ciąża i wesele
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
sarnasarenka
- Siatkarka
ciąża i wesele
Cześć dziewczyny, które mają podobne doświadczenia prosiłabym o radę. Jestem w ciąży, będę planować z narzeczonym wesele. Nie chcemy go robić na szybko w ciąży tylko na spokojnie jak dziecko się urodzi tylko nie wiemy ile odczekać. Czy lepiej robić wesele i zajmować się niemowlakiemm czy około 2 letnim dzieckiem? WIem, że wesele z dzieckiem to już nie będzie to samo. Prosiłabym o rady
Sama jestem teraz na końcówce ciąży, mamy już 1,5 roczne dziecko i chcemy wziąć ślub za 2 latasarnasarenka pisze: ↑pn maja 25, 2026 12:22 pm Cześć dziewczyny, które mają podobne doświadczenia prosiłabym o radę. Jestem w ciąży, będę planować z narzeczonym wesele. Nie chcemy go robić na szybko w ciąży tylko na spokojnie jak dziecko się urodzi tylko nie wiemy ile odczekać. Czy lepiej robić wesele i zajmować się niemowlakiemm czy około 2 letnim dzieckiem? WIem, że wesele z dzieckiem to już nie będzie to samo. Prosiłabym o rady
- 0CukruWCukrze
- Modna
pół roku odczekaj, bo potem z dwulatkiem będzie gorzej. A półroczne nie chodzi, już może zjeść coś stałego. To jest optymalne okno.sarnasarenka pisze: ↑pn maja 25, 2026 12:22 pm Cześć dziewczyny, które mają podobne doświadczenia prosiłabym o radę. Jestem w ciąży, będę planować z narzeczonym wesele. Nie chcemy go robić na szybko w ciąży tylko na spokojnie jak dziecko się urodzi tylko nie wiemy ile odczekać. Czy lepiej robić wesele i zajmować się niemowlakiemm czy około 2 letnim dzieckiem? WIem, że wesele z dzieckiem to już nie będzie to samo. Prosiłabym o rady
wg mnie to za wcześnie, bylam na takim weselu i rodzice miali masakre. Dziecko w takim wieku najczesciej sie jeszcze karmi piersią, poza tym to maluch który potrzebuje rutyny, spokojnych drzemek, często nie jest przyzwyczajone, że zajmuje się nim ktoś inny. Wiadomo, to tylko jedna noc, da radę - ale podejrzewam, że Ty nie będziesz miała spokojnej głowy, tylko będziesz się martwić. To jedno, ale najważniejsza kwestia - przygotowania. Wybór suknii - jeżeli chcesz mieć idealną, wymarzoną to trzeba ją wybrac okolo rok przed slubem - czyli, co będziesz ją mierzyć w ciąży? Figura po ciąży i połogu też będzie inna, mogą dojść Ci też nadprogramowe kilogramy. Reszta przygotowań i formalności - wbrew pozorom tego jest mnóstwo, będzie Ci się chciało stresować i załatwiać to wszystko gdy będziesz miała gigantyczną rewolucje związaną z pojawieniem się dziecka, być może nieprzespanymi nocami itd ? Zresztą tak na prawdę jakbyś chciała wesele w takim terminie to już musiałabyś zacząć przygotowania.0CukruWCukrze pisze: ↑pt maja 29, 2026 10:58 am pół roku odczekaj, bo potem z dwulatkiem będzie gorzej. A półroczne nie chodzi, już może zjeść coś stałego. To jest optymalne okno.
Najczęściej rodzice się pobierają gdy dziecko ma okolo roku, półtorej i to wg mnie najlepsza opcja. Jest czas żeby wszystko sobie na spokojnie zorganizować, a nie robić wszystko na szybko. Tylko ogarnij sobie jakąś nianię żebyś nie musiała latać za dzieckiem.
Moim zdaniem lepiej 1,5r.ż. - 2l. lub starsze. Ktoś (np. Dziadkowie) będzie mógł swobodniej się nim zająć, pobawić na sali weselnej. Maluszek będzie jednak potrzebował opieki rodziców, zwłaszcza mamy, i to co 2-3h. Z perspektywy gościa weselnego ok, ale parze młodej trudno to będzie pogodzić z harmonogramem wesela. Nic jeszcze o tym dziecku nie wiadomo - czy będzie jadło pokarm mamy, czy mm, czy będzie miało twardy sen czy nie... Poza tym na obecnym etapie nie wiesz jak się będziesz czuła fizycznie i psychicznie te kilka miesięcy po porodzie. Nawet przymiarki sukni będą utrudnione z uwagi na ciążę i późniejszą utratę wagi.0CukruWCukrze pisze: ↑pt maja 29, 2026 10:58 am pół roku odczekaj, bo potem z dwulatkiem będzie gorzej. A półroczne nie chodzi, już może zjeść coś stałego. To jest optymalne okno.
- AureliaDiana
- Koczkodan
Brałam slub z 9msc bąblem na pokładzie, myślę że spoko wiek, ciotki i babcie prawie wyrywały sobie wozek zeby się młodym zająć. Dużo spal, pojadl cos ze stołu.sarnasarenka pisze: ↑pn maja 25, 2026 12:22 pm Cześć dziewczyny, które mają podobne doświadczenia prosiłabym o radę. Jestem w ciąży, będę planować z narzeczonym wesele. Nie chcemy go robić na szybko w ciąży tylko na spokojnie jak dziecko się urodzi tylko nie wiemy ile odczekać. Czy lepiej robić wesele i zajmować się niemowlakiemm czy około 2 letnim dzieckiem? WIem, że wesele z dzieckiem to już nie będzie to samo. Prosiłabym o rady
-
Ameliaamelka
- Koczkodan
lui21 pisze: ↑pn lip 06, 2026 4:39 pm wg mnie to za wcześnie, bylam na takim weselu i rodzice miali masakre. Dziecko w takim wieku najczesciej sie jeszcze karmi piersią, poza tym to maluch który potrzebuje rutyny, spokojnych drzemek, często nie jest przyzwyczajone, że zajmuje się nim ktoś inny. Wiadomo, to tylko jedna noc, da radę - ale podejrzewam, że Ty nie będziesz miała spokojnej głowy, tylko będziesz się martwić. To jedno, ale najważniejsza kwestia - przygotowania. Wybór suknii - jeżeli chcesz mieć idealną, wymarzoną to trzeba ją wybrac okolo rok przed slubem - czyli, co będziesz ją mierzyć w ciąży? Figura po ciąży i połogu też będzie inna, mogą dojść Ci też nadprogramowe kilogramy. Reszta przygotowań i formalności - wbrew pozorom tego jest mnóstwo, będzie Ci się chciało stresować i załatwiać to wszystko gdy będziesz miała gigantyczną rewolucje związaną z pojawieniem się dziecka, być może nieprzespanymi nocami itd ? Zresztą tak na prawdę jakbyś chciała wesele w takim terminie to już musiałabyś zacząć przygotowania.
Najczęściej rodzice się pobierają gdy dziecko ma okolo roku, półtorej i to wg mnie najlepsza opcja. Jest czas żeby wszystko sobie na spokojnie zorganizować, a nie robić wszystko na szybko. Tylko ogarnij sobie jakąś nianię żebyś nie musiała latać za dzieckiem.
Kto Ci powiedział że trzeba rok przed slubem ? Ja swoją wybierałam 2 miesiące przed xd i znam pełno kobiet które wybierały chwilę przed i też miały wymarzone
To Ci się udało, ale jednak jak zaczynasz szukać suknii na 2 miesiące przed, to jest mniejszy komfort i mniejsze możliwości. W wielu salonach zamówienie suknii 8-9 miesięcy przed ślubem to już ostatni moment.Ameliaamelka pisze: ↑śr lip 08, 2026 5:38 am Kto Ci powiedział że trzeba rok przed slubem ? Ja swoją wybierałam 2 miesiące przed xd i znam pełno kobiet które wybierały chwilę przed i też miały wymarzone
-
Dafneeee12
- RoyalBaby
Spotkałam się z sytuacją, gdzie rodzice mieli na weselu w wynajętym pokoju swoje dziecko z nianią, regularnie tam zaglądali. To już musisz się zastanowić, czy wolisz karmić piersią co chwila (chyba że nie karmisz) czy wygodniej Ci będzie jak dziecko będzie starsze.