Start
Mój profil

Zatyczki Loop

Moderator: verysweetcherry
kaja_kw
Mokra Włoszka

Zatyczki Loop

Post autor: kaja_kw »

Czy macie jakieś doświadczenie z zatyczkami do uszu loop?Zastanawiam się konkretniej nad modelem dedykowanym do spania. Polecacie?
mistrzyniexcela
LouiBag

Post autor: mistrzyniexcela »

też się zastanawiałam nad kupnem bo lubię spać z otwartym oknem a mieszkam przy ruchliwej ulicy i idzie oszaleć w nocy. Ale trochę martwi mnie czy mają jakiś wpływ na słuch i uszy(bo jak są zatkane tyle godzin) i ciekawi mnie czy ktoś zgłębił temat
Phalange
PsychoFanka

Post autor: Phalange »

kaja_kw pisze: ndz maja 17, 2026 3:31 pm Czy macie jakieś doświadczenie z zatyczkami do uszu loop?Zastanawiam się konkretniej nad modelem dedykowanym do spania. Polecacie?
Szukałam innego wątku, ale widzę ten - więc odpowiem bo używałam stoperów zwykłych piankowych, ale mam też chyba wszystkie modele Loop oprócz Switch.

Porownujac zwykle piankowe stopery oraz Loop Dream, dla mnie jest różnica na plus dla Loop Dream ze względu na hałas, z jakim się zmagam. Loop dream sa super jesli masz problem z dźwiękami o niskiej częstotliwości typu ktoś chodzi w mieszkaniu nad Tobą bez obuwia i rozchodzi się dudnienie, gdzie czuć bas od muzyki sąsiada, ktoś przesuwa meble po podłodze, itp - chodzi o dźwięki o niskiej częstotliwości, takie które rozchodza się po/w ścianach, czy, jakby to ująć, w kościach - to nie jest stricte hałas, tylko uciążliwe głuche dudnienie. Piankowe stopery nie dają tu rady, za to Loop Dream (oraz Loop Quiet 2) są super. Ja dzięki nim nie oszalałam, a myślałam w pewnym momencie nawet o wyprowadzce.
Nikt u mnie nie chrapie, więc trudno mi ocenić, nie mam też super głośnej ulicy za oknem, ale wydaje mi się że Loop Dream nie blokują aż tak mocno dźwięków o wyższej częstotliwości jak stopery piankowe - ja np o 4 rano przy uchylonym oknie ledwo bo ledwo ale słyszę ptaki. Motocykl sąsiada też gdzieś tam ledwo słyszę. Tylko to nie jest irytujące. To taki gdzieś tam stłumiony dźwięk z zewnątrz. Loop tłumią te dźwięki wystarczająco, że nie przeszkadzają podczas snu. Łatwiej też z nimi dzięki temu usłyszeć budzik.

Natomiast piankowe stopery w porównaniu nie dają sobie rady z dudnieniem ale trochę lepiej blokują gwar ulicy.

Jeśli masz miks hałasu, to jednak polecam Loop Dream.

Co do Loop Dream a Quiet 2 - pierwotnie Quiet 2 były rekomendowane do snu i uważam że o ile nie śpisz na boku to powinny wystarczyć (są o połowę tańsze). Wyciszenie dźwięku podobne do Dream. Jeśli śpisz na boku, to Quiet będą Cię uwierać w ucho bo dzyndzel zewnętrzny jest sztywniejszy niz dzyndzel w Dream. Dream do spania na boku są super, nic nie uwiera.
Na plus dla Dream jest też to, że obecnie sprzedają je z dwoma rodzajami końcówek - pianką otoczona silikonem (takie trochę „najlepsze z dwóch światów”) i z podwójną końcówką silikonową. Tu dwie uwagi - pianka z silikonem pewnie będzie najlepsza żeby poradzić sobie z hałasem ulicy, ale te końcówki są trudne w utrzymaniu w czystości bo nie można ich w całości myć tak jak silikonowych. Do tego trzeba je co 2-3 miesiące wymieniać co oznacza koszt. Ja śpię w końcówkach silikonowych, które mogę co kilka dni umyć mydłem i jest ok. Jeśli kupisz Loop, to obejrzyj sobie na YT wideo jak je poprawnie zakładać.

Co do higieny - w Loop śpię już od ponad roku, myje końcówki regularnie i nie miałam żadnej infekcji.
Latem trochę mogą się pocić uszy w nocy, ale to bardziej kwestia indywidualnej potliwości niż problem zatyczek.