Zakładam wątek, bo nie do końca wiem co robić. Zaręczyliśmy się z narzeczonym 2 lata temu i oczywistym było, że moją świadkową zostanie moja przyjaciolka, z którą znamy się od ponad 20 lat. Niestety przez cały czas przygotowań ślubnych nie angażowała się w przygotowanie, nawet nie chciała poznać mojego narzeczonego (mieszka w mojej rodzinnej wiosce). Zawsze miała milion wymówek dlaczego nie może przyjechać, a nawet jak już byłyśmy umówione to i tak w ostatniej chwili odwoływała, bo ojciec jej córki nie zabrał jej do siebie na weekend.
W ten weekend jest mój wieczór panieński i moja świadkowa dzień mi napisała w piątek, że jej nie będzie i że najwyżej spotkamy się w innym dniu. Przeczuwałam że tak będzie od kilku dni, bo już wcześniej kombinowała i mówiła że najwyżej szybciej przyjedzie i szybciej pojedzie do domu. Coś we mnie pękło i zastanawiam się czy powiedzieć jej że nie chcę żeby była moją świadkową.
Dla kontekstu - dziewczyna ma 8letnią córkę i mieszka z babcią, która chętnie jej pomaga w opiece nad dzieckiem. Boję się, że skoro wystawiła mnie z wieczorem panieńskim to że ślubem i weselem będzie podobnie, bo a. Jej córka jest chora, b. Bo nie miała z kim zostawić dziecka, c. Najwyżej się urwie w połowie wesela i zostawi mnie samą
Zmiana swiadkowej na ostatnią chwilę
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
jamniczyca
- Ciastko
-
mariana.trench
- Gacie z oceanu
Nie wymagaj od innych by byli tak samo podekscytowani twoim ślubem jak ty. Dla ciebie to ważny dzień a prawda jest taka ze inni mają to gdzies. Nikt nie bedzie dopasowywal swojego życia do twoich zachcianek. Bycie twoja swiadkową to naprawde zaden zaszczyt.
-
123wiosna123
- Luźny dzień ze mną
Xddddmariana.trench pisze: ↑sob maja 16, 2026 9:39 am Nie wymagaj od innych by byli tak samo podekscytowani twoim ślubem jak ty. Dla ciebie to ważny dzień a prawda jest taka ze inni mają to gdzies. Nikt nie bedzie dopasowywal swojego życia do twoich zachcianek. Bycie twoja swiadkową to naprawde zaden zaszczyt.
Jak ktos ma to starczy ze powie ze ta świadkowa byc nie chce i tyle
Co ty piszesz. Bycie świadkową jest wyróżnieniem i też niesie trochę obowiązków. Skoro ma dziecko/mniej czasu/ślub jej nie interesuje mogła po prostu odmówić albo jakoś delikatnie porozmawiać i się wymówić. A tutaj totalnie dziwne zachowanie, też z tym że nie chce poznać narzeczonego. Jak na moje to jej powiedz co cię boli i zmień świadkową jeśli masz taką opcję, bo cię jeszcze wystawi w dniu ślubu.mariana.trench pisze: ↑sob maja 16, 2026 9:39 am Nie wymagaj od innych by byli tak samo podekscytowani twoim ślubem jak ty. Dla ciebie to ważny dzień a prawda jest taka ze inni mają to gdzies. Nikt nie bedzie dopasowywal swojego życia do twoich zachcianek. Bycie twoja swiadkową to naprawde zaden zaszczyt.
-
Vaxi_bllom
- SushiRoll
Dziwna przyjaźń. A tak ogólnie to ona interesuje się twoim życiem, problemami? Macie bliski kontakt?
Bo zastanawiające by było jakby straciła zainteresowanie sprawami tylko dotyczącymi ślubu.
Bo zastanawiające by było jakby straciła zainteresowanie sprawami tylko dotyczącymi ślubu.
-
jamniczyca
- Ciastko
Odkąd się przeprowadziłam do innego miasta to ten kontakt znacznie się pogorszył. Nie interesuję się tym co się u mnie dzieje, jak pytam co u niej to nie dzieli się swoim życiem i nigdy nie ma czasu żeby się spotkaćVaxi_bllom pisze: ↑ndz maja 17, 2026 11:23 am Dziwna przyjaźń. A tak ogólnie to ona interesuje się twoim życiem, problemami? Macie bliski kontakt?
-
Vaxi_bllom
- SushiRoll
No to masz odpowiedź. Nigdy bym nie chciała mieć świadkowej, która nawet nie chce poznać mojego ukochanego...