Start
Mój profil

Brak miesni

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
123wiosna123
Luźny dzień ze mną

Brak miesni

Post autor: 123wiosna123 »

Czy możecie podpowiedzieć co najlepiej u was zadziałało na brak mięśni? Wiem ze zaraz dostanę po prostu odpowiedź ze trening siłowy ale co dokładnie?
Niestety ale jestem jednak wielka bela galarety. Nie jestem gruba. Po prostu nie mam mięśni. Od czasów bycia nastolatka mam w kolko tak ze albo jestem szczuplutka albo wjeżdża galaretowatosc. Jeszcze ok. 2 lata temu bylam szczuplutka ale zmieniłam prace na taką za biurkiem, mniej sie ruszam i znowu sama galareta. Nie wiem tez dlaczego tak jest bi wystarczy ze chwilę nie trzymam diety i nie cwicze i efekt jet koszmarny
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
BlondDoczep

Post autor: Oliwkowa888 »

Dużo robią geny. Ja np. jestem taka typowa malutka-chudziutka i tego nie przeskoczę. Taka jest moja mama i w zasadzie wszystkie kobiety w rodzinie od strony mamy. Dlatego musiałam sporo pracy włożyć a efekty mam dużo wolniejsze niż wiele innych kobiet.
Zmiana diety dużo robi. Posiłki z odpowiednim poziomem białka. Włączyłam też odżywki białkowe, kreatynę. Do tego warto dbać o nawodnienie. To na prawdę wiele zmienia. Niestety nic nie dzieje się ot tak. U mnie pierwsze efekty przyszły po kilku miesiącach. Wiem, że to jest banał ale po prostu trzeba pracować, pracować i jeszcze raz pracować czyli trening, dieta i nie odpuszczać.
123wiosna123
Luźny dzień ze mną

Oliwkowa888 pisze: pn cze 01, 2026 7:13 am Dużo robią geny. Ja np. jestem taka typowa malutka-chudziutka i tego nie przeskoczę. Taka jest moja mama i w zasadzie wszystkie kobiety w rodzinie od strony mamy. Dlatego musiałam sporo pracy włożyć a efekty mam dużo wolniejsze niż wiele innych kobiet.
Zmiana diety dużo robi. Posiłki z odpowiednim poziomem białka. Włączyłam też odżywki białkowe, kreatynę. Do tego warto dbać o nawodnienie. To na prawdę wiele zmienia. Niestety nic nie dzieje się ot tak. U mnie pierwsze efekty przyszły po kilku miesiącach. Wiem, że to jest banał ale po prostu trzeba pracować, pracować i jeszcze raz pracować czyli trening, dieta i nie odpuszczać.
A jakie odżywki białkowe i kreatynę polecasz? O kiedy je bierzesz?
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
BlondDoczep

Nie biorę nic szczególnego. Białko WPC, które zwykle zamawiam z KFD na alllegro. Bywa, że nawet kupuję z Mlekovity w Biedronce ;) Kreatynę biorę KFD Premium, w proszku. Tak solidnie ćwiczę dokładnie od roku i 8 miesięcy. Dodatkowo 2-3 razy w tygodniu biegam.
Pierwsze efekty tak na prawdę zobaczyłam może po 6-7 miesiącach i nie były spektakularne.
123wiosna123
Luźny dzień ze mną

Oliwkowa888 pisze: pn cze 01, 2026 9:22 am Nie biorę nic szczególnego. Białko WPC, które zwykle zamawiam z KFD na alllegro. Bywa, że nawet kupuję z Mlekovity w Biedronce ;) Kreatynę biorę KFD Premium, w proszku. Tak solidnie ćwiczę dokładnie od roku i 8 miesięcy. Dodatkowo 2-3 razy w tygodniu biegam.
Pierwsze efekty tak na prawdę zobaczyłam może po 6-7 miesiącach i nie były spektakularne.
Ja sie na tym zupełnie nie znam ale kiedy bierzesz białka i kreatynę? Masz to jakos ustalone czy po prostu aby wziąć w ciągu dnia?
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
BlondDoczep

123wiosna123 pisze: pn cze 01, 2026 9:55 am Ja sie na tym zupełnie nie znam ale kiedy bierzesz białka i kreatynę? Masz to jakos ustalone czy po prostu aby wziąć w ciągu dnia?
Białko powinno się brać teoretycznie po treningu i tak staram się robić. Kreatynę w dni treningowe najlepiej też po. Najważniejsze jednak, żeby trzymać się w miarę stałej pory. Ja nie jestem ortodoksyjna i po prostu biorę ;) Bywa, że jak zapomnę, to wezmę o innej porze i się tym za bardzo nie martwię.
BothSides
LouiBag

Post autor: BothSides »

123wiosna123 pisze: ndz maja 31, 2026 11:05 pm Czy możecie podpowiedzieć co najlepiej u was zadziałało na brak mięśni? Wiem ze zaraz dostanę po prostu odpowiedź ze trening siłowy ale co dokładnie?
Niestety ale jestem jednak wielka bela galarety. Nie jestem gruba. Po prostu nie mam mięśni. Od czasów bycia nastolatka mam w kolko tak ze albo jestem szczuplutka albo wjeżdża galaretowatosc. Jeszcze ok. 2 lata temu bylam szczuplutka ale zmieniłam prace na taką za biurkiem, mniej sie ruszam i znowu sama galareta. Nie wiem tez dlaczego tak jest bi wystarczy ze chwilę nie trzymam diety i nie cwicze i efekt jet koszmarny
Dieta wysokobiałkowa - ale zdecydowanie lepiej próbować ze źródeł naturalych, odżywka białkowa tylko jako uzupełnienie, nie podstawa.

Ja była całe życie bezmięśniowa, szczupła ale bez siły i bez widocznych mięśni, ćwiczę od roku na siłowni i jest duuuża różnica a wiem, że to dopiero początek. Co ćwiczyć? Wszystko ;) Najlepsze rezultaty w treningu całego ciała (FBW – Full Body Workout) przynoszą ćwiczenia wielostawowe czyli np: martwy ciąg, przysiady z ciężarem (hantle lub sztanga), podciąganie na drążku, hip trust, pompki, deska, wyciskanie, coś na core, brzuszki - najlepiej umówić się na kilka razy z trenerem i poprosić o pokazanie i stworzenie planu progresji. Nie zniechęcać się i nie bać się ciężarów, z czasem zwiększać ciężar i mięśnie zaczną się budować. Potem zobaczysz co wymaga więcej pracy a co już się ładnie zarysowuje (mnie jest łatwiej z dolnymi partiami, widzę jak mi się pojawiają mięśnie pośladków, udek czy łyde) - na rękach to jeszcze hohoho, ale juz wiem jak! Powodzenia!
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
BlondDoczep

BothSides pisze: pn cze 01, 2026 10:07 am Dieta wysokobiałkowa - ale zdecydowanie lepiej próbować ze źródeł naturalych, odżywka białkowa tylko jako uzupełnienie, nie podstawa.

Ja była całe życie bezmięśniowa, szczupła ale bez siły i bez widocznych mięśni, ćwiczę od roku na siłowni i jest duuuża różnica a wiem, że to dopiero początek. Co ćwiczyć? Wszystko ;) Najlepsze rezultaty w treningu całego ciała (FBW – Full Body Workout) przynoszą ćwiczenia wielostawowe czyli np: martwy ciąg, przysiady z ciężarem (hantle lub sztanga), podciąganie na drążku, hip trust, pompki, deska, wyciskanie, coś na core, brzuszki - najlepiej umówić się na kilka razy z trenerem i poprosić o pokazanie i stworzenie planu progresji. Nie zniechęcać się i nie bać się ciężarów, z czasem zwiększać ciężar i mięśnie zaczną się budować. Potem zobaczysz co wymaga więcej pracy a co już się ładnie zarysowuje (mnie jest łatwiej z dolnymi partiami, widzę jak mi się pojawiają mięśnie pośladków, udek czy łyde) - na rękach to jeszcze hohoho, ale juz wiem jak! Powodzenia!
Właśnie, właśnie. Ja tak pisałam o odżywkach itd. ale niezwykle ważna jest dieta. Odżywki, jak koleżanka wyżej wspomniała, to uzupełnienie a nie baza. Bazą ma być dieta.
Plus oczywiście ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia.
Barasia
Mokra Włoszka

Post autor: Barasia »

A ogólnie kiedykolwiek cwiczyłaś siłowo? Jak do tej pory nie za bardzo, to może weź na kilka pierwszych treningów trenera - pokaże Ci jak to robić, zwłaszcza te wielostawowe ćwiczenia, żeby nie zrobić sobie krzywdy i się nie zniechęcić. Albo się oczytaj dobrze. Ja np na początku nie wiedziałam jak ważne jest zaangażowanie mieści brzucha w przysiady i ciągi, żeby nie wyginać kręgosłupa lędźwiowego, i przez to na początku bolały mnie plecy po tych ćwiczenia.
Zacznij sobie od takich ciężarów, żeby czuć, ale jednak żeby mieć zapas siły po treningu, inaczej łatwo się zniechęcić.
No i dieta. Nie ciąć za dużo kcal, żeby była siła na trening, pilnować białka, błonnika, ale np u mnie pilnowania wymagają też węgle. Spisuję sobie wszystko w aplikacji i bez trudu nabijam białko, tłuszcz to bez pilnowania bym miała poza skalą znacznie, a węgle muszę dopychać. To chyba zależy od organizmu, ale ja jak nie dobiję tych węgli, to mało energiczna się robię 😅... Tylko to złożone powinny być w większości (kasze, pełnoziarniste pieczywo, itp). Teraz każdy z tym białkiem szaleje, ale trzeba patrzeć na to, jak reaguje organiz, i co nam sprawia trudność. Ja od dziecka potrafiłam zjeść np jajecznicę i ani kęsa chleba do tego, albo mięso i nie tknąć ziemniaków/ryżu.
blackzone90
Siatkarka

Post autor: blackzone90 »

Zacząłbym od tego, że warto sprawdzić, czy rzeczywiście problemem jest brak masy mięśniowej, czy po prostu niska aktywność i mała ilość bodźców dla organizmu.

W praktyce najczęściej najlepiej działają 3 rzeczy:

• regularny trening siłowy 2 do 4 razy w tygodniu
• odpowiednia ilość białka w diecie
• cierpliwość, bo budowanie mięśni to proces liczony bardziej w miesiącach niż tygodniach

Warto też pamiętać, że kobiety często porównują się do efektów z mediów społecznościowych, a rzeczywiste tempo budowy tkanki mięśniowej jest zwykle dużo wolniejsze.

Jeżeli przez dłuższy czas mimo treningów nie ma efektów, warto sprawdzić również podstawowe badania krwi, gospodarkę hormonalną oraz poziom witaminy D i żelaza.

Najważniejsze jednak jest ustalenie punktu wyjścia. Bez informacji o wieku, wzroście, wadze, aktywności i sposobie odżywiania trudno powiedzieć, co dokładnie jest przyczyną problemu.
Awatar użytkownika
Reduktory
PsychoFanka

Post autor: Reduktory »

Trening i dieta. Mam nadzieję, że pomogłam.
Tak serio to najpierw zacznij trenować, od czegoś trzeba zacząć. Bez oczekiwań, na spokojnie, po paru miesiącach zobaczysz efekty. Trening siłowy najlepiej modeluje, ale tak na prawdę generalnie trzeba się ruszać. Jak nie masz w zwyczaju się ruszać to od tego trzeba zacząć.