Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Wyder
RóżowePolo

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: Wyder »

A mnie irytują wszystkie słowa, zwłaszcza jak ktoś je do mnie mówi.
Dziś nie obejrzałam disco relax bo tata mi kazał iść do kościoła
Ile cierpień mnie jeszcze czeka w życiu?
Clarion
RiczAsFak

Post autor: Clarion »

Zamiana zaimka osobowego "ja" na wyrażenie "moja osoba". Nic mnie tak ostatnio nie wkurwia jak to XD
KvetaNebelova
Gacie z oceanu

Post autor: KvetaNebelova »

Robić dzieci :puke:
never_ending_story
RóżowePolo

Post autor: never_ending_story »

- jestem taką osobą
- moja osoba
- szczerze mówiąc
- szczerze powiedziawszy (to mnie irytuje maxxx)
morphix
KlasaBiznes

Post autor: morphix »

W kontekscie dzieci:
- egzemplarz 💀
- na pokladzie (max mnie to w7urwia)
- okno aktywnosci
- bunt 2, 3, 4 latka
- karmimy sie i ogolnie mowienie o dziecku w kontekscie my
Szczur Karolek
Modna

Post autor: Szczur Karolek »

Nie samo słowo, tylko kontekst - denerwuje mnie, kiedy ktoś opowiadając o pobycie w hotelu czy na wczasach all inclusive mówi, że korzystał tam ze stołówki. Hotele mają restauracje, stołówki to takie mało apetyczne jadłodajnie ulokowane w zakładach pracy, szpitalach czy szkołach.
Awatar użytkownika
arwing020
Mokra Włoszka

Post autor: arwing020 »

- pyskowanie (okej, brzmisz jak stare prochno lat 60+)
- uwu/owo w mowie i 99% kontekstu pisanego (sam czasem wysylam do niektorych znajomych, ale publicznie to mnie skreca)
- korpomowa jako caloksztalt
- "jak nie moge, to przez noge i juz moge" albo podobne wujkowe frazesy
- jakikolwiek polski slang na genitalia

prawdopodobnie jest tego o wiele wiecej, ale nie chce mi sie siedziec i wymyslac dalej
>tfw nikt ci żywcem nie przekazał nawet złotówki prosto z serca
Awatar użytkownika
berry blast
DramaQueen

Post autor: berry blast »

jak ktoś o osobie 60+ pisze stare próchno
Awatar użytkownika
velikanka
Mokra Włoszka

Post autor: velikanka »

Slang millenialek, pozujących na wyluzowane w kategoriach związkowych i życiowych:
„Mój stary”, „Ja to tego mojego krótko trzymam”, „Ze starym na wywczasie”(…),
Familia, familiada o rodzinie, zwłaszcza w kategorii grupowych wyjazdów: „z całą familią”….
Wszechobecne „jakby”
Estetyka, vibe, essential- jak słyszę MÓJ ESENSZJAL to mnie wykręca
Określenia męskiego penisa- siusiak, pindol, pindzol
Określenia freaków siłowniowych: „przyje*ać na masie”, „masować” w kontekście innym niż wykonywać masaż, redukcja, białeczko, „wejść na zero”, MAKRO, MAKROSY, deficyt kaloryczny, zapotrzebowanie kaloryczne
Awatar użytkownika
velikanka
Mokra Włoszka

Wszelakie hasła gastryczne, związane z układem pokarmowym:
„mieć wzdęcia”, „pierdzieć”, „mieć gazy”, „ale mnie wzdęło”, „wywaliło mi brzuch”, w moich rejonach mówi się też „ale mnie ZDUŁO”/„zduty”, nie jestem w stanie tego wszystkiego znieść, kojarzą mi się tylko z rezultatem jakiegoś niepohamowanego łakomstwa, braku kontroli nad sobą, są dla mnie zawstydzające i obleśne, fuj.
Gdzie już „mieć niestrawność” brzmi totalnie neutralnie, a rozchodzi się o mniej więcej to samo.
chleb_ze_smalcem
ZdalnaFanka

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Buzia na określenie twarzy. Nie jesteśmy w przedszkolu.
Awatar użytkownika
velikanka
Mokra Włoszka

„Te” zamiast „to” w rodzaju nijakim liczby pojedynczej. Te dziecko, te okno, te wiosło… Jakaś plaga ostatnio.
Awatar użytkownika
velikanka
Mokra Włoszka

Przedrostek „arcy”, a zwłaszcza używane w pejoratywnym kontekście typu „arcychu*owe”…
korcula
LouiBag

Post autor: korcula »

moja osoba
korposlang wciskany gdzie się da
nie mam przestrzeni
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Post autor: SmokAnalog »

Jakichś konkretnych słów i fraz, które mnie drażnią chyba nie mam, może z wyjątkiem normalizacji błędnych znaczeń (spolegliwość) i wtrącania na siłę zapożyczeń z angielskiego tam, gdzie nie jest to potrzebne ani wygodne. Za to obiad sprzed tygodnia mi się przypomina, kiedy słyszę ciąg jakichś ludowych mądrości czy przysłów jako komentarz lub argument, a w internecie hasztagi jako podsumowanie wypowiedzi. xD Tak samo - mieszanie skrótów PO i PiS do zwykłych słówek, co ma na celu nadanie politycznego zabarwienia.
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

korcula pisze: czw cze 11, 2026 11:32 am moja osoba
korposlang wciskany gdzie się da
nie mam przestrzeni
A to tak, korposlang, niech zostanie w korporacjach. :puke:
chleb_ze_smalcem
ZdalnaFanka

Post autor: chleb_ze_smalcem »

SmokAnalog pisze: czw cze 11, 2026 11:35 am Jakichś konkretnych słów i fraz, które mnie drażnią chyba nie mam, może z wyjątkiem normalizacji błędnych znaczeń (spolegliwość) i wtrącania na siłę zapożyczeń z angielskiego tam, gdzie nie jest to potrzebne ani wygodne. Za to obiad sprzed tygodnia mi się przypomina, kiedy słyszę ciąg jakichś ludowych mądrości czy przysłów jako komentarz lub argument, a w internecie hasztagi jako podsumowanie wypowiedzi. xD Tak samo - mieszanie skrótów PO i PiS do zwykłych słówek, co ma na celu nadanie politycznego zabarwienia.
Mi telefon sam często poprawia po na PO. Dlaczego? Nie wiem. Nigdy nie byłam polityczna a już na pewno nie za tą partią. Spisek.
PEONIA
Milion subskrypcji

Post autor: PEONIA »

SmokAnalog pisze: czw cze 11, 2026 11:40 am A to tak, korposlang, niech zostanie w korporacjach. :puke:
A najlepsze tak w ogóle jest to, ze w korpo się tak wcale nie mówi bo to już jest obciach często ;P
Awatar użytkownika
arwing020
Mokra Włoszka

SmokAnalog pisze: czw cze 11, 2026 11:35 am Jakichś konkretnych słów i fraz, które mnie drażnią chyba nie mam, może z wyjątkiem normalizacji błędnych znaczeń (spolegliwość) i wtrącania na siłę zapożyczeń z angielskiego tam, gdzie nie jest to potrzebne ani wygodne. Za to obiad sprzed tygodnia mi się przypomina, kiedy słyszę ciąg jakichś ludowych mądrości czy przysłów jako komentarz lub argument, a w internecie hasztagi jako podsumowanie wypowiedzi. xD Tak samo - mieszanie skrótów PO i PiS do zwykłych słówek, co ma na celu nadanie politycznego zabarwienia.
mam tak samo, ale tylko jak ktos to robi nieironicznie - sam ze znajomymi lubie tak wstawiac te skrotowce dla beki w wiadomosciach, ale tak, wykreca to nieziemsko w kazdym innym przypadku
PEONIA
Milion subskrypcji

Post autor: PEONIA »

Mnie to wkurzają takie osoby, które chodzą po social media i zostawiają komentarze polityczne pod materiałami zupełnie nie w temacie. np. filmik czy rolka o Titanicu/makijażu wieczorowym/gali oscarów a tam w komentarzach np. "Tusk jest zdrajcą Polski i niemieckim agentem....". + jakaś chamska grafika najczęściej. Nie odbieram nikomu prawa do swoich poglądów ale na uj to pisać właśnie nie wiem pod podcastem o kiecach na złotych globach :P
Verbena95
WhiteParty

Post autor: Verbena95 »

PEONIA pisze: czw cze 11, 2026 2:12 pm Mnie to wkurzają takie osoby, które chodzą po social media i zostawiają komentarze polityczne pod materiałami zupełnie nie w temacie. np. filmik czy rolka o Titanicu/makijażu wieczorowym/gali oscarów a tam w komentarzach np. "Tusk jest zdrajcą Polski i niemieckim agentem....". + jakaś chamska grafika najczęściej. Nie odbieram nikomu prawa do swoich poglądów ale na uj to pisać właśnie nie wiem pod podcastem o kiecach na złotych globach :P
Jeszcze niech zaczną o "satanistycznym spisku", to już w ogóle XD Niestety najczęściej to są osoby, które 2 z 2 nie umieją połączyć. Ja nie mówię, że tych rzeczy nie ma, ale widzieć to wszędzie i dorabiać do tego wiekopomne teorie i przewidywanie przyszłości, no już bez przesady. Co mnie jeszcze odrzuca, i to pochodzi najczęściej od tych samych osób, to wielki spisek covidowy łamany na "covid nie istnieje". Sama o mało się nie przekręciłam na to, więc mogą sobie ten swój spisek włożyć za przeproszeniem gdzieś. Aha, a tak w ogóle, to zawsze "für Deutschland" :) B) XD ;P
Awatar użytkownika
arwing020
Mokra Włoszka

Verbena95 pisze: czw cze 11, 2026 2:30 pm Jeszcze niech zaczną o "satanistycznym spisku", to już w ogóle XD Niestety najczęściej to są osoby, które 2 z 2 nie umieją połączyć. Ja nie mówię, że tych rzeczy nie ma, ale widzieć to wszędzie i dorabiać do tego wiekopomne teorie i przewidywanie przyszłości, no już bez przesady. Co mnie jeszcze odrzuca, i to pochodzi najczęściej od tych samych osób, to wielki spisek covidowy łamany na "covid nie istnieje". Sama o mało się nie przekręciłam na to, więc mogą sobie ten swój spisek włożyć za przeproszeniem gdzieś. Aha, a tak w ogóle, to zawsze "für Deutschland" :) B) XD ;P
teorie spiskowe o covidzie mnie niemilosiernie irytuja - nie moga sie zdecydowac, czy covid istnieje i jest to sprawka elit, czy covid nie istnieje i to tylko zwykly katarek ;D

long covid to straszna rzecz, mam nadzieje ze u ciebie wszystko ok, sam mam znajomych co teraz na to cierpia i zycie z tym jest straszne...
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

arwing020 pisze: czw cze 11, 2026 12:53 pm mam tak samo, ale tylko jak ktos to robi nieironicznie - sam ze znajomymi lubie tak wstawiac te skrotowce dla beki w wiadomosciach, ale tak, wykreca to nieziemsko w kazdym innym przypadku
A to tak, ironicznie to czasami wychodzi fajnie, ale jeśli ktoś używa tych skrótowców w taki sposób bez ironii, to już wiem, z jakiego typu osobą mam do czynienia. 🫠
Verbena95
WhiteParty

Post autor: Verbena95 »

arwing020 pisze: czw cze 11, 2026 2:35 pm teorie spiskowe o covidzie mnie niemilosiernie irytuja - nie moga sie zdecydowac, czy covid istnieje i jest to sprawka elit, czy covid nie istnieje i to tylko zwykly katarek ;D

long covid to straszna rzecz, mam nadzieje ze u ciebie wszystko ok, sam mam znajomych co teraz na to cierpia i zycie z tym jest straszne...
Tak, u mnie wszystko ok, dzięki za troskę :) Na szczęście long covid mnie nie wziął, ale współczuję twoim znajomym.
Co do teorii spiskowych, to jest dokładnie tak, jak piszesz, nie mogą się zdecydować, czy ten covid w końcu jest czy go nima :)