Mam to samo

bardzo słabe zęby, dużo już było leczonych, kilka kanalówek, wypełnienia są spore, jeden ząb wyrwany i jedna ósemka. Według rodziny mam zęby po babci, bo też miała tak słabe ale w sumie u mnie chyba każdy z najbliższej rodziny ma słabe zęby. Wydane już mnóstwo pieniędzy, bo na NFZ jest to nieopłacalne (plomba darmowa jest przecież dużo mocniej nietrwała, a jeśli dany ząb jest robiony już któryś raz, to coraz mniej z niego zostaje - może kiedyś doczekamy się czasów, gdzie plomby światłoutwardzalne będą darmowe

).
Co wyczytałam i co ważne:
- gdy wstajesz rano, nie pij niczego ani nie jedz: najpierw umyj zęby. Jeśli wypijesz coś/zjesz coś to rozniesiesz zarazki po całej jamie ustnej, a tych jest dużo więcej w buzi po nocy (mniej śliny, więcej zarazków).
- przed myciem zębów wyczyść nitką lub mini szczoteczką przestrzenie międzyzębowe
- zawsze po umyciu zębów wypłucz usta płynem i ja mogę polecić od siebie ten: Eludril Classic + jeśli masz tendencję do krwawiących dziąseł to on również jest na to. Ewentualnie polecam ten Ziaja Mintperfekt Sensitiv przeciwpróchniczy płyn
- końcówka szczoteczki powinna być miękka
- polecam też regularne zażywanie witaminy D3 z K2 oraz magnezem po jedzeniu