Start
Mój profil

Kupno mieszkania

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
maliny911
MiamiBicz

Kupno mieszkania

Post autor: maliny911 »

Stoję przed kupnem mieszkania z rynku wtórnego.
Miasto ok. 15 tys. Mieszkańców. Do centrum 500m. Kawalerka, 33.5m² 160 tys.zl.ogrzewanie gazowe.czekam na rozmowę z wlascicielka w przyszłym tygodniu. Wiem tylko tyle od biura, ze Wlascicielka nie wymieniała elektryki, nie wie czy aluminium czy miedź. Piec gazowy serwisowany. Spoldzienlnia 350zl. Łazienka nie jest podobno tragi zna, bo zdjec na inyernecie nie ma, ale kafelki sa, wiem, że nowy brodzik trzeba wstawić. Okna plastik, meble w kuchni spoko, podobno zostaną. Kafelki w mieszkaniu i panele w pokoju ok. Balkon. Parking przed blokiem. Piwnica. Balkon. Drzwi wejściowe podwójne. Doradźcie na co zwrócić uwage. Przy ogledzinach i czy spoko oferta.
Barasia
Koczkodan

Post autor: Barasia »

maliny911 pisze: pt cze 19, 2026 10:45 pm Stoję przed kupnem mieszkania z rynku wtórnego.
Miasto ok. 15 tys. Mieszkańców. Do centrum 500m. Kawalerka, 33.5m² 160 tys.zl.ogrzewanie gazowe.czekam na rozmowę z wlascicielka w przyszłym tygodniu. Wiem tylko tyle od biura, ze Wlascicielka nie wymieniała elektryki, nie wie czy aluminium czy miedź. Piec gazowy serwisowany. Spoldzienlnia 350zl. Łazienka nie jest podobno tragi zna, bo zdjec na inyernecie nie ma, ale kafelki sa, wiem, że nowy brodzik trzeba wstawić. Okna plastik, meble w kuchni spoko, podobno zostaną. Kafelki w mieszkaniu i panele w pokoju ok. Balkon. Parking przed blokiem. Piwnica. Balkon. Drzwi wejściowe podwójne. Doradźcie na co zwrócić uwage. Przy ogledzinach i czy spoko oferta.
Czy oferta jest spoko to już niestety sama musisz ocenić, bo nie znamy cen w Twoim mieście. Mieszkanie brzmi fajnie ogólnie.
Na co zwrócić uwagę? Na zapach w mieszkaniu - czy nie czuć stęchlizną, pleśnią, grzybem albo czymkolwiek innym dziwnym, bo po wprowadzeniu się będziesz to czuła 3x bardziej, no a pleśń/grzyb/wilgoć to w sumie dyskwalifikować powinien od zakupu. Rozejrzeć się dokładnie, czy nigdzie nie widać właśnie pleśni czy grzyba, albo jakichś purchli na ścianach, osypującej się farby/tynku (też często z wilgoci). Jaki jest poziom hałasu - czy bardzo słychać ulicę siedząc w ciszy w mieszkaniu. Jakie jest ciśnienie w rurach. Możesz obejrzeć okna - w jakim są stanie, czy może zaraz po zakupie nie będziesz musiała wymieniać. To mi przychodzi do głowy... Ale zaznaczam, że jakoś wielce doświadczona nie jestem ;)
maliny911
MiamiBicz

Post autor: maliny911 »

Barasia pisze: pt cze 19, 2026 11:55 pm Czy oferta jest spoko to już niestety sama musisz ocenić, bo nie znamy cen w Twoim mieście. Mieszkanie brzmi fajnie ogólnie.
Na co zwrócić uwagę? Na zapach w mieszkaniu - czy nie czuć stęchlizną, pleśnią, grzybem albo czymkolwiek innym dziwnym, bo po wprowadzeniu się będziesz to czuła 3x bardziej, no a pleśń/grzyb/wilgoć to w sumie dyskwalifikować powinien od zakupu. Rozejrzeć się dokładnie, czy nigdzie nie widać właśnie pleśni czy grzyba, albo jakichś purchli na ścianach, osypującej się farby/tynku (też często z wilgoci). Jaki jest poziom hałasu - czy bardzo słychać ulicę siedząc w ciszy w mieszkaniu. Jakie jest ciśnienie w rurach. Możesz obejrzeć okna - w jakim są stanie, czy może zaraz po zakupie nie będziesz musiała wymieniać. To mi przychodzi do głowy... Ale zaznaczam, że jakoś wielce doświadczona nie jestem ;)
Dziękuję, każda rada jest dla mnie na wagę złota.🩷
Wiem, że wilgoci w mieszkaniu, hydraulika, elektryka I piec gazowy to są najważniejsze sprawy. Cana to 4200zl/m², więc uważam, że spoko. Lokalizacja spoko.
Awatar użytkownika
nulka09
Mokra Włoszka

Post autor: nulka09 »

Na sąsiadów popatrz, jak wygląda klatka schodowa - czy nie jest naplute, etc. Czy nie ma za ścianą jakiegoś pieska krzyczącego cały dzień.
Popatrz dokładnie gdzie będziesz miała słońce z rana a gdzie z wieczora (dobrze żeby w sypialni było zimą ciepło, a latem cień - wtedy się dobrze śpi). Zobacz jak wychodzą okna, czy się nie będziesz w ramach rozrywki na żuli gapić. Zobacz jak wygląda otoczenie bloku, czy się śmieci walają itp, czy żadna patusiarnia nie mieszka. Wystarczy jedna - dwie patusiarskie rodziny i naprawdę znika przyjemność z własnego m.

Zobacz tez czy mieszkanie jest zewnętrzne (narożne w bloku) czy wewnętrzne. Wewnętrzne są z reguły cieplejsze, co jest bardzo dobre dla kosztów ogrzewania. Teraz niestety jest lato, ale przyjrzyj się jak są okna wstawione. My mamy plastiki ale są dziadowskie i przez nie wieje.

Zobacz tez na oknach jak wyglądają silikony oraz uszczelki - przez to ze dziadowskie okna są źle wstawione, to u nas na uszczelkach zbiera się woda i regularnie pojawia się grzyb.

Pozdrowienia! Powodzenia!
Sorry za brak polskich znakow! <3
Jynna
Currently:Italy

Post autor: Jynna »

Wszystko co powyżej. A jak będziesz mieć już pewność, że kupujesz, to warto sprawdzić oczywiście ksiege wieczystą, zweryfikować zmeldowanie i odebrać mieszkanie protokolarnie.
nazwatymczasowa
RoyalBaby

Post autor: nazwatymczasowa »

Hej!

Gdybym Ci mogła doradzić, to weź sobie pana, który sprawdzi Ci stan techniczny mieszkania przed zakupem.
On weźmie parę stówek ale sprawdzi Ci np. Stan wilgotności ścian, elektrykę, tynki, okna itd. Może Ci to w przyszłości zaoszczędzić sporo nerwów gdyby np. w ścianie była wilgoć a co za tym idzie schowany grzyb. (Jeżeli coś wyjdzie to jest to też argumentem do negocjacji ceny w dół)

Uważam, że przy tak drogim zakupie jak mieszkanie warto. 😊
Kupiłam w życiu parę nieruchomości i w tych z rynku wtórnego (z pierwotnego z resztą też, nie ma reguły) zdarzały się różne kwiatki. Często niepachnące. 😁

Powodzenia!
Limonene
WhiteParty

Post autor: Limonene »

Tez polecam inspektora, wzięliśmy przed zakupem domu, dostaliśmy listę co jest nie tak i w jakiej kolejności najlepiej to naprawiać 😂