Start
Mój profil

Największe mity o Polsce w które wierzą sami Polacy

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Re: Największe mity o Polsce w które wierzą sami Polacy

Post autor: SmokAnalog »

Anastazja_smietana pisze: sob cze 20, 2026 4:24 pm To jest głupie że się sprzeciwiają temu i kompletnie nie wiem jakie jest ich założenie, u nas zerówka jest od 4 roku zycia i uważam że jest to wspaniałe. Po pierwsze nie musisz płacić i kombinować z przedszkolami, po drugie szybciej zacierają się różnice i nierówności wychodzące od strony środowiska domowego. Te dzieciaki, które są bardziej zaniedbane przez rodziców szybko nadrabiają zaległości. Dzieci mają kontakt z rówieśnikami od małego i na barkach rodzica mniej spoczywa zapewniania atrakcji/interakcji itd. Nie jest to zabieranie dzieciństwa, mają wolne w wakacje, święta, a w szkole taka nauka jest przeplatana zabawą.
Gdyby to polegało na tym, na czym polegało w Polsce w latach 90., to znaczy na robieniu tych kretyńskich szlaczków pod okiem wrzeszczącej przedszkolanki, to rzeczywiście nie warto. Natomiast od tych czasów sporo się zmieniło, placówki są bardziej doinwestowane, zresztą to chyba miało być w szkołach a nie w przedszkolach, a te też są lepiej wyposażone, na dodatek odpadły im stosunkowo niedawno gimnazja, także miejsce w większości z nich b się znalazło, szczególnie, że chodzi o bardzo słabe liczebnie roczniki.
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
Alek88
MiamiBicz

Post autor: Alek88 »

chleb_ze_smalcem pisze: ndz cze 07, 2026 4:13 pm Idei paczkomatów w ogóle nie rozumiem. Nastawiane blaszanych bud do których trzeba zapierniczac w deszcz i zawieruchę a ci się zachwycają jakby wynaleźli krojony chleb. Po to płacę za wysyłkę żeby mieć to dostarczone pod drzwi a nie jeszcze sobie po to iść, to równie dobrze może mi zwykła poczta dostarczyć do skrzynki.
Nie no, ciężko się z tym zgodzić xd zwykła skrzynka na listy pomieści ci zamówienie z księgarni czy Zary? No nie sądzę. Paczkomaty to życie, nie każdy waruje w domu 24 godziny na dobę żeby czekać na kuriera.
chleb_ze_smalcem
KlasaBiznes

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Alek88 pisze: pn cze 22, 2026 7:01 am Nie no, ciężko się z tym zgodzić xd zwykła skrzynka na listy pomieści ci zamówienie z księgarni czy Zary? No nie sądzę. Paczkomaty to życie, nie każdy waruje w domu 24 godziny na dobę żeby czekać na kuriera.
Nie chodzi o to, że są, tylko ile ich jest w niektórych miejscach.
Jhhn
Mokra Włoszka

Post autor: Jhhn »

Polska jako kraj turystyczny i oburzanie sie, gdy turyści na jakimś forum opowiedzą o swoim rozczarowaniu. Nie mamy jakichś pięknych gor, więc sporty zimowe średnio, nie mamy ciepłego morza jak Hiszpania czy Grecja, nie mamy architektury jak Włochy czy Francja, widoków jak Norwegia czy Islandia. Miasta niektóre ładne, ale to nic spektakularnego. Może Kraków - Wieliczka - Oświęcim pod względem unikalności na skalę europejską, a cała reszta to przeciętność. Największy hype w Polsce robi to, że jest to nadal kraj dostępy finansowo dla zachodu (a dla północy wręcz raj, bo gdzie u nich piwo tak tanio dostaniesz) i no cóż... Nadal biały i bezpieczny.
Awatar użytkownika
O Matyldo!
LouiBag

Post autor: O Matyldo! »

Jhhn pisze: pn cze 22, 2026 2:59 pm Polska jako kraj turystyczny i oburzanie sie, gdy turyści na jakimś forum opowiedzą o swoim rozczarowaniu. Nie mamy jakichś pięknych gor, więc sporty zimowe średnio, nie mamy ciepłego morza jak Hiszpania czy Grecja, nie mamy architektury jak Włochy czy Francja, widoków jak Norwegia czy Islandia. Miasta niektóre ładne, ale to nic spektakularnego. Może Kraków - Wieliczka - Oświęcim pod względem unikalności na skalę europejską, a cała reszta to przeciętność. Największy hype w Polsce robi to, że jest to nadal kraj dostępy finansowo dla zachodu (a dla północy wręcz raj, bo gdzie u nich piwo tak tanio dostaniesz) i no cóż... Nadal biały i bezpieczny.
Od wielu lat podróżuję, to moja pasja.
Raz w życiu pojechałam nad polskie morze i nigdy więcej! xDD
Syf przy plaży, woda zimna i mętna, sinice, pogoda w kratkę, Janusze parawanów na plaży, pijane chłopy, ohydne jedzenie przesadnie drogie.. tragedia.
Jhhn
Mokra Włoszka

O Matyldo! pisze: pn cze 22, 2026 3:21 pm Od wielu lat podróżuję, to moja pasja.
Syf przy plaży, woda zimna i mętna, sinice, pogoda w kratkę, Janusze parawanów na plaży, pijane chłopy, ohydne jedzenie przesadnie drogie.. tragedia.
Nie uważam tak i tego nie napisalam. Moim zdaniem jedynie brak nam najważniejszego czynnika czyli pogody, by być atrakcyjni turystycznie na wypoczynek czysto plażowy.
Helena543
Beżowa

Post autor: Helena543 »

Wercia20_20 pisze: ndz cze 07, 2026 4:45 pm Ja mogę mówić tylko za siebie, ale do lekarza rodzinnego w de umawia mnie AI, a w Polsce czekam na infolinii aż połączę się z konsultantem.. jest również odpowiednik znanego lekarza, czyli przez internet też się umówisz. Urzędy są zdigitalizowane i mówię tu o wschodzie Niemiec. Nie chodzi mi o porównywanie na niekorzyść Polski, ale załatwiam tam sprawy urzędowe i niczym nie różni się to od PL, zwyczajnie większość spraw możesz załatwić online.
To ja na zachodzie Niemiec mam niestety zupełnie inne odczucia.
chleb_ze_smalcem
KlasaBiznes

Post autor: chleb_ze_smalcem »

O Matyldo! pisze: pn cze 22, 2026 3:21 pm Od wielu lat podróżuję, to moja pasja.
Ja dwa razy i mam takie samo zdanie. Ogólnie Polska turystycznie jest średnia dla kogoś kto mieszka poza Polską i nie jest z nią jakoś związany. Góry są ładne ale w skali europejskiej to raczej nie jest top zwłaszcza w stosunku do ceny. W skali światowej to w ogóle. Na narty nie opłaca się tam jechać. Są ładne wsie, ale to raczej dla koneserów takich klimatów i ludzi którzy mają jakiś sentyment do takich krajobrazów. Ja mam bo grałam w Wiedźmina, gdyby nie to, to bym mogła pojechać do każdego innego słowiańskiego kraju i obejrzeć podobne rzeczy.
KasiaMP
Drama Maker

Post autor: KasiaMP »

Ja właśnie bardzo doceniam te nasze górki. To będzie niepopularna opinia, ale uważam że Tatry i Karkonosze to jedne z najbardziej klimatycznych gór, a zjechałam prawie wszystkie Alpy i generalnie dużo gór europejskich, a jednak coś jest takiego w tych naszych górkach co urzeka mnie zawsze, zupełnie nie czuję żadnych kompleksów.

Uważam że mamy kawał pięknego krajobrazu. Gorzej z patodeweloperka i tym całym januszerstwem i jarmarkowoscia, które jest właśnie mitowo mieszany z zaradnością i które strasznie ranią nasz kraj. Ta mentalność kupiecka i cwaniacka jest dla mnie bardzo ciekawa patrząc z perspektywy osoby, która długo mieszka za granicą
Pejczyk Pandory
Samarka

Post autor: Pejczyk Pandory »

Dla mnie największym polskim mitem jest to, że u nas ponoć nigdy nie było niewolnictwa. Bzdura totalna, bo czym innym jak nie niewolnictwem była pańszczyzna, czyli skrajny wyzysk chłopów na przestrzeni wielu wieków. Poczytajcie sobie Kamila Janickiego, albo obejrzyjcie na YT jego filmiki. Pańszczyzna to była rzecz straszna a chłopów nie traktowano jak ludzi. Bez ich wyzysku nigdy nie powstałyby te wszystkie wspaniałe pałace, kościoły i zamki, które mają świadczyć o wspaniałości naszej historii.
Pegotka

Post autor: Pegotka »

Pejczyk Pandory pisze: ndz cze 28, 2026 11:54 am Dla mnie największym polskim mitem jest to, że u nas ponoć nigdy nie było niewolnictwa. Bzdura totalna, bo czym innym jak nie niewolnictwem była pańszczyzna, czyli skrajny wyzysk chłopów na przestrzeni wielu wieków. Poczytajcie sobie Kamila Janickiego, albo obejrzyjcie na YT jego filmiki. Pańszczyzna to była rzecz straszna a chłopów nie traktowano jak ludzi. Bez ich wyzysku nigdy nie powstałyby te wszystkie wspaniałe pałace, kościoły i zamki, które mają świadczyć o wspaniałości naszej historii.
Dokładnie, o tym samym pisał też dr Jan Śpiewak. Chłopi pańszczyźniani nie byli traktowani jak pracownicy, tylko wręcz jak podludzie i de facto własność szlachty...
Jhhn
Mokra Włoszka

Pejczyk Pandory pisze: ndz cze 28, 2026 11:54 am Dla mnie największym polskim mitem jest to, że u nas ponoć nigdy nie było niewolnictwa. Bzdura totalna, bo czym innym jak nie niewolnictwem była pańszczyzna, czyli skrajny wyzysk chłopów na przestrzeni wielu wieków. Poczytajcie sobie Kamila Janickiego, albo obejrzyjcie na YT jego filmiki. Pańszczyzna to była rzecz straszna a chłopów nie traktowano jak ludzi. Bez ich wyzysku nigdy nie powstałyby te wszystkie wspaniałe pałace, kościoły i zamki, które mają świadczyć o wspaniałości naszej historii.
Tak. Na historii w ogóle ten temat jest splaszczony, mówi się że 'ot, chłopi najbiedniejszą warstwa, pracowali w polu, żyli skromnie, płacili daniny', więc każdy ma wyobrażenie takiego dawnego, ubogiego pracownika na roli.
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
Srebrna Kropeczka

Post autor: Oliwkowa888 »

Jhhn pisze: pn cze 22, 2026 2:59 pm Polska jako kraj turystyczny i oburzanie sie, gdy turyści na jakimś forum opowiedzą o swoim rozczarowaniu. Nie mamy jakichś pięknych gor, więc sporty zimowe średnio, nie mamy ciepłego morza jak Hiszpania czy Grecja, nie mamy architektury jak Włochy czy Francja, widoków jak Norwegia czy Islandia. Miasta niektóre ładne, ale to nic spektakularnego. Może Kraków - Wieliczka - Oświęcim pod względem unikalności na skalę europejską, a cała reszta to przeciętność. Największy hype w Polsce robi to, że jest to nadal kraj dostępy finansowo dla zachodu (a dla północy wręcz raj, bo gdzie u nich piwo tak tanio dostaniesz) i no cóż... Nadal biały i bezpieczny.
Też mam wrażenie, że Polska jest atrakcyjna dla ludzi z tzw. zachodu głównie dlatego, że jest tania. Owszem mamy piękne góry, które sama kocham i lubię do nich wracać. Jura jest cudowna, Beskid Śląski, to jest moje ukochane miejsce. Jednak do np. Alp nie ma to startu i nie chodzi o widoki czy spacery, ale warunki do sportów zimowych. Morze... no przepraszam, ale jako osoba zakochana w Trójmieście obiektywnie stwierdzam, ze pogoda w kratkę i zimna woda, to nie jest coś, co może być atrakcyjne na dłuższą metę dla zagranicznego turyty. Mniejsze miejscowości nad Bałtykiem, które latem zamieniają się w huczący od radiowych hitów i zalany tanim piwskiem koszmarek. Nie, dziękuję.

Całości dopełniają ceny. Dla nas Polaków jest po protu drogo. Jeśli mam jechać do Gdańska, gdzie za kwaterę zapłacę tyle ile we Włoszech, to wybór jest dla mnie prosty.
Verbena95
KołczGrzesiu

Post autor: Verbena95 »

Oliwkowa888 pisze: wt cze 30, 2026 12:48 pm Też mam wrażenie, że Polska jest atrakcyjna dla ludzi z tzw. zachodu głównie dlatego, że jest tania. Owszem mamy piękne góry, które sama kocham i lubię do nich wracać. Jura jest cudowna, Beskid Śląski, to jest moje ukochane miejsce. Jednak do np. Alp nie ma to startu i nie chodzi o widoki czy spacery, ale warunki do sportów zimowych. Morze... no przepraszam, ale jako osoba zakochana w Trójmieście obiektywnie stwierdzam, ze pogoda w kratkę i zimna woda, to nie jest coś, co może być atrakcyjne na dłuższą metę dla zagranicznego turyty. Mniejsze miejscowości nad Bałtykiem, które latem zamieniają się w huczący od radiowych hitów i zalany tanim piwskiem koszmarek. Nie, dziękuję.

Całości dopełniają ceny. Dla nas Polaków jest po protu drogo. Jeśli mam jechać do Gdańska, gdzie za kwaterę zapłacę tyle ile we Włoszech, to wybór jest dla mnie prosty.
I bezpieczna. O tym nie należy zapominać. Ludzie z zagranicy przyjeżdżający do Polski coraz częściej o tym mówią. Ja już od x lat mówię, że za chwilę to będzie nasz największy atut. O ile nasze rządy (obojętnie z której strony) tego nie schrzanią. Paradoksalnie mimo takiej ksenofobii i rasizmu Polacy są w gruncie rzeczy często bardziej tolerancyjni od tych, którzy tą tolerancję otwarcie deklarują. Tylko nie od razu. Jak ktoś się okazuje ok osobą i nie odwala, to Polak dla niego prędzej coś zrobi, niż ktokolwiek na zachodzie. Np. kiedyś w banku zdziwiło mnie, że Ukraińcy mogą sobie tak po prostu wejść i założyć konto. Np. w UK, jak nawet jesteś Brytyjczykiem, ale nie było cię w kraju 15 lat, będziesz automatycznie traktowany jak ktoś obcy, a załatwienie formalności typu bank czy lekarz może się okazać dla ciebie niemożliwe, jeśli nie znasz w tym kraju kogoś, kto za ciebie poświadczy. Znam taką osobę (tak, wiem, dowód anegdotyczny, ale sam fakt, że tak było choć w jednym przypadku, wystarczy). Sama też przerabiałam temat. Tak samo osoby z mojej zagranicznej rodziny z jednego z krajów zachodnich (więc to nie o to chodzi, że "Polska be", nie, ogólnie tam to "Europa be"). Mamy bardzo sensowne procedury mające chronić bezpieczeństwo naszego państwa, dlatego niełatwo tu jest się dostać i musisz spełniać warunki. I trudno się tej nieufności dziwić z naszą historią.
Ale faktycznie, takich wow miejsc w Polsce raczej nie ma, bo jest problem z wysokim poziomem kultury i tradycji z nią związany, o którym wcześniej wspominałam. Atrakcyjność Polski dla turystów działa na zasadzie nowości i egzotyki, a nie opiera się na obiektywnych faktach. Co nie oznacza, że komuś się nie będzie podobać i nie uzna jakichś miejsc w Polsce jako wow subiektywnie. Natomiast nie rozumiem zachwytów nad Krakowem i że to tam wszyscy turyści jadą w pierwszej kolejności. Bo rynek? Dlaczego w takim razie nie Wrocław, albo Poznań. Bo Warszawa jako stolica wiadomo, że zawsze będzie chętnie odwiedzana, tak jak wszystkie inne stolice.
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
Srebrna Kropeczka

Verbena95 pisze: wt cze 30, 2026 1:13 pm I bezpieczna. O tym nie należy zapominać. Ludzie z zagranicy przyjeżdżający do Polski coraz częściej o tym mówią. Ja już od x lat mówię, że za chwilę to będzie nasz największy atut.
Tu akurat się zgodzę. Nigdzie nie czuję się tak bezpiecznie jak u nas. To nasze "zamknięcie się na innych" wychodzi nam paradoksalnie na plus. Pamiętam w jakim byłam szoku kilka lat temu idąc po podlondyńskim Luton, które wygląda jak jaka kolonia hindusko-arabska. Podobnie jak niektóre miejsca, ale też główne place w niektórych włoskich miastach. Po zmroku, to niemal noclegownie dla imigrantów.
Verbena95
KołczGrzesiu

Oliwkowa888 pisze: wt cze 30, 2026 1:22 pm Tu akurat się zgodzę. Nigdzie nie czuję się tak bezpiecznie jak u nas. To nasze "zamknięcie się na innych" wychodzi nam paradoksalnie na plus. Pamiętam w jakim byłam szoku kilka lat temu idąc po podlondyńskim Luton, które wygląda jak jaka kolonia hindusko-arabska. Podobnie jak niektóre miejsca, ale też główne place w niektórych włoskich miastach. Po zmroku, to niemal noclegownie dla imigrantów.
Luton to w ogóle miasto słynące z "różnych rzeczy" - i żeby tylko z "kolonii hindusko-arabskiej" :)
I takich Lutonów to jest w UK stamtąd aż do Bradford, a z Bradford po Newcastle :) Tak, we Włoszech też bardzo kiepsko pod tym względem. W Dublinie to samo. Tak to jest, jak się nie szanuje własnego kraju i własnych obywateli, bo "wszyscy równi". To, że teoretycznie ludzie powinni być równi, w sensie, że nikt nie powinien być uznawany za lepszego albo gorszego, nie oznacza, że ludzie się od siebie nie różnią - i o te różnice tutaj chodzi. Równość to super idea, z tym że jak to ma się do rzeczywistości, to widać.
Awatar użytkownika
FashFash
RARY

Post autor: FashFash »

Verbena95 pisze: wt cze 30, 2026 1:13 pm Mamy bardzo sensowne procedury mające chronić bezpieczeństwo naszego państwa, dlatego niełatwo tu jest się dostać i musisz spełniać warunki. I trudno się tej nieufności dziwić z naszą historią.
Tutaj chciałabym wyrazić opozycyjne zdanie, gdyż jesteśmy jednym z krajów UE, gdzie się można łatwo dostać i uzyskać obywatelstwo (od nierozerwanego pobytu 3 lat wzwyż). Dlatego też była afera wizowa. Widoczny jest napływ Ukraińców, Białorusinów (z wiadomych względów) a także w ostatnich latach Wenezuelczyków oraz Kolumbijczyków oraz Pakistańczyków. To nie jest tak, ze prawo nas chroni, wcale nie. Chroni nas brak benefitów, socjalu oraz społeczna niechęć. Przepisy nas w ogóle nie chronią oraz niestety się nie zmieniają aby mieć na celu ochronę obywateli.
Verbena95
KołczGrzesiu

FashFash pisze: wt cze 30, 2026 2:50 pm Tutaj chciałabym wyrazić opozycyjne zdanie, gdyż jesteśmy jednym z krajów UE, gdzie się można łatwo dostać i uzyskać obywatelstwo (od nierozerwanego pobytu 3 lat wzwyż). Dlatego też była afera wizowa. Widoczny jest napływ Ukraińców, Białorusinów (z wiadomych względów) a także w ostatnich latach Wenezuelczyków oraz Kolumbijczyków oraz Pakistańczyków. To nie jest tak, ze prawo nas chroni, wcale nie. Chroni nas brak benefitów, socjalu oraz społeczna niechęć. Przepisy nas w ogóle nie chronią oraz niestety się nie zmieniają aby mieć na celu ochronę obywateli.
Nie no rozumiem z tą aferą wizową, ale w porównaniu do tego, co już się zadziało gdzie indziej i dzieje się nadal, chociażby patrząc na sprawę Henry'ego Nowaka w UK, gdzie wychodzi na to, że gorzej jest powiedzieć coś rasistowskiego, niż zab... człowieka, to my jeszcze nie osiągnęliśmy takiego poziomu absurdu. To też dotyczy wpuszczania wszystkich jak leci do kraju. Może u nas łatwiej o obywatelstwo, ale na pewno ludzie protestują, jak wtedy, kiedy przy okazji napływu do nas Ukraińców były też próby załapania się też na to wszystkich innych. I oczywiście, to po części był rasizm, ale jestem w stanie to też ocenić z perspektywy osoby mieszkającej wiele lat na zachodzie, że jest to dbałość Polaków o własne bezpieczeństwo. Więc nawet jeśli prawo nas nie do końca chroni, to my się sami chronimy, przez swoją nieufność i niestety rasizm, ale z drugiej strony nie jesteśmy zaczadzeni tym zamordyzmem, że nie można powiedzieć nawet bolesnej, ale prawdy i nie ma też realnego zagrożenia kar, bo "coś napisaliśmy na facebooku" i wolno nam stawać w swojej własnej obronie, czego nie wolno ludziom w innych krajach w imię fałszywie pojętej równości. Myślę, że społecznie jest to pilnowane, żeby obcokrajowcy u nas się jednak u nas zachowywali. I, co najważniejsze, nie osiągnęli oni u nas przewagi liczebnej i nam się demografia nie odwraca, jak w innych krajach. Za chwilę nie będzie wiadomo, co to oznacza być Niemcem, Francuzem, Brytyjczykiem, zresztą już są na ten temat rozmowy w tych krajach. Dopóki tożsamość kulturowa narodu jest zachowana, z resztą można sobie poradzić. Może jeszcze 10 lat temu to byłaby bardzo niepopularna, niepoprawna, czy wręcz rasistowska opinia, ale teraz wszyscy powoli zaczynają to zauważać w krajach, których to najbardziej dotyczy. I dlatego my nie możemy popełnić ich błędów. W UK było benefitów i socjalu w opór i efekt był dokładnie odwrotny od przewidywanego, dlatego się też to skończyło i jest jeden uniwersalny benefit.
illqutibruh32
RóżowePolo

Post autor: illqutibruh32 »

Polska jeszcze do 2015 roku była krajem emigracyjnym, a jeżeli chodzi o europę zachodnią, to przecież migracja z krajów trzeciego świata rozpoczęła się już w latach 70. Raczej nie ma co się łudzić, że tutaj będzie inaczej. W UK też byli skinheadzi. Polskę ratowało przede wszystkim to, że była krajem biednym i choć dalej - w porównaniu z krajami starej UE - wypada wyraźnie słabiej, to rozwinęła się już na tyle, że może być już jednym z atrakcyjnych kierunków migracji dla ludzi spoza Europy.
Verbena95
KołczGrzesiu

illqutibruh32 pisze: wt cze 30, 2026 5:34 pm Polska jeszcze do 2015 roku była krajem emigracyjnym, a jeżeli chodzi o europę zachodnią, to przecież migracja z krajów trzeciego świata rozpoczęła się już w latach 70. Raczej nie ma co się łudzić, że tutaj będzie inaczej. W UK też byli skinheadzi. Polskę ratowało przede wszystkim to, że była krajem biednym i choć dalej - w porównaniu z krajami starej UE - wypada wyraźnie słabiej, to rozwinęła się już na tyle, że może być już jednym z atrakcyjnych kierunków migracji dla ludzi spoza Europy.
No jeśli my chcemy większość polskiego społeczeństwa porównać do brytyjskich skinheadów, a tak wybrzmiewa z tego toku logicznego, to nie mam pytań. Chyba jednak kolejny przykład, jak nisko się cenimy. Natomiast odnośnie wszystkiego innego, prawda, nawet jeszcze kilka lat temu byliśmy uznawani za zbyt biednych, bo nie chcieli u nas zostawać, tylko zwiewali do Niemiec. Ale oni w końcu też się wykapują, że do nas też warto przyjechać, to się w zasadzie już zaczęło.
Awatar użytkownika
FashFash
RARY

Post autor: FashFash »

Verbena95 pisze: wt cze 30, 2026 5:59 pm No jeśli my chcemy większość polskiego społeczeństwa porównać do brytyjskich skinheadów, a tak wybrzmiewa z tego toku logicznego, to nie mam pytań. Chyba jednak kolejny przykład, jak nisko się cenimy. Natomiast odnośnie wszystkiego innego, prawda, nawet jeszcze kilka lat temu byliśmy uznawani za zbyt biednych, bo nie chcieli u nas zostawać, tylko zwiewali do Niemiec. Ale oni w końcu też się wykapują, że do nas też warto przyjechać, to się w zasadzie już zaczęło.
Zgadzam się. Zaczynają kombinować w stronę Polski🥲 nie wiem jak możemy się przed tym zabezpieczyć skoro sam rząd nie jest tym zainteresowany😔
illqutibruh32
RóżowePolo

Post autor: illqutibruh32 »

Verbena95 pisze: wt cze 30, 2026 5:59 pm No jeśli my chcemy większość polskiego społeczeństwa porównać do brytyjskich skinheadów, a tak wybrzmiewa z tego toku logicznego, to nie mam pytań.
Nie, to właśnie miało pokazać, że mimo faktycznego rasizmu na wyspach i tak to nic nie dało w kontekście tego, że za kilka/kilkanaście lat biali brytyjczycy będą mniejszością w Anglii. W Polsce, poza komentarzami w internecie, to ja w ogóle rasizmu nie widzę.
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
Srebrna Kropeczka

illqutibruh32 pisze: wt cze 30, 2026 7:00 pm Nie, to właśnie miało pokazać, że mimo faktycznego rasizmu na wyspach i tak to nic nie dało w kontekście tego, że za kilka/kilkanaście lat biali brytyjczycy będą mniejszością w Anglii. W Polsce, poza komentarzami w internecie, to ja w ogóle rasizmu nie widzę.
Właśnie. Tyle się mówi o rasizmie Polaków, ale my raczej po prostu nie chcemy by nam ktoś robił bałagan w naszym kraju. Tu nie chodzi o kolor skóry i narodowość.
Verbena95
KołczGrzesiu

illqutibruh32 pisze: wt cze 30, 2026 7:00 pm Nie, to właśnie miało pokazać, że mimo faktycznego rasizmu na wyspach i tak to nic nie dało w kontekście tego, że za kilka/kilkanaście lat biali brytyjczycy będą mniejszością w Anglii. W Polsce, poza komentarzami w internecie, to ja w ogóle rasizmu nie widzę.
Tak, bo Brytyjczycy, w przeciwieństwie do nas, z racji swojej historii mieli powód, żeby przyjmować do siebie ludzi z byłych kolonii - i de facto ich potem ponownie kolonizować, z tym że już na własnym terenie, bo przecież generalnie wyżej społecznie nie byli dopuszczani, to się wszystko właśnie mści. My natomiast nie mamy takiego powodu i tak jak ktoś tu pisze, my nie chcemy by nam ktoś robił bałagan w naszym kraju, tym bardziej że widzimy, co się dzieje np. w takiej Wielkiej Brytanii. Ale nie zgodzę się, że nie chodzi o kolor skóry i narodowość. Może wielu osobom nie chodzi, ale jest też wystarczająco takich, którym chodzi.
Alek88
MiamiBicz

Post autor: Alek88 »

FashFash pisze: wt cze 30, 2026 2:50 pm Tutaj chciałabym wyrazić opozycyjne zdanie, gdyż jesteśmy jednym z krajów UE, gdzie się można łatwo dostać i uzyskać obywatelstwo (od nierozerwanego pobytu 3 lat wzwyż). Dlatego też była afera wizowa. Widoczny jest napływ Ukraińców, Białorusinów (z wiadomych względów) a także w ostatnich latach Wenezuelczyków oraz Kolumbijczyków oraz Pakistańczyków. To nie jest tak, ze prawo nas chroni, wcale nie. Chroni nas brak benefitów, socjalu oraz społeczna niechęć. Przepisy nas w ogóle nie chronią oraz niestety się nie zmieniają aby mieć na celu ochronę obywateli.
Zgadzam się. W dużych miastach w ostatnich kilku latach wręcz szokująco zwiększyła się liczba osób z Indii czy Pakistanu. Przyjeżdżają całymi rodzinami. Rozmawiałam też z ludźmi z Kaukazu i wprost przyznali, że do Polski było im dużo łatwiej wyemigrowac niż do innych krajów UE ze względu na liberalne przepisy. Obywatelstwo też dużo łatwiej dostać niż chociażby w Niemczech. Także nie ludzmy się, skończymy prędzej czy później tak samo jak Niemcy UK czy Francja. Osobiście mam tylko nadzieję że tego nie dożyje...