Start
Mój profil

wypadanie wlosow na lekach - co dalej?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
arwing020
Mokra Włoszka

?? wypadanie wlosow na lekach - co dalej?

Post autor: arwing020 »

korzystajac z tego, ze na nitkach plotkarskich nic nowego, to postanowilem ze przy okazji moze ktos umie lepiej w te klocki niz ja, wiec oto pytanie do publicznosci:

od ~roku biore testosteron z przyczyn zdrowotnych i stalo sie nieuniknione - zaczynam lysiec. rzecz naturalna i w sumie oczekiwana, jednak w moim wieku jeszcze szkoda byc lysym, zreszta przy obecnym stanie i wygladzie lysina za *uj mi nie pasuje. probowalem jakies odzywki do wlosow i nic nie pomoglo - odstawilem farbowanie na pare miesiecy i dalej to samo. obecna rutyna to niestety jedynie najtanszy szampon i odzywka, bo teraz u mnie krucho z hajsem by kupic cos lepszego, a tez nie chce kupowac w ciemno by sie okazalo, ze wydalem pieniadze na cos, co na mnie i tak nie dziala.

wiem, ze duzo facetow bierze minoxidil (lub zamiennik), warto? bylem u lekarki, to mi wlasnie poradzila, ale nie wiem czy pakowac w to kase czy moze jest jakis inny sposob? czy moze najpierw poprosic o jakies skierowanie do trychologa, bo byc moze czegos mi brakuje (z badan krwi co mam robione to wszystko jest w normie, wiec to mam z glowy) i to jest powodem tego ze trace wlosy.
z gory dzieki za odpowiedzi i porady ;D
>tfw nikt ci żywcem nie przekazał nawet złotówki prosto z serca
Alek88
Migocząca Świeczka

Post autor: Alek88 »

Ja jestem kobietą a biorę minoxidil i polecam, zahamował mi całkowicie wypadanie, włosy odrosły, no bajka. Ma skutki uboczne w postaci szybszego wzrostu włosów na całym ciele nie tylko głowie. Ale ogólnie polecam najpierw wizytę u trycholog-dermatologa, który zbada skórę głowy pod mikroskopem.
Awatar użytkownika
arwing020
Mokra Włoszka

Alek88 pisze: wt cze 09, 2026 7:26 pm Ja jestem kobietą a biorę minoxidil i polecam, zahamował mi całkowicie wypadanie, włosy odrosły, no bajka. Ma skutki uboczne w postaci szybszego wzrostu włosów na całym ciele nie tylko głowie. Ale ogólnie polecam najpierw wizytę u trycholog-dermatologa, który zbada skórę głowy pod mikroskopem.
akurat wlosy na ciele to nie problem (a by sie akurat przydaly, wiec brzmi jak za*ebisty deal dla mnie) - a ile uzywalas minoxidila? po ilu tygodniach/msc jest jakis widoczny efekt? wiem, ze u kazdego bedzie to inaczej przebiegac, ale chce wiedziec szacunkowo jak to wyglada, zebym nie plakal po 4tyg, ze nic nie daje a sie okazuje, ze rezultaty sie pojawiaja po paru msc uzywania ;D
Alek88
Migocząca Świeczka

Ja biorę minoxidil cały czas nieprzerwanie, bo cierpię na pewne schorzenie które sprawia, że przy dłuższym odstawieniu leku niestety ale efekty się cofaja. Na początku minoxidil nasila wypadanie więc można się przestraszyć, mi dosłownie całe kleby włosów wypadały do tego stopnia że płakałam ale lekarka uprzedziła mnie, że tak będzie. Trwało to jakoś 3 albo 4 tygodnie, po tym czasie stopniowo wypadanie ustawalo, jakoś po 2 miesiącach od rozpoczęcia kuracji włosy całkiem przestały wypadac.
Aha I ja biorę kapsułki I to kapsułki polecam bo można też używać wcierki ale dla mnie to zbyt uciążliwe. Dawkowanie i receptę wypisuje trycholog.
Awatar użytkownika
arwing020
Mokra Włoszka

Alek88 pisze: wt cze 09, 2026 7:42 pm Ja biorę minoxidil cały czas nieprzerwanie, bo cierpię na pewne schorzenie które sprawia, że przy dłuższym odstawieniu leku niestety ale efekty się cofaja. Na początku minoxidil nasila wypadanie więc można się przestraszyć, mi dosłownie całe kleby włosów wypadały do tego stopnia że płakałam ale lekarka uprzedziła mnie, że tak będzie. Trwało to jakoś 3 albo 4 tygodnie, po tym czasie stopniowo wypadanie ustawalo, jakoś po 2 miesiącach od rozpoczęcia kuracji włosy całkiem przestały wypadac.
Aha I ja biorę kapsułki I to kapsułki polecam bo można też używać wcierki ale dla mnie to zbyt uciążliwe. Dawkowanie i receptę wypisuje trycholog.
a to ciekawe, bo patrzylem to minoxidil w sklepach online (normal, nie jakis zamiennik z dupy na temu co ma w sobie jakas nieznana blizej substancje) normalnie jest bez recepty wcierka. moze na recepte jest tylko w PL (nie mieszkam juz)

trycholog i tak mnie nie ominie, a wcierka dla mnie bedzie lepsza bo wole ograniczac ilosc lekow przyjmowanych w formie tabletek/kapsulek do minimum ;D dzieki za info!
Alek88
Migocząca Świeczka

Wcierka jest bez recepty to prawda, ale kapsułki są już na receptę 🙂