blaming, obwiniasz Polaków że szanują swoją historię i sprowadzasz to do histerii a następnie sama podkręcasz incydenty jakichś oszołomów do wołynia. Ten cham zwyzywał te dziewczynki i postąpił wstrętnie ale sugerowanie że zaraz Polacy pójdą z widłami na Ukraińców to jakieś szaleństwo. Ukraińcy też biją Polaków, jakiegoś Polaka trzech Ukraińców ubiło na śmierć, Ukraińcy też robią burdy w naszym kraju.

Zasadnicza różnica między Niemcami a Ukraińcami jest taka, że Niemcy nie nazywają esesmanami swoich szkół czy oddziałów wojska, nie czczą malarza czy jego towarzyszy i nie krzyczą, że będą sami sobie wybierać bohaterów a H*tler chciał dobrze i o co nam chodzu, reszta świata go lubić nie musi. Ukraińcy śmieją nam się w twarz i mówią że nam nic do ich bohaterów. Wyobraź sobie jak by prezydent Polski mówił że Holocaust to była taka wojna między Żydami a Niemcami i w sumie to Żydzi sobie sami na to zapracowali co ich spotkało i nie można tego jednoznacznie ocenić. Brzmi strasznie? Analogiczna sytuacja jest z Wołyniem! Dokładnie taka sama! Jakie chcesz interesy robić z Ukraińcami skoro oni na każdą naszą asertywna odpowiedź reagują agresją. Ukraińcy powielają propagandę swoich polityków i to słychać jak sie wypowiadają i powielają - to nie nasza sprawa, Ukraińcy to widzą inaczej, powinniśmy zapomniec, to nasi bohaterowie... nie ma rozmowy. Nie można tolerować jasnego na/zi/zmu bo tym jest obecna narracja ukraińska.

Nie rozumiem dlaczego Polacy tam bardzo próbują sie opiekować i tłumaczyć Ukraińców i nawet w takiej sytuacji gdzie jawnie Ukraina nam pluje w twarz, Ukraińcy nas obwiniają że "podkręcam nastroje ukraińskie" a Polacy do własnego gniazda sr... Po prostu nie mogę tego pojąć. Czasem są takie sytuacje, że powinniśmy sie jako Polacy zjednoczyć a nie dalej być na pół podzieleni, przykre. Ukraińcy nas za to nie polubią, ani nam nie podziękują.
Po pierwsze - szanowanie historii nie równa się zbiorowej obsesji. Jednym z przykładów szanowania historii jest jej zrozumienie, budowanie kraju dla naszych dzieci i wnuków w taki sposób, żeby mieli lepiej od nas i żeby ta historia już ich nie spotkała. A do tego potrzeba mądrych polityków, silnej gospodarki i świadomych obywateli nie będących więźniami tejże historii.

Po drugie - To co zrobił Zełeński zostało wprost potępione nie tylko przez Polaków, ale przez całą Unię Europejską. Poza tym idąc językiem faktów, a nie emocji - nie wiem czy wiesz, ale Zełeński spotkał się z Nawrockim i częściowo doszli do porozumienia, cytuję: "Kluczowe jest utrzymywanie wzajemnego zrozumienia, wsparcia oraz jedności działań" Jak dodał, Polska i Ukraina potrzebują "silnych relacji". "Uzgodniliśmy kontynuację naszego dialogu" - czytamy we wpisie. - jak widać na tej warstwie można się dogadać i pomimo sprzecznych interesów można robić wspólną politykę. Obecnie mamy silniejszego wroga, są sprawy, które mogą poczekać.

Reszta Twojego komentarza to populistyczna papka, która ma brzmieć strasznie, emocjonalnie i wrogo, więc nie będę się do tego odnosić, ponieważ mi nikt nie pluje w twarz i nie dam sobie wmówić, że Polacy sr*ją do własnego gniazda.

Na dodatek patrz jaki ciekawy fikołek logiczny zrobiłaś - na początku wyśmiałaś to co napisałam o pójściu z widłami, a na końcu sama nawołujesz do zjednoczenia się przed Ukraińcami plującymi nam w twarz :p
Defreg56
Tritonotti

Kylie pisze: śr lip 22, 2026 9:48 pm I znowu... Nie, nie przypomnieli sobie teraz. Temat jest obecny od kiedy Ukraina stala sie niepodległa i Polska choć pod różnymi rządami to cały czas walczy, podkreślam WALCZY o sprawiedliwość a strona ukraińska ciągle sie zapiera i utrudnia. Każdy centymetr na zrobienie ekshumacji musimy dosłownie wyszarpać od nich po kawałeczku podczas gdy Niemcy robią sobie ekshumacje swoich "bohaterow" dużo szybciej bo Ukraaina nie ma nic przeciwko. Poza tym kiedykolwiek sie tego tematu nie podnosiło ZAWSZE był zly czas. A to dopiero początki ich państwa, potem pomarańczowa rewolucja, potem atak na Krym, potem co/v/id, potem wojna i wtedy wszyscy krzyczeli nie wypada nie można, a teraz znowu nie.... Nigdy nie będzie dobrego czasu. Jak czytam takie wpisy Polaków nawet na tym forum to nóż mi się w kieszeni otwiera. Właśnie z takiego olewania niektórych Polaków i zacietrzewienia Ukraińców te relacje bedą sie tylko pogarszać i niechęć do tej mniejszości bedzie rosła.
Twoje komentarze są tak emocjonalne, że zaczynam myśleć, że jesteś ruskim botem xd
Fantafatima
PsychoFanka

Kylie pisze: śr lip 22, 2026 9:48 pm I znowu... Nie, nie przypomnieli sobie teraz. Temat jest obecny od kiedy Ukraina stala sie niepodległa i Polska choć pod różnymi rządami to cały czas walczy, podkreślam WALCZY o sprawiedliwość a strona ukraińska ciągle sie zapiera i utrudnia. Każdy centymetr na zrobienie ekshumacji musimy dosłownie wyszarpać od nich po kawałeczku podczas gdy Niemcy robią sobie ekshumacje swoich "bohaterow" dużo szybciej bo Ukraaina nie ma nic przeciwko. Poza tym kiedykolwiek sie tego tematu nie podnosiło ZAWSZE był zly czas. A to dopiero początki ich państwa, potem pomarańczowa rewolucja, potem atak na Krym, potem co/v/id, potem wojna i wtedy wszyscy krzyczeli nie wypada nie można, a teraz znowu nie.... Nigdy nie będzie dobrego czasu. Jak czytam takie wpisy Polaków nawet na tym forum to nóż mi się w kieszeni otwiera. Właśnie z takiego olewania niektórych Polaków i zacietrzewienia Ukraińców te relacje bedą sie tylko pogarszać i niechęć do tej mniejszości bedzie rosła.
Wsadź mi jeszcze tę kosę pod żebra xD dostałaś jakiegoś meltdownu, bo ktoś wyraża opinię do której ma prawo. Przeczytałaś resztę komentarza, czy zafiksowałaś się tylko na wołyńskim fragmencie?
Moi ukraińscy sąsiedzi i znajomi się nie zacietrzewiają. Jak kiedyś poruszałam temat Wołynia z koleżanką z UA to na mnie nie naskoczyła, jak Ty w tym momencie. Nie każdy musi mieć takie podejście, jak Twoje. Dla mnie patrzenie w przyszłość jest istotniejsze, niż grzebanie w kościach.
Kylie
TrampekLV

Defreg56 pisze: śr lip 22, 2026 9:48 pm Po pierwsze - szanowanie historii nie równa się zbiorowej obsesji. Jednym z przykładów szanowania historii jest jej zrozumienie, budowanie kraju dla naszych dzieci i wnuków w taki sposób, żeby mieli lepiej od nas i żeby ta historia już ich nie spotkała. A do tego potrzeba mądrych polityków, silnej gospodarki i świadomych obywateli nie będących więźniami tejże historii.

Po drugie - To co zrobił Zełeński zostało wprost potępione nie tylko przez Polaków, ale przez całą Unię Europejską. Poza tym idąc językiem faktów, a nie emocji - nie wiem czy wiesz, ale Zełeński spotkał się z Nawrockim i częściowo doszli do porozumienia, cytuję: "Kluczowe jest utrzymywanie wzajemnego zrozumienia, wsparcia oraz jedności działań" Jak dodał, Polska i Ukraina potrzebują "silnych relacji". "Uzgodniliśmy kontynuację naszego dialogu" - czytamy we wpisie. - jak widać na tej warstwie można się dogadać i pomimo sprzecznych interesów można robić wspólną politykę. Obecnie mamy silniejszego wroga, są sprawy, które mogą poczekać.

Reszta Twojego komentarza to populistyczna papka, która ma brzmieć strasznie, emocjonalnie i wrogo, więc nie będę się do tego odnosić, ponieważ mi nikt nie pluje w twarz i nie dam sobie wmówić, że Polacy sr*ją do własnego gniazda.

Na dodatek patrz jaki ciekawy fikołek logiczny zrobiłaś - na początku wyśmiałaś to co napisałam o pójściu z widłami, a na końcu sama nawołujesz do zjednoczenia się przed Ukraińcami plującymi nam w twarz :p
A czy ja do tego nawołuje? Nie no nie mogę po prostu XD asertywność wobec ukraińskiej narracji i szerzeniu naziz/mu oraz nie dania sobie wmówić że w ten sposób szkalujemy Ukraińców to nie znaczy że mamy iść ich lać. Naprawdę te skrajności nas kiedyś wykończą.

A Zelensky i Nawrocki sie nie dogadali, bo aktor sie obraził i ostentacyjnie odesłał order, pozostali prezydenci również sie ich "zrzekli" i równo podkreslają że nie będziemy im mówić logo mają czcić. Podaj jeden, JEDEN gest dobrej woli Ukraińców wobec Polaków, jeden... Nie ma takiego, albo robisz to co oni chcą albo spadaj i już się nie lubimy, takie jest ich podejście.
Defreg56
Tritonotti

Kylie pisze: śr lip 22, 2026 9:57 pm A czy ja do tego nawołuje? Nie no nie mogę po prostu XD asertywność wobec ukraińskiej narracji i szerzeniu naziz/mu oraz nie dania sobie wmówić że w ten sposób szkalujemy Ukraińców to nie znaczy że mamy iść ich lać. Naprawdę te skrajności nas kiedyś wykończą.

A Zelensky i Nawrocki sie nie dogadali, bo aktor sie obraził i ostentacyjnie odesłał order, pozostali prezydenci również sie ich "zrzekli" i równo podkreslają że nie będziemy im mówić logo mają czcić. Podaj jeden, JEDEN gest dobrej woli Ukraińców wobec Polaków, jeden... Nie ma takiego, albo robisz to co oni chcą albo spadaj i już się nie lubimy, takie jest ich podejście.
Laska, idź może do jakiegoś psychologa może, bo masz traumę historyczno - narodową. To mój ostatni komentarz do Ciebie, więc nie fatyguj się z odpisywaniem.
Idź spać Sasza, jutro kolejny ciężki dzień bycia ruskim botem :angel: :zzz:
Kylie
TrampekLV

Fantafatima pisze: śr lip 22, 2026 9:54 pm Wsadź mi jeszcze tę kosę pod żebra xD dostałaś jakiegoś meltdownu, bo ktoś wyraża opinię do której ma prawo. Przeczytałaś resztę komentarza, czy zafiksowałaś się tylko na wołyńskim fragmencie?
Moi ukraińscy sąsiedzi i znajomi się nie zacietrzewiają. Jak kiedyś poruszałam temat Wołynia z koleżanką z UA to na mnie nie naskoczyła, jak Ty w tym momencie. Nie każdy musi mieć takie podejście, jak Twoje. Dla mnie patrzenie w przyszłość jest istotniejsze, niż grzebanie w kościach.
Tak, już nasyłam na Ciebie smutnych panów xD. Kto tu jest emocjonalny? Tak, temat jest mi bliski a pochowanie ofiar to nie jest grzebanie w kościach. No nie naskoczyła na Ciebie bo dla Ukraińców to nie jest temat budzący w nich emocje bo to oni byli oprawcami, ich krewni tam nie zostali extrminowani. Właśnie przykre jest to, że ktoś może mieć takie podejście jak Twoje... bardzo mi jest przykro, ale oczywiście masz do tego prawo, ale daj mi również prawo mieć inne i innym Polakom również.
Fantafatima
PsychoFanka

Kylie pisze: śr lip 22, 2026 9:57 pm Podaj jeden, JEDEN gest dobrej woli Ukraińców wobec Polaków, jeden...
- W lipcu br. zapowiedziano otwarcie wszystkich archiwów dot. Wołynia
- Wielokrotnie te podziękowania w naszą stronę się pojawiały (dat Ci podawać nie będę, ale ufam, że jesteś w stanie to wygooglać).
- W '25 przeprowadzono ekshumacje w Puźnikach
Kylie
TrampekLV

Defreg56 pisze: śr lip 22, 2026 10:00 pm Laska, idź może do jakiegoś psychologa może, bo masz traumę historyczno - narodową. To mój ostatni komentarz do Ciebie, więc nie fatyguj się z odpisywaniem.
Idź spać Sasza, jutro kolejny ciężki dzień bycia ruskim botem :angel: :zzz:
Jesteś naprawdę wstrętną osobą i przypomnij sobie ten komentarz co napisał kiedy jakiś temat np. Nie wiem mniejszości se** czy czegokolwiek innego a ktoś Ci napisze: idz do psychologa a nie mi cztery litery zawracasz nie histeryzuj. Sama histeryzowalas bo dziewczynki zaatakowane jakby co najmniej im tam wpierdzielił ten dziad i snujesz ze zaraz Polacy z widłami pójdą na Ukraińców. Ale Tobie wolno tak odpływać ;)
Kylie
TrampekLV

Fantafatima pisze: śr lip 22, 2026 10:06 pm - W lipcu br. zapowiedziano otwarcie wszystkich archiwów dot. Wołynia
- Wielokrotnie te podziękowania w naszą stronę się pojawiały (dat Ci podawać nie będę, ale ufam, że jesteś w stanie to wygooglać).
- W '25 przeprowadzono ekshumacje w Puźnikach
Wow, dziękować wspanialemu narodowi za ten hojny gest. W tym tempie skończymy ekshumacje może za 100 lat, wspaniała wiadomość... Te procesy o umożliwienie ekshumacji ciągną się latami jak krew z nosa i otwarcie wszystkich archiwum nie oznacza niestety zgody na wykonanie ekshumacji. Ciekawe co ich blokuje... Wiem, przesadzam, po prostu nie potrafię docenić ich wielkiego serca.
Fantafatima
PsychoFanka

Kylie pisze: śr lip 22, 2026 10:03 pm Tak, już nasyłam na Ciebie smutnych panów xD. Kto tu jest emocjonalny? Tak, temat jest mi bliski a pochowanie ofiar to nie jest grzebanie w kościach. No nie naskoczyła na Ciebie bo dla Ukraińców to nie jest temat budzący w nich emocje bo to oni byli oprawcami, ich krewni tam nie zostali extrminowani. Właśnie przykre jest to, że ktoś może mieć takie podejście jak Twoje... bardzo mi jest przykro, ale oczywiście masz do tego prawo, ale daj mi również prawo mieć inne i innym Polakom również.
Ale to Ty dzwonisz, Ty jako pierwsza odniosłaś się do mojego komentarza :) Ja nie komentowałam Twoich wcześniejszych wypowiedzi, mimo, że nie do końca się z nimi zgadzam. Masz prawo przeżywać swój ból jak chcesz, jednak zauważ, że przy tym dewaluujesz odmienne od swojego podejście.

Może tylko nie do końca rozumiem podejście do tego, że z jednej strony chcesz walczyć o historię, a z drugiej prezentujesz niezbyt dbały sposób wypowiedzi. Wszakże język narodowy to również część historii, więc warto dbać o jego formę.

Z mojej strony nie będę ciągnąć tematu, bo chciałam jedynie odpowiedzieć na wątkowe pytanie i nie sądziłam, że moja odpowiedź może kogoś aż tak poruszyć. Pozostaje mi jedynie życzyć- bez ironii - spokojnego wieczoru.
Jhhn
Mokra Włoszka

SmokAnalog pisze: śr lip 22, 2026 9:05 pm Płacą podatki, pracują = mają takie same prawa, jak wszyscy inni, którzy robią to samo. W tym prawo do życia bez szykanowania z powodu narodowości czy tego, co wyprawia ich władza w temacie polityki historycznej. Co w tym nielogicznego? Pasożyty socjalne w Niemczech to problem Niemców.
A kto mówi o prawach lub ich odbieraniu? Jedyne o czym mówie to to, że argument 'placimy podatki' nie jest żadnym argumentem, BO KAZDY PLACI, a Ty robisz jakieś strumienie świadomości jak w rozprawce gimnazjalnej, że pozostaje mi to jedynie podsumować "ja o du/p/ie a Ty o słupie"
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Jhhn pisze: czw lip 23, 2026 10:06 am A kto mówi o prawach lub ich odbieraniu? Jedyne o czym mówie to to, że argument 'placimy podatki' nie jest żadnym argumentem, BO KAZDY PLACI, a Ty robisz jakieś strumienie świadomości jak w rozprawce gimnazjalnej, że pozostaje mi to jedynie podsumować "ja o du/p/ie a Ty o słupie"
Przyznaj się - jakaś Ukrainka wygryzła cię z roboty albo odbiła ci chłopa xD inaczej byś się tak nie gorączkowała. O rynku matrymonialnym wypowiadać się nie będę, natomiast jeśli dla kogoś na rynku pracy zagrożeniem jest Ukrainka ledwo dukająca po polsku, to powinien ten ktoś się zastanowić nad sobą.