Start
Mój profil

Praca w policji...dla kobiety

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Push
PinkParty

Praca w policji...dla kobiety

Post autor: Push »

Czy któraś z Was pracuje/pracowała w policji albo ma jakieś pojęcie o tym, jak praca tam wygląda dla kobiet? Od razu zaznaczam, że interesują mnie stanowiska pracy w administracji.

Jak jest i czy w ogóle warto? Nie będę kłamać, od razu przyznam, że "różne rzeczy" się słyszy na temat pracy w policji...niestety też i takie, że nie jest to przyjazne środowisko pracy dla kobiet. Co o tym sądzicie, jak naprawdę jest i czy to o czym pisze często jest prawdą czy raczej stereotypem?
Przecież w policji też pracują kobiety i jakoś potrafią tam pracować wiele lat, więc zakładam, że może być różnie jak wszędzie, chociaż środowisko chyba naprawdę jest zmaskulinizowane.
123wiosna123
Luźny dzień ze mną

Post autor: 123wiosna123 »

Push pisze: sob cze 13, 2026 7:54 am Czy któraś z Was pracuje/pracowała w policji albo ma jakieś pojęcie o tym, jak praca tam wygląda dla kobiet? Od razu zaznaczam, że interesują mnie stanowiska pracy w administracji.

Jak jest i czy w ogóle warto? Nie będę kłamać, od razu przyznam, że "różne rzeczy" się słyszy na temat pracy w policji...niestety też i takie, że nie jest to przyjazne środowisko pracy dla kobiet. Co o tym sądzicie, jak naprawdę jest i czy to o czym pisze często jest prawdą czy raczej stereotypem?
Przecież w policji też pracują kobiety i jakoś potrafią tam pracować wiele lat, więc zakładam, że może być różnie jak wszędzie, chociaż środowisko chyba naprawdę jest zmaskulinizowane.
Praca w policji jako sekretarka to praca
Sluzba w policji jako policjantka to sluzba

Skoro pytasz o prace i chodzi ci o administrację to chcesz zostać np sekretarka. Nie wiem czy to sie czymkolwiek różni od pracy jako sekretarka np w urzędzie miasta. Pewnie jest to to samo
Barasia
Koczkodan

Post autor: Barasia »

Nie tylko sekretarka. Administracja w policji może być częściowo cywilna. Jakieś zamówienia publiczne, finanse, logistyka.
Z tego co słyszałam, to nie jest to najlepiej płatna praca, bo jednak większość środków na wynagrodzenia będzie szło dla mundurowych. Cywilny pracownik nie jest tak dobrze wynagradzany, ale też zależy to od wielu czynników.
Jest to po prostu praca jak w innych urzędach, tylko tematyka policyjna, bo np. zajmujesz się zamówieniami na rzeczy dla policjantów, albo pozyskiwaniem środków z funduszy na jakiś sprzęt czy specjalistyczne szkolenia. Ale zapomnij, że będziesz miała coś wspólnego z pracą typowo policyjną, bo od tego są funkcjonariusze. Nie wiem jak się traktuje kobiety na cywilnych stanowiskach w policji, sądzę, że większego znaczenia tam nie ma płeć, bo jednak finanse to typowo babska działka w większości urzędów...