Start
Mój profil

Największe mity o Polsce w które wierzą sami Polacy

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Verbena95
KołczGrzesiu

Re: Największe mity o Polsce w które wierzą sami Polacy

Post autor: Verbena95 »

Alek88 pisze: czw lip 02, 2026 7:29 am Zgadzam się. W dużych miastach w ostatnich kilku latach wręcz szokująco zwiększyła się liczba osób z Indii czy Pakistanu. Przyjeżdżają całymi rodzinami. Rozmawiałam też z ludźmi z Kaukazu i wprost przyznali, że do Polski było im dużo łatwiej wyemigrowac niż do innych krajów UE ze względu na liberalne przepisy. Obywatelstwo też dużo łatwiej dostać niż chociażby w Niemczech. Także nie ludzmy się, skończymy prędzej czy później tak samo jak Niemcy UK czy Francja. Osobiście mam tylko nadzieję że tego nie dożyje...
Ja uważam, że kluczowe jest nie to, że przyjeżdżają, bo przyjeżdżać będą (Indie to najludniejszy kraj świata, więc ich zawsze wszędzie dużo), ale ilość ludzi, których wpuszczamy. To powinno być bardzo restrykcyjnie regulowane. I nie powinniśmy być tak hojni z obywatelstwem. Ja myślę, że nie będzie tak samo, jak w UK czy innych krajach, bo Polacy mają jednak inną specyfikę, poza tym może się czegoś nauczymy na błędach zachodu, wiele ludzi tam żyło i widzi, co się odstawia. Więc jak nie prawo, to samo społeczeństwo mam nadzieję, że to wyreguluje. Nie ma u nas też tej fałszywej politycznej poprawności byle nikogo nie urazić, a nas to już można. To się wszystko w głowach zaczyna, a ma realne skutki. Więc może nie będzie tak źle. Ale ja wiem, że my w Polsce kochamy narrację pod hasłem "w Polsce wszystko najgorzej, było jest i będzie źle". I może paradoksalnie to nas nawet chroni przed większymi błędami.
KasiaMP
Drama Maker

Post autor: KasiaMP »

Hej, a byliście w Zakopcu?🤡 Ja przeżyłam swojego rodzaju szok, gdy zobaczyłam przekrój społeczny i arabskie napisy, nie mówię że oni są niebezpieczni ale nie rozumiem co się stało z naszym pięknym Zakopanem.
kradzionetofu
RoyalBaby

Post autor: kradzionetofu »

KasiaMP pisze: pt lip 03, 2026 6:59 pm Hej, a byliście w Zakopcu?🤡 Ja przeżyłam swojego rodzaju szok, gdy zobaczyłam przekrój społeczny i arabskie napisy, nie mówię że oni są niebezpieczni ale nie rozumiem co się stało z naszym pięknym Zakopanem.
Ciekawy masz gust :P góry przepiękne, ale samo miasto brzydkie jak 💩i to się raczej nie zmieni pod wpływem Arabów ani Marsjan.
Jhhn
Mokra Włoszka

Post autor: Jhhn »

Jeszcze zapomniałam o Polaku-poszkodowanym. ZAWSZE na wakacjach typu all in żalą się, że 1. Maja gorsze pokoje, 2. Maja gorsza ofertę, bo 'Polacy to klienci drugiej kategorii, nie to co niemcy'. A po prostu kupują najtańsze pokoje i często słabszy pakiet 😆 plus wiecznie skwaszona, obrażona mina, brak angielskiego (tutaj kolejny mit o znajomości angielskiego w Polsce) i dziwią się, że obsługa nie skacze nad nimi, a do innych zagada czy żartuje
KasiaMP
Drama Maker

Post autor: KasiaMP »

kradzionetofu pisze: pt lip 03, 2026 7:26 pm Ciekawy masz gust :P góry przepiękne, ale samo miasto brzydkie jak 💩i to się raczej nie zmieni pod wpływem Arabów ani Marsjan.
Wiesz ja doceniam architekturę stara Zakopanego :) stare wille, Zakopane to nie tylko krupowki, kościółki, można widzieć więcej, ale tak wiem, że miasto traci klimat.
Awatar użytkownika
lubov333
GreckieWakacje

Post autor: lubov333 »

Polki dbają o siebie, nie to co Niemki / Holenderki / Szwedki.
Szkoda, że ludzie zapomniają, że 5cm paznokcie, rzęsy 6:1, botoks tu i tam i wszędzie makijaż to nie zawsze równa się dbanie o siebie.

Kolejny mit to to, że Polacy to mężczyźni, którzy zawsze jak trzeba, to przywalą komuś w ryj, są odważni, nie to, co ich pizdowaci odpowiednicy z zachodu. No ok, częściowo może i jest to prawda, ale czesc tych potężnych samców alfa to zwykłe ćpuny, którzy szukają gdzieś ujścia swojej agresji do słabszego bez powodu, a przy poważnym przeciwniku narobiliby w majty.

Jeszcze jeden mit to to, że Polacy zagranicą są inni niż dawniej, lepsi - no tak, faktycznie, więcej biorą i produkują, ale za to dalej kradną XDD i dalej tak samo walą po swoich rodakach, jak dostaną odrobinę władzy.

Wiem, że może dosyć ostry komentarz, ale chciałam nakreślić pewne spore grupy zagranicą, przynajmniej z mojego kilkuletniego doświadczenia. To nie znaczy, że Polaków ani Polski nie lubię - o nie, patologia nigdy nie sprawi, że będę się wstydzić za nasz kraj i gardzić nim.
Awatar użytkownika
Oliviaaa88
RoyalBaby

Post autor: Oliviaaa88 »

Jhhn pisze: sob lip 04, 2026 11:36 am Jeszcze zapomniałam o Polaku-poszkodowanym. ZAWSZE na wakacjach typu all in żalą się, że 1. Maja gorsze pokoje, 2. Maja gorsza ofertę, bo 'Polacy to klienci drugiej kategorii, nie to co niemcy'. A po prostu kupują najtańsze pokoje i często słabszy pakiet 😆 plus wiecznie skwaszona, obrażona mina, brak angielskiego (tutaj kolejny mit o znajomości angielskiego w Polsce) i dziwią się, że obsługa nie skacze nad nimi, a do innych zagada czy żartuje
To prawda, co to all inclusive całkowicie się zgadzam. Często jest opcja wyboru lepszego pokoju np z widokiem na morze, a często biorą ekonomiczny, bo najtańszy, a potem w komentarzach się żalą, że np Itaka ma gorsze pokoje niż niemieckie biura. Nie zgadzam się, bo często sama dopłacam za ten widok i często mam pokój obok Niemców czy ludzi z UK, którzy sobie poprostu za ten pokój dopłacili 😉
Pejczyk Pandory
Samarka

Post autor: Pejczyk Pandory »

lubov333 pisze: ndz lip 05, 2026 12:17 pm Polki dbają o siebie, nie to co Niemki / Holenderki / Szwedki.
Szkoda, że ludzie zapomniają, że 5cm paznokcie, rzęsy 6:1, botoks tu i tam i wszędzie makijaż to nie zawsze równa się dbanie o siebie.
Coś w tym jest, zdarza się nawet, że te 5cm paznokcie i dorobione rzęsy idą w parze z brakami w uzębieniu. W ogóle dla niektórych Polek bycie zadbanym = odstawienie się jak stróż w Boże ciało, a nie trafia do nich, że warto zadbać przede wszystkim o regularne badania, dietę, ćwiczenia itp.
Awatar użytkownika
lubov333
GreckieWakacje

Post autor: lubov333 »

Pejczyk Pandory pisze: ndz lip 05, 2026 2:35 pm Coś w tym jest, zdarza się nawet, że te 5cm paznokcie i dorobione rzęsy idą w parze z brakami w uzębieniu. W ogóle dla niektórych Polek bycie zadbanym = odstawienie się jak stróż w Boże ciało, a nie trafia do nich, że warto zadbać przede wszystkim o regularne badania, dietę, ćwiczenia itp.
Ja tak samo uważam, ale typuary dosłownie mówiły o botoksie czy zrobionych brwiach jako o dbaniu o siebie, podczas gdy waliły energola jeden za drugim, paliły itd i niały się za ładniejsze od miejscowych, w chamski sposób o nich mówiąc. Nie mówię że Polki generalnie takie są, ale zagranicą jest to dość spora reprezentacja.
Mualla
LouiBag

Post autor: Mualla »

Ostatnio spotykam się z narracja, że jesteśmy rozwinięci technologicznie i wyprzedzamy takie Niemcy o lata świetlne. Tymczasem Polska nie wprowadziła nic takiego, co zmieniłoby faktycznie nasz poziom życia. Ok, mamy blika, paczkomaty i mobywatela. Niestety jednoczenie nasza kolej jest niedoinwestowana, CPK powinno już być dawno, nie mamy żadnej technologii, elektrowni atomowej, marki auta. Mogłabym tak wymieniać bez końca. Natomiast pomimo tych braków, obecnie Polacy w swoim mniemaniu mają się za gigantów technologicznych.
Verbena95
KołczGrzesiu

Post autor: Verbena95 »

Mualla pisze: wt lip 07, 2026 8:11 am Ostatnio spotykam się z narracja, że jesteśmy rozwinięci technologicznie i wyprzedzamy takie Niemcy o lata świetlne. Tymczasem Polska nie wprowadziła nic takiego, co zmieniłoby faktycznie nasz poziom życia. Ok, mamy blika, paczkomaty i mobywatela. Niestety jednoczenie nasza kolej jest niedoinwestowana, CPK powinno już być dawno, nie mamy żadnej technologii, elektrowni atomowej, marki auta. Mogłabym tak wymieniać bez końca. Natomiast pomimo tych braków, obecnie Polacy w swoim mniemaniu mają się za gigantów technologicznych.
Odpowiem tylko na to: senk ju for treweling wiz dojcze bahn :) Wystarczy do Niemiec zajechać, żeby zobaczyć w jak tragicznym stanie jest kolej. U nas chociaż jest w miarę punktualnie i pociąg przyjeżdża i nie wysadzi cię gdzieś w polu.
CPK - zgadzam się, potrzeba nam dużego lotniska "wszystko w jednym" z odpowiednimi mocami przerobowymi, byłaby to też spora konkurencja w tej części Europy dla Berlina, Kopenhagi i Helsinek, jeśli chodzi o dalsze loty np. do Azji.
Elektrownia atomowa, marka auta - faktycznie czekamy. Swojej autorskiej technologii na większą skalę nie ma chyba większość krajów Europejskich, i to faktycznie jest problem. Ale ja się cieszę z tego paczkomatu, który jest już nie tylko w Polsce, coś podobnego do blika jest w Skandynawii ale nie jest to faktycznie coś powszechnego, więc też na plus.
No gigantów technologicznych to bym nie powiedziała, ale na pewno intelektualnie mamy potencjał. Trzeba też zwrócić uwagę na wszystkie tajne służby, tam musi być technologia na najwyższym poziomie, żebyśmy byli w stanie np. szpiegów zdemaskować i wydalić i pewnie udaremnić ileś ataków, o których nigdy się nie dowiemy, cały czas też trzeba walczyć z mackami ruskimi i dywersją (to się chyba średnio udaje, no ale nie jest też kompletna porażka). Ale wiele Polaków pracuje w dolinie krzemowej, w Space X itd., więc myślę że nie jest najgorzej. Mamy też świetnych speców od cyberbezpieczeństwa (bo siłą rzeczy musimy).
Mualla
LouiBag

Post autor: Mualla »

Verbena95 pisze: wt lip 07, 2026 1:53 pm Odpowiem tylko na to: senk ju for treweling wiz dojcze bahn :) Wystarczy do Niemiec zajechać, żeby zobaczyć w jak tragicznym stanie jest kolej. U nas chociaż jest w miarę punktualnie i pociąg przyjeżdża i nie wysadzi cię gdzieś w polu.
CPK - zgadzam się, potrzeba nam dużego lotniska "wszystko w jednym" z odpowiednimi mocami przerobowymi, byłaby to też spora konkurencja w tej części Europy dla Berlina, Kopenhagi i Helsinek, jeśli chodzi o dalsze loty np. do Azji.
Elektrownia atomowa, marka auta - faktycznie czekamy. Swojej autorskiej technologii na większą skalę nie ma chyba większość krajów Europejskich, i to faktycznie jest problem. Ale ja się cieszę z tego paczkomatu, który jest już nie tylko w Polsce, coś podobnego do blika jest w Skandynawii ale nie jest to faktycznie coś powszechnego, więc też na plus.
No gigantów technologicznych to bym nie powiedziała, ale na pewno intelektualnie mamy potencjał. Trzeba też zwrócić uwagę na wszystkie tajne służby, tam musi być technologia na najwyższym poziomie, żebyśmy byli w stanie np. szpiegów zdemaskować i wydalić i pewnie udaremnić ileś ataków, o których nigdy się nie dowiemy, cały czas też trzeba walczyć z mackami ruskimi i dywersją (to się chyba średnio udaje, no ale nie jest też kompletna porażka). Ale wiele Polaków pracuje w dolinie krzemowej, w Space X itd., więc myślę że nie jest najgorzej. Mamy też świetnych speców od cyberbezpieczeństwa (bo siłą rzeczy musimy).
Akurat niemiecka kolej nie jest dobrym przykladem, ale w Europie mozna pozazdrościć Szwajcarom a poza Europą na przykład Chińczykom. To nie jest tak, że u nas jest źle, ale nie jestesmy aż takim krajem mlekiem i miodem płynącym jak się niektórym teraz wydaje. Niemniej, ja doceniam to, że wylosowalo mi się życie w Polsce i nie zamierzam się wyprowadzać, ale widzę, że mamy jeszcze naprawdę dużo do zrobienia i nadgonienia tych straconych lat przez system słusznie miniony.
Awatar użytkownika
Suplex
Gacie z oceanu

Post autor: Suplex »

Mualla pisze: wt lip 07, 2026 8:11 am Ostatnio spotykam się z narracja, że jesteśmy rozwinięci technologicznie i wyprzedzamy takie Niemcy o lata świetlne. Tymczasem Polska nie wprowadziła nic takiego, co zmieniłoby faktycznie nasz poziom życia. Ok, mamy blika, paczkomaty i mobywatela. Niestety jednoczenie nasza kolej jest niedoinwestowana, CPK powinno już być dawno, nie mamy żadnej technologii, elektrowni atomowej, marki auta. Mogłabym tak wymieniać bez końca. Natomiast pomimo tych braków, obecnie Polacy w swoim mniemaniu mają się za gigantów technologicznych.

Poloki mają blika gdy Szwedzi mieli już to wcześniej, inna sprawa BLIK to jest w ogóle coś co nie zmienia życia w żadnym sposobie jedynie jest przydatne dla złodziei, paczkomatów jest od zajechania w de DHL, poza tym po co zamawiać do paczkomatu jak w se mam w bloku konsjerża który odbiera paczki, czyli mam bliżej niż paczkomat, A co do m obywatela no kolejna aplikacja do śledzenia człowieka jest się czym chwalić rzeczywiście, oprócz tego Ukraińca to mieli już dawno aplikacje w której mieli dosłownie wszystko tak, Ukraina obsrana miała oraz ma nadal lepszą technologię informatyczną niż polloki 21 tasak już nie 20 gospodarka xDD
Pejczyk Pandory
Samarka

Post autor: Pejczyk Pandory »

Odnoszę wrażenie, że ten wątek zmierza w dziwnym kierunku. Miało być o mitach a jest jechanie po Polakach jakby byli jakimiś najgorszymi ludźmi na świecie.